Adrian Popescu

Un traducător din româna constituțională în româna vorbită pentru Klaus Iohannis!

În loc de știrile de la ora 5, președintele tuturor românilor a ieșit ieri la pupitrul prezidențial ca să ne mintă pe față pe toți după decizia CCR prin care a fost admis parțial conflictul constituțional dintre președinte și premier.

Practic, Klaus Iohannis a inventat o decizie paralelă, cumva aproape pe dos față de ceea ce scrie de fapt în minuta Curții Constituționale (pdf aici). O fi citit-o sau chiar a ieșit pe nemestecate cu declarațiile de parcă n-ar fi înțeles ce scrie în 4-5 paragrafe? Că dacă cineva i-a pus în față interpretarea cu care a ieșit în fața națiunii, e grav, cineva îl sabotează grav pe-acolo.

Cu ce să începem? Cu dispozitivul hotărârii CCR sau cu fake news-ul lui Klaus Iohannis, repetat în buclă pe multe dintre canalele de știri? Hai cu decizia, că asta e baza!

1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunereaprimului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.
2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019;
3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate deprimul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.
4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019.

Mai direct, președintele e obligat de îndată să-i revoce pe Ana Birchall de la Justiție și Mihai Fifor de la Apărare, respectiv să numească miniștrii interimari propuși de premier pe 27 august: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul. De asemenea, tot de îndată, Klaus Iohannis trebuie să motiveze refuzul celor 5 propuneri de miniștri titulari din 26 august 2019.

Și mai direct, nu e nicio problemă că președintele a respins propunerile pentru miniștri titulari, dar e obligat să motiveze de ce, însă pentru interimari nu are nicio scuză, fiind obligat de urgență să numească miniștrii interimari propuși de Viorica Dăncilă. Niciunul dintre cele 4 puncte ale deciziei CCR nu face referire la faptul că premierul trebuie să se ducă în Parlament pentru un vot, cum fals s-a scris ieri și mai ales cum fals a declarat KWI.

În minută nu scrie că primul-ministru trebuie să meargă în parlament. De mers, trebuie să meargă, pentru că este norma, odată ce s-a schimbat componența Guvernului. – Augustin Zegrean, fost președinte al CCR

Iar acum, ca să vă dați seama ce prostii și minciuni a putut să spună ieri președintele României, să redăm declarațiile sale:

Guvernul nu mai are aceeași compoziție ca înainte, prin plecarea ALDE de la guvernare și Prim-ministrul este obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere. Constat astăzi, cu satisfacție, că și Curtea Constituțională a României a ajuns, în mod corect și inevitabil, exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului ca să ceară un vot de validare.

Celelalte chestiuni legate de numirile și revocările miniștrilor, care sunt menționate în materialul Curții Constituționale, sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei Prim-ministru de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere, acolo unde trebuia să meargă din capul locului.

Așadar, fix pe dos față de ceea ce spune decizia CCR. Uluitor!
Iar ca tabloul să fie de un total nino-nino, președintele o dă la întors și se face că nu înțelege ce înseamnă de îndată: Acum, deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale a României, de astăzi, le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei care va fi, probabil, publicată, în perioada imediat următoare.

Știe cineva ce a pățit președintele României sau cine îi trage preșul atât de tare încăt să emită un fake news atât de uriaș?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Un traducător din româna constituțională în româna vorbită pentru Klaus Iohannis!

 1. Ioana

  Presedintele a procedat corect.
  Decizia de ieri este un nou abuz, o noua aberatie a CCR.
  Guvernul si-a piedut legitimitatea prin plecarea alde.
  Pina nu intra in legalitate (printr-un vot de incredere in parlament), presedintele nu poate fi obligat sa numeasca niciun fel de ministri.
  Oricum este o aberatie ca presedintele trebuie sa numeasca pe oricine i-ar propune guvernul.
  Presedintele nu este un notar, sa ia doar act de deciziile guvernului.
  Daca un cetatean are o datorie la stat, statul nu-i mai da nici-o adeverinta, nu-i mai da nicio aprobare, in niciun domeniu, pana nu-si achita datoria.
  La fel presedintele nu poate fi obligat sa numeasca ministri, pina cind guvernul nu primeste un vot de incredere in parlament.
  Se impune revocarea si arestarea judecatorilor corupti de la CCR, aflati in slujba mafiei psd.
  Autorul articolului pretinde, in mod aberant, ca in minuta sedintei de miercuri nu se vorbeste nicaieri despre obligatia premierului de a obtine un vot de incredere in parlament. Nu e asa. CCR stabileste ca nu este conflict prin refuzul presedintelui de a purcede la remanierea propusa de premier. Asta inseamna ca presedintele nu trebuia sa semneze decretele pentru noii ministri.
  Dar cum ministri trebuie totusi numiti, iar presedintele nu poate sa-i numeasca, nu ramane decat o cale – remanierea prin Parlament. Deci este clar ce trebuie sa faca premierul, ceea ce se va vedea pe larg in motivare. Daca nu trebuia sa se duca in Parlament, presedintele ar fi trebuit sa numeasca noii ministri titulari, deci ar fi fost conflict.

  Reply
  • Taxe MICI

   „Se impune revocarea si arestarea judecatorilor corupti de la CCR, aflati in slujba mafiei psd.”
   – Felicitari pt observatie ! – o mica completare : si cei aflati in slujba mafiei PNL !

   Reply
 2. Cristina Gorgos

  Nu cred ca se obosește careva sa-i tragă preșul de sub picioare fălosului, deja reales, al nației-omul isi ia încă odata propriile iluzii drept realitate sau, mai pe românește vorbind, dă iarăși dovadă de wishful thinking; Interimarii nu contează, el gândește post-interimatul, titularii, adică, pe care isi va satisface damblaua de-a-i respinge până ce n-o târăște pe coana Viorica in parlament, cu miniștrii de gât. Va trebui sa ne obișnuim cu gândul că prostia/gafa/interpretarea fantezistă născută din contactul actual cu CCR —si cele anterioare si viitoare, așijderea—aparține exclusiv președintelui in exercitiu si viitor presedinte, ales in trei zile si-un pic prin bunăvoința premierului Dancilă si-a interimarilor ori titularilor respinși, in serie, din actualul guvern. Si nino-nino sa ne ia pe toti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *