Romania Curată

Scandalul ”Azilele groazei” nu s-a încheiat cu demisiile lui Firea și Budăi. Ce i se cere lui Ciolacu, într-o petiție nouă, cu mii de semnături

Update, 20 iulie: numărul semnatarilor petiției a trecut de 13.000

***

articol inițial:

Peste 5.000 de cetățeni au semnat deja, pe Platforma Declic, petiția ”Nu mai restricționați accesul organizațiilor pentru drepturile omului în azile și centre sociale!”. Petiția, adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu și noului ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, solicită accesul organizațiilor pentru drepturile omului în centrele rezidențiale pentru vârstnici și persoane cu dizabilități.

De asemenea, se mai cere ca persoanele din aceste centre să aibă acces la un mecanism adaptat de raportare și sancționare a abuzurilor (de ex: acces la telefon), așa cum există în penitenciare. ”Altfel, acești oameni vulnerabili vor fi în continuare înfometați, bătuți și exploatați de cei care primesc zeci de mii de euro pe lună pentru a-i îngriji”, se arată în motivarea solicitării.

”În urma unei serii de investigații realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media, procurorii DIICOT au descins în mai multe centre private pentru vârstnici din Ilfov. Acuzațiile sunt de crimă organizată, trafic de persoane, rele tratamente și exploatare a persoanelor din centre. În ancheta procurorilor apar sora Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, și consiliera Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe. Investigațiile au la bază rapoarte de monitorizare făcute de Centrul de Resurse Juridice (CRJ)”, explică inițiatorii.

Organizația a vizitat căminele groazei din Ilfov și a documentat tratamentele inumane și degradante la care au fost supuși adulții și vârstnicii privați de libertate împotriva voinței lor. Mulți dintre ei erau subnutriți, murdari, în camere pline de ploșnițe, fără acces la servicii în comunitate. Foști angajați au declarat că beneficiarii erau obligați să muncească și erau bătuți dacă refuzau. Pentru ca, mai apoi, să fie lăsați, pur și simplu, să moară.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a vizitat neanțunțat sute de centre în ultimii douăzeci de ani și a sesizat toate autoritățiile competente, inclusiv CEDO.

Din referatul procurorilor aflăm că victimele erau cazate în imobile care nici măcar nu erau racordate la rețeaua de canalizare. Iar în situațiile în care fosa septică refula, victimele erau puse să care dejecțiile cu găleata.

Din motivele arătate mai sus, alături de Centrul de Resurse Juridice, semnatarii îi solicită urgent prim-ministrului, Marcel Ciolacu, și noului ministru al Muncii, Sorina Bucura-Oprescu, să permită accesul organizațiilor de monitorizare în centre. De asemenea, persoanele din aceste instituții au nevoie de un mecanism de plângeri către Poliție și Parchet, adaptat nevoilor specifice ale solicitantului.

***

Semnează și TU petiția:

”Nu mai restricționați accesul organizațiilor pentru drepturile omului in azile si centre sociale!”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *