George Herlaș

Săptămâna aceasta, senatorii din Comisia pentru învățământ dezbat legea privind statutul polițiștilor

Săptămâna aceasta, Comisia pentru învățământ din Senatul României are de avizat proiectul legislativ pentru modificarea Legii privind Statului polițistului.

De ce este această propunere legislativă relevantă pentru Comisia de învățământ?

Din cauza unui sistem birocratizat și centralizat, multe profesii din România au un statut incert și nu sunt reglementate la norme actuale sustenabile.

Acest lucru este regăsit și în cadrul Poliției, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. La momentul actual, polițiștii pot să treacă de pe o poziție pe alta la numai 6 luni, cât ține perioada de tutelă, astfel că aceștia nu profesează pe postul pentru care au fost pregătiți. Din cauza acestor schimbări, multe posturi rămân vacante, fără oameni instruiți care să le ocupe, la momentul actual fiind un deficit de peste 15.000 de polițiști.

Totodată, este încurajată transparența în ocuparea pozițiilor din cadrul Poliției, pentru ca cei care doresc să urce în ierarhie să fie motivați să își realizeze meseria cu cât mai mult profesionalism.

Legea prevede acordarea gradului profesional în funcție de vechimea în muncă, de la gradul de subinspector, la cel de comisar. Astfel, este dorită continuitatea în muncă.

Potrivit noii legi, persoanele care ocupă pentru prima oară o funcție în cadrul Poliției,  nu vor putea fi mutați, detașați sau transferați în primii cinci ani, doar în cazuri excepționale.

Această propunere legislativă a primit aviz favorabil atât de la Consiliul Economic și Social, cât și de la cel Legislativ. Printre inițiatori, o regăsim și pe președinta Comisiei pentru învățământ din Senat, Monica Anisie (PNL). 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *