Alina Mungiu-Pippidi

Nu cedati santajului UDMR

Legea minorităţilor naţionale, cerută din nou de UDMR ca preţ pentru a nu sparge coaliţia nu are potenţialul de a rezolva discriminarea din politica publică din România, şi adoptarea ei ar rezolva doar interesele private ale liderilor UDMR şi ale celor care vor să menţină actuala coaliţie de guvernare. Deşi a trecut prin multe stadii de îmbunătăţire, legea continuă să aibă două probleme care o fac redundantă. Unu, nici nu se adresează problemei reale, care la ora asta a ajuns să fie lipsa de integrare a populaţiei roma şi rasismul aferent faţă de cei neintegraţi. Nimic din legea asta nu are potenţialul să rezolve promisiunile făcute de România toamna trecută cînd dl. Sarkozy s-a apucat să ne expulzeze, şi deşi am fost de faţă la un mare show cu comisia europeană şi guvernul României, rezolvările sînt încete şi depind mai ales de iniţiativa locală.

Legea nu se preocupă în nici un fel de problema asta, singura serioasă, că în rest de la maghiari la tătari toată lumea e tratată OK la noi. Am condus două proiecte de cercetare europene pînă acum, România stă cel mai bine la capitolul reprezentare minorităţi din regiunea noastră. A doua problemă este că legea prezintă o viziune multiculturalistă asupra societăţii noastre, între timp discreditată peste tot, în Europa şi Canada, şi criticată de mine în cartea mea Transilvania subiectivă (Humanitas, 1999) unde arătam genealogia acestor legi ale minorităţilor din ţările vecine Ungariei dintr-un trunchi comun. Poveste veche! Aproape că au trecut douăzeci de ani! David Cameron şi Angela Merkel amîndoi au declarat că multiculturalismul, adică încercarea de a organiza statele nu pe o bază individuală şi neutră, ci pe o bază comunitară, de grup, a fost o greşeală istorică. Departe de a fi modele, exemplele de federalism etnic din Belgia şi Canada au devenit coşmare.

Proiectul de lege nu introduce federalismul etnic, dar are totuşi o perspectivă multiculturală depăşită de timpuri, mai ales că acum maghiarii ardeleni pot cere şi cetăţenie la Budapesta. Nu asta e calea unei coabitări de succes, ci efortul susţinut de a face statul român din ce în ce mai neutru etnic, faţă de maghiari dar mai ales faţă de ţigani, care sînt discriminaţi.

Liderii UDMR pot argumenta că legea le-ar permite să se laude în faţa comunităţilor lor, la concurenţă cu Tokes şi reprezentanţa lui secuiască, deturnînd electoratul radical de la el, cum fac de douăzeci de ani. Argumentul nu mă convinge. Electoratul UDMR nu susţine participarea la guvernare din cauza legii minorităţilor, ci a avantajelor mult mai materiale care decurg de aici. La fel şi liderii, ba chiar mai mult. Nu prea merge pragmatismul acestor băieţi, de la Verestoy la Frunda, cu asemenea bătălii simbolice.

Dacă UDMR se retrage, pică guvernul. Ei, nu mai spuneţi! Şi ce facem? Poate anticipate, unde Ponta şi Antonescu au majoritate fără UDMR? Dacă iese acum, UDMR nu mai vede guvernarea minim cinci ani, şi vorba aceea, s-au bătut pentru fiecare poziţie, de la prefect la tălpaş. Nu e nici un motiv să trecem o lege care va fi folosită tot de naţionalişti, că oricum ei sînt singurii interesaţi de subiect, şi care plantează subiectul altor controverse în viitor. Propun să nu trecem legea, şi să nu demascăm cu focuri de artificii reprezentanţa secuiască la Bruxelles. Lasă-i să se facă de rîs şi să iasă ei mereu ca mai naţionalişti ca noi, cu Orban la putere toată Europa e contra naţionalismului maghiar.

Ca atare, dragă coaliţie de guvernare, mucles. Ştim noi că puteţi evita din nou subiectul, nu e prima oară. Țineţi-vă mai tari.

Citeste si despre: UDMR, santaj, maghiari, UE, PE.


Articole cu aceeasi tema:
In politica nu exista principii, exista interese
PSD, PNL si UDMR resping negocierile
Coalitia 322 se reface in jurul lui Nastase


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Nu cedati santajului UDMR

 1. PACIFISTUL

  Credem ca a venit momentul cand trebuie spart „bolovanul politic” numit UDMR care este folosit de 20 de ani in jongleria politica din Romania de catre toate formatiunile politice pentru a se creea majoritati parlamentare. NICI IN TARI BANANIERE NU EXIST ASEMENEA PRACTICI.
  Sa treaca si udemer-istii dupa convingeri ideologice sa faca politica de stanga sau de dreapta pentru ca e mai bine pentru viitor lor.

  Reply
 2. Laura

  … De ce este federalismul canadian un cosmar ? (lasand deoparte faptul ca nu este deloc un federalism etnic, ci pur si simplu un federalism teritorial). Ca cineva care a studiat in detaliu acest model, concluzia mea este complet diferita..

  Reply
 3. Laura

  … in general, este o tendinta foarte … enervanta, sa nu spun mai mult, a cercetatorilor europeni de a pune sub aceiasi umbrela „multiculturalism” procese complet diferite care au loc in societati diferite. Multiculturalismul din Rotterdam (care nu merge) este complet diferit de multiculturalismul din Toronto (care merge). Multiculuralismul din Melbourne este complet diferit de multiculturalismul din Singapore (ambele merg, dar folosind mecanisme complet diferite). Iar multiculturalismul din India merge bine mersi, fara ca nimeni sa-l numeasca multiculturalism …

  Reply
 4. gigel M

  Hm, eu traiesc in Quebec…are dreptate dna Mungiu. De atfel partidul quebecois a pierdut mult din cauza politicii nationaliste de a cere mereu referendumuri de separare.Oamenilor li s-a cam acrit sa fie mereu limba un issue,

  Reply
 5. Nick Sava

  Problema pe care o percep eu nu este promulgarea acestei legi, ci faptul ca sta prin sertare de 6 (sase!) ani. S-o scoata, s-o discute, s-o aprobe – sau s-o respinga Dar asa e o mizerie ce se intimpla!

  Desigur, UDMR nu va iesi de la guvernare – sau, daca va iesi, va iesi cumparata de USL. Ei stiu prea bine ca Opozitia este impotriva oricaror cereri facute de ei. Pina si predarea Istoriei si Geografiei in limba maghiara a fost tergiversata, aminata, blocata, reclamata de catre Opozitie. Ce pot spera de la ei?

  Reply
 6. Ferenc

  Niste date:
  -daca ne uitam pe wikipedia o sa vedem ca populatia maghiara e in scadere, cu legea Ungariei care ofera cetatenie maghiarilor de peste tot probabil va scadea si mai repede. nu stiu de ce se agita udmr.
  -tot pe wikipedia aflam ca maghiarii sunt in jur de 1.5 mil. dar la alegerile parlamentare din 2008 doar 435000 au votat cu udmr; la prezidentiale doar 370000, la locale in jur de 400000, la europene 430000… nu pricep de ce udmr se simpte reprezentativ pentru maghiari (si eu find unul, nu ma simt reprezentat de absolut nici o „adunare” de politicieni maghiari)

  Reply
 7. Ion+

  In Comune si orase sa se aleaga in cons
  iliile locale reprezentantii tuturor
  ocupatiilor legale din care se va alege un primar si un reprezentant in consiliile regionale.Sa fie 8regiuni cu cate 5judete fiecare.Din Consiliie regionale se vor aleg
  e reprezentanti in Parlament 80 si in Ministerele locale.Parlamentul va fi pentru
  confruntari politice.MERITOCRATIA va
  aduce o descentralizare reala,depolitizarea functionarilor publici
  si ecinomii la buget.Va multumesc

  Reply
 8. INGRID

  NU CRED CA E VORBA DE SANTAJUL UDMR ! PUR SI SIMPLU ROMANII SUNT ATAT DE PROSTI INCAT LI S-AU PREGATIT SCENARII CARE NU SUNT VALABILE NICI PENTRU LUMEA A TREIA . DE CE ? PENTRU CA SUNT PREA MULTI PROSTI, INCAPABILI SI ADORMITI CARE ASTEAPTA SA GANDEASCA ALTII PENTRU EI !

  Reply
 9. Sile

  Astept punctul de vedere al d-nei Mungiu Pipidi asupra propunerilor de modificare a constitutiei.Ca avem nevoie de o constitutie teafara sunt convins dela bun inceput.In ce priveste atricolul de mai sus gasesc multe din observatiile d-sale pertinente. Sa sperasm ca vor fi luate in seama. O zi buna !

  Reply
 10. emu

  …… e un santaj ca orice santaj; va avea soarta tuturor santajelor stiute din istorie; poate e mai bine sa folosim zicala:da-i sfoara sa se spanzure… / ce vor acesti conationali se poate realiza numai dupa un razboi mondial in care ei sa fie din tabara invingatoare… deci – nu am nici o grija ca RM nu va fi !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *