Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) va susține proiectul inițiativei civice ”Împreună pentru Centura Verde”, al cărei scop este interzicerea tăierilor de păduri de pe lângă București. Anunțul a fost făcut atât de ministrul Mediului, Tanczos Barna, pe pagina sa de Facebook, cât și pe pagina oficială de Facebook a Ministerului.
În anunț, ministrul recunoaște că inițiativa este una civică: ”Inițiativele din partea activiștilor de mediu, care aduc o plus valoare comunităților locale nu pot fi acaparate de un singur partid politic. Acestea au nevoie de susținere și sprijin deplin de la toate partidele politice. Asta a fost concluzia în urma discuțiilor cu conservaționistul Alex Gavan, fondatorul platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”, pe care l-am primit azi in biroul meu. Avem același opinii despre importanța proiectului www.centuraverde.ro, iar MMAP va susține acest proiect”, a scris Tanczos Barna, postând o fotografie alături de Alex Găvan.
”Așa cum am spus și în prezența organizatorilor al concursului de ciclism MTB Prima Evadare: rolul social al pădurilor din jurul marilor orașe este incontestabil. Trebuie să punem la dispoziția cetățenilor aceste spații verzi: este de datoria autorităților să facă aceste păduri utilizabile și de folos pentru comunitate”,
”Împreună pentru Centura Verde” este o inițiativă civică cu o susținere consistentă din partea a numeroase persoane publice din mai multe domenii. Scopul acesteia este de protejare a pădurilor din jurul Bucureștiului, în scop recreativ și, mai ales, pentru îmbunătățirea sănătății locuitorilor Capitalei și a locuitorilor din județul Ilfov. Până în momentul prezentului articol, peste 6.600 de cetățeni au semnat petiția lansată pe Platforma Declic, având același obiectiv (dacă nu ai semnat încă petiția, o poți face aici)
O propunere legislativă cu același obiectiv a fost depusă de parlamentari USR și REPER și a ajuns pe ordinea de zi a două dintre cele trei comisii de raport ale Senatului, primă cameră sesizată. Pe site-ul Senatului sunt afișate avizele (favorabile) de la Consiliul Economic și Social, respectiv de la Consiliul Legislativ, un aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii și o opinie a Consiliului Fiscal, la dar nu era înregistrat vreun punct de vedere al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Termenul pentru raport, la Senat, a fost 7 iulie. După depunerea raportului comun al comisiilor de specialitate sesizate, urmează votul în plenul Senatului, apoi sesizarea Camerei Deputaților, cameră decizională în cazul acestei propuneri legislative.
Doamne ajuta!