Mihai Goțiu

Un NU simplu pentru mega-moschee

Identitatea spirituală și culturală a unei comunități nu este dată nici de o mega-catedrală ortodoxă, nici de o mega-moschee. Nu în anul 2015. Pentru cei care au dormit până dincolo de amiază, asta s-a întâmplat, mai la Vest, cam acum o mie de ani. Pe la noi, până cu două-trei sute de ani în urmă, dar fără mega în față. O mega-catedrală ori o mega-moschee ridicate la început de mileniu III sunt, pur și simplu, anacronisme și risipă. Oricât de mare și de aurită va fi Catedrala Mântuirii Neamului nu va putea concura nici cu bisericile de lemn din Maramureș, Ardeal, Banat sau Nord-Vestul Olteniei, nici cu mănăstirile din Bucovina. Nici acum, nici peste o mie de ani. De altfel, nicio catedrală ori palat al Occidentului (dar nici marile moschei) nu s-a întâmplat să mă impresioneze prin dimensiunile ori prin dantelăriile care le împodobesc. Ci doar prin enorma suferință și enormele nedreptăți care stau în spatele ridicării lor. E suficient să vă informați care sunt costurile (în vieți umane, în primul rând, și în cheltuieli inutile, în al doilea rând) ridicării oricărei mega-construcții contemporane, cu toate legile, regulamentele ori normele de siguranță menite să-i apere pe muncitori, ca să vă puteți imagina care au fost costurile pentru a ridica asemenea ”minunății” în urmă cu sute și mii de ani. Dacă nici după atâta amar de vreme n-am înțeles că măreția ia ochii, dar nu ține loc nici de foame, educație ori sănătate, atunci n-am învățat nimic din istorie. Și să nu spună nimeni în numele celor care n-au parte de asta că ei asta ar vrea.

Rămân la convingerea că, la început de mileniu III, identitatea spirituală și culturală a unei comunități (care din ce în ce în mai mică măsură e definită de niște granițe fizice) e dată de ideile pe care reușește să le pună în circulație la nivel global, nu de cât de înalte și de numeroase sunt turlele clădirilor pe care le ridică. Că, mai vulgar spus, competiția asta între mega-catedrală și mega-moschee, nu e cu nimic deosebită de competiția dintre bulibașa din Turda și bulibașa din Câmpia Turzii, care ridică o casă cu mai multe turnulețe (competiție cât se poate de reală, încheiată cu faliment, că după ce le-au terminat de construit și-au dat seama că n-au bani să le întrețină).

tigoda campia turzii tigoda turda

În loc să continuăm să eliberăm facturi astronomice pentru generațiile care urmează, ne-am putea consuma energiile (și resursele) către lucruri mai pământești. Cred că nici Dumnezeu, și nici Allah nu s-ar supăra din cale afară dacă am lăsa în așteptare construcțiile astea megalomanice, pentru a pune canalizare în cele câteva mii de școli (inclusiv în Dobrogea) care au încă toaletă în curte. Sau dacă banii s-ar duce către calculatoare ori microscoape. Ori către spitale (și medici) în mediul rural (și nu doar în rural). Ba s-ar putea să fie ceva mai bucuroși de asta.

Nu pot decât să mă întristez (o dată în plus) văzând că cei mai vocali contestatari ai ideii unei mega-moschei la București se numără dintre promotorii Catedralei Mântuirii Neamului. Și nu doar că mă întristează, ci îmi dă și fiori. Pentru că intră în categoria cine ridică primul piatra. Cât despre ideea că o astfel de moschee ar fi cuib de viitori recruți pentru Statul Islamic îi rog pe cei care o aduc în discuție să se uite cu cine se războiește acum Statul Islamic. Parcă tot musulmani sunt cei din primele rânduri ale victimelor. Nu, nu de frica terorismului Statului Islamic spun un NU simplu marii moschei. Ci din aceleași motive pentru care am spus NU și Catedralei Mântuirii Neamului. Atât.

Afiș MindBomb 2004

Afiș MindBomb 2004


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Un NU simplu pentru mega-moschee

 1. Elena

  Biserica putea sa investeasca banii cheltuiti pentru marea catedrala, in lucrari de conservare ale manastirilor din Moldova si sudul Olteniei.
  Iar legat de țintele gruparilor teroriste musulmane, trebuie sa ne aminitim de atentatele de la Paris, New York, Londra si Madrid.

  Reply
 2. Taj Mahal

  Subsriu si eu.
  Dar cum am putea dintr-un simplu NU sa facem un MAAAAARE NU??????????????????????????????????????

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *