Alina Mungiu-Pippidi

UPDATE. Marian Munteanu minte când spune că a semnat declarația de integritate

UPDATE. Marian Munteanu susține că a semnat declarația de integritate, prin care își asumă inclusiv faptul că nu a fost colaborator al Securității, potrivit unui articol publicat în această seară de Agerpres. Până la această oră însă, România Curată nu a primit nici o declarație de integritate cu semnătura candidatului PNL la Primăria Capitalei și nici în altă parte nu am descoperit un asemenea document. Precizăm că mai mulți candidați la primărie s-au aliat acestui demers al Alianței pentru o Românie Curată și al Societății Academice din România, printre care Nicușor Dan, Gabriela Firea sau fostul candidat PNL Ludovic Orban (vezi aici).

Liberalii tocmai au pierdut societatea civilă, în timp ce în fiecare minut sunt cu ea în bot, ca Zdreanță. Anume, în timp ce publicul ecologist și post-materialist urban, frumos definit în sloganul ”Lemnul și spațiile mici” de floarea protipendadei noastre artistice (nu un manifest anti-Catedrală, ci ca manifest contra unei politici primitive, bazate pe identitate grandomană în loc de conservaționism rațional), ei au acceptat o soluție fabricată demult de SRI, de SRI-ul lui Virgil Măgureanu. A fost precedată de ceva titluri cu patriotismul lui Iulian Vlad, care curgeau pe scroll într-o seară la Realitatea, părând un banc. Dar nu erau un banc.

Pentru cine nu știe, că e prea tânăr și nu m-a citit în 1990, dl. Măgureanu și Securitatea convertită în aprilie 1990 ne-au supravegheat în marea manifestație din Piața Universității. Aceasta a fost Operațiunea ”Trandafirul”. De asta au știut minerii unde și pe cine să caute, au avut listă. Sursa mea pentru această poveste, un ofițer superior din armată aproape a plătit cu viața că mi-a dat-o, având un grav accident cu mașina de serviciu în timp ce dădeam la tipar mărturia lui. Una din victimele aparente a fost dl. Munteanu, pentru care am manifestat și organizat tot felul de operațiuni de salvare și reabilitare, cu loialitate.

Dl. Munteanu a spus ieri, întrebat de liberali dacă are un punct slab că nu știe ce are CNSAS despre el. Era bine ca acest lucru să fie clarificat dinainte, dat fiind că dl. Ludovic Orban semna declarația de integritate a României Curate cu o mână, în timp ce cu cealaltă ieșise la chetă pe la obișnuiții sponsori ilegali ai partidului. Pentru că nici în Absurdistanul nostru nu se poate explica altfel de ce Marian a ajuns să-și anunțe candidatura la președinție din partea partidului lui Virgil Măgureanu, marele șef al Operațiunii ”Trandafirul”. Ziare feseniste au publicat un angajament al lui la Securitate care nu a fost niciodată validat sau invalidat de CNSAS. Aceleași surse publicaseră și despre Tokes. În 20 de ani se putea clarifica demult dacă era ceva de clarificat, că orice om are acces la propriul dosar iar unii ca noi – eu, de exemplu – am fost verificați din oficiu. Cu alte cuvinte, dl. Munteanu nici nu poate semna declarația de integritate, că face fals în acte publice, ca și Ludovic Orban, care semna cu o mână și cu alta colecta. Ca atare dl. Predoiu nici nu mi-a mai trimis-o, deși tocmai ce venise un comunicat cu promisiuni că o vor semna toți candidații liberali. Au semnat-o deja Gabi Firea, Nicușor Dan, Cristi Ghingheș, Roxana Wring.

Declaratii Integritate 2

Asta pune capăt unei luni de intoxicări că liberalii și serviciile se vor împăca cu ideea că societatea civilă vrea un candidat pe merit, și anume pe Nicușor Dan, care a câștigat procese și contra administrației corupte liberale și a lui Sorin Oprescu în București. Pentru că ei nu pot concepe să conducă orașul cineva căruia nu i se pot da telefoane să dea contracte firmelor contra parandărăt.

În ultimul an liberalii, cu ajutorul neprecupețit al lui Klaus Iohannis, au risipit sprijin public cât nu strânseseră în zece ani. Pentru că problemele cu DNA sunt mult mai costisitoare pentru PNL decât pentru PSD, pentru că publicul mai înstărit, mai democrat și mai cosmopolit, România activă și urbană, nu mai vrea politicieni corupți. Nici celălalt public, sărac, dependent și mai în vârstă, nu îi vrea, dar ei nu au de ales – o aprobare de tăiat lemne, douăzeci de lei în plus la pensie sau niște pui grill cadou de alegeri fac o mare diferență în viața lor. Doar primii votează după preferințe, ceilalți după nevoi imediate. România activă are alte exigențe față de România de supraviețuire, și cine vrea votul ei trebuie să se ridice la altă înălțime.

Și totdeauna a fost așa, dovadă că partidele de centru dreapta nu au câștigat niciodată alegerile fără ajutorul societății civile, adică în 1996, în 2004 și în 2014. Când acest ajutor nu a venit spontan, au trebuit creați intelectualii pe bani publici ai lui Băsescu în 2009 să dea interviuri la ziare străine, sau pur și simplu s-au făcut blaturi cu PSD.

Ce avem în comun cu partidele astea și de ce le-am ajutat de atâtea ori este lupta comună pentru democrație din anii nouăzeci. Oamenii de vârsta mea cel puțin au stat literalmente pe aceleași baricade contra APACA, mineriade, Iliescu, ”Moarte lui Coposu”, și așa mai departe. Și azi întâlnesc prin țară oameni care au ținut piept FSN în acele vremuri grele practic singuri, și numai pentru ei am trecut cu vederea liberalilor și democraților nesfârșite șiruri de porcării. Dar tot ei, în frunte cu primarii liberali de provincie, mi-au scris repetat că de vină e conducerea partidului și că Iohannis nu s-a întâlnit niciodată cu ei de la alegeri să îi întrebe ce mai gândește electoratul. Îi spun în schimb serviciile.

Era demult rațional ca partidele astea – chiar și PSD – să evolueze. De asta, păstrându-ne totdeauna deoparte de banii publici, noi, cei din Coaliția pentru un Parlament Curat, care includea și Alianța Civică de pe vremuri, care jucase un mare rol în 1996, am evitat în general să facem alte partide. Tot partidele și serviciile s-au jucat de-a Forța Civică sau alte nume nerușinate menite să fure ceva de la societatea civilă și îngropate la prima ocazie.

De angajamentele de integritate luate de formă s-a ales praful, iar noul președinte crede că totul e branding și tras în poză și ca atare că e nevoie de oameni noi, nu de oameni altfel, astfel că PNL a fost reîmpachetat cu Alina Gorghiu sau Cristi Bușoi. Cât de nouă era abordarea nouă ne-au arătat în 2015, când au traficat lejer un singur tur la primari și nu ne-au permis să eliminăm pragul sau să introducem liste de societate civilă la locale. Dacă acest lucru era permis nu ar mai fi înscris nimeni niciun USB, partidul lui Dan. La Iași de altfel liberalii au blocat un partid alternativ la tribunal și societatea civilă de acolo va încerca să prezinte independenți în alegeri (vezi aici). Trebuie să îi sprijinim.

Din eforturile politice timide ale societății civile de după Colectiv de a se organiza politic (la care eu nu iau și nu voi lua direct parte) șefii liberali pricep mereu că noi le arătăm pisica pentru ca să ne mituiască ei pe noi. De asta primim mereu cele mai extraordinare oferte (în fiecare generație mă jignește careva propunându-mi să iau conducerea televiziunii publice, de exemplu) sau plouă peste Nicușor cu oferte de city manager sau primar de sector. Oamenii aceștia nu pricep că ce vrea electoratul lor de la ei este o schimbare radicală și cred că asemenea gesturi de cooptare individuală rezolvă problema. De parcă acel electorat exigent s-ar lua după noi de îndată ce ne-am da pe brazdă și gata, problemă rezolvată.

PNL nu mai reprezintă aproape pe nimeni în București, unde doar doi la sută sunt membri de partid, majoritatea din ei la PSD, șaptesprezece la sută din totalul populației are o vagă identificare de partid (sub o treime la ei) și 67 la sută nu dau doi bani pe ideologie. Agenda lor legislativă e un dezastru, dacă PSD nu ar lua pe față apărarea la plagiatori nu ai mai ști cine e cine.

Când i-a lovit ultima nenorocire din seria ”Mi-o fac cu mâna mea, că în rest nu mai pot convinge pe nimeni”, liberalii se pregăteau, pe sondajele de doi bani ale lui Bruno Ștefan să ne culpabilizeze pe noi că dăm Bucureștiul pe mâna PSD sprijinindu-l pe Nicușor Dan, când, ce să vezi, Orban stătea să câștige. Mă înțelegeți, ei care au guvernat și unii și alții cu PSD fără conflict major încercau să spună că eu, care m-am judecat cu Văcăroiu, Stănoiu, Pașcu, Talpeș, Crețu și o listă lungă de pesedei între timp în închisoare, o să îi aduc pe PSD la putere în București. Sau Nicușor, care, pe lângă vreo două procese lui Oprescu făcute cu mine, a mai făcut vreo douăzeci singur. Asta era unica lor strategie de campanie.

Alegerile astea puteau fi o ocazie pentru liberali să își regăsească societatea civilă. Ei preferă publicul României Mari, rămas fără stăpân și, cu enormă nesimțire, îl numesc pe acela societatea civilă. Speranța lor e că retorica naționalist-creștină promovată de Dan Puric, altul cu angajament la Secu, și dl. Munteanu o să le ajungă să câștige în sondaje ce au pierdut. Că nu le trebuie o societate civilă contra cianurilor, a afacerilor cu Apa Nova și borduri Euroconstruct. Și, cum au arătat și la crearea guvernului Cioloș, în cea mai tipică manieră securistă, la nevoie își inventează o societate civilă decât să se lase constrânși de asta pe bune. De oameni politici ce să mai spun – au, de pe timpul țărăniștilor, cel mai infiltrat partid (care l-a expulzat pe Ticu Dumitrescu, creatorul CNSAS), o colecție care poate fi scoasă de la naftalină și reciclată, și care între timp a făcut websiteuri ca ăsta cu UERSS.

PNL tocmai s-a declarat învins de corupție și servicii.  

Alegerile locale trebuie să devină astfel etapă pentru construcția unui viitor partid reprezentativ pentru electoratul urban. Am avut primari liberali sau pedeliști în București 20 de ani și ne-am ales cu utilități falite și cu prețul apei crescut prin corupție comună cu PSD. Pentru a avea măcar în viitor partidul altfel, liberalii trebuie lăsați în voia sorții, să dea singuri de fund. Iar societatea civilă trebuie să investească în Nicușor Dan în București și în oricine are cât de cât performanță la localele astea în țară. Pe scheletul oferit de cine a arătat că are hotărâre și capacitate se poate construi un nou partid, cu ce e mai bun local. Un partid din start altfel, după testul localelor. La care însă mai e mult de muncit, începând cu strânsul semnăturilor și construcția de filiale.

Mai e și opțiunea avansată de Moise Guran, ca să nu votăm pe legionarul lui Măgureanu să o votăm pe Gabi Firea, cum a  fost cu Iliescu versus Vadim. Unii așa vor face și opțiunea asta e deschisă. Dar pentru societatea civilă urbană, alegerea a fost și rămâne Nicușor Dan și prietenii, și după locale mulți din cei supărați acum pe liberali vor trebui să se alăture unei noi mișcări politice, dar nu doar la vot, că nu mai putem continua cu doi la sută membri de partid, sau partidele vor rămâne turme de oameni corupți, lejer manipulați de servicii și trimiși la abator de DNA când nu mai servesc scopului.

***

(înainte de desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat al liberalilor la Primărie, o primă formă a textului de mai sus a fost publicată sub titlul Oare ce nu pricep liberalii? – aici)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

22 thoughts on “UPDATE. Marian Munteanu minte când spune că a semnat declarația de integritate

 1. Doru

  Ieri am ales optiunea 1, motivand ca imediat se pot suci(sau asa am vrut sa motivez dar nu am scris?).

  si s-au sucit.
  Ce mi se pare important acum, este din partea lor raspunsul la intrebarea de ce prefera sa ia pe Marian Munteanu in loc sa sprijine pe Nicusor Dan?
  daca raspunsul lor e ceva in zona „pentru ca suntem un partid puternic istoric, care trebuie sa aiba candidat propriu” se va vedea orgoliul si meschinaria.
  Mi se pare ca asta e punct care trebuie scos in fata la partidele clasice. Ca meschinaria si interesul lor de grup (numim, alegem fini, nasi, cumetri, sora, tata, frate, etc) sunt mult deasupra intereselor societatii si de fapt asupra fiecarui membru din societate (fie el urbana si activa, fie asistata social). Doar ca nu am gasit metoda prin care poti face asta (si sa ii si convingi). Talentul meu de hipnoza in masa tinde spre zero.

  Astept dezbaterile directe, daca vor exista. Si nu neaparat la tv. Poate ar trebui sa facem speakers’ corner prin parcuri si sa ii invitam pe candidati sa prezinte/dezbata. Partidele clasice castiga si prin faptul ca fac non-combat. PSD are publicul lui traditional, PNL ii ajuta, asa ca ce nevoie mai e de dezbatere reala pe vreo tema?

  Si inca nu aparu domnul Basescu. Probabil isi negociaza pozitia pentru parlamentare cu PSD-ul.

  Reply
 2. Adrian

  „contra unei politici primitive, bazate pe identitate grandomană în loc de conservaționism rațional”

  Rationala e dezvoltarea durabila, as zice, iar conservationismul, mai degraba, ne-rational si cere sacrificii.

  Identitatea „grandomana” chiar poate exista , eventual nu ar fi cazul sa fie exhibata (tot timpul)-iar se cer sacrificii. Parerea mea este ca (se vede cu ochiul liber ca) ND a facut multe sacrificii.

  Reply
 3. Vasi

  Imi place ca sunteti foarte amicala cu „Gabi Firea”. Pai cu greu gasesti personaj mai nociv pentru politica romaneasca decat Firea. Ce folos ca semneaza o declaratie pe care nu o indeplineste.

  Reply
 4. marius

  daca d-l guran o sustine (sau propune) pe firea, inseamna ca nu mai are deloc credibilitate! e absolut nebun! in rest, bun articolul, dar raul s-a produs in perioada 2012 – 2015..nu se mai poate face nimic!

  Reply
 5. Edmond MILEA

  Cine va reusi sa convinga electoratul (in special pe cel „apatic”, dar nu numai) sa spuna NU partidelor care s-au perindat la conducerea tarii in ultimii 80 de ani (durata mi-o asum; ea poate fi acceptata fara rigiditate), direct sau indirect, chiar daca a „mimat” opozitia, va ramane ca erou national (poate fi si colectiv) in istoria adevarata a poporului roman. Asta ar insemna, ca in ciuda eforturilor depuse de „sistemul ticalosit”, sa se iasa masiv la vot si sa se aleaga cea mai buna solutie de pe buletinele de vot, dar neaparat in afara partidelor mentionate mai sus (daca e nevoie pot pune la dispozitia celor interesati o lista cu acestea). Iar daca miscarea s-ar repeta cu succes si in toamna-iarna, la alegerile parlamentare, vocea strazii (cea autentica) si-ar gasi in sfarsit ecoul, iar tara asta si cetatenii ei normali ar mai avea o sansa. Altfel, minciuna si hotia, coruptia si haosul vor guverna in continuare Romania.

  Reply
 6. Emil Stoica

  Trebuie sustinut Nicusor Dan si USB la Bucuresti. Fiecare cum poate, dar hai sa ne facem un obiectiv sa fie alesi cu peste 50%. Sa discutam despre viziunea despre viitorul Bucurestiului, despre problemele reale (si sunt multe) si pentru care Nicusor Dan chiar vine cu solutii (vezi interviul de ieri de o ora cu Hotnews) si nu cu sloganuri gen „femeia care curata dupa barbati”. Eu am incredere ca bucurestenii vor intr-adevar modernitate. Sau cel putin 50% dintre ei vor.

  Reply
 7. BS

  Făcând abstracție de povestea cu angajamentul la securitate și colaborările cu șeful SRI, Marian Munteanu are de explicat episodul legionar si „Miscarea” pe care vroia sa o reinvie. Pozele cu Marian jucand rolul lui Corneliu Zelea Codreanu sunt un handicap electoral major.

  Reply
 8. Afrodita IORGULESCU, profesor univ. emerit

  Nu ma asteptam la Alina Mungiu Pippidi sa scrie astfel despre Marian Munteanu;
  sau, poate trebuia sa ma astept?!

  L-as fi votat pe Nicusor Dan, pana la aparitia lui Marian Munteanu.
  Acum il voi vota, cu mare incredere si speranta , pe Marian Munteanu !
  ND mai are timp, este tanar.
  Am „facut” Piata Universitatii din ziua a doua pana la capat, am si vorbit din balcon,
  si nu accept sa se vorbeasca rau de Marian Munteanu – este o provocare murdara!!!!!

  Reply
 9. eva

  Sunt consternata de „alegerea”liberalilor dar si de incremenirea in proiect a dlui Munteanu care pare sa vina in fata noastra cu frustrarile , atitudinea, discursul din anii ’90! El se adreseaza incontinuare celor din acea Piata a Universitatii. In plus M Munteanu ii aduce in discurs ode „curajului”liberalilor de a-l desemna dar si potential coruptului orban (cica borfasul ar fi fost demn). Pai a fost atat de demn ca a renuntat la functiile care i-ar fi fost luate oricum, nu si la cea de parlamentar si care era singura relevanta !
  Apoi dat fiind ca multe din notiunile, semnificatiile si esentele la care tinem au fost in timp borsite ( interesul national, mandria de a fi roman, cel mai mare drapel, doctorul/doctoratul etc) iata ca M Munteanu atenteaza la civism si organizatiile civice si ne spune ca va reprezenta platforma civica Alianta Noastra -inca nenascuta oficial, conturata de 3 luni intr-un program vag, nerelevant dar care putea sa creasca.La desemnare ca si candidat pentru Bucuresti insa pnl-istii spun ca dnul MM a acceptat sa devina membru pnl si candidat….. Nici nu pot sa spun ca sunt dezamagita ca nu am apucat sa ma amagesc !!!!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ eva: chiar credeți că li se adresează, în continuare, celor care au fost în Piața Universității în 90?

   Reply
 10. george

  Vreau si eu sa stiu daca Klaus iohanis are legatura cu aceasta candidatura impreuna cu Dudu Ionescu si daca si-l asuma oficial pe marian munteanu!

  Reply
 11. alinaMP

  Liberalii, in loc sa o lamureasca cu declaratia de integritate ca sa dam un update, prefera sa ne scrie lungi scrisori in care uita sa isi ceara scuze pentru declaratia falsa a lui Orban. Sunt acum 2 probleme la Munteanu, punctul cu CNSAS in particular, cu cat mai repede clarifica situatia, cu atat mai bine pentru el, si cel cu ideologia nationalista. Vorba e ca nu inteleg de ce cineva care intra in politica nu isi clarifica actele la CNSAS dinainte, mai ales daca nu e clar dupa atatea discutii publice si un pretins angajament publicat in presa. Ce a asteptat douazeci de ani, cine are interesul sa lamureasca lucrurile daca nu el, si cum pot liberalii sa aleaga si in ultimul ceas pe cineva cu o situatie obscura, doar ca sa ne mai confirme odata ce exceptionale criterii au.

  Reply
 12. Mihaela Sandor

  MIroase a naftalina PNL-ul..Colcaie in acest partid persoane dubioase interesate numai de tot felul de aranjamente.Intre ele sant si persoane onorabile care daca ar deschide gura ar zbura.Am fost si eu intr-un birou judetean (prin unificarea cu PAC-ul)Cand le-am vorbit odata de necesitatea asigurarii de resurse umane in partid s-au uitat chioras si nici nu s-a pus problema vreodata. Se vede acum……..PNL-ul nu mai are nici o legatura cu liberalismul si cu electoratul liberal.

  Reply
 13. mihaela

  cred ca un numar atat de mare de articole nervoase intru desfiintarea lui marian munteanu denota o teama reala de el. wikipedia zice ca a candidat atunci la prezidentiale la propunerea lui druc si ca s-a retras cand a intervenit magureanu. si-apoi… discursui lui nationalist nu e extremist si nici nu vad de ce ar fi rea sustinerea valorilor nationale, cate sunt. nu cred ca absolut tot ce vine dinafara e de preferat , mai ales in degringolada actuala din europa vestica. politicienii vestici nu se mai inteleg unii cu altii, neaga azi ce au spus ieri, nu cred ca-i musai sa ne raliem si la ameteala lor cu care sa o inlocuim pe a noastra. oricum, tonul si numarul articole impotriva lui marian munteanu nu prea seamana cu tonul intelectual al româniei curate de pana acum. ce-o fi oare?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ mihaela: nu-i este nimănui teamă de Marian Munteanu, însă oficializarea discursului extremist este un pericol real; wikipedia nu este o sursă de informare credibilă – intrați pe site-ul lui Marian Munteanu și o să vedeți că Wikipedia nu face decât să copieze ce scrie pe site-ul lui propriu, mai exact cine a făcut site-ul este și autorul textului de pe Wikipedia; nu, nu s-a retras ”când a intervenit Măgureanu”, ci au defilat câteva luni bune umăr la umăr înainte de a se despărți;
   altfel, nu e nimic rău în susținerea valorilor naționale, însă susținerea valorilor naționale în modul în care a făcut-o garda de fier și zelea codreanu a dus la tragedii; exacerbarea unor valori naționale duce, inevitabil, la discriminare, rasism, xenofobie, fascism

   Reply
   • mihaela

    nu mi s-a parut extremist discursul lui. nationalist, da, dar nu neaparat extremist. dar as prefera sa discutam despre priceperea de primar a candidatilor, ca doar candideaza ca primar, nu ca ideolog.
    locuiesc intr-un oras cu un primar a carui ideologie e calificata de unii ca extrema dreapta iar de altii mai amabili, ca „ambigua”. dar e un primar exceptional si lumea il voteaza si il iubeste. ideologia nu mi se pare relevanta la primari. de aceea as dori sa stiu ce alte capacitati au candidatii. nu vorbesc despre ce ne spun ei ca doresc sa faca, de aia suntem satui. as vrea sa aflu ce sunt realmente capabili sa faca, ce realizari au avut pana acum in gestionarea a …orice!

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ mihaela: 1. ați citit textele lui din ”Mișcarea”? 2. multora nu li s-a părut, la început, extremist discursul legionarilor, unde a dus se cunoaște 3. am trăit într-un oraș care a avut timp de 12 ani primar naționalist, iar amintirile sunt dureroase și unele urme se mai văd și acum – exceptând statui, coșuri de gunoi tricolore și plăcuțe comemorative nu s-a construit nimic în oraș în acea perioadă; orașul a fost la coada tuturor orașelor mari din România la finalul mandatelor lui și a supraviețuit doar datorită faptului că la universitățile din oraș veneau foarte mulți studenți cu… banii părinților (adică bani făcuți în altă parte, nu în oraș) – așadar nu cred că ideologia lui poate fi ignorată, chiar și din spirit pragmatic cred că e important să știi dacă vei alege un primar care să aibă ca prioritate Catedrala ori școli și spitale

     Reply
     • mihaela

      ma rog, eu zic ca nu mise pare extremist, dvs. imi spuneti ca inevitabil o sa devina. poate. dar, repet, nu mi se pare relevant in cazul unui primar care, presupunem optimist, are treaba toata ziua cu gestionarea unuioras. dac se ocupa mai mult de ideologie decat de primarie, nu-l votez. daca se ocupa doar de restaurari ignorand mahalalele fara canalizare, blocurile rapanoase, transportul ingreunat de starea strazii si de masinile de pa trotuar, iar nu-l votez. astept si eu sa vad unul care propune o minima imbunatatire a traiului celor multi, saraci si frustrati si mai putin de aspectul artistic al unui centru in parte butaforic. propun ca despre ideologii sa discutam cand le-o veni randul. acuma sunt alegeri de primari, nu de presedinti.
      si, ca o minima parere despre ideologii: sanatos, cred eu, e echilibrul. ori, se pare ca globalismul a devenit extremist si a generat, drept urmare si pe buna dreptate, nationalisme de tot felul. nici macar autorii actualelor scenarii nu pot prevedea evolutia, pentru ca se gandesc la oameni ca la numere, nu ca indivizi. iar factorul uman a produs mereu suprize strategilor. e doar o parere.

     • Mihai Gotiu

      @ mihaela: nu am spus că ”inevitabil o să devină”, ci că este – un discurs care exacerbează anumite valori, care le declară imperios și de nediscutat superioare altor valori, este un discurs extremist, oricât de frumos ar suna și chiar dacă sunteți de acord cu valorile pe care le promovează; la timpul viitor sunt doar efectele unui asemenea discurs – gen bătutul unei femei musulmane în București, distrugerea cortului romilor de ziua lor, scandările cu ”afară cu străinii din țară” adresate unor artiști de la Opera Română – pentru a enumera doar câteva din efectele din ultimele săptămâni

 14. Catalin

  Trebuie sa constatam cu tristete ca intr-un an si jumatate nu s-a cristalizat nici o miscare/partid care sa zduncine un pic oala in care plutesc partidele „traditionale”.

  Bucurestenii au dovedit de-a lungul timpului ca , rafinati si cosmopoliti cum sunt, pot introduce in urna, tinandu-se elegant de nas, voturi pentru orice candidat. Nu ma astept ca in cazului domnului Munteanu sa procedeze diferit. Oricum, se vorbeste prea mult si prea des despre domnia sa, ar fi de preferat probabil sa fie facuta o solicitare catre CNSAS si sa vedem daca un fost lider ASC pe Universitate a avut sau nu de- a face cu baietii veseli si daca va semna hartia de necolaborare la depunerea candidaturii.
  Intre timp haideti sa ne concentram pe candidati, programe si solutii care aduc ceva pentru comunitatile in care locuim si sa nu ne mai risipim energiile in directia unor tinte false la care reactionam mai ceva decat cainele lui Pavlov.

  Reply
 15. adrian

  @Mihaela si PNL, e jignitor ca nu se gaseste nimeni sa sustina valorile nationale decat unul care nu are curaj sa semneze cas nu a fost informator la SECU! Dupa ce primul a fost plagiator si al doilea corupt- si prost.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *