Alina Mungiu-Pippidi

Planul B. B de la Basta

Liberalii nu au avut nevoie decât de trei luni ca să ne arate care esența gândirii lor:

1. Vechea clasa politică se înlocuiește, nu ca în anii nouăzeci, cu frumoșii tineri ridicați din organizația de studenți, ci cu titrați ai statului paralel, instalați prin ordin de sus în jos fără alegeri (de exemplu la municipiul București). A doua rezervă de cadre rămîn traseiștii de la Pro-România, ALDE, cine s-a mai găsi, până și figuri de la M10 care au schimbat trei partide într-un an ajunseseră în guvernul Orban. În mod ciudat, liberalii cu ochi albaștri au părinți cu ochi mult mai albaștri ca el, numai Dan Voiculuescu nu și-a trimis progeniturile se populeze PNL-ul brătienilor (tura asta – sub Tăriceanu, eram pe acolo). Niciunul nu vorbește sau scrie bine, ce să mai vorbim despre cum arată, par scăpați din Robocop, dar ne bazăm că și publicul e automatizat și sondajele cumpărate tot de noi, așa că ura și la gară!

2. Legea electorală se face de cine e la putere în propriul său avantaj indiferent că ani de zile am strigat exact contra acestor instrumente folosite acum ca facilitând frauda: liste suplimentare la liber, schimbări cu câteva luni înainte de alegeri, vor prin corespondență, am digitalizat degeaba evidența populației, că nu se ține seama de ea etc. Rezultatul contează!

3. Concursul pe merit există doar în imaginația unor exaltați, pe moment numim pe-ai noștri în toate pozițiile, inspectorate școlare, agenții naționale și ce o mai fi. Nu există nici măcar un grup de lucru care să plănuiască normalitatea, pentru că normalitatea este de fapt PSD=PNL, acesta e statul, plus PMP și ALDE.

4. Legile care cer studii de impact și fundamentări bugetare, dar și Constituția care definește clar ordonanțele de urgență, sunt bune doar să le cităm contra PSD. Ca atare, dăm ordonanțe prin care pierdem bani serioși de la buget, în energie, sănătate, bănci, fără măcar să îi socotim și fără frica DNA. La procuratură se ocupă Cătălin să-i recicleze tot pe ăia care umblau să își dea doctoratul înapoi sau se legitimau cu protocolul cu SRI.

5. Conflictul de interese în varianta PNL e așa: nu e adevărat că ministrul Sănătății e în conflict de interese că dă o ordonanță menită a satisface nevoile financiare urgente ale sectorului privat în care lucrează el și toți consilierii lui prin transferul direct de sume din bugetul deja subfinanțat masiv al asigurărilor de stat. Nu e în conflict de interese pentru că a opera un bolnav nu e o operație incompatibilă cu a conduce un minister (???). În plus, nici ANI, nici DNA nu o să aibă curajul, că stau cu cizmele pe ele băieții de la servicii (numai că, eroare, Cartel Alfa, după ce a luptat cu PSD trei ani, va reclama ordonanța la DNA, susținuți de întreaga Alianță România Curată). S-o găsi vreun procuror fără doctorat, din acela din filme, să oprească porcăria asta.

6. Legile se scriu direct de către beneficiarii lor, mult superiori celor de sub Vâlcov, pentru că sunt privați. Duse sunt timpurile în care liberalii ajutau sectorul privat prin politici liberale, adică taxe mici, proceduri administrative simple, legislație a muncii flexibilă, curți de justiție care confirmau contractele repede sau cadastre de proprietate la zi și transparente, adică într-un mod universal și integru! Azi e ajutat fiecare grup în parte, în funcție de cât cotizează, în mod cât se poate de particular, pe logica generală că e nedrept ca sectorul privat să nu trăiască și el de la buget, ca cel public. Păi din ce-o să trăiască? Din piața liberă? Glumiți? Așa că hai să anulăm sentințe definitive ale unor curți ca să plătim de la buget datoriile băncilor plrivate, să luăm banii de la dispensarele rurale ca să aibă marile clinici private din urban de prime, să plătim de la buget factura de gaze de la toată lumea ca firmele producătoare să aibă profit și tot așa!

7. Societatea civilă nu o să zică nimic, că e fie a noastră, fie a serviciilor, cine a inventat-o în ultimii trei ani. Mai sunt dintre ăia vechi, nu au murit toți la APADOR sau la SAR? Simplu: băgăm povești cu Soros sau direct serverele de la MapN și STS ca să îi scoată de pe linie, îi aducem noi cumva de pe numărul 1 la trafic ONG pe locul 2, 3 sau 300, depinde de cât avem chef să îi ținem offline.

8. Presa străină? Păi nu mai plătim campania contra PSD (că, vorba aceea, picase PSD), deci poate prin Turcia sau la Aman o să se dea că a picat guvernul Orban, nimic pe Financial Times și ziarele unde contează, care scriau o dată la două zile despre România acum un an, când nu erau știri. Ce, asta e știre, că a picat guvernul? Să nu dea nimic, începând cu Euronews! Le spunem noi când și ce.

Perfectă organizare, nu? Ciorba clocotește ca în furnalele lui Saruman, statul paralel își mai dă cu stînga în dreapta, dar nu contează cîtă vreme ies din glodul fondator, se scutură și strălucesc în costumele lor impecabile cei aleși: Siegfried Mureșan, Remus Pricopie, Violeta Alexandru, Vlad Voiculescu, Sebatian Burduja, noua clasă politică. Rămîne să o digere și electoratul, dar avem ac și de cojocul lui. Lista e mult mai lungă, vă rog să o completați, răspunzînd la întrebarea simplă: cine poartă în ochi lumina albastră a schimbării, luată direct de la Stăpânul inelelor?

A, uitam de USR. USR au și ei un ineluș, ăla de li s-a urcat la cap. Suficient! De cum îl pun oficial pe deget, ai noștri sunt!

One ring to rule them all and in the darkness bind them.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “Planul B. B de la Basta

 1. Dumitru

  Eu cam tot asta spuneam de cativa ani incoace. Se pare ca si AMP a ajuns la aceeasi concluzie. I-a luat ceva timp sa se prinda.

  Eu acum mai trag un semnal de alarma, sa vedem in cat timp se prinde AMP : Romania isi exporta modelul anti-democratic in institutiile centrale europene. Nu o face singura – este ajutata masiv de cadre europene cu legaturi cu alte servicii secrete (Timmermans, Juncker sunt numai doua exemple). Eu as spune ca Romania, luata izolat, este o cauza pierduta, tocmai din cauza coluziunilor astora internationale, care in Romania au impiedicat de cel putin doua ori masuri de normalizare obtinute democratic (referendumul cu Basescu, reforma justitiei). Lupta pentru democratie (nimic mai putin) trebuie data la nivel european, si pornim cu intarziere. Alegerea lui Kovesi ca procuror european – cu toate bubele pe care le avea in cap – arata ca lipsa de moralitate si de „accountability” este aceeasi ca in Romania.

  Reply
  • CMC

   Nu a fost usor, pentru ca pe aici exista pana nu demult o infiltrare puternica si sirene plasate ca sa ghidoneze, folosind tehnici specifice exploatarii in orb ( de exemplu utilizand feminismul – metoda aplicata de Monica Macovei la Bruxelles si nu numai).
   Probabil ca sistemul a devenit atat de puternic acum ca nu mai are nevoie de intelectualii de aici si a decis sa lase [mai] liber. Asta nu insemna ca nu se va intoarce, atunci cand o sa considere ca poate avea un avantaj.
   Poate cea mai importanta lectie e ca trebuie sa existe o vigilenta si o analiza a ceea ce se incearca sa ti se sufle la ureche. Chiar si de cei care iti dau bani sa existi ….

   Reply
 2. JK

  Pe cine nu lași să moară (Securitatea) nu te lasă să trăiești! Pentru că ce naște din pisică, ochi albaștri are. Simplu.

  Odată, am ajuns într-o țară mai puțin dezvoltată și care, pe gură, era „în curs de dezvoltare”, deși ea stătea calmă pe loc și asta doar când nu recula. Am realizat repede, ca și alții, că pur și simplu n-ai ce face pentru ei, decât pe termen lung și dacă ești între puternicii planetei. Poți să le dai bani, dar se topesc rapid. Abia atunci i-am înțeles pe occidentalii care vin la noi și ne încurajează să perseverăm pe calea întăririi statului de drept și al instituirii mecanismelor democratice, ale pieței libere etc.-bla-bla-bla-etc. Unele lucruri nu sunt și basta, nu cresc și basta, n-au de unde să vină! Drumul, dacă va fi să mergem pe el, e lung și nici măcar n-am făcut, vorba chinezului, primul pas serios. Ne-au pus alții să-l facem. Noi stăm într-o rână, ca un imam rural la umbra mangotierului, frecând mătănii și visând bogăție, viață lungă și neveste multe, tinere și harnice. Și pace: Florin Salam Alecum, români!!!
  Suntem de luat în serios când poliția politică și curvele lor vor fi separate de politică. Dar, cum curvele produc bani, obligatoriu și pentru străini, slabe șanse!!!

  Reply
 3. Ladiana

  Dna Pippidi referitor la controversata lege a ministrului Costache. În ultima perioadă s-a dat ok la tratamente în străinătate plătite de stat. Acestea costau mai puțin decât în spitalele noastre private? Președintele asociației bolnavilor dl Barbu… spunea astăzi intr-un ziar că din datele primite de la CNAS, în spitalele de stat se deconta cazarea și masă pacienților la preturi mult mai mari ca cele percepute de privați Culmea, deși cazarea era decontata de casă, te mai punea să plătești și din buzunar dacă aveai cazare de lux. Apoi, cred că toți am dori să ne tratăm în spital privat, fără bacterii nozocomiale și aparatură performantă. Vi se pare că spitalele de stat au făcut ce trebuie cu banii?

  Reply
  • Fred

   Inventăm praful. Trăim într-o uniune cu încă 26 de state, habar nu avem cum e la ei, iar noi de lăsăm sfâșiați de întrebări fundamentale: cum o fi mai bine, la stat sau la privat? N-am citit nota de fundamentare a ordonanței (dacă s-au obosit să scrie una sau dacă n-au făcut-o după ce-au dat ordonanța!), dar pun pariu că fundamentarea e ideologică, gargaristică, fără nicio referire la un studiu, fie el și machiat. Constatând necesitatea, …. luând act de solicitările populației …, asistând cu îngrijorare la scăderea calității …., în vederea atingerii obiectivelor asumate de România în baza tratatului …. Bullshit și praf în ochi pentru a deschide o pistă de afaceri cu adresă. Sindicate din sănătate, academici, specialiști în politici de sănătate – praf! A ajuns Dragoș Pătraru să explice mai științific, la o emisiune de satiră, ceea ce acoperă inabil și cos cu ață albă „reprezentanții” noștri, care vor să ne scape de ciuma roșie și să ne conducă în jungla galben-albastră. Profitând, evident, de faptul că așa-zișii lor opozanți se ocupă de scamatorii precum scoaterea iepurașului Pricopie din joben (și care opozanți suferă de o prostie de care nu-i poate scăpa nici centrul medical John Hopkins).

   Reply
 4. Catalin

  Am impresia ca incep sa inteleg de ce a iesit UK din UE. Modelul de societate(ca doar noi suntem numai buni de studii pilot) care, cel putin aparent, se pregateste sa fie implementat te face sa privesti cu nostalgie la anii Iliescu :). Tragedia este ca e implementat de o junta de securisti ignoranti sau de-a dreptul prosti. Brrr …

  Reply
 5. Alin

  Din păcate, din toate articolele tăioase și în mare parte justificate la adresa guvernarii PNL, răzbate o frustrare a unui fost liberal neapreciat la justa valoare, ceea ce aduce un semn de întrebare asupra bunelor intenții ale acestor intervenții. Obiectiv si detașat, ar fi fost normal să se fi tratat și guvernarea PSD, mai dezastruoasă, cel puțin prin durată, la fel de critic-tăios. Toate cele bune.

  Reply
 6. Laur22

  And in the darkness bind them – revazut shi adaugit

  Stitzi care e unul dintre „inelushele” USR-ului ?

  Coplata la serviciile medicale la privatzi.
  Stiu, stiu, stiu s-a prorogat pana in 2021 da tocmai l-am auzit pe un USR-ist declarand la TV ca USR sustine OUG-ul din sanatate cu conditzia ca sa se introduca coplata aici shi acum precum shi alte asemenea „reforme” in sanatate.

  Ca deh interesul poarta fesul, unul dntre ele.

  Uite de aceea in Ro nu sunt bani :
  -nici pentru cai ferate nu mai vorbesc de hiperloop ci de banalele TVG care are permite de exemplu Bucuresti Viena in <3 ore ori Bucuresti Atena in <2 ore
  -nici pentru reindustrializarea pe credit Romaniei pentru ca …. e prea complicat shi nu se pot manari banii peste noapte prin privatizari cu dedicatzie ori consultantze de fel shi chip de la “restructurare” prin lichidare la mai nou de fel de fel de “atrageri” ori mai nou chiar de-a dreptul prin OUG-uri cu dedicatzie
  -nici pentru ledership in IA ori software in general pentru ca rolul Romaniei in ecosistemul software e de OEM de negru pe plantatzie shi nicidecum de leader care controleaza piatza mondiala desigur pentru ca uite de exemplu EMAG ul nostru nu doar ca nu e Amazon da nu e nici Alibaba cu al sau ecosistem de software
  -nici macar pentru lucrurile in care aveam deja ceva infrastructura umana de la utilaje agricole, miniere, ori de ship building (world class with world distribution on the world market nu doar asamblare de SDK-uri facute de altzii), la petrochimie, de la elecrocasnice la unitatzi de procesare superioara a lemnului (gaterele gen Schweighopfer nu se pun pentru ca …. atunci cand IKEA de exemplu creste shi face profit negrii pe plantatzie care muncesc OEM pentru ea …..verificatzi voi ce se intampla cu ei)

  And in the darkness bind them.

  Iar intrunericul este "viitorul" pe care noi ragnim shi scriem ca ni-l dorim.
  Un viitor level plain field intr-o lume sufocata de inaltzimi de comanda strategica.

  Un viitor fara macar un Huawei romanesc un "Huawei" atat de puternic incat pentru el Angela Merkle shi mai noi Boris Johnson sa-i zica hai sictir lui Donald Trumield p shi recomadarilor sale de "securitate" shi asta nu doar pe motive de hahahaha "axe startegice" cu China ci shi pentru ca ….. va las pe voi sa completatzi motivele pentru care UK & Deutchland au facut asta shi e invit sa facetzi voi o lista cu firmele romanesti pentru care cineva oricine ar face vreodata asha ceva. Hahahahaha

  Un viitor in care noi ne dorim sa fim slabi shi fara "spate", fara adancime strategica astfel sa putem fi spulberatzi la fiecare suflare de vant de la ei ori de la noi.

  Exemplu: RIM a disparut la primul hop NOKIA nu (Nokia Finlanda nu OEM-ul sau din Ro ) deorece Nokia avea shi are inca are adancime strategica cate vreme Resarch In Motion …….a muscat la gargara adevarului absolut “al level plain field” ceea ce …. mda explicatzile voi va rog inginerilor de la RIM ce shi de ce.

  Iar adancimea stategica cand nu e mostenita istoric (gen DuPont de Nemours) trebuie construita.

  Dar adancimea stragica nu se poate constitui in lipsa onoarei shi a solidaritatzii.
  Pentru ca adancimea strategica inseamna solidaritate la greu iar solidaritatea la greu se poate obtzine doar pe baza de onoare.
  Onoare care genereaza increderea, increderea ca solidaritatea ceruta nu e in zadar.
  Ca primitorul respectivei solidaritatzi depune un efort corect shi onest shi deci merita sa fie sprijinit.

  Ori la noi cu onoarea shi solidaritatea …. mai subtzire.
  Shi acolo unde acestea lipsesc ….. "and in the darkness bind them".

  Poate ca daca ar trebui sa reincepem cu ceva ar trebui sa reincepem cu reconstructzia onoarei a onoarei nu fatza de prieteni cu care suntem 100% de acord ci fatza de cei cu care nu suntem de acord.
  Onoare care sa ne oblige sa zicem "aiasta nu se face" shi asta aidoma lui Catargiu nu fatza de adversari ci fatza de prieteni shi mai ales fatza de sefi.
  Ori asta, inca, acest “aiasta nu se face”, este impardonabil in Ro, AMP ori Vartan Arakelian pot depune marturie pentru asta.

  PS lumina albastra din ochi e specifica white walkerilor shi a ne-mortzilor lor.
  White walkeri care au fost creatzi de pitcii padurii in efortul lor de a opune ceva asaltului exterminator al umanitatzii gregare shi au sfarsit prin ai extermina pe respectivii pitci, cu tot cu al lor green-sight care le oferea “perfect sight and perfect knolege of all present and past” frumoasa metafora a zombilor din piatza shi de pe retzelele de isterie sociala creatzii de intelectualii de carton ai lui peshte prajit (cu sau fara stele pe umeri) shi a destinului acestei noi “revolutzii culturale”. "and in the darkness bind them"

  Reply
 7. Dan Gheorghe

  Corect………..trebuie cel puțin 2 partide care să fie în competiție. Cum sunt Republicanii și Democrații în USA. Dar ei mai au ceva respectiv alegeri parlamentare din doi n doi ani, cei din Camera Reprezentanților au nu mandat de doi ani (dacă nu fac ceva sunt schimbați în doi ani nu că la noi la 4 ani) iar la Senat mandatul este de 6 ani dar la doi ani, odată cu alegerile pentru Camera Reprezentanților, se aleg o treime din senatori cei care au făcut șase ani în Senat. Trebuie și la noi să existe o decizie politică să se ajungă ca la doi ani să schimbăm jumătate din parlament, cei care au un mandat încheiat de 4 ani. Asta ar însemna ca să existe, pentru un început, parlamentari care să accepte un mandat de 2 ani și ciclul politic continua cu mandate de 4 ani, unde la doi ani se schimbă cei care au împlinit 4 ani de mandat. Și mandatul de președinte trebuie să fie de 4 ani.

  Reply
 8. maria

  Doamna si ce facem daca nu plecam? Eu nu sunt poporul si romanii la care se refera Orban si Johanis zilnic la TV. Ce facem noi cei 40% care nu ii vrem pe nici unii?

  Reply
  • Dumitru

   Pai, ramaneti cu buza umflata, cam ca o gagica ce isi inchipuie ca nimeni nu-i de nasul ei… Morala ar fi ca trebuie sa alegi ce e mai bine sau macar ce e mai putin rau, ca altfel te trezesti cu Iohannis…

   Reply
 9. Cristian

  PNL=PSD + multa ipocrizie.
  Sa furi ceasul democratiei dupa ce ani de zile ai strigat ca altii incearca sa-l subtilizeze, iar tu te erijai in paznicul neprihanit al tuturor celor bune si corecte, este mai mult decat ipocrizie. Si ipocrizia e si mai ipocrita cand vine de la capul pestelui care a inceput sa se imputa. Astfel, te ingrozesti cand te gandesti la incapatanarea bolnava a „aparatorului democratiei” care a ramas la Cotroceni doar pentru ca nu era Viorica Danicila, de actiunile lui care calca in picioare democratia doar pentru a se asigura ca-si aduce la putere armata lui de orci. Noua numire a lui Orban ne aduce aminte nu doar de Traian Basescu si de a lui dragoste pentru Boc, dar si de numirea lui Petru Groza ca primi ministru atunci cand poporul isi dorise totusi altceva. Sa speram ca nu urmeaza o falsificare a alegerilor ca in 1946.
  Intrebarea este, doamna Pipidi, ce mai putem face noi, poporul?
  Mie nu-mi ramane decat sa-mi mai arunc speranta intr-un vot, anticipat sau nu, si sa-mi cer iertare copiilor mei de 10 si 12 ani pentru ca i-am contrazis atunci cand mi-au povestit visul lor de viata buna intr-o alta tara a acestei lumi si pentru ca i-am amagit cu sperante care acum se dovedesc desarte atunci cand impreuna am iesit in strada sa protestam impotriva modului in care PSD-ul intelesese sa guverneze.
  Desi, poate ca doar aceasta mai este speranta, sa ne educam copiii pt ca ei sa poata sa inteleaga si sa lupte pentru o lume mai buna. Si, mai ales, sa inteleaga ca noi am esuat.

  Reply
 10. Adrian

  D. Orban a reacționat slab la uselismele din ședința de guvern de marți. A întrebat cine-i de vină pentru iminenta pierdere a unor fonduri altfel nerambursabile. Răspuns zero. Trebuia să-l demită în direct pe ministrul în cauză, nu să accepte intrarea oug pe ordinea de zi suplimentară. (Off-topic: cum să susțină av.pop că trebuie luate (doar) individual la analiză oug??)Prea târziu miercuri a venit chestia cu jiletca roșie never.

  Pentru cei 40% cum scrie cineva pe aici, d. Orban și-a arătat limitele de luptă cu fesenismul.

  Rămâne justiția să tranșeze această chestiune în dosarul Revoluției.

  Reply
 11. alinaMP

  @ Alin. Nu e nici un fost liberal pe aici. Eu nu am fost liberala nici macar o zi, nici la PNL, nici la PDL, am refuzat intotdeauna pozitiile propuse de aceste partide – nu si sfaturile, asa cum nici pe cele de la PSD de doi ani incoace nu le-am acceptat mai mult. Sunt frustrata ca politicienii romani sunt cum sunt, asta da, in rest ei au vrut SA IMI FACA MIE PARTE, TOTI- dar nu au vrut sa faca ce ii sfatuiam (sau prea rar). Acolo e frustrarea.
  @Maria, ai vazut poza de Anul Nou cu cei 40 de tineri. Da, trebuie facut altceva. Aveti cu cine.

  Reply
  • Dumitru

   Eu nu cred ca trebuie sa va flatati. Or fi vrut ei „sa va faca parte”, dar sunt convins ca daca acceptati „partea” va trezeati ca nefericitul de Funeriu care si-a dat cu multa pompa cariera de cercetator pe cea de politician in Romania. Si care acum va trebui sa faca nefacute pentru a-si asigura un venit din activitatea asta (care in RO implica multa necinste). Cand vi se propun posturi, ei nu va doresc pe Dvs, ci capitalul de imagine pe care il detineti. De aceea nu-i interesau sfaturile Dvs.

   In plus, ofertele (cred eu) vor fi din ce in ce mai putin interesante, pe masura ce au invatat sa creeze singuri „capital de imagine” pentru diversi. Au inceput cu oameni care aveau ceva interesant, dar nici pe departe la nivelul pentru care sunt creditati. Asa au ajuns Coposu, Sora si Plesu repere morale si intelectuale – prin campanii de presa bine orientate. Acum, fiecare fecior de securist mai spalatel este trimis la scoala la Oxford sau la Stanford, apoi angajat un an pe la o multinationala prietena, si voilà ! personajul politic.

   Stiu, este cinic ce spun, dar este singura teorie care reuseste sa faca predictii. In spiritul metodei stiintifice, e ipoteza mea de lucru.

   Reply
  • Neo

   Probabil cei 40% au inteles ca prin participarea la vot ar fi legitimat o putere ilegitima si o opozitie incoerenta, sustinute de alegatori anesteziati de o propaganda virulenta si mincinoasa . Partidul, in capitalismul legiferat la noi prin constitutia din 1991, este aidoma unei societati comerciale care poate fi creata, dezvoltata si vanduta la piata. Cel mai bun exemplu este usr-ul care a plecat de la o idee, usb, s-a impus in Bucuresti iar cand a reusit la nivel national a fost preluat agresiv iar conducerea destituita. Alte partide au fost imprumutate sau poate chiar vandute. Asadar celor 40% ce le ramane de facut ? Pai ceea ce permite democratia, adica initiativa legislativa si presiune asupra parlamentului pentru adoptare prin manifestatii publice si in ultima instanta greva generala. Cei 40% sunt partea sanatoasa a societatii romanesti. In masura in care vor fi consiliati de oameni ca dumneavoastra exista o sansa de schimbare .

   Reply
 12. Ghita Bizonu'

  ?! ….. cu frumoșii tineri ridicați din organizația de studenți, ?!
  Nu stiu daca toti erau frumosi (nu intrebati ca nu ma jenez!) insa sigur erau din organizația de studenți COMUNISTI !
  viitori toarsi de nadejde!!!

  Reply
 13. CMC

  O problema pentru Romania curata. Are solutie?

  Ludovic Orban despre ministrul Costache: „Este un chirurg eminent. In ziua motiunii de cenzura nu a fost prezent si chiar m-am bucurat ca un parlamentar PSD s-a legat de el, pentru ca a fost primit in Academia franceza de Chirurgie.”

  Dar doctorul Costache nu apare in lista de membri a Academiei Nationale de Chirurgie din Franta.
  https://academie-chirurgie.fr/presentation/annuaire-des-membres?names=C

  Apare doar ca in data de 5 februarie(in ziua motiunii) a sustinut o prezentare libera in cadrul unei sesiuni de comunicari.
  https://academie-chirurgie.fr/calendrier/communications_libres_7

  Cand s-a referit la primirea in academia respectiva, Orban s-a referit la faptul ca portarul i-a permis accesul in incinta? Ca asa, si Ceausescu a fost primit in casa regala britanica…

  Reply
 14. Laur22

  Azi hahaha INTEGRITATEA inseamna ca . „Legile se scriu direct de către beneficiarii lor, mult superiori celor de sub Vâlcov, pentru că sunt privați. Duse sunt timpurile în care liberalii ajutau sectorul privat prin politici liberale, adică taxe mici, proceduri administrative simple, legislație a muncii flexibilă, curți de justiție care confirmau contractele repede sau cadastre de proprietate la zi și transparente, adică într-un mod universal și integru! Azi e ajutat fiecare grup în parte, în funcție de cât cotizează, în mod cât se poate de particular, pe logica generală că e nedrept ca sectorul privat să nu trăiască și el de la buget, ca cel public. Păi din ce-o să trăiască? Din piața liberă? Glumiți? ”
  Case in point : „Iubi Lavi” shi „prietenii nostri” care scriu legislatzia cea noua din domeniul sanatatzii conceputa sa bransheze in mod cat mai profitbil afacerile private la tzurtzuroiul statului..

  Shi ANI ori DNA nu misca in front.
  Pai daca Nici asta nu e de competentza lor nu ar fi mai corect sa le desfiintzam.
  Shi asta nu pe viitor ci cu efect retroactiv.
  Toate dosarele instrumentate de respectivii de la inceputuri shi pana in prezent sa fie lovite de nulitate absoluta deoarece respectivele institutzii s-au dovedit in cele din urma a fi doar oficine de politzie politica, bratz armat in campul tactic a baietzilor cu ochi albastri.
  Nu zic da spui

  Reply
 15. RaduB

  @ Dumitru, poate nu comparam pe AMP cu Funeriu. Pare-se ca era un baiat pus pe liste de SPP, ce cercetator…daca era pe bune cercetator isi gasea o slujba in invatamant dupa ce nu mai era ministru…

  Reply
 16. quovadis

  Suntem noi toti doar la o – aruncatura de bat- de ceea ce denumim de fiecare data SCHIMBAREA. Au trecut deja 30 de ani , o noua conducere a Uniunii Europene este in functie si incepe concomitent cu punerea in atributii a Parchetului European sa isi arate forta . In tara, dupa reusitele in cascada ,atribuite presedintelui Iohannis , mai este doar un singur lucru de facut ,acela de a vota in alegerile, ce urmeaza in acest an, partidul numit de mine noul PNL -ORBAN. Deja PNL -ORBAN pune fata in fata sau pune in oglinda propria imagine democratica cu imaginea celorlalte partide ce deja se situeaza de cealalta parte a baricadei prin criticile(uneori partizane ) la zi adresate guvernului PNL. Imediat dupa alegerile prezidentiale , presedintele a cerut guvernului nou format PNL-Orban, ca punct esential in democratizarea tarii, obtinerea de alegeri parlamentare anticipate, singura actiune ce permite exprimarea la urne a dorintelor cetatenesti ce pe parcursul intregului an 2019 au fost aratate de fiecare data si cu fiecare ocazie incepind cu alegerile europarlamentare ,referendumul pe justitie , alegerile prezidentiale . Ultima reduta o reprezinta aceste alegeri parlamentare care in momentul anticiparii vor face un imens bine tarii prin imediata punere in aplicare a planului prezidential si guvernamental concomitent cu evitarea multor pierderi si de natura materiala (de felul investitiilor )ce vor fi imediat concretizate fara sa mai pierdem ca tara inca mai mult de jumatate de an .Este o sansa unica ceruta de aproape o intreaga natiune si nimic nu mai poate impiedica acest deziderat . Cei care politic se vor opune (deja cam toate fortele politice se opun PNL-Orban ) ba chiar si cei ce mediatic inca incearca o anume forma de manipulare -prin asociere- ar trebui sa-si regindeasca optiunile si sa incerce o redemocratizare a modelului politic din care fac parte si totodata sa isi ofere astfel sprijinul intregii natiuni . Pentru aceasta perioada temporala ,pentru un bine comun ,ar fi de acceptat timp de 5 ani modelul propus noua tuturor de presedinte (nu cred ca presedintele va radicaliza aceasta propunere in sens punitiv ).Aflata – La rascruce de vinturi- Romania a ales deja . Generatiile ce vin sau dorintele acestor generatii, nu pot fi ignorate nici politic ,nici social , nici sentimental ,cu totii trebuie sa facem ceea ce acesti tineri ne cer si ne obliga moral sa facem .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *