Alina Mungiu-Pippidi

Tudose cel Bun, Cuc cel Mic si Liviu cel Pop

Un nou episod din viața națiunii cu evenimente multe și evoluții puține s-a consumat ieri, dar deja azi altul e în pregătire, nu mai contează. E o mare victorie pentru cineva, o mare înfrîngere pentru altcineva, și în rest nu s-a întîmplat de fapt nimic. Ce ar fi trebuit să se întîmple?

Orice, care să contribuie la rezolvarea problemelor pe care le are România. Absolut orice. Astea sunt următoarele, doar pe surse recente, că nu am vreme de elaborări.

A apărut un studiu OECD despre educația noastră, anul ăsta, extraordinar de muncit și de bine făcut, care spune cu politețe, dar clar și fundamentat pe studiile PISA și experiența comparative a autorilor, nici unul român, două lucruri. Unu, că România are cea mai mare prăpastie de dezvoltare din Europa, copiii din rural, care sunt mulți, nu au aproape nici o șansă să iasă vreodată din cercul vicios de lipsă de educație și sărăcie, pe seama lor am ajuns locul unu la abandon școlar, analfabetism funcțional și la sub cinzeci la sută din tineri care reușesc să capete diploma de bac. Doi, că toate mecanismele create de asigurare a calității sunt inutile și nu produc efecte, pentru că sistemul e distorsionat de examene depășite, care trimit toată învățarea pe un drum greșit, adică evaluarea și bacalaureatul, găsiți aceste idei mai polemic exprimate de mine în De ce nu iau românii premiul Nobel, secțiunea despre educație, unde acuz mafia profesorilor autori de subiecte de bac că extrage rente din educație și nu permite evoluția. Desigur, pentru că miniștrii succesivi nu pricep care e problema nici cînd alte țări le plătesc studii și răspund la inadecvarea de dezvoltare și conținut prin zero politici de dezvoltare și manual unic (nici dacă ar fi mai multe, tot sinonimul neologic, matematica neaplicată și extraterestra Rodica a lui Cărtărescu de pe centură ar cîștiga bătălia, că sunt în subiectele de la evaluare și bac, pentru că reflectă grupurile de putere din aceste domenii profesionale). Am și eu o întrebare către dl ministru Liviu cel Pop, favoritul dlui prim ministru Tudose cel Bun, s-a discutat măcar recomandarea numărul 1 a raportului OECD, anume eliminarea examenului de evaluare națională? Că o fi presa de vină, reflectă doar cancanuri, iar la minister se muncește, altfel de ce dl. Pop nu e printre cei remaniați?

Au apărut și niște studii ale DG Regio, exceptional de bine făcute, unul despre regiuni codașe și cel clasic despre coeziune. Românica a ajuns țara cu cea mai mare diferență de venituri din Europa între persoane fizice și între regiuni, Bucureștiul a tot crescut, iar Vasluiul și Teleormanul s-au tot scufundat, în viitor acolo vor fi numai bălți de pește și platouri de filmare. Tendința există și la alții, dar nu e extraordinar cum am reușit noi, țara cea mai egală din lume la 1990, să devenim o lume de săraci și bogați (și după aceea ne plîngem că bogații votează altfel decît săracii)? Avem un partid social democrat la guvernare, i-ați auzit pe vreunul să spună asta? În context, mi se pare că PSD are în Corina Crețu o resursă umană, clar ea a evoluat de cînd e la Regio, pot avea și ei varianta Cioloș a lor pe viitor, că au mare nevoie. În afară de ea, o fi vorbit careva pe temele astea? Sau e iarăși presa tabloidă de vină, că le îngroapă, că ziariștii iau bani de la politicieni și servicii ca să lovească în niște ținte, nu să discute niște probleme? Cum spargem cercul vicios între regiuni cu dezvoltare umană slabă, fără licee bune și universități deloc (sau corupte bocnă, ca la Reșița), incapacitate de a atrage fonduri europene, și în consecință perpetuarea subdezvoltării? Cu patru miniștri la fonduri pe an și absorbție zero, sau cum? Sau e suficient că e un băiat de la SRI sub toate regimurile la fonduri europene, care veghează ca fondurile să nu aducă vreo atingere siguranței naționale? Deocamdată nu aduc nici o atingere la nimic.

Sigur, și cu asta trec la sursa 3, raportul SAR pe autostrăzi, a plecat Cuc cel Mic, o mare victorie pentru omenire. Raportul SAR a arătat prețuri pe alocuri duble la autostrăzile proiectate și investiții aiurea prioritizate față de ce prevedere master planul, nici el o lumină, dar măcar singurul plan, și care deja avea prețuri de nivel Bechtel. De ce au fost îngropate standardele de cost făcute în trecut de CNADR? Se angajează succesorul să le repună pe tapet, sau astea sunt obișnuitele schimbări la care trebuie să vină unii din agenda de telefon a altora, dar altfel ei sunt acolo tot ca să dea contracte, nu ca să scadă prețul? Că eu nu am auzit să îi reproșeze cineva lui Cuc că a ajuns la prețurile astea, desigur, cu ajutorul miniștrilor dinainte, ci doar că nu a construit la orice cost și în orice condiții.

Dacă Liviu Dragnea e cel care a creat aceste trei probleme majore descrise aici și el a luat o lovitură, e un pas înainte, nu? Dar am îndoieli că Dragnea e centrul problemei, e doar un alt politician care își urmărește interesul propriu, cu consultanții lui israelieni cu tot și ideile lor că Soros e de vină. Ca atare lupta contra lui Dragnea și creditele în alb date oricui schimbă tabăra (dl Tudose poate ajunge prim ministrul lui Klaus Iohannis cu puțină ambiție, numai lui Victor Ponta îi e inaccesibil postul) nu prea văd cum rezolvă cele de mai sus, România are resurse inepuizabile de politicieni autointeresați și care nu citesc, înlăturarea unuia sau altuia nu servește, și oricum nu merită prețul să spargi justiția ca să o realizezi.  Iar a contribui la proasta guvernare a PSD pentru că asta poate aduce victoria opoziției în viitor e de-a dreptul iresponsabil, opoziția e așa de prost pregătită și infiltrată că nu are mai nimic de spus pe temele esențiale de mai sus, și atunci tot o încercare de consens, și nu războiul civil, pentru a agrea un minim de lucruri de făcut pe care să existe continuitate indiferent de regim (de exemplu, eliminarea examenelor finale incriminate de OECD, deblocarea și finanțarea de trasee alternative care costă mult mai puțin ca autostrăzile pînă la materializarea acestora, fonduri europene debirocratizate și centrate pe construcția de skills și egalitatea în educație, ca să numesc doar trei puncte minimale de program).

Desigur, nici o speranță să ia cineva inițiativele astea, Iohannis e prea ocupat să facă praf PSD cu ajutor de la servicii și de la fostul meu șofer ‘Poli’, devenit oficial partenerul președinției în lupta pentru controlul justiției, după ce poziția a fost declinată de toți cei de deasupra lui, iar ONG-urile respectabile pe tema justiției, chiar cele anti-PSD, ca APADOR sau CRJ, evident că nu au pus botul. Luptă mare, cum cîștigăm controlul Curții Constituționale, ultimul loc unde serviciile nu au o majoritate, din cauza lui Dan Morar? Trupa anti-Curtea constituțională, de la șofer și rezistenții lui, la autorii cu zero lucrări ISI, dar cu trese, care au mai servit cauzei sub Băsescu și sunt brusc descoperiți și lansați pe canalele semioficiale Facebook nu au băgat de seamă că o instituție mult mai importantă pentru controlul corupției a fost repolitizată fără nici nici un protest săptămîna asta, Curtea de Conturi. Ca să fi băgat de seamă, ar trebui ca ei să aibă vreun interes în controlul corupției, sau măcar să priceapă ce e acela, numai că misiunea lor e controlul justiției, nu al corupției.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

38 thoughts on “Tudose cel Bun, Cuc cel Mic si Liviu cel Pop

 1. CMC

  Dragnea e doar omul scos in fata ca sa fie asociata o persoana cu un partid. S-a facut asa ceva de multa vreme. E un model american de individualizare a adversarului ca sa fie mai usor de identificat.
  Mai tineti minte pe Ponta – plagiatorul? Acum e baiat bun pentru ca asculta de comenzi. Nu mai e plagiator.
  Cand Ponta era lider era asociat cu rusii: „Ponta, alaturi de Putin, la o ceremonie boicotata de liderii europeni…” Acum a devenit baiat bun ca sapa pe cine trebuie…
  Mai tineti minte pe Tudose – plagiatorul? Si el a devenit baiat bun. Nu mai stie nimeni de plagiat, de conducatorul de doctorat Oprea, de prefata lui Coldea…
  Se vede de la o posta mana agentilor profesionisti in ale manipularilor. Nu ar fi nici o problema, daca nu ar fi platiti din banii statului. Dar se pare ca sunt si ca vor avea si pensii speciale..
  Si asta nu mai e OK.

  Reply
 2. wakki

  văd că autoarea A M P folosește peiorativul ”Românica” în articolul său

  sper să fie o greșeală de tehnoredactare

  dacă nu, mi se pare greșit și degradant

  Reply
  • rO.

   Nu e o greșeală de tehnoredactare. Nici crimă de lezmajestate. Dacă vă supără apelativul, puteți să deschideți câteva mii de procese ProTV-ului și revistelor de satiră și nu numai lor.
   Eu, ca românaș (uneori verde, alteori valah împuțit, vinitură în Ardeal, sudist, moldo etc.), mă bucur că în articolele dnei Mungiu-Pippidi începe să crească frecvența referirilor la serviciile pe care ni le aplică cu nerușinare Serviciile. Pentru că aici mi se pare a fi nodul gordian: schimbarea puterii fără schimbarea celor de la putere se cheamă doar schimbare de regim simulată.
   Țara Hoților, vă place mai mult? Sau Le Pays du Mensonge?

   Reply
   • wakki

    în ce fel ”Românica”, o batjocorire a numelui țării, este o referire la serviciile pe care ni le aplică cu nerușinare Serviciile ?

    și apropos de batjocorirea numelui țării, vă place că haznaua imundă care se cheamă România TV împrumută, uzurpă și maimuțărește numele țării ?

    Reply
 3. Stefan Bragarea

  Mărturisesc că chiar așteptam opiniile dvs.
  Haideți să fim serioși – nu s-a schimbat nimic. Economicul este în continuare subordonat politicului, competența tăcută este subordonată incompetenței bombastice, iar diferențele între politicile de stânga-dreapta sunt inexistente. De vină sunt tehnocrații, întrucât au obrăznicia să se și priceapă la treaba pe care sunt plătiți să o facă.
  Cu voioșie spre mai rău!

  Reply
 4. CMC

  Oare a calculat cat rau face tarii (pe plan intern si international) incrancenarea cuiva de a subordona guvernul prin intermediul DNA-ului?
  Chiar erau fapte atat de grave de coruptie, cele comise de ministri? Ca pe vremea guvernului Boc, ministrii furau miliarde de Euro si procurorii se uitau in orice alta parte dar nu la ei. Doar in Microsoft sunt bagati indivizi care au furat ca ministri: Udrea, Gabriel Sandu, Vasile Blaga, Videanu, Berceanu, Ridzi samd

  Securistii au dosarele tuturor. Le scot insa doar pe cei pe care ii vor eliminati din drumul celor la care nu vor sa le scoata dosarele. Nu cumva ambitia cuiva de a-si pune prim ministru folosind aceasta metoda face mult rau tarii, aflata in continuu conflict intern si cu grave consecinte externe?
  E asa de greu de inteles ca altii au castigat alegerile?

  Reply
  • St. Popescu

   Comentariul dumitale, lipsit de obiectivitate si vadit pro-PSD, contine niste ineexactitati, una fiind aceea ca „pe vremea guvernului Boc, ministrii furau miliarde de Euro”. Ai exagerat, stimate domn! Se poate face o evaluare a averilor celor pe care i-ai insirat. De exemplu, Gabriel Sandu a primit o pedeapsa de 3 ani inchisoare cu executare, fiind acuzat de o mita de 1,8 milioane de euro in dosarul Microsoft 1 si de 2,2 milioane in dosarul Microsoft 2. Monica Ridzi, in prezent in detentie, nu are acere. Radu Berceanu are o avere evaluata la 20 milioane de euro, Videanu are 4 imobile, conturi pe care DIICOT a pus sechestru asigurator si bijuterii in valoare de cateva sute de mii de euro. La fel ceilalti. Este foarte departe de miliardele pe care le citezi cu nonsalanta. Poate nu stii, miliardul are 9 zerouri, milionul numai sase. Daca e vorba de miliardari, se zice ca Adrian Nastase, fost prim ministru PSD, este unul dintre ei. Acum e mai greu de evaluat real averea politicienilor, de cand se practica actiunile la purtator. Vorba ceea, „Prinde orbul, scoate-i ochii”. Este foarte clar ca PSD a castigat alegerile. Nu este insa clar cum de a reusit in doar 9 luni sa mareasca datoria nationala cu 10 miliarde de euro. O alta curiozitate este faptul ca abunda in penali. Oare nu au si oameni corecti si competenti, care pot fi numiti ministri, ca sa mearga bine economia si sa nu fie taiate investitiile? Insinuezi ca ar exista „ambitia cuiva de a-si pune prim ministru”. Nu, stimabile! Presedintele a acceptat deja doi premieri PSD si insusi partidul l-a dat jos pe unul din ei!

   Reply
   • CMC

    Ce spun eu, „stimabile” este ca ministrii in guvernul Boc erau lasati sa fure cat erau in functie. La cei de la PSD li se scot dosare de la naftalina pentru fapte eventual comise cu mai mult timp inainte prin actiuni de hartuire facute de procurori, la comanda politica.
    Daca imi spuneti ca nu se stia ca ministrii din guvernul Boc furau din greu, nu va cred. Intrau containere cu geci portocalii din China…
    Despre calculele dumneavoastra. stimabile, ati „uitat” de Blejnar+Marta+sute de milioane in retrocedari + cate si mai cate… Dar suntem deja obisnuiti cu „obiectivitatea” celor de dreapta
    Cat despre „competentii” de dreapta: i-ati nominalizat deja dumneavoastra: unii in puscarie, altii in drum spre…
    Problema e simpla: cei de stanga nu sunt lasati sa lucreze, cei de PNl (fost PD-L) erau lasati chiar sa si fure cat erau ministri.
    Mie unuia, mi-a devenit indiferent cine guverneaza. Dara daca unii au castigat alegerile, sa fie lasati sa guverneze cat timp nu sunt prinsi in flagrant. Dupa aia, pot fi luati la intrebari pentru fapte trecute, care nu interesau pe nimeni pana nu au ajuns ministri.

    Reply
    • St. Popescu

     Nu, stimate CMC!
     Toti cei care s-au pretat la acte de coruptie au foat cercetati, anchetati si unii au fost pedepsiti cu inchisoare si se afla si in prezent acolo. Ai destule exemple! Ca procesele treneaza ani de zile este vina inculpatilor, care se pricep de minune sa isi camufleze hotiile si adesea sunt condamnati dupa multi ani, fara a li se confisca averea facuta prin frauda. Cazul clasic este Adrian Nastase, care cica a mostenit o avere fabuloasa de la o modesta matusa pensionara si a putut fi acuzat doar pentru un act mai putin grav decat delapidarile cunoscute de toata lumea! Este de-a dreptul rizibil ce pretinzi dumneata, ca „alesii” de stanga nu sunt lasati sa lucreze. Cei pusi in functii de raspundere sunt incompetenti, sunt rau intentionati, duc tara la dezastru. Cine a pus-o pe Rovana Plumb sa modifice geografia, sa declare 325 hectare, lacul Belina, bratul Belina si bratul Pavel ca neapartinand bazinului Dunarii? Asta doar ca sa poata fi data o HG pe placul sefului! Cine i-a pus pe actualii alesi sa taie drastic investitiile si sa bazeze efemera „crestere economica” doar pe consum? Asta este reteta sigura pentru o criza economica. Cine nu il lasa pe ilustru Liviu Pop sa organizeze cum trebuie invatamantul? Cine i-a impins pe alesi sa creasca imprumutul national cu 10 miliarde de euro in 9 luni? Cu cat va creste imprumutul in 4 ani? Sunt intrebari si raspunsuri pe care voi, suporterii PSD, le ocoliti. In final, ce se mai aude despre faimoasa comisie parlamentara, care investiga asa-zisa gaura de 10 miliarde de euro, pretinsa ca a fost lasata in buget de tehnocrati?? Inca o cauta, in loc sa admita ca a fost o fabulatie??

     Reply
     • CMC

      Pe google maps, nu apare nici Belina ca insula si nici nu apar conexiuni de continutate ale Dunarii cu Bratele Pavel. Din ce apare pe google maps nu vad nici o conexiune cu Dunarea, altfel decat una care ar face si Lacul Vidraru sa fie declarat ca fiind in bazinul Dunarii.
      Daca Belina a fost insula, in prezent nu mai este. Si daca Bratele Pavel au fost brate ale Dunarii care inconjurau insula Belina, acum nu mai sunt ale Dunarii. sunt doar niste balti sau eventual niste lacuri.
      Puteti sa va uitati in vecinatate la Ostrovul Cioroiului, care este insula si langa care apare un brat. Diferenta este evidenta.

     • St. Popescu

      @ CMC
      Acuratetea hartilor accesibile prin Google Maps nu este intotdeauna de nota 10. Daca aveti indoieli, puteti face o excursie la fata locului, pentru a va convinge ca insula Belina, lacul Belina si bratul Pavel exista. Ele apartin albiei minore a Dunarii. Doamna Rovana Plumb a initiat si condus modificarea cadastriala a acestora si a unei suprafete de 325 hectare din albia minora a Dunarii, pentru ca printr-o hotarare de guvern aceste elemente sa poata fi trecute din patrimoniul national, la CJ Teleorman si apoi imediat inchiriate de cine trebuia. In timpul verii, pe seceta, probabil bratul Pavel si lacul Belina pierd apa, dar asta nu schimba apartenenta lor si a celor 325 hectare, deci a zonei respective, la albia minora a Dunarii. Eventual puteti protesta la cei care fac incadrarile cadastriale, ca dvs. nu sunteti de acord cu conventiile lor. Dar asta nu schimba faptul ca zona a fost in patrimoniul national si a ajuns sa apartina doar Consiliului Judetean Teleorman. Si nu e de crezut ca doamna Plumb a avut in intentie doar sa corecteze geografia…

     • CMC

      @St Popescu
      Ati facut dumneavoastra excursie acolo si ati contatat ca exista insula Belina? In rechizitoriul DNA apare negru pe alb „insula Belina”. Ce ne facem daca nu exista o insula si rechizitorul mentioneaza in mod eronat ca ar exista?
      DEX: ÍNSULĂ, insule, s. f. 1. Întindere de pământ înconjurată din toate părțile de apă, situată fie într-un ocean, mare sau lac, fie în cadrul albiei unei ape curgătoare.
      Bine ca am descoperit si infractorul „google”.
      Intrebarea este daca si alte zone din patrimoniul national au ajuns in patrimonii judetene si daca da, de ce nu sunt anchetate la fel?
      De altfel, nu vad unde este prejudiciul. Daca exista…

   • CMC

    In opinia mea, zona Belina nu se incadreaza in definitia albiei minore, pentru ca nu apare curgearea nestingherita a apei.
    „În conformitate cu prevederile Legii nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare – anexa nr. 1, pct. 5 -, albia minoră este suprafața de teren ocupată permanent sau temporar de apă, care asigură curgerea nestingherită, din mal în mal, a apelor la niveluri obișnuite, inclusiv insulele create prin curgere naturală.”

    Reply
 5. taunul77

  Mare realizare a lui Morar la CCR. S-a inhaitat cu alde Dorneanu si Marian Enache pentru a-i tine spatele lui Dragnea. Doar pentru a da cu flit Sistemului ….

  Reply
 6. St. Popescu

  Ar fi multe de comentat pe marginea acestui articol, dar cel putin cateva observatii sunt absolut necesare. In primul rand, socheaza fraza urmatoare: ” Am îndoieli că Dragnea e centrul problemei, e doar un alt politician care îşi urmăreşte interesul propriu, cu consultanţii lui israelieni cu tot şi ideile lor că Soros e de vină.” Este atat de clar ca Dragnea este centrul problemei, incat e de mirare ca autoarea mai are indoieli. Este stiut ca nimic nu misca in PSD si prin urmare in tara, fara sa porneasca de la Dragnea, sau fara sa aiba girul lui. Autoarea il ironizeaza pe Tudose, ca sa aplice indirect o lovitura Presedintelui Iohannis, prin paranteza ” dl Tudose poate ajunge prim ministrul lui Klaus Iohannis cu puţină ambiţie, numai lui Victor Ponta îi e inaccesibil postul.” Nu ar fi rau ca dl Tudose sa ajunga prim ministrul lui Klaus Iohannis. Ar putea fi mai atent la efectele masurilor luate de guvern, pentru pretentia rasuflata a „implementarii programului de guvernare”. Acum Tudose trebuie sa joace cum ii canta Dragnea si PSD, ca sa evite soarta lui Grindeanu si consecintele catastrofale ale „maretului” program scris de doi habarnisti rau-intentionati, Dragnea si Valcov! Nu se poate ca autoarea sa nu stie de motivul remanierii celor doua ministre pesediste, Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, care au facut imprudenta sa scoata castanele din foc pentru Dragnea si s-au fript la degete. Doar putin! Au primit imediat alte posturi bine platite, mai scutite de raspundere. Iarasi socanta este afirmatia ” România are resurse inepuizabile de politicieni autointeresaţi şi care nu citesc, înlăturarea unuia sau altuia nu serveşte, şi oricum nu merită preţul să spargi justiţia ca să o realizezi.” Pai nu inlaturarea ministrilor urmariti penal „sparge justitia”, ci ministrul Justitiei insusi, plus seful CCR, pentru a-i salva pe marii corupti care conduc parlamentul Romaniei. Peste 3000 de magistrati au semnat o petitie, cerand revizuirea pachetului legislativ alcatuit de ministrul Toader, pentru ca prejudiciaza independenta Justitiei si afecteaza negativ legile tarii.

  Reply
  • gabriel

   Autoarea articolului este o anti-PSD-ista notorie,cu state vechi in pozitia asta de pe vremea CDR-ului.Ceea ce se intampla acum nu are legatura cu actuala coalitie guvernamentala,sunt simptome de disfunctionalitate democratica care vor avea efecte adverse in urmatoarele legislaturi, cand PSD nu va mai fi la conducere.Eu cred, ca doar subiectivismul negativ al editorialistului legat de PSD,a determinat o oarecare gentilete in a trata subiectul,altfel preferatii dumneavoastra ar fi iesit mult mai sifonati.Remarc ca sunteti convins ca directia propusa de planul de guvernare este gresita.Presupun ca dispuneti de o alternativa mai buna.Impartasiti-o si noua!Daca aveti cunostinta personal de acte coruptie ale parlamentarilor,DNA-ul va ateapta cu un denunt.In materie de legalitate si justitie ce sa zic…cred ca zicala se va schimba…„Toti romanii se pricep la politica,la fotbal si la… justitie”

   Reply
   • St. Popescu

    Fara ironii! Nu imi sta in caracter sa fac denunturi, poate incerci dumneata?? Adevarul iese oricum la iveala, mai bine mai tarziu decat niciodata! Nu trebuie eu, in calitate de cetatean, sa ofer alternative. Este rolul celor care au castigat alegerile sa le gaseasca si sa faca in asa fel, incat treburile statului sa mearga cat mai bine posibil, sa aiba o viziune pe termen lung, nu doar una care sa le asigure profitul si realegerea, indiferent de costul suportat de stat, deci de cetateni! Mai ales sa nu fie taiate investitiile, pentru ca acestea asigura o dezvoltare economica sanatoasa, solida, ceea ce actuala crestere bazata exclusiv pe consum, in general pe import, nu este capabila sa o faca! Dimpotriva! Nu as fi pornit din principiu impotriva „programului de guvernare”, daca acesta ar fi clar, logic, croit de oameni competenti, nu de amatori si de consilieri israelieni. Ironiile de proasta calitate, care trec nonsalant peste problemele reale, dureroase, ale societatii noastre, sunt mai daunatoare decat o atitudine critica, menita sa aduca la cunostinta celor ce ne conduc, faptul ca lumea nu este multumita!

    Reply
    • gabriel

     Nu este nici o ironie,este doar o constatare logica simpla.Lupta se desfasoara in arena ,nu in tribune,si este nevoie ca niciodata de gladiatori.Nu exista directie de dezvoltare sau strategie sociala ideala,perfecta,toate prezinta diferite slabiciuni sau riscuri mai mult sau mai putin evidente,si de aceea trebuiesc asumate in mod obligatoriu politic,pentru a putea fi decontate.Exista intotdeauna un procent serios de nemultumiti constituit de cei care au votat cu ceilalti sau deloc,care creste ,datorita erodarii politice normale pe masura ce legislatura se consuma.Problemele societatii se datoreaza in egala masura si alegatorilor ,si alesilor .Nu am ce denunta,pentru ca un eventual denunt ar trebui sa contina informatii verificabile de care eu nu dispun.Ca nota personala ,eu am fost activ politic impotriva acestora intre anii 2000-2004,asa ca ar putea fi doar o problema de perceptie,nu o reala divergenta de opinie.

     Reply
 7. Florin Neamtu

  Nu prea va inteleg d-na AlinaMP, cu toate ca Romania are nevoie ca de aer de tot ce spuneti acolo (si nu numai, in toate editorialele de fapt). Romania este astazi ca o diva care se zbate sa nu se innece! Pentru ca tot ea, Romania, s-a aruncat in spuma marii (adica a votat masiv PSD) crezand in promisiunile lui Dragnea ca e saramura gata facuta, fara munca, pentru toata lumea. Trebuie doar sa se arunce. Problema e ca acum nu mai stie ce sa faca, si prapadita de saramura data pana acum de Dragnea dispare imediat in spuma marii (adica o ia inflatia), iar ca sa se intoarca la mal, unde Dragnea si „colegii” lui analfabeti ranjesc, nu prea mai are energie. Asa ca sta sa se innece, iar d-voastra ii spuneti ca nu Dragnea este problema ei cea mai mare, ci lipsa unor strategii inteligente.

  Cine ar fi trebuit sa se gandeasca la toate lucrurile foarte bune pentru Romania pe care le spuneti prin editoriale? Guvernul, nu? care al lui Dragnea, nu?

  Dragnea este intr-adevar un nimeni, nu este atat de important, cum il numea CTP, un cioflingar (bunicul folosea cuvantul asta foarte des cand eram copil, pentru membrii de partid de la CAP care-i luasera pamantul, strans de 2-3 generatii, improprietariti de Cuza). Dar Dragnea este exact ceea ce avea nevoie o parte destul de mare a societatii pentru a se uni si lupta impotriva modernizarii tarii, pentru ca instictual partea asta de societate stie ca in conditii corecte de concurenta nu va mai avea acces la resurse publice, iar din altceva nu are din ce sa traiasca.

  Asta e Dragnea, si am o problema cand lasati impresia ca solutia ar fi vreun fel de „targ” cu el sau cu oligofrenii din PSD pentru vreo strategie nationala … prefer razboi civil decat o asa umilinta, ar fi o umilinta nationala! Oricum nu exista doua tabere in Romania (indiferent cat se urla astazi), doar nu va inchipuiti ca unul care isi vinde viitorul copiilor pentru 3 felii de salam in plus va iesi la vreun razboi civil, sa fim seriosi :) Romania l-a votat pe Dragnea, poate sa crape (cum a si inceput) fara nici o problema. Nu poate fi salvata impotriva vointei ei.

  De fapt sper ca nici nu vorbiti serios, sau sper ca va inteleg eu gresit, daca aveti impresia ca un targ cu un slinos ca Dragnea pentru vreo strategie nationala pe vreun domeniu anume va duce la ceva bun. Prima intrebare este, care dintre „colegii” lui, din Teleorman evident, va intelege ce este aia o strategie nationala, si cum o va implementa? Majoritatea sunt semi-analfabeti sau spiritisti. Asta la nivel de ministri, la nivel de middle-management in PSD, cine? Fostii mei colegi de liceu care copiau de pe unde apucau iar la revederea de 20 de ani de la terminarea liceului imi spuneau „ca nici nu mai stii pe cine sa votezi” … chiar asa, trebuiau sa aleaga intre un condamnat penal si „colegii” lui care erau prin tribunale in fiecare zi si vreun prapadit din aia de la USR sau PNL dar care macar facuse ceva in viata lui pana atunci de capul lui, era greu intr-adevar.

  Si meritul lui Iohannis aici este tocmai ca nu ne umileste (ma rog, pe mine, si pe alti cativa) acceptand vreun astfel de „targ”, imi place tacerea lui, as face exact la fel, l-ati vazut pe Dragnea cand de exasperat este ca nu este bagat in seama la Cotroceni. Sunt chiar mandru ca nu ne umilim cu un cioflingar ca Dragnea, consecintele sunt irelevante, prefer o Romanie franjuri dar care macar lupta pentru un lucru sanatos. Apropo, nu ar putea fi chiar lupta asta a societatii impotriva umilintei chiar o strategie nationala? :)

  Oricum, macar cat timp Iohannis mai sta pe la Cotroceni, pentru ca incep sa cred ca nu va mai candida la presedintie, si toate eforturile bietei Kovesi de pana acum se vor fi dus pe apa Sambetei, Romania se va intoarce in troaca in care se simte cel mai comfortabil. O umilinta mai mare decat votul masiv pentru PSD nu cred ca si-ar fi putut inchipui bietul Iohannis, si asta pentru promisiuni de bisnitar din bugetul tarii, nici macar pentru vreo strategie inteligenta de dezvoltare. Ceva de genul, „neamtule tata, noi suntem de acord sa te lupti cu coruptia, da’ cred ca te descurci si singur, noua ‘ne place’ (sic!) mai mult alea 3 felii de salam in plus promise de Dragnea.” Daca mai candideaza, eu unul il voi considera erou.

  Reply
  • gabriel

   Eu personal cred ca inteleg,punctul de vedere ale autorului.Asistam la o lupta anormala intre institutiille-fanion ale statului,care macina distructiv simbolistica pe care acestea o poarta in constiinta cetatenilor,datorata unor interese exclusiv personale,deghizate in interese partizane sau de stat,care sunt alimentate de un generator social contrafacut.Adevaratele probleme ale Romaniei nu sunt constitutionale,legislative sau de reprezentare democratica.Conflictele reale ale romanilor tin de constiinta sociala sau civica,sau mai exact de absenta acesteia.Nu intelegem democratia sau o reducem la punctul nostru de vedere,suntem neguvernabili,superficiali si blazati in relatia cu institutiile statului.Asteptam de la democratie sa ne aduca bunastare,progres si alte binefaceri.Saraca nu poate asta!Insa poate ceva extraordinar…creeaza conditii propice oricarei forme de existenta umana.Restul depinde de noi!Ah!Si inca ceva.Uneori ne procopseste cu lideri nepotriviti.

   Reply
   • St. Popescu

    Am alta opinie despre romani! Contest afirmatia dvs. ca „suntem neguvernabili,superficiali si blazati in relatia cu institutiile statului. Asteptam de la democratie sa ne aduca bunastare, progres si alte binefaceri”. Convingerea mea este ca suntem un popor normal, decent, deci guvernabil, dar drumul pe care mergem depinde in mare masura de cei instalati la putere. Alta convingere personala, dar care rezoneaza cu perceptia multora, este ca suntem dusi acum pe un drum gresit, spre dezastru economic, cu efecte in plan moral si intelectual. Nu populatia trebuie invinuita de carente in „constiinta sociala sau civica”, ci modelul de societate croit de „alesi”. Nu trebuie sa se mire nimeni ca exista nemultumiri generate de coruptia endemica, de eforturile „alesilor” de a supune Justitia, de discrepantele uriase intre cei care au facut avere din politica si majoritatea cetatenilor.

    Reply
 8. ??????

  Considerați că pentru anuțul referitor la „split TVA”, prin care solictită parlamentului modificarea ordonanței guvernului, domnul prim ministru Mihai Tudose ar trebui să fie „beneficiar” ,din partea partidului, al acelorași „sancțiuni” precum domnul Eugen Teodorovici ?

  Reply
 9. nae girimea

  “Românica a ajuns ţara cu cea mai mare diferenţă de venituri din Europa între persoane fizice şi între regiuni”
  Ponta a fost amenintat ca va fi arestat daca face autostrada spre Brasov . De catre SRI. Autostrada spre Sibiu nu s-a facut . Autostrada Iasi –Tg Mures inca nici nu s-a proiectat . In schimb ne gindeam sa legam Transilvania de Ungaria prin partenerii de la Bechtel.
  “….perpetuarea subdezvoltării . Cu patru miniştri la fonduri pe an şi absorbţie zero, “
  Ce remarc e faptul ca ultimul ministru la “ fonduri europene “ a fost “remaniat” de DNA . Te poti intreba daca ioropenii astia nu cumva tot cauta pretexte ca sa nu ne dea banii. Si primesc oarece ajutor de la Kovesi.
  Or fi ei de capul lor ? “ Daca ai facut dupa capul tau , rau cap ai avut , iar daca ai facut dupa sfatul cuiva , rau sfat ai primit “.
  Oarece interese in perpetuarea subdezvoltarii Romaniei exista . Iar SRI si DNA se pare ca isi dau concursul .

  Reply
  • St. Popescu

   Vorbesti cu pacat! Daca cererea de fonduri europene este facuta corect, conform normelor, fondurile sunt alocate! Nu este vinovata UE – pe care nu o ador – ca PSD a pus in functie la Ministerul pentru Fonduri Europene o persoana ce trebuie cercetata penal. Si mai gasesti si ocazia sa strecori o insinuare veninoasa impotriva Laurei Kovesi. Polonia nu este in simpatia Comisiei Europene, dimpotriva este una din „oile negre” si totusi, a reusit o absorbtie de peste 90 procente din fondurile care i se cuvin. Asta pentru ca a pus o persoana competenta, corecta, sa se ocupe de aceasta problema! Rovana Plumb nu a fost „remaniata de DNA”, ci de incalcarea de catre ea a legislatiei. DNA nu a cerut remanierea doamnei, a solicitat doar autorizarea de catre parlament a cercetarii dansei. E o mare diferenta. Este in optica PSD-istilor si a sustinatorilor asidui ai acestui partid faptul ca opozitia, DNA, Justitia, Presedintele, ambasadele, conationalele poarta toata vina pentru esecurile guvernarii, pentru faptele penale ale celor instalati la putere, pentru situatia precara a economiei, etc. Cand va veti revizui aceasta optica, atunci cand veti admite realitatea, atunci cand PSD va pune in functii de raspundere oameni competenti, integri, care sa urmareasca interesul tarii, nu pe cel personal, vor fi oarecari sanse de redresare. Pana cand insa situatia continua neschimbata, directia este spre un viitor sumbru! P.S. Cred ca exagerezi cu afirmatia ca „Ponta a fost amenintat ca va fi arestat daca face autostrada spre Brasov”. Cand, unde, cum, de catre cine? Eventual furnizeaza un link, dar nu spre Antene!

   Reply
   • St. Popescu

    Ce mult dureaza uneori sa obtii unda verde pentru un comentariu, chiar daca este scris in termeni normali, civilizati.

    Reply
    • MIB

     Felicitari pentru comentarii – si o remarca. Ce minunat ca exista aceste forumuri, unde se pot purta discutii cu trolii pesedisti fara sa-si poata folosi tehnicile traditionale de blocare a discutiei! Incearca, ce-I drept, cu toate sculele din manual, dar incompetent ii urmareste fara crutare. Nici amestecarea de minciuni sfruntate cu jumatati de adevar, nici atacurile la persoana, nici prostirea pe fata prin informatii „cere trebuie sa fie adevarate daca toti le repeat” nu le ajuta. Articolul e bun. Comentariile, sa ma ierte d-na Pippidi, sunt aur curat.

     Reply
 10. Laura G

  Adica cum, acuma trebuie sa mai si citim rapoartele OECD despre Romania ? Asa lungi, de 240 de pagini ? Eu credeam ca noi vrem doar sa fim membrii, si atat ….

  PS. Raportul este excelent ! Descrie probleme reale si structurale, iar daca nu le rezolvam (sau incercam sa le rezolvam), peste 50 de ani vom fi in aceleasi discutii despre Dragnea Tudose Ponta coruptie DNA SRI ce rachete mai cumparam de la americani sau absortie de fonduri europene, daca vor mai fii ….

  Reply
 11. CMC

  De fapt, tinta adevarata pare sa fie Presedentia Uniunii Europene din 2019. Aici se da marea batalie si securistii nu accepta sa nu fie ei in pole position. Poate au si promis popularilor europeni ca nu vor permite stangii romanesti sa conduca UE.
  Pentru asta, securistii vor face orice, oricat de impotriva intereselor imediate ale cetatenilor tarii. Nici acar nu stiu ce ar fi mai bine. Sa fie la putere PSD-istii sau sa fie securistii in 2019. Oricum, batalia este pentru asta si se vor arunca in lupta toate dosarele si se vor folosi toti infiltratii. Se vede deja. Ponta a fost activat si pus sa actioneze pentru distrugerea stangii. Acum Tudose – de la Academia de Informatii, nu-i asa? Manipularea prin sondaje de opinie cu baza de recenzati modificata peste noapte ca sa iasa ce trebuie samd… Pana si Antena a fost activata…
  Acum, ca stim obiectivul, nu putem decat sa stam in fotolii si sa privim spectacolul.
  Ca in filmele proaste, se stie de la inceput castigatorul…Oricum, noi platim biletul…
  Cetatenii, economia, pensiile si salariile, cursul valutar vor fi doar pagube colaterale.

  Reply
 12. Dorin

  @Neamtu. Pai turgul l-a facut Iohannis cand l-a facut pe Dragnea seful PSD in schimbul debarcarii lui Ponta sia inscaunarii regimului Ciolos, dar nu KJ nu poti face targuri, ca el dupa ce a pierdut dreapta alegerile s-a suparat si nu i0a mai ramas decat sa il bage la puscarie pe Dragnea, crezuse ca ala va pierde! Si nu, nu ar fi targ daca ar cadea la pace cu Dragnea sa scoata evaluarea nationala, asta de abia ar fi pe fata si cu un folos.

  Reply
  • St. Popescu

   Gresit! Nu Iohannis „l-a facut pe Dragnea seful PSD”, ci Dragnea s-a facut el insusi! Nu avea cum cineva din exteriorul partidului sa impuna seful acestuia. Dragnea a profitat de conjunctura si a anuntat imediat demisia lui Ponta, inainte ca acesta sa se decida asupra gestului. Asa ca Ponta nu a avut incotro. Cred ca faci niste afirmatii necontrolate, defaimatoare, la adresa Presedintelui. Presedintele nu e in razboi cu Dragnea, ca „sa cada la pace”. I-a aprobat propunerile de premier, adica pe Grindeanu si pe Tudose, precum si pe ministrii din guvernele respective. Intra in obligatia unui presedinte de stat sa vegheze la eventualele derapaje ale guvernului si coalitiei de guvernare, cum a fost cazul nefastei OUG 13. Dar poti dormi linistit, nu Presedintele „il baga la puscarie pe Dragnea”. Daca asta chiar se va intampla, ar fi din cauza unor abuzuri in serviciu, daca judecatorii considera ca atare.

   Reply
 13. Cinicul

  Doamna AMP a scris din nou un articol incitant plin de multe semnale de alarma si din pacte fara prea multe solutii.

  O licenta poetica mi-a atras atentia. „țara cea mai egală din lume la 1990, să devenim o lume de săraci și bogați :”
  Nu cred ca in 90 Romania era cea mai egală din lume, asta ar trebui sa ignoram Coreea de N, Mongolia sau Ukraina (in ciuda aparentelor ultima avand si astazi cel mai mic index al inegalitatii).
  Acum suntem intr-adevar o tara de bogati si saraci, dar comparativ vorbind nu cred ca situatia e asa de grava. In 2013, ultimul an pentru cam am gasit date cu index Gini pentru Romania, tara noastra era la paritate cu Suedia si mult mai putin polarizata decat zeci de tari dintre care Argentina, Austria, Australia, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Israel, Japonia, Polonia, Rusia, Spania, UK, USA, etc, etc. E drept ca un sarac din Romania nu pote fi comparat cu un sarac din Suedia sau Canada, dar trebuie spus ca reformele economice la care a fost supusa Romania nu puteau sa nu duca la polarizare. Chiar si poster child-ul tranzitie, Polonia a ajuns la o polarizare mult mai mare decat Romania.

  Reply
 14. Mares

  Manuale alternative la ce? Profesionala Kronstadt din Brasov, cea din Cluj finantata de Bosch, au manuale alternative? Daca un manual de matematica este foarte bun, cum poate arata unul alternativ? De ce nu se propun o suta de alternative ca in urma unei evaluari independente formate din ONG-uri, chiar si internationale, sa fie ales un manual unic. (Desigur cu diferente, profesionala, uman, real, arte, sport, etc.); La private nu au decat sa aiba o mie de manuale alternative. Intrebati orice profesor din preuniversitar despre calitatea manualelor alternative, intrebati daca a crescut nivelul elevilor in urma unor asemenea experimente. Poate teoria manualelor alternative se refera la manualul de sport al lui Pop?

  Reply
 15. h. 11.30

  1) În numărul hors series al revistei Science & Vie din martie 2017, la pagina 69 este un grafic relativ la testul Pisa în științe. Opus Japoniei, Finlandei, Estoniei etc., ghiciți ce țări se găsesc? Peru, Românica (surprise!), Colombia, Bulgaria, Mexic, Grecia, Turcia. Sau, ca s-o zicem ca un cadru militar la pensie timpurie și cu energia la el: coloniile Imperiului Coroanei Spaniole și raialele Sublimei Porți. Din întâmplare, două focare de videochat (Romania y Colombia) și marile producătoare + marile consumatoare de telenovele.

  2) Logic, pentru a avea alternativă, trebuie să ai la ce. După cum scrie Mares mai sus, ar trebui să ai întâi manuale, apoi să faci alternativa, iar dacă așa-zisele manuale unice sunt bune, la ce-ți mai trebuie alternative? O să ajungem să credem că un manual bun este un vis ceva mai greu realizabil decât un kilometru de autostradă.
  M-am uitat pe niște manuale de biologie: din dorința de economie (pentru că a investi în viitorul îndepărtat este o pierdere, nu?), sunt tipărite pe o hârtie jenantă, cu ilustrații când pentru tâmpiți, când cu explicații insuficiente. Despre conținut: rămas în urmă cu un sfert de veac, cel puțin. Cunosc un caz de copil ajuns la olimpiada națională și care s-a certat cu un profesor corector pe subiectul unei tâmpenii din manual (copilul avea dreptate, dar a fost depunctat pe argumentul autorității cărții!!!).
  Propun României Curate să instituie un premiu pentru manuale. Ori să încerce să acceseze un grant pentru scrierea de manuale.
  Am văzut că în SUA există inclusiv catedre de pedagogia domeniilor științifice. Profesorul de Pedagogia chimiei scrie un manual universitar (referință națională), iar profesorii de chimie fac cercetare și publică lucrări.
  Cât de greu ar fi ca din trei elemente:
  – experiența și manualele țărilor europene și altele avansate;
  – experiența profesorilor români;
  – structura curricula-ei
  să se întocmească un manual per materie, la care să poată veni diverse accesorii (manualul profesorului, pentru că și ei au de învățat!, culegeri, diverse alternative complementare) ?

  De universtar nu mai zic: profesorii au decuplat demult de la didactic și sunt antrenați în cursa frenetică pentru publicații. Marea Rărire trebuie să-i prindă agățați de scaune!!!

  Deja în Occident au apărut softuri care pe bază de AI oferă copiilor lecții personalizate, iar noi ne măcăim pentru manuale!!! Pe șleau, câteva filiere mafiote parazitează domeniul manualelor (cu complicitatea ministerului educație!) și induce confuzie, stress și scolioză copiilor, iar noi ne uităm ca proștii la acest mare drob de sare!!!

  Reply
 16. laur22

  Personal eu sunt de accord cu toate trei din nefericire nu sunt comerciale si cu ele nu potzi castiga alegerile

  eliminarea examenelor finale incriminate de OECD, -> tzi-ar ridica in cap toata dascalimealasata fare industria medeitatziilor

  deblocarea și finanțarea de trasee alternative care costă mult mai puțin ca autostrăzile pînă la materializarea acestora, -> costa atat de mult deoarece cineva face profitul mare, daca acuma cand acest profit doar s-a amanat e atat scandal ca PSD ucide viitorul tzarii deorece nu plateste furaciunea profitului lor itzi dai seama ce turbare in media ar fi daca cest tzurtzuroi de bani ar intzarca definitive ?

  fonduri europene debirocratizate și centrate pe construcția de skills și egalitatea în educație -> de parca cineva in educatzia de pe la noi e interesat de skils ori fereasca dumnezeu egalitate.

  Eventual PSD ar putea fi de accord in extrmis cu asa ceva dar USR ori PNL nu, asa cane intoarcem de unde am plecat cum vin unii cum se schimba tot (-minus Kodrutza shi restul statului reperesiv)

  Asa ca atunci cand lupta se da pe controlul justitziei shi nu pe controlul coruptiei ……: “Ca să fi băgat de seamă, ar trebui ca ei să aibă vreun interes în controlul corupției, sau măcar să priceapă ce e acela, numai că misiunea lor e controlul justiției, nu al corupției.” Geaba vii tu cu idei OECD.

  Shi acum pe final hai sa izti dau si niste argumente contra ideilor tale.
  1-) Nici-unul din tigrii asiatici nu a eliminat examenele finale , Nici Coreea de sud , nici Japonia , nici macar China shi asta nu i-a impiedicat la crestere economica . Invatzamantul lor a generat cadre calificate necesare cresterii economice. Deci nu sunt 100% sigur de recomandarea OECD.

  2-) ce te face sa crezi ca prin acelasi mecanism prin care actualel trasee au devanit exorbitante traseele alternative nu vor devein shi mai exorbitante ? E posibil ca problema sa fie de sistem shi ca atare rezolvarea ei sa necesite schimbarea intregului sistem sistem centrat pe cheltuirea banilor shi nu pe obtzinerea de rezultate eficiente actualele “investiztii” din bani europeni shi de la bugetul de stat fiind un mecanism de sifonare a banului public si nu un mecanism investitzional generator de „Return Of Investment ” in care respundere pentru investitzie se epuizeaza doar odata cu terminarea amortizarii sale

  3-) oare asta nu ar trebui sa fie sarcina ministerului educatzie cu sau fara fonduri europene.
  Shi daca ministerul nu poate sau mai precis nu vrea sa poata sa o faca pe bani simpli de la buget de ce crezi ca ar vrea / putea sa o faca pe bani europeni ? Cat despre ONG-uri ….Hmmm
  Cand nu sunt in lesa serviciilor cand sunt pur si simplu numai in educatzie pentru educatie sunt niste moristi de facut bani din POSDRU gen ceea ce I sa reprosat Melaniei Medeleanu violoncelistului din PSD na ca imi scapa numele si altora etc samd .

  Asa ca nu .

  Tot ce ramane din articol e afirmatia fara dubiu “ar trebui ca ei să aibă vreun interes în controlul corupției, sau măcar să priceapă ce e acela, numai că misiunea lor e controlul justiției, nu al corupției.”

  Bine ca te-ai prins.

  Si acest control al justitzie pe aceste structuri shi aceste filere a inceput cand ?
  Nu odata cu crearea lui de care Traian Basescu , Monica Macovei shi staborul de la SRI sub atenta consiliere si indrumare teoretica si prectica a sfantului FBI ?
  Nu ca inainte at fi fi fost libere sa zburde pe campii „justitzia” de pe la noi.

  Ah si inca ceva pt H.
  Coreea de Sud e o foare, foarte foarte mare producatoare si consumatoare de telenovele ba chiar si le exporta in intrega Asie. asa nu are nici-o legatura cu sistemul de invatzamant.

  Reply
  • gd

   Coreea de Sud o fi mare producătoare, dar consumatoare, nu prea, că nu-i lasă timpul; poate pensionarii…. Cultura extra-învățământ are o foarte mare legătură cu educația. Că factorul consum de telenovele nu explică singur starea, e altceva.

   Reply
   • laur22

    da da da ,o mare producatore si EXPORTATOARE.

    Potzi sa verifici

    Si nu doar telenovele shi muzica pop cunoscuta in intreaga lume ca si K-POP. Shi la K-POP nu-i asa e principalul consumator e gasca pensionarilor din cartierlu Gangnam al Seoul-ului nu-i asha ?

    Altminteri nu-i asa esti mandru de faptul ca acolo la ei e ca la nergri pe plantatzie ziua de munca incepe in zori shi de termina cand il lasa inima pe sfu nu-i asa ?

    Ca nu-i asa Japonia care e o mare producatoare shi exportatoare de Manga nu e shi o mare consumatoare.

    Stiu ca e tentant sa conexezi inapoierea cu telenovela da totushi inainte de telenovele au fost soap opera care dpdv cultural erau chiar mai proaste.

    Omul devine couch potato prntru ca poate..
    Pentru ca nu e sclav in lantzuri sa traga la galere sub biciul lui sefu
    Shi nu e bine sa fii couch potato.
    Da sa fii sclav la galere e infinit mai rau.

    Ma rog parerea mea, a unuia care nu termina niciodata ziua de munca inainte de 20:00

    Reply
 17. Dumitru

  Noroc cu copiii aia analfabeti de la tara, ca daca te-ai baza pe intelectualele de la oras sa faca copii n-ar mai exista Romania.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *