Cristian Ghingheș

Problema transportului elevilor este departe de a fi rezolvată după ordonanța de marți

E târziu, e trecut de 12 noaptea, am urmărit toată ziua informațiile referitoare la ședința Guvernului Orban pentru că m-au interesat mai multe lucruri despre care am aflat pe nepusă masă că urmează să fie introduse pe ordinea de zi.

Până la urmă, 25 de ordonanțe de urgență au fost aprobate, dar nici până la ora asta nu avem o listă exactă cu acestea pentru că așa cred de cuviință Ludovic Orban și al său PNL să guverneze în timp ce ei au puțin peste 20% în Parlament în actuala legislatură.

Mi-a sărit în ochi postarea Monicăi Anisei, ministrul Educației și Cercetării, referitoare la transportul elevilor, publicată în timpul ședinței de Guvern de aparatul de propagandă pe care și l-a construit în aceste 3 luni – căci e mai importantă imaginea decât rezolvarea problemelor din educație.

În ședința de guvern de astăzi a fost aprobată ordonanța inițiată de Ministerul Educației și Cercetării care reglementează decontarea transportului elevilor de nivel liceal şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetă zilnică, pe distanțe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. – Monica Anisie, pe Facebook, în timpul ședinței maraton de Guvern

Ei, doamna Anisie nu pune link către proiectul de ordonanță publicat pe site-ul ministerului, unde putem vedea clar în textul propus care sunt problemele acestei ordonanțe care complică din nou situația transportului elevilor de la/spre școală:

  • decontarea se va realiza doar pentru transportul rutier, deci zecile de mii de elevi care călătoresc cu trenul sunt discriminați, neluați în seamă;
  • decontarea se va face din bugetul Ministerului Educației Naționale, însă la acest moment nu există buget aprobat pentru decontarea integrală a navetei, așa cum au solicitat reprezentanții elevilor la finalul anului trecut;
  • operatorilor de transport rutier li se va impune să transporte elevii în condițiile prevăzute în hotărârea de Guvern care trebuie adoptată în 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, deci probabil cu niște tarife reglementate (ca până acum), mult sub prețul de piață, fără acordarea unor compensaţiilor pentru obligaţia de serviciu public, așa cum este normal și cum prevede și Regulamentul 1370 al Uniunii Europene. Nu va fi vina operatorilor, ci a guvernanților care nu înțeleg că nu poți impune obligații fără compensații, iar elevii vor fi prinși la mijloc.
  • transportul județean este lăsat în continuare în afara sferei serviciilor publice.

Am stat de vorbă, la cald, cu reprezentanții elevilor:

Se menține status quo-ul, iar noi am demonstrat deja că procedura de decont este ineficientă așa cum este ea în momentul de față. Transportul elevilor este o problematică departe de a fi rezolvată: în primul rând, raportul realizat de Consiliul Național al Elevilor privind situația elevilor navetiști reliefează faptul că problema în sine este mult mai amplă. În primul rând, îmi doresc ca partidele politice să nu se mai ascundă după deget și să respingă OUG 51 – ați putut negocia și trece prin Parlament o moțiune în nici două săptămâni? Felicitări. Asta înseamnă că puteți face la fel și pentru a rezolva problema cu această Ordonanță de urgență, asupra căreia ne-am orientat demersurile în ultimele săptămâni, de la firul ierbii (elevi reprezentanți care au depus scrisori peste scrisori la birourile parlamentarilor) și până la nivel național și internațional. Ministerul Transporturilor trebuie să se decidă de a cui parte este – este de partea elevilor sau a transportatorilor? Pentru că eu îmi tot puneam întrebarea aceasta cât am fost prezentă la grupul de lucru – protejăm profitul vizat de operatorii de transport și nu rezolvăm de fapt nimic. Respingenți OUG 51 și nu vă mai feriți de a rezolva tranșant probleme – apoi, organizați licitații (căci așa se rezolvă problema, nu prin tarife maximale) în mod transparent, pentru a obține cel mai bun preț și pentru a vă asigura că elevii ajung la școală.

Decont în parte nu înseamnă echitate. Activați organele de control și amendați transportatorii care fac abuz prin retragerea imediată a licențelor. Dacă politicienii ar avea curaj și nu ar fi atâtea interese la mijloc, problema ar fi rezolvată într-o săptămână. Domnule Orban, domnule Ciolacu, domnule Barna, domni și doamne cu funcții importante în Parlamentul României, când o să vă treziți la realitate și o să luptați pentru o educație a tuturor? Când o să vină timpul să vă retrageți de pe scena politică, doar atunci veți regreta că, preocupați de număratul voturilor, pe noi, elevii din România, nu ne-ați luat în calcul. Iar când mandatul vi se va încheia iar nepoții vă vor întreba de ce educația arată cum arată, sper să aveți tăria de caracter să fiți sinceri cu ei – măcar cu ei. – Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor

La acest moment, sunt puse în discuție sumele ce vor fi decontate elevilor și care urmează a fi stabilite printr-un HG aflat acum în Ministerul Educației. Miza pe care noi o urmărim este ca aceste sume să nu fie limitate, ca ele să acopere abonamentele elevilor integral. – Mihai Tănase, președinte al Asociației Elevilor din Constanța

Dacă aș fi fost în locul lor, i-aș fi trimis Monicăi Anisie de urgență o scrisoare publică în care să îi solicit să nu mai folosească fotografia în care apar și ei pentru a promova mesaje mincinoase. Delimitați-vă de vrăjeala guvernanților, căci altfel o să vă pară rău pe viitor!

P.S.: Treaba cu biletele în loc de abonamente e o fumigenă care nu are nicio relevanță în ceea ce privește asigurarea transportului elevilor și este urmarea naturală a unei decizii CCR care arată că naveta trebuie decontată pentru orice tip de titlu de călătorie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *