Vasile Ernu

Schimbarea se amână. Să fim optimişti: se poate şi mai rău

Un vip-jurnalist care a transformat demersul jurnalist într-un soi de campanii ascunse pentru companii şi mai nou în consultanţă/propagandă politică (modera “independent” dezbaterile prezidenţiale în timp ce oferea consultanță unuia dintre candidaţi), încălcînd grav deontologia profesională elementară, intră în politică. Ne anunţă că a încălcat deontologia “pentru a ne salva”, „pentru ţărişoară”. Acum iarăşi vrea să ne salveze. Nu, mersi: este doar un alt troc politico-financiar, un post călduţ pentru prestaţii propagandiste. E veche: pînă şi PSD-iştii sunt mai finuţi la astfel de porcării.

O mare corporaţie produce o amplă reţea de “sponsorizare”, “plată” & “remunerare” prin care medicii vînd anume “acele produse farmaceutice”. Schema este cunoscută demult. Dar noi ştim: ce face statul, angajaţii statului în astfel de cazuri se numeşte corupţie iar ce face privatul şi marele capital nu e corupţie. Vine expertul “independent” care a ciugulit mult şi el din mîna “investoturului strategic” şi dă verdictul: această practică e doar “lipsă de etică”. Ceea ce la stat e „mare corupţie” (adică penal, adică puşcărie) la privat şi corporaţie e „lipsă de etică” (nimic penal). Clar?

Chiar uităm că în procesul de corupţie avem un tandem, un tango din două părţi. De multe ori cel care dă mita iniţiază procesul. Mita e o chestiune de putere.

Cînd ne uităm la cifrele care merg pentru “remunerări” vedem unde se află marea corupţie. Nu e lipsă de etică ci e marea corupţie acolo. Dar această zonă nu o să fie niciodată atinsă cu o floare. Sunt prea puternici, sunt prea bogaţi şi influienţi. Ei prezintă “civilizaţia” şi viitorul: corupţia sistemică cu ştaif, cu lobby, cu ambasade care pot schimba legislaţii în favoarea lor oricînd, care pot produce scutiri şi ajutoare financiare imense oricînd.

Ministrul PNL, libertarianul Cîţu, a explicat genial această configurare a viitorului: „am venit prea târziu pentru interesele Exxon”. Exxon e un nume generic al unei puteri care contează pentru a fi reprezentată de politic. Restul: carne de tun.

Reforma duduie: am scăpat de ciuma roşie. Urmăresc zona educaţiei care mă preocupă. Noul ministru umblă cu hoarda de jurnalişti-paparazzi, dă buzna în clase peste profesori şi îi „înjură”. Aceasta nu este ministru ci este pur şi simplu sinistru. Reforma-paparazzi.

De-PSD-izarea s-a transformat într-o PNL-PDL-izare: am dat peste un soi de PSD la mîna a doua. Iar ce anunţă USR (Plus nu există), nucleul lui dur şi vocal Barna-Năsui-Caramitru şi mai nou Guran, mă face să mă rog să mai rămînă PNL la putere.

Schimbarea se amînă. Dar să fim optiţişti: se poate şi mai rău. Să fim pregătiţi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Schimbarea se amână. Să fim optimişti: se poate şi mai rău

 1. JK

  Așteptăm schimbarea, deși nu sunt și nici nu erau semne, ca babele după ce-au băloșit racla cu moaște. Aveați așteptări că odată cu venirea PDL-PNL la putere se va produce o tranziție pozitivă bruscă a sistemului?
  De când e Cîțu libertarian? Nu e nici măcar ultra-liberal, el s-a manifestat ca speculatorian. Libertarienii pun preț pe libertatea individului și nu bagă statul în datorii (fie ele și până trec alegerile).
  Despre gravele încălcări ale deontologiei jurnalistice se scrie mult astăzi, de parcă redacțiile sunt pline de oameni echilibrați și complet lipsiți de simpatii, iar ele, redacțiile, n-au nicio direcție, ci doar informează, cu ochii permanent pe bula nivelei care indică imparțialitatea (să nu cumva să iasă dintre linii!). De parcă firmele plătesc publicitate pentru a recunoaște superioritatea produsului concurenței, iar marile concerne farmaceutice ar plăti electricieni (nu doctori) să le promoveze noile chimicale.
  Sper să n-ajungem să regretăm PSD-ul, cu PNL-ul la putere). De fapt, regretele noastre după ideologii cu nume de partide ne sunt induse de libertarieni, e.g. Cîțu, ori de oameni de stânga cu averi foarte la dreapta, ori de jurnaliști independenți de care-și șterg picioarele diverși colonei, ori de alții asemenea.

  Reply
 2. ionas

  PNL nu se deosebeste cu nimic de PSD ( in afara faptului ca se afla sub inalt patronajul KWI). Toti gandesc ca binele colectiv incepe cu bunastarea personala iar in politica ideologia poate fi impovaratoare. Schimbarea se va face numai din exterior.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *