Alina Mungiu-Pippidi

Trei priorități pentru Primărie cu Nicușor primar

E bine să ne bucurăm azi, că luptăm pentru Nicușor de aproape zece ani și că în ultimele zile campania contra lui ajunsese la cele mai mizerabile cote.

Pensionarilor care au votat PSD să nu le fie teamă, PSD nu va dispărea, pentru că interesele lor trebuie reprezentate. Dar se va reforma – o treime din oamenii lor au fost pe lista noastră neagră. Prea mult.

PNL, oricîți primari a cumpărat, nu stă chiar așa de bine. Poate se mai gîndește la metodele de a face politică- s-a salvat la București ascunzîndu-se după alții.

S-a plătit un preț mare pentru victoria asta în înțelegeri și alianțe, care va fi decontat începînd de foarte curînd.

Dar e și un început pentru a construi ceva nou în jurul unui pol nou. Nu de către Nicușor, că primăria îl va absorbi, ci de oamenii activi care se deziluzionau deja de USR-PLUS. E o ocazie să creeze ceva mai clar al lor, fără oportuniști și sprijin obscur, în jurul lui Nicușor.

Victoria e a lor, că șefii oficiali ai USR PLUS, Cioloș și Barna, nu au făcut în mod real campanie pentru Nicușor Dan.

Să nu ne iluzionăm: va fi greu, că numărul de oameni pregătiți nu e mare, nici programele nu au fost de fapt la înălțimea cuvenită. Dar, în competiția cu Voluntariul extins, nu avea totuși societatea civilă din București cum să piardă.

De asta, pînă la marile realizări în centuri și autostrăzi, propun rapid ca Nicușor Dan și echipa lui să inaugureze cît de curînd buna guvernare bucureșteană, cu lucruri care vor dura mai puțin, dar pot schimba repede felul cum funcționează administrația orașului.

Ele sunt:

1. Un portal de achiziții publice cu toate contractele în format deschis cu statistici lunare automatizate pe indicatorii de risc (un Opentender. Bucuresti, precum cel european făcut de noi). SEAP e o bună bază de pornire.

2. O pagină de evaluare a tuturor serviciilor oferite de primărie, cu logare cu CNP-ul, prin care în timp real utilizatorii unor servicii să poată da note și semnala cum funcționează lucrurile.

3. Un referendum local cu marile alegeri ale orașului, formulate clar: cum acomodăm numărul prea mare de mașini, ce facem cu piețele și așa mai departe, ca indiferent ce urmează (taxe pe poluare și altele), ele să fie dinainte aprobate de locuitorii orașului – cei care se vor deranja să vină la vot. Orașul nu a avut dezbatere în campanie, că nu a existat curajul alternativelor. Acum însă se va putea vorbi despre ce avem de ales și trebuie să alegem odată.

Îmi declar conflictul de interese aici la sfîrșit, că SAR încă mai are procese în comun cu asociația Salvați Bucureștiul contra unora sau altora prin București (și nu, nu le-am făcut ca să luăm bani la împăcare). Zic ce am spus deja cînd s-a dus Monica Macovei ministru la Justiție în 2005 și aveam deja peste zece procese cu PSD: justiția fiind independentă, simt eu că acum o să cîștigăm mai ușor procesele astea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “Trei priorități pentru Primărie cu Nicușor primar

 1. marius

  halaicu, lis, basescu, videanu… „dreapta” in Bucuresti.
  Sper ca Nicusor e de stinga altfel prostia si fanatismul votantului se plateste crunt.
  p.s. pi surse… PNL a informat deja desfiintarea RADET si trecerea pe centrale de apartament „gratis” de la companiile de gaze in Bucuresti… Mult Noroc Tovarasi de „dreapta”!!!!

  Reply
 2. CMC

  Intrebarea la care a raspuns foarte bine un sociolog:
  „Cand va mai castiga PSD-ul alegeri?”
  Raspuns: „Cand vor americanii”.
  Ce vreti mai clar de atat.

  In rest, Nicusor a castigat. dar – cu dosarele – i s-a si dat semnalul ca trebuie sa stea in lesa…
  USR pare sa fie „Alba ca zapada” aia despre care se vorbea pe vremea cand Coldea + Basescu + Udrea = LOVE
  Cu PSD era clar: relativ competenti, dar corupti;
  Cu PNL e si mai clar: corupti si incompetenti;
  La USR e inca neclar: necorupti, dar competenti?
  Cam aici suntem acum…

  Reply
 3. Kross

  Am participat la toate alegerile si de fiecare data a trebuit sa votez impotriva raului mai mare.Practic toti care au preluat putere au sfarsit prin a face abuzuri impotriva tuturor celor cu initiative economica.Sa speram ca noua perla a politicii USR nu va cadea in aceiasi capcana.As dori sa reuseasca si sa dispara indeia ca Romanii nu sunt in stare de nimic.Sunt convins ca daca se simplifica regulile si sa se respecte initiative private,Romania va deveni o tara model in regiune.

  Reply
 4. carcotasul

  Gresiti cand spuneti ca „șefii oficiali ai USR PLUS, Cioloș și Barna, nu au făcut în mod real campanie pentru Nicușor Dan”, fiindca realitatea a fost cu totul alta, darb dvs. nu pareti a o sti: membrii PLUS din Bucuresti au facut, prin voluntariat campanie atat pentru proprii candidati, cat si – explicit – pentru Nicusor Dan si Vice- primarul sau, Vlad Voiculescu, membru PLUS. Asta inseamna ca, da, Alianta a facut campanie pentru Nicusor Dan! Mai trebuie sa adaug ca „sefii oficiali” au fost cei care au pus de un sprijin politic pentru „independentul” Nicusor Dan ? Asta ce-o fi ? O fi doar o simpla declansare de campanie ? Poate, dar membrii partidelor aliantei au facut munca de ‘furnicutze”.

  Reply
 5. Catalin

  Eu cred ca nu merita despicat firul in patru. Important este ca ND a castigat, are circa 1 an la dispozitie pentru masuri majore(macar initiate). Daca va reusi sa livreze coerenta intre discursurile pre si post alegeri va fi suficient pentru alt mandat. In caz contrar, va urma altcineva.

  Reply
  • Adrian

   Nu e cazul unui nou mandat. Trebuie pregătită de-acum | în continuare candidatură în 2024 pentru demnitatea de președinte. Deci persoană de încredere la șefia Anfp care înțelegem că devine vacantă, în deconcentrate etc.

   Reply
 6. FE

  Mie nu mi se pare ca NDan si GFirea s-au luptat. A spus vreunul o acuzație concreta la adresa celuilalt? NDan nu a spus cum a furat concret/un caz cum a furat Firea si invers. Abia cel de la sect 4 a avut curaj sa faca public cazul „Caine”. Doar el stia de acest caz?? Si chiar nu au gasit o situatie concretă in care Firea a furat?? Dosr generalitati… nu au vrut sa lupte…ca sa aflam adevarul, amandoi ascund acelasi furt…

  Reply
 7. Laur22

  @carcotasu

  Carcotashe eu stiu ca atat in mod oficial cat shi prin traditzie dementza mincinoasa e regula shi nu exceptzia in USR-Plus da ia incerca shi tu sa te obiectivezi, macar partzial.

  Ia inceraca sa vezi ce ar insemna ce a spus AMP daca in fraza nu ar fi vorba de Cocolos ori de Ban Darna shi Plicusor Dan.

  I sa zicem ca ar fi vorba de partidul republican la un rand de alegeri in statul Nevada sa zicem.
  Ce ar insemna acolo ca „șefii oficiali ai XXXX , Y-greculesco shi Zet-ulescu nu au făcut în mod real campanie pentru Omeg-ulescu”

  Ar insemna ca Y-greculescu shi Zet-ulescu nu au apuarut in public ori in media din Nevada diseminand mesaje cum ca ei isi pun onoarea garant pentru onoarea lui Omeg-ulescu intruct ei cred shi au incedere in Omeg-ulescu shi ca atare il sustzin pe Omeg-ulescu shi ca daca ai incredere in ei ar fi cazul sa il votezi pe Omeg-ulescu.

  Asta ar insemna insemna in America pentru partidul republican ori democrat sustzinerea lui Omeg-ulescu.

  Asa a facut Trump asa a facut Obama asha a facut shi Bush.
  Asta nu au facut nici Ban Darna shi nici Cocolosh.

  Altminteri hai sa zic ceva shi la subiect adica ce-o sa faca Nicusor Dan .
  Daca trecutul e sa fie vre-o indicatzie despre viitor o sa faca scandal shi lovituri la gioale cu Vlad Voiculescu & co.
  Da intruct lumea la votat, lumea shi-l merita.
  Si daca ai chef o sa masuram peste 4 ani ce din tot ce ai crezut tu ca o sa faca o sa shi termine de facut ori macar o sa termine fizic pe jumatate (fizic lucrarea o sa fie mai mult de 50% terminata).
  Nu trebuie sa mi-o zici mie ori sa o faci publica fatzi-o tzie.
  Shi peste 4 ani fa bine shi verific-o .
  Shi daca n-a facut ceea ce tu sperai ca o sa faca tu, tu ce-o sa faci ?
  Ca asta , asta e singura intrebare care conteaza : TU CE FACI ?

  Ei au au facut ori n-au facut treaba lor TU CE FACI ?

  Shi de asta alegerile nu sunt pentru bogatzi ci pentru saraci ca doar saracii au nevoie ca cineva sa faca ceva pentru ei , bogatzii ishi fac singuri.

  Shi de aceea e cumplit sa fii bogat, nu penntru ca ai bani shi pentru ca n-ai sperantze.
  Nu ai nici-o sperantza ca cineva o sa faca vreodata ceva ceva de capul sau shi de la sine pentru tine. Shi intrucat nu ai sperantze cautzi sa faci ceva pentru asta.

  PS. Dumnezeu nu se pune la sperantza ca nu degeaba In God we trust

  Reply
 8. Agricultorul fericit

  E o prioritate, una absoluta, pe care lumea se faca ca nu o vede( dupa principiul: ce nu vad eu, nu exista). Dar ea e cronica si ne otraveste fiecare zi.
  Se numeste termoficarea.

  Reply
 9. Ciobanul Bucur

  D-na AM-P face o buna observatie: cam putini in USR competenti cu adevarat. Si nu prea au carisma, cu exceptia unui tanar, Saidler, o minte foarte sprintara, capabil de replici spontane, la obiect. Cand vor intra la guvernare alaturi de PNL, sa atraga mai intai spre ei cativa specialisti pe domeniile in care stau mai slab.

  Reply
 10. zicere

  Plicusor Ban care il sprijina pe acel Caine impotriva primariei (sa nu-si darame restaurantul din parcul Copiilor) si care a primit donatii de 50000 euro, este cel mai putin indicata persoana sa fie ales intr-o structura publica de talia primarieie generale a capitalei.
  Nici nu mai conteaza cat de prost crescut este (ne-am obisnuit cu asta la noi in Romania, incepand cu Werner si admiratia lui pentru placuta suedeza), cum isi permite sa minta fara sa clipeasca (e din generatia celor care n-au auzit si probabil nici n-au vazut asa ceva in familie).
  Are un merit: e matematician, dar ce sa vezi asta nu-i nici pe departe de ajuns pentru un primar. Caci daca ai nevoie de matematicieni la primarie poti sa angajezi unul, sau chiar doi.
  Un primar trebuie sa fie mai intai de toate un om cinstit (caci altfel cum sa-i acorzi incredere), un bun si intelept gospodar in folosul majoritatii oamenilor, incepand cu cei mai saraci, caci cei bogati pot sa-si rezolve singuri problemele, interesat de sanatate in intelesul cel mai larg (spitale, curatenie, ordine si disciplina in toate locurile publice: piete, parcuri, supermarketuri, institutii publice si privat si apoi de trafic, parcari, consolidari de cladiri, spatii verzi

  Reply
 11. marius

  Prima actiune in forta a tovarasului primar general:
  – reincepe vinatoarea de masini… la superlativ (sint 300.000 locuri de parcare la peste 2.000.000 autoturisme)

  hai cu banu la amenzi ca e foame mare de capital
  Felicitari votangiilor de dreapta

  p.s. urmeaza:
  – cresterea in progresie geometrica a impozitelor locale pe locuinte, masini si locuri de parcare
  – oprirea reconsolidarii seismice a cladirilor din centrul Bucurestiului
  – oprirea reabilitarii termice a blocurilor din sectoarele cistigate de comunistii galben-albastri de dreapta
  – anularea construirii terminatiei podului Ciurel care sa faca legatura cu str. Uverturii si sa decongestioneze 50% din traficul ultrasufocat al cartierului Militari
  – desfiintarea RADET si trecerea pe centrale termice de apartament ce o sa insemne bani incredibil de multi scosi din buzunarul bucurestenilor plus o POLUARE DEMENTA a Bucurestiului
  si multe alte dezastre si hotii….
  asta ati votat dragi tovarasi de „dreapta”

  alegatorul de „dreapta” din ziua de azi este mai fanatic si mai usor de manipulat decit fsn-istul din 1990

  Reply
 12. marius

  perfect… a DOUA DECIZIE:
  – se suspenda plata donatorilor de singe…

  p.s. dragi votanti comunisti de dreapta atunci cind o sa aveti un accident de masina, de bucatarie, de prostie si o sa pierdeti mult singe sa-i multumiti tovarasului nicusor si sustinatorilor sai politici pentru ca aveti posibiltatea de a ajunge in purgatoriu si dupa caz in iad sau rai din cauza inexistentei singelui pentru transfuzie in spitale
  p.p.s.
  hai sa tinem o evidenta deciziilor tovarasului dan ca sa nu zica imbatatii de anti comunist ca nu s-au comportat precum votantul fsnist din 1990:
  1) – reincepe marea vinatoare de masini
  2) – suspendarea platii catre donatorii de singe… ca oricum e un deficit urias de singe in spitale si mor oameni cu zile din cauza asta
  continuam in citeva ore probabil deoarece tovarasul primar e in forma maxima iar votangii inca nu s-au trezit din betia iluziei

  Reply
 13. Cristina Gorgos

  Ca cetățean roman cu domiciliul in străinătate, n-am votat la aceste alegeri și, deci, n-am avut nici o dilema de rezolvat odata ajunsă la urna; ca simplu spectator, însă, pot spune ca obiecția mea principala cu privire la Nicușor Dan, favoritul cursei, consta in aceea ca a făcut prea multe compromisuri in vederea susținerii de către PNL și președintele Klaus Johannis, compromisuri care îl vor împiedica sa acționeze, altfel decât la modul “clientelar”, pe tot parcursul mandatului. Nu știu dacă va fi avut și alte asociații dubioase-de tipul celei cu personajul numit Câine- pe timpul cât a funcționat ca parlamentar dar asocierea cu Orbán, un om pe care l-a tratat de hot ordinar in campania din 2016, mi-ajunge pentru a-mi da seama ca strălucitul matematician e un individ complet lipsit de caracter; mai important decât asta, însă, ce mi se pare de rău augur e recursul pe care noul primar, Nicușor Dan, l-a făcut, mereu, la metodele de tip “activistic”— fluturat de pancarte pe la porțile adversarilor, insulte gratuite aruncate peste gardul rivalului, topaieli si alte exhibiții executate spre distracția trecătorilor— oridecateori își afirma, ca parlamentar, opoziția fata de unul sau altul dintre proiectele “majorității”. Sunt absolut sigura ca programul de “buna guvernanta” trasat de AMP ii e tot atât de străin precum i-a fost, in trecut, agenda de parlamentar de opoziție și ca-l va arunca, plictisit, la cos, imediat ce va fi trecut de primul punct; omul nu pare făcut, pur și simplu, pentru administrație, o treaba cât se poate de plicticoasa și lipsită de aplauze, chiar când reușește sa dea roade. După ce va tăia, in dreapta și-n stânga, din birocrații și clienții vechii conduceri, in ropotul de aplauze al militanților anti-corupție, primarul Dan va lasă grija “hartoagelor” pe mâna clientelei penelisto-pluseriste, instalată in locul precedentei camarile și va da fuga, probabil, la tribunalele pe unde se desfășoară procesele de el inițiate pe vremea când era președintele USB. Iar profilul de matematician, diplomele de la universitati celebre și fotografiile cu pălăria de doctor (in Arte Liberale) vor înlocui, pe pereții biroului de la primarie, icoanele lui madam Firea; comunitatea matematica internațională-o elita feroce, pot depune mărturie— nu-l mai recunoaște demult ca pe un membru activ, cu drepturi depline, cam de la momentul in care a renunțat la cercetare ca sa se apuce de militantism și publicitatea sponsorizată din The Guardian nu va convinge pe nimeni, dintre foștii săi peers, sa acorde respect primarului de București in virtutea singurului sau talent, risipit in cursa pentru postul de (înalt) birocrat. Noroc de CoVid 19 și criza sanitara in spinarea cărora se vor încarca primele rateuri ale noii administrații a capitalei! Altfel, toți prietenii mei bucureșteni, adepți ai “schimbării”, care s-au opintit sa-l aleagă pe “matematicianul” Dan, îmi vor bloca posta electronica, înainte de Crăciun, cu lamentațiile lor la adresa alesului.

  Reply
 14. Mihai M

  La europarlamentarele din anul trecut Alianta USR-Plus a avut probleme sa se inscrie din cauza ca nu avea semnatura unui presedinte, al unuia dintre cele 2 partide constituente, ales legal. Ce a facut Nicusor Dan in aceasta situatie? S-a reinscris in USR peste noapte si a semnat din calitate de membru simplu (intrucat si-a pierdut orice calitate de rprezentare oficiala in partid cu ocazia demisiei anterioare) protocolul USR-Plus din calitatea uzurpata de presedinte al USR, adica a pretins in mod mincinos ca semnatura sa din calitatea de membru simplu USR, proaspat (re )inscris, ar echivala cu semnatura sa din trecut cand era presedintele statutar. Chiar daca judecatorii ICCJ de la BEC au inchis ochii la acest fals intelectual, iar daca procurorii au inchis ochii in acelasi mod, eu nu pot inchide ochii la acest fals intelectual. Impostura, cu aprobare de la „centru”, de la cel mai inalt nivel intelectual tot fals intelectual ramane.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *