Mihai Goțiu

Văduva neagră și Elena Udrea. Sau cum păianjenii care au prins România în pânzele lor au început să se devoreze între ei

Specia de păianjen Văduva neagră e celebră prin faptul că, după acuplare, femela își devorează masculul. E primul lucru care mi-a venit în minte, citind delațiunile pe care Elena Udrea le-a făcut ieri despre fostul ei soț și modul în care încearcă să arunce toate responsabilitățile în spatele lui. Vestea bună e că imaginea nu se limitează doar la Elena Udrea. Păianjenii care au prins România în ultimii ani în pânzele lor au început să se sfâșie între ei. E cazul să le plângem de milă?

 ***

Ani la rând, Elena Udrea s-a străduit să-și construiască imaginea femeii muncitoare, cea care a ajuns în funcții publice mai mult decât importante, nu datorită faptului că era favorita unui șef de stat, ci pentru că s-a dedicat trup și suflet muncii. În ce consta munca ei? În discuții informale, la o cafea, cu așa-zișii adversari politici, gen Victor Ponta și Sebastian Ghiță, cu care tranzacționa numiri în posturi cheie. Asta e muncă? Recitiți ce dezvăluie în interviul acordat pentru HotNews, în care sugerează că Laura Codruța Koveși a ajuns în fruntea DNA nu datorită capacităților profesionale dovedite ca procuror-șef, ci datorită unor tranzacții de culise. Niciun moment nu spune că a susținut-o pentru astfel de considerente profesionale, ci pentru că a fost ideea lui cutare sau cutare…

Nu știu în ce măsură este afectată Laura Codruța Koveși de asemenea ”dezvăluiri” (pentru că vrând să lase impresia că ar fi susținut-o, Elena Udrea o atacă cât se poate de direct), dar ceea ce spune în cadrul interviului reprezintă (a remarcat deja și Tolo, aici) auto-denunțuri. Nu doar despre propria persoană, ci despre întregul grup din care a făcut parte, și nu mă refer doar la cei din jurul lui Traian Băsescu. Delațiunile Elenei Udrea prezintă fragmente relevante din istoria contemporană a României. Întregind imaginea unei țări conduse ”la o cafea”, fie într-un restaurant de lux de pe Barbu Văcărescu, fie în biroul PERSONAL (nu cel de la Victoria) a lui Victor Ponta. Să ne înțelegem, trăim într-o țară liberă. Elena Udrea are dreptul să bea cafele cu cine dorește, chiar și cu cei cu care lasă impresia în media că i-ar fi adversari. Ce e cu adevărat șocant e naturalețea cu care Elena Udrea povestește despre ceea ce a discutat în astfel de ocazii, amănunte care ar trebui să facă obiectul unor întrebări obligatorii din partea procurorilor DNA. Elenei Udrea i se pare cât de poate de normală tranzacționarea de funcții publice pe considerente de ”cine pe cine susține”, ”cine din ce gașcă face parte”, ”cine e prieten cu cine” etc.

Când scriam, și susțineam, și repetam în toamnă că Elena Udrea este iepuraș pentru Victor Ponta, nu puține au fost acuzațiile de exagerare și de construire a unor scenarii conspiraționiste. Ei uite, chiar Elena Udrea e cea care vine acum să le confirme, adăugând o motivație în plus (pe lângă cea că Băsescu și PMP aveau nevoie de o înfrângere a lui Iohannis pentru a-și asuma rolul de principal partid de opoziție). În fapt, susținerea pentru Ponta viza și asigurarea spatelui cartelului din care făceau parte familiile Ponta și Cocoș. Cel puțin asta spera doamna Udrea, care știa, că după alegeri, nu Traian Băsescu i-ar mai fi putut oferi protecție în fața procurorilor, ci, eventual, Victor Ponta. Afacerea Microsoft, despre care România Curată a scris pe larg în toamnă, arată că legăturile cu șpăgarii nu duc doar către Cocoș & Co, ci, în aceeași măsură, și către familia Ponta. Că membrii familiei premierului au nu unul, ci cel puțin trei apartamente în cartierul de lux ridicat din șpaga de la Microsoft. Iar asta e doar una dintre conexiuni.

Dintr-un singur punct de vedere îi înțeleg frustrarea Elenei Udrea. Cel referitor la faptul că, într-adevăr, o parte importantă a presei le menajează pe unele personaje importante din Afacerea Microsoft. De altfel, încă pe 6 octombrie 2014 scriam:

Ca să pun și sare pe rană, nu pot să nu mă uit și la situația din mass-media autohtone. Și să nu mă gândesc că dacă presa ar fi fost măcar la nivelul de acum zece ani (și nici atunci presa nu o ducea strălucit, iar Năstase și guzganul rozaliu o călcau pe gât cum apucau), atât Elena Udrea, cât și Victor Ponta ar fi fost la finalul carierei politice, și s-ar fi gândit mai degrabă la ultima reprezentație, cea în costum cu multe dungi verticale și cu hârdăul în colț, nu la fotoliul de la Cotroceni. Acum au mai rămas vreo maxim zece locuri (din care cel puțin două-trei sunt bloguri) în care Scandalul Microsoft e despicat și investigat serios, dincolo de preluarea cu copy-paste a referatului DNA.

Comparativ, ca număr de articole și poziționări, non-știrea despre revenirea lui Robert Turcescu în presă ca jurnalist și nunta lui ocupă cel puțin tot la fel de mult spațiu, dacă nu mai mult, cât aprofundarea Scandalului Microsoft, că ajungi să te întrebi serios, nu doar în glumă, dacă nu chiar ăsta a fost scopul auto-demascării: o petardă care să distragă atenția de la bomba reală.

Cu toate acestea, eu rămân optimist și îmi permit să pariez că Afacerea Microsoft este cea care va revărsa paharul și va termina cariera politică a cupului Ponta-Udrea. Temerea mea se leagă doar de faptul că acest lucru nu se va întâmpla în viitorul imediat. Dar asta au mai pățit-o și alții. Că și Nixon a fost reales președinte DUPĂ izbucnirea Afacerii Watergate. Însă, până la urmă, tot i-a adus Watergate sfârșitul politic.

”Înțelegeți că Afacerea Microsoft e sfârșitul lui Udrea și Ponta? Tic-tac, tic-tac…”, România Curată, 6 octombrie 2014

Ei bine, căderea a început chiar mai repede decât speram. E drept, în cazul lui Victor Ponta, pierderea alegerilor prezidențiale a fost cauzată doar într-o proporție extrem de mică de Scandalul Microsoft. Dar, nu e pentru prima dată când mă înarmez cu răbdare. Țării lui Udrea (da, are dreptate, nu e ea Regina în țara asta, ci doar imaginea ei) i se apropie sfârșitul. Delațiunile de ieri ale Elenei Udrea sunt o dovadă că păienjenișul în care a fost prinsă România începe să se sfâșie. Iar această cădere e accelerată de faptul că păianjenii care au contruit-o au început să se mănânce între ei. Să nu-i oprim.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Văduva neagră și Elena Udrea. Sau cum păianjenii care au prins România în pânzele lor au început să se devoreze între ei

 1. Tempor

  Interesant cum colegii ei de breasla (politica) la care facea referiri se considera imaculati, se scuza ca nu stiau si nu au facut nimic ca sa o opreasca, ba din contra, la cum au evoluat lucrurile se pare ca au incurajat-o. Banii au fost luati dar cui si cum au fost impartiti nu vor sa se stie.

  Reply
 2. Slavu

  „EU este o luptatoare, nu se lasa batuta nici daca o calci in picioare, sau ii iei poseta”, citat din memorie din TB. Da, EU nu se lasa usor, se va lupta pana la capat, pana va divulga pe toti cei care promovau austeritatea pentru „muritori”, in timp ce ei, aflati la putere, se „infruptau” cu nerusinare din avutia tarii. Ma intreb, ca un naiv, oare cel care se lupta pentru instaurarea statului de drept nu stia nimic de aceste afaceri paguboase pentru stat, spagi cu multe zerouri, in care erau implicati chiar sustinatorii sai. Daca nu avea cunostinta de aceste „nelegiuiri”, vinovate sunt serviciile de informatii, dar mai grav, sa ne punem intrebarea, daca a fost informat de aceste acte de coruptie savarsite la cel mai inalt nivel, de ce nu a actionat conform prerogativelor constitutionale. DNA, trebuie sa mearga pana la capat, sa solutioneze toate dosarele tinute in sertare pana la 21.12.2014, iar judecatorii sa actioneze independent, in spiritul legii in toate aceste cazuri.

  Reply
 3. Bunica

  Cam asta este MAFIA care a crescut sub Basescu. Intelegeti acum dragi „sectanti” basisti de ce Ponta a fost pus de 3 ori Prim Ministru de Basescu. V-a tras-o „gurul” vostru Basescu in mod original. Spre deosebire de Constantinescu, Basescu nu a fost invins de SISTEM, a fost un angrenaj de baza al SISTEMULUI. Acum, STAPANII SISTEMULUI, au hotarat ca ar fi cazul sa se „primeneasca” SISTEMUL, slugile vechi la parnaie si sa vina altii, mai proaspeti si ma flamanzi.

  Reply
 4. Bunica

  Ceva pute in declaratiile acestei „doamne”. Coldea sigur a sprijinit-o ca doar era sluga lui Basescu. Acum brusc declara ca de fapt Coldea ii era dusman. Am impresia ca face tot posibilul sa deturneze atentia pe altii (Cocos, Coldea, Kovesi, etc.) doar ca sa scape ea. Nu m-ar mira ca sa il denunte si pe Basescu. Sper sa primeasca toti ceea ce merita si nici ea sa nu scape.

  Reply
 5. secretele serviciilor

  E caft intre grupari mafiote pana la nivel de politie politica (servicii secrete), asta nicidecum nu e justitie independenta. Ce facem cand doar una din gruparile astea de mafioti ramane castigatoare?!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *