Adrian Popescu

Ar trebui să-i fie retras mandatul de europarlamentar lui Traian Băsescu pentru că a turnat la Securitate?

Umblă vorba că alegerile europarlamentare din mai 2019 au fost despre integritate și că publicul pentru integritate a pedepsit PSD. Rezultatul acestui acces de pasiune publică pentru integritate riscă însă să fie contrar scopului, România pregătindu-se să fie singura țară care trimite un delator dovedit dintr-un regim totalitar să o reprezinte ca europarlamentar la Bruxelles. În timp ce pe Facebook ai zice că e o mare sensibilitate la „totalitarism” și comparații cu regimul lui Ceaușescu ale timpurilor de azi, când vine vorba de ceva concret iată că nu atât de mulți par deranjați de situație.

Cu toate astea, probele că Traian Băsescu a fost informatorul „Petrov” în facultate au devenit între timp publice, notele olografe putând fi accesate la Grupul de Investigații Politice. De asemenea, ziaristul Vlad Stoicescu (Dela0) a smuls câteva declarații de la una dintre victimele lui Petrov.

”Petrov” și-a turnat la mijlocul anilor 1970 mai mulți colegi de facultate. Notele informative erau depuse la cabinetul ofițerului de contrainformații al Securității din unitatea de învățământ, un anume locotenent-colonel Gheorghe Tudor. Sigur de aceste dovezi noi din arhivele gestionate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), CNSAS se desparte de precedentele verdicte de absolvire ale lui Traian Băsescu și trimite în instanță un verdict de colaborator cu poliția politică chiar în preziua alegerilor europarlamentare. Decizia e la instanța competentă (Curtea de Apel București), ca și actele pe care își bazează CNSAS judecata: coperțile unui dosar de informator care identifică sursa Petrov ca fiind persoana Traian Băsescu și cele două note extrase din dosarele colegilor aflați sub urmărire informativă.


foto: Grupul de Investigații Politice

Victima interogată de Vlad Stoicescu, turnată la Securitate în anii studenției petrecuți la Institutul de Marină, se numește Ion Bârgău și spune că Băsescu a făcut afirmații care îl puteau costa cariera ca să se afirme, nu că l-ar fi forțat cineva sau că nu avea de ales.

Iată că Traian Băsescu, autorul demascării oficiale a comunismului, ridicat în slăvi de unii intelectuali, deși biografia sa avea destule alte elemente indicative, este azi la Bruxelles ca reprezentant al poporului român, iar victimele sunt niște pensionari obișnuiți, care nu trezesc compasiunea nimănui. Ba alegerile chiar sunt prezentate ca o mare victorie a anticomunismului.

Unde mai pui că Traian Băsescu a semnat în fals o duzină de declarații de necolaborare cu Securitatea, cea mai recentă fiind dată primăvara aceasta, la depunerea candidaturii pentru Parlamentul European.

Ar trebui să îi fie retras mandatul lui Traian Băsescu? Voi ce credeți?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Ar trebui să-i fie retras mandatul de europarlamentar lui Traian Băsescu pentru că a turnat la Securitate?

 1. emil

  Demagogul Basescu castiga procesul. Contrainformatiile militare sunt legale in toata lumea. Problema lui e promovarea tacita a coruptiei.

  Reply
 2. JK

  Noi credem în moaște, în sfinții Gâdea Chrysostomos și Badea Atotbiruitorul și-avem în general o mare slăbiciune pentru mărgelele de sticlă colorată fabricate în sticlăria Securității.

  Reply
  • Minerva

   Basistule, ce au de-a face Gadea si Badea cu „dovezi noi din arhivele gestionate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), CNSAS se desparte de precedentele verdicte de absolvire ale lui Traian Băsescu și trimite în instanță un verdict de colaborator cu poliția politică”? ( am citat din articol!)

   Reply
  • Minerva

   Basistule sau basescule? Ia-o si pe asta: CNSAS susţine că Traian Băsescu a început să toarne la Securitate din primul an de studenţie 3dots.ro/actualitate/ba…
   11:59 AM – 6 Jun 2019
   CNSAS susţine că Traian Băsescu a început să toarne la Securitate din primul an de studenţie
   În documentele trimise instanţei. CNSAS susţine că Traian Băsescu ar fi început să-şi toarne colegii la Securitate încă din primul an de studenţie la Institutul de Marină, în 1972,…

   Reply
   • JK

    Zeiță a înțelepciunii, în cuvintele mele tocmai asta spuneam: că Băsescu este o mărgea de sticlă colorată! Gâdea și Badea n-au nimic cu Băsescu, zici? Eu cred că dimpotrivă, sunt două legume guralive în același ghiveci alterat.

    Reply
 3. ite consiilii CNSAS si cati sefi numiti

  Eu nu inteleg totusi cum D timp de mai bine de doua decenii, desi au scormonit acolo dupa dovezi, nu au reusit sa dezgroape nici macar una – cate mandate a avut in total? -, iar azi doar o amarata de nota informativa din anii studentiei desi toata lumea banueste cam ce facea el prin Belgia in anii maturitatii la apogeul carierei!
  (credeti oare ca oricine ajungea comandant al celui mai mare petrolier al RSR?)
  Nu mai are nicio importanta, azi!
  De acolo nu poate sa mai face mult rau ROmanie – ar putea sa determine insa pe altii sa ne faca cate un pustiu de bine, orarecum, indirect.

  Reply
 4. taunul77

  Si-a facut pierdut angajamentul. Instanta nu-l va declara „coraborator in sensul legii”.

  Reply
 5. ace

  NU NU NU…….. NU retrageti nimic, la nimeni!!!!
  In inteligenta lor, romanii sunt iubitori si votanti de #securisti (usr+, pmp, alde, pro_RO)!!!!!!

  Reply
 6. Roba

  Întrebarea e: Ar trebui să-i fie retras mandatul de europarlamentar lui Traian Băsescu pentru că a turnat la Securitate?

  Răspuns: DA!

  Reply
 7. Maria Moise

  Ar trebui anulat și redeschise toate procesele lui, ptr.a lămuri odată, toate vinovăție,complicitatile și crimele împotriva statului roman ,comise de acest ******* ******** !!!

  Reply
 8. Andrei Adrian Trifan

  Sa nu fim copii tragand dintr-un sugiuc. Pe Basescu nu-l doare nici acolo de restul populimii. Lui si clanului lui sa le mearga bine. Noi nici nu existam . Doar din patru in patru ani el si cei asemeni lui isi aduc aminte de noi si ne cersesc votul, iar noi ca retardatii il dam. Halal popor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *