Mihai Goțiu

Temperaturi fără precedent în ultimele câteva mii de ani. ”Posibil chiar mai mult, de ordinul a 100.000 de ani”. ”A sosit era fierberii globale”. 

”Era încălzirii globale s-a încheiat și a sosit era fierberii globale”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, citat de The Guardian, după ce oamenii de știință au confirmat că luna iulie este pe cale să fie cea mai caldă lună înregistrată vreodată la nivel global.

Primele trei săptămâni ale lunii iulie au înregistrat deja temperaturi medii globale peste orice perioadă comparativă și, chiar înainte de a se încheia, reprezentanții Organizației Meteorologice Mondiale și ai Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene au declarat că este „extrem de probabil ca iulie 2023 să fie cea mai caldă lună iulie și, de asemenea, cea mai fierbinte lună cunoscută”.

Carlo Buontempo, directorul C3S, a declarat că temperaturile din iulie reprezintă o anomalie atât de mare încât oamenii de știință anticipează că recordul a fost doborât chiar înainte ca luna să se încheie. Dincolo înregistrările oficiale, el a spus că înregistrările de date proxy pentru înregistrările climatice – cum ar fi inelele copacilor, nucleele de gheață – sugerează că temperaturile observate în această perioadă ar putea fi „fără precedent în istoria noastră în ultimele câteva mii de ani”. Posibil chiar mai mult, „de ordinul a 100.000 de ani”, a spus directorul Serviciului Copiernicus, citat de Le Monde.

„Schimbarea climatică este aici. Este terifiant. Și este doar începutul”, a declarat António Guterres, referindu-se la informațiile experților. „Este încă posibil să se limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 C și să se evite cel mai rău lucru al schimbărilor climatice. Dar numai cu o acțiune dramatică, imediată, împotriva schimbărilor climatice.”

„Omenirea este pe un scaun fierbinte”, a mai spus Guterres, într-o conferință de presă, joi. „Pentru mari părți din America de Nord, Asia, Africa și Europa, este o vară crudă. Pentru întreaga planetă, este un dezastru. Și pentru oamenii de știință, este fără echivoc – oamenii sunt de vină. Toate acestea sunt în totalitate în concordanță cu predicțiile și avertismentele repetate. Singura surpriză este viteza schimbării. Schimbările climatice sunt aici, sunt terifiante și sunt doar începutul. Era încălzirii globale s-a încheiat; era fierberii globale a sosit.”

Secretarul general al ONU a cerut politicienilor să ia măsuri rapide: „Aerul este irespirabil, căldura este insuportabilă, iar nivelul profiturilor din combustibilii fosili și inacțiunea climatică sunt inacceptabile. Liderii trebuie să conducă. Gata cu ezitarea, cu scuzele, cu așteptarea ca alții să se miște primii. Pur și simplu nu mai este timp pentru asta.”

„Este în continuare posibil să se limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 C și să se evite cele mai grave schimbări climatice, dar numai cu o acțiune dramatică și imediată asupra schimbărilor climatice. Am observat unele progrese – o lansare robustă a surselor regenerabile și câțiva pași pozitivi din sectoare precum transportul maritim – dar nimic nu merge suficient de departe sau suficient de rapid. Accelerarea temperaturilor necesită o acțiune accelerată.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *