Liviu Antonesei

RIP Michael Shafir

Azi dimineață ne-a părăsit profesorul Michael Shafir, eminent specialist în științe politice și filosofie politică, intelectual de o rară verticalitate și un om cu un nemăsurat simț al prieteniei. A publicat multe zeci de studii și cărți pe teme din domeniul său de elecțiune: antisemitism și holocaust, istoria și fenomenologia comunismului, populism etc.

De ore întregi, nu reușesc să scriu câteva rânduri în memoria sa, am senzația că lumea devine un loc tot mai trist și mai pustiu. Îmi vin în minte imagini și replici de la întâlnirile noastre, nu multe, dar pentru mine substanțiale. Îmi amintesc simțul dreptății de care era bântuit, dar și minunatul său umor, care adesea ne reconforta, ne împuternicea pe toți cei din preajmă.

Michael a fost unul dintre puținii intelectuali pe care am avut privilegiul să îi cunosc căruia îi cădea ca o mănușă definiția formulată de Michel Foucault acum mai bine de jumătate de secol: „In schimb, eu știu ce înseamnă să fii un intelectual, adică un individ cerebro-spinal; să ai mintea atât de plastică cât este posibil și coloana vertebrală atât de dreaptă cât e necesar”.

Pentru a întrezări cîte ceva din spiritual viu al lui Michael, atașez interviul pe care i l-a acordat în aprilie lui Cristian Teodorescu (aici)

sursa: Liviu Antonesei/blog


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “RIP Michael Shafir

  1. Victor

    negarea ”conspirationismului” inseamna negarea istoriei omenirii, credulitatea in variantele oficiale a dus omenirea nu de multe ori la dezastru

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *