Daniel BefuMihai Goțiu

No, ați mai auzit de una ca asta? Semnatarii petiției privitoare de incidentele de pe Râul Alb au fost chemați la audieri la Poliție!

Mai mulți semnatari ai unei petiții lansate pe platforma de-clic.ro au semnalat României Curate faptul că au fost citați pentru luni, 29 iunie, să se prezinte la secțiile de Poliție la care sunt arondați, pentru a fi audiați în calitate de martori într-o cauză penală (!?). Petiția de-clic.ro îi îndemna pe semnatari să susțină o scrisoare publică adresată premierului Victor Ponta, ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, și rectorului Universității București, Mircea Dumitru. Prin scrisoare se cerea demararea unor controale și demisia șefilor mai multor instituții publice care au permis escaladarea conflictului legat de construirea unei micro-hidrocentrale pe Râul Alb, în Geoparcul Dinozaurilor, până la atacarea brutală a unor ecologiși și jurnaliști în data de 24 mai 2015. De asemenea, semnatarii erau îndemnați, dacă rezonează cu solicitările platformei, să o trimită fiecare, de pe adresa personală de mail, completată cu datele personale (date necesare pentru a fi considerată petiție de către autorități).

Petiția a fost asumată, inițial, de aproape 400 de persoane, altele semnând-o în aceste zile, după ce pe rețelele de socializare a început să se discute despre citări. „Când am sunat să întreb detalii legate de motivele citării mele și de dosarul penal la care se face referire în citație, mi s-a spus ca nu este nimeni acolo care să îmi poată raspunde. Pe internet apare numărul dosarului la Judecătoria Brașov în legătură cu alte motive decât cele din citație, probabil că dosarul legat de petiție nu e public. Dvs. aveți cumva mai multe informatii legate de așa citații? Chiar se pot deschide dosare penale pe motiv de petiție?! Eu nu sunt în România zilele aceastea, studiez în străinătate. Mă gândeam să mai sun încă o dată luni dimineață să îi întreb care este situația”, ne-a spus una dintre semnatarele petiției, domiciliată în Brașov.

Adevărul e că nici noi nu am mai auzit de așa ceva: de audieri și dosare penale pe motive de… petiție. Și nici nu am găsit în legislație ”denumirea infracțiunii și încadrarea juridică: PETIȚIE M.A.I.”, așa cum apare în citație (vezi facsimil, mai jos). Singurul lucru de care am auzit a fost amendarea unui maramureșean care a sunat la 112 pentru a cere verificarea legalității unui transport de lemne. Pentru întocmirea procesului-verbal de amendă, polițistul este cercetat disciplinar. (vezi aici) Am contactat reprezentanții Poliției Brașov pentru a afla mai multe amănunte, dar singurul lucru pe care l-au spus e că la nivelul județului Brașov sunt 5 astfel de citații. La restul întrebărilor, legate de așa-zisa ”infracțiune” nu am primit răspuns.

citatie petitie

Într-o poziție publicată pe Facebook, inițiatorii petiției arată:

”În urma incidentului violent de pe Râul Alb, când activiști de mediu au fost agresați, 400 de cetățeni au semnat o petiție prin care se cerea, printre altele, demiterea comisarului șef de poliție Hunedoara. Mai mulți dintre semnatari sunt acum chemați la sedii ale poliției județene din țară pentru audieri.

Există suspiciunea că aceste demersuri ale Ministerului de Interne sunt făcute pentru a intimida semnatarii petiției. Această practică nu este singulară, intimidări similare petrecându-se în anii trecuți la Certej și Ditrău.

Un drept constituțional al cetățenilor precum cel la petiționare este în acest fel restricționat prin proceduri suplimentare și birocratice pe care fiecare semnatar este obligat să le îndeplinească pentru a-și menține petiția. Semnatarii care ne-au contactat până în prezent ne-au prezentat situații precum: obligația de a parcurge 120 de km pentru o vizită la sediul județean al poliției, încercarea de a încadra petiția ca denunț și implicit schimbarea statutului său juridic sau amenințarea cu sancțiuni în caz de neprezentare.

Comunitatea de-clic.ro nu este intimidată de aceste măsuri și va recurge la toate mijloacele legale pentru ca orice măsură abuzivă din partea autorităților să fie sancționată.

Revenim cu amănunte.”

România Curată va urmări, la rândul ei, ce se întâmplă în acest caz, și le reamintește autorităților art. 51 din Constituție:

ARTICOLUL 51

Dreptul de petiţionare

(1) Cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor.

(2) Organizaţiile legal constituite au dreptul să adreseze petiţii exclusiv în numele colectivelor pe care le reprezintă.

(3) Exercitarea dreptului de petiţionare este scutită de taxă.

(4) Autorităţile publice au obligaţia să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii

***

În lipsa unor explicații, România Curată apreciază, la rândul ei, că ne aflăm în fața unui abuz și a unei încercări de limitare a exercitării dreptului de petiționare prevăzut în Constituție, prin aceste proceduri birocratice suplimentare. În speranța că instituțiile statului vor transmite cât mai curând răspunsuri la clarificările solicitate, România Curată îi îndeamnă pe cetățeni să nu se lase intimidați și să-și exercite drepturile pe care le au, inclusiv, cel de petiționare. Împreună putem stopa abuzurile de orice fel!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

25 thoughts on “No, ați mai auzit de una ca asta? Semnatarii petiției privitoare de incidentele de pe Râul Alb au fost chemați la audieri la Poliție!

 1. golan

  conform constitutiei, un cetatean roman poate sa intreprinda orice activitate politica pasnica doreste. este un abuz grav din partea politiei sa puna presiune pe initiatorii unei petitii cu efecte politice. desigur, politia trebuie sa investigheze orice sesizare primeste, dar daca nu claseaza dosarul, ne aflam intr-o situatie foarte foarte dubioasa din punct de vedere legal.

  Reply
 2. Gionica

  Bine. Dar asta nu se poate face cu un avocat care sa iii reprezinte pe toti? Trebuie asa individual sa se apere?

  Reply
 3. Calin

  Ar fi bine ca acum cat mai multi romani sa trimita petitia, sa le aratam ca nu suntem intimidati si sa punem presiune pe corupti, pentru ca pana acum nu s-a rapuns practic deloc la solicitarile petitiei.
  In ce priveste Ministerul Mediului, in continuare doamna Barabas este stapana peste mediul hunedorean, Garda de Mediu Hunedoara(care are aceeasi adresa cu institutia dansei) a facut o verificare in care, spre deosebire de decembrie, cand a trecut cu vederea toate ilegalitatile, acum a trecut cu vederea ”doar” 99%. Raul Alb nu este nici pe departe salvat, ministerul intervenind pentru distrugerea raului, nu pentru salvarea sa. La prima infatisare, in procesul pentru anularea avizarii ilegale de catre APM Hunedoara, a venit ca sa militeze pentru distrugerea raului, de la Bucuresti, avocata Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului! Ministerul nu este nici macar neutru, face tot ce poate pentru a sprijini proiectul criminal de distrugere a ultimului raul complet ecologic si nealterat din Carpatii Romanesti. Este ca si cum Ministerul Culturii ar milita pentru incendierea Muzeului National de Arta!
  Guvernul nu a facut nimic si nu a raspuns nimic.
  Ministerul de Interne se vede mai sus cu ce se ocupa.
  Parazitii de la repezentanta UE de la Bucuresti au raspuns ca nu este treaba lor.
  Universitatea Bucuresti este incalificabila. Andrasanu, directorul geoparcului (cel care ii multumeste pe panoul de la centrul de vizitare lui Bocea, oare pentru ce??!), este inca in functie, inca sprijina distrugerea Raului Alb dar are o echipa care sa-i spele imaginea. S-au laudat in presa ca au anulat avizul ilegal, cand de fapt au hotarat suspendarea CU ACORDUL PARTILOR, stiind perfect ca firma nu va semna asa ceva niciodata. Daca doreau, puteau sa anuleze avizul lejer, pe motiv ca nu s-au indeplinit conditiile din aviz (unele conditii nu au fost indeplinite si reprezinta infractiune indeplinirea lor, altele sunt imposibil de indeplinit).

  Reply
 4. mocoteo

  Io le-as recomanda -fara sa am absolut nici o pregatire juridica-la cetatenii citati mai sus sa-si vada de treburi si sa nu se prezinte la ‘citatie’!Cei care sunt mai legalisti pot trimite un inscris simplu -recomandat prin posta- in care sa precizeze ca dreptul la petitie este constitutional -fara sa intre in articole de lege- si ca din motive obiective nu se pot prezenta la data solicitata.Daca va prezentati la citatie o sa va pierdeti cateva ore din viata scriind declaratii,ca sa nu mai pun la socoteala costul eventual al deplasarii!
  P.S.Daca va prezentati la citatie va recomand sa dati detalii cat mai vagi referitor la ‘speta’ la care ati fost citati ca martori,dupa prima infatisare o sa va mai consumati timpul si banii pentru inca cateva deplasari si e imperios necesar ca declaratiile SCRISE sa fie identice in detalii!Daca cumva o sa fie cazul-doamne’feri’-va recomand sa dati detalii complete doar in fata unei instante de judecata…
  P.S.2Doamna politista semnatara a acestei citatii nu cred ca are nici o vina,are doar sefi ….

  Reply
 5. Adrian

  Acesti indivizi carora li se solicita demiterea au fost numiti formal in urma unor concursuri. Constatandu-se „cu ochiul liber” ca au incalcat atributiile primite in urma numirii prin concurs, cetatenii au depus petitii autoritatilor ierarhic superioare. Chemarea ca martor sugereaza ca aceste incalcari de atributii nu ar fi fost evidente pentru politie. Urmeaza, probabil, petitii pentru demiterea politistilor..

  Reply
 6. Ciprian

  Si eu am primit o citație similară.
  Mi s-a cerut să mă prezint la IPJ Botoșani pentru audieri, în caz contrar sunt amenințat cu amendă! Nu-mi vine să cred că trebuie să pierd timp prețios ca să dau justificări cu privire la o petiție online.
  Se pare că securitatea n-a murit de tot în România…

  Reply
 7. leepen

  Păi, poate postarea petiţiilor a fost considerată o sesizare oficială, astfel, petiţionarii trebuiesc să fie invitaţi să-şi susţină cererea în dosar. Este interesant ca măcar unul dintre petiţionari să ne comunice ce l-au întrebat la poliţie !
  Mie îmi pare normal ca atunci când faci o petiţie să fi ulterior întrebat despre cauză. Reclami ceva, susţine !
  Era mai grav daca nu-i chema nimeni pe petitionari!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ leepen: 1) e una din posibilități, de-asta am și cerut clarificări de la Poliție, dar și în acest caz citația e cel puțin ciudată prin formularea ”cauză penală: petiția” – petiția nu e infracțiune 2) să chemi 400 de oameni la audieri ca să-ți spună același lucru, că faptele pentru care au semnat petiția sunt cele de care au luat cunoștință din presă și de pe rețelele sociale seamănă a tragere de timp (să amâni foarte mult ancheta)

   Reply
 8. florina n.

  Buna ziua,
  Sunt una- din cele 5 persoane din jud. Brasov care sunt citata ca martor privind petitie m.a.i. azi 29.06.2015 ora 13.
  Ce sa fac??

  Reply
  • florina n.

   A trebuit sa dau o declaratie prin care imi sustin declaratia trimisa prin posta electronica.

   Reply
 9. Andrei Onet

  Sunt unul dintre cei sunati joi de politie. In cazul meu, politia din localitatea unde am domiciliul (Vladimirescu jud. Arad) au luat legatura cu parintii mei pentru a face rost de telefonul meu „pentru o problema din judetul Hunedoara”. Eu locuiesc in Cluj. In decursul zilei am fost sunat de un dom politist si mi s-a spus ca trebuie sa ma prezint la audieri, i-am explicat ca in aceeasi zi plec din tara in vacanta si nu pot sub nici o forma sa vin din Cluj in Arad sa fac declaratiile. Intr-un final am facut declaratia prin telefon, am fost intrebat daca sunt eu semnatarul petitiei, daca adresa e a mea, daca petitia am scris-o eu sau mi-am asumat-o etc. Apoi le-am dat un fwd la e-mailul trimis initial si se pare ca asta a fost tot deocamdata.

  Reply
 10. Ciprian

  UPDATE: In mod evident, nu m-am prezentat la politie sa-mi pierd timpul pe idioteniile lor. Drept urmare, 2 politisti s-au prezentat la adresa, sa ma ridice la interogatoriu. Hei, pe bune, ce se intampla in tara asta? Facem si noi ceva, ne organizam, cotizam cu niste bani si le raspundem fascistilor sau stam sa le suportam abuzurile?

  Reply
  • IOAN

   Ce oameni penibili! Isi spun aparatori ai poporului si modul in care isi exercita atributiile este prin opresiune asupra cetatenilor care, in sfarsit, manifesta un dram de spirit civic in tara asta. Modul de a raspunde este, ca intotdeauna, prin proteste publice, in strada, de o amploare cat mai mare. Cu cat iesim mai des si mai multi in strada si ne aparam drepturile, cu atat societatea civila prinde putere mai mare si mizeriile astea comuniste vor lua sfarsit. Auzi, ma, ce penibilitate: sa te cheme la politie ca ai semnat sau facut o petitie!

   Reply
 11. Doru Subtirica

  Buna ziua. Am fost citat si eu impreuna cu fiica mea ca semnatari ai petitiei. M-am prezentat la sediul Inspectoratului si am avut o discutie cu o doamna comisar. Am fost pus sa dau o declaratie cum ca eu am semnat petitia deoarece „exista suspiciuni rezonabile, din cauza numarului mare de petenti, ca nu toti ar fi semnat-o, ci ar fi fost fraudate semnaturile, adresele de mail, etc”. Mai erau interesati de cine a initiat petitia si cum am aflat de ea. Aveau tiparite fisele noastre aflate la Evidenta Persoanelor. Mi-am exprimat nedumerirea ca se consuma atatea resurse – defalcarea pe judete, trimiterea agentilor acasa cu invitatia, tiparirea fiselor personale, interviul cu comisarul, ca sa vada ce? Ca exista o petitie? I-am intrebat daca stiu ceva de rezultatul ei, daca au vreun raspuns, dar mi-au spus ca ei doar executa ordinele primite de sus. Cam asta a fost.

  Reply
 12. esimov

  Am fost si eu la randul meu audiat, am dat o declaratie si atat. Agentul comisar a fost de treaba, deci nu trebuie sa va temeti de nimic. Mi-a explicat ca verificarile sa fac pe baza faptului ca exista posibilitatea ca petitia sa fi fost semnat de persoane fictive fara a furniza datele corecte, precum si pentru a avea date temeinice pentru a da curs solicitarii societatii civile de-a demite seful IPJ Hunedoare. Nu stiu daca intr-adevar asta este scopul final, dar in orice caz eu m-am supus solicitarii organelor abilitate (pana ce nu-mi calca drepturile cetetanesti).

  Totusi aveti grija in declaratie ce semnati, pentru ca in solicitare apare faptul ca petitia a fost adresata MAI-lui, cea ce nu este adevarat.

  Reply
 13. Ciprian

  UPDATE 2: Am luat legatura cu politistul care se ocupa de „caz”. Inspectoratele judetene au primit cerere de la Bucuresti sa verifice corectitudinea datelor din toate petitiile. Politistul meu a fost foarte amiabil si prietenos, justificandu-se continuu ca cererea vine de la Bucuresti si ca e normal ca sa depunem petitii, nu e nimic grav.
  Luati legatura cu agentii si confirmati ca dvs ati depus petitiile, si nu altcineva in numele dvs. Recunosc, m-am enervat prematur, probabil si datorita istoricului de abuzuri al Politiei Romane.

  Reply
 14. adelina suciu

  Din pacate sunt inca destui cetateni care se tem de autoritati. Asta isi si doresc autoritatile : sa semene panica printre cei putini care inca mai au spirit civic, pentru ca aici despre asta este vorba.Despre spiritul civic al semnatarilor petitiei. Putini, din ce in ce mai putini. Metodele de a-i reduce la …nepasare sunt puse in miscare. Sunt chemati la politie. Asta inseamna o zi pierduta de la serviciu, ore de asteptare la portile organului de politie . Ori persoanele cu spirit civic tocmai de asta duc lipsa. De timp liber! Si atunci,un mare procent renunta. Isi zic:”cu o floare nu se face primavara”. Dar… daca sunt „flori de piatra”, acum sunt putini, dar vor rasari din ce in ce mai multi. Nu trebuie sa-i lasamsa ne strice mediul in interese personale.Sunt destui in tara asta care s-au imbogatit calcandu-ne in picioare habitatul. Si eu am semnat petitia asta.Nu am fost citata inca.

  Reply
 15. Silviu

  In urma cu aproximativ doua saptamani am semnat impreuna cu Ioana Zbranca, petitia „Mafia lemnului lovește cu pumnul, autoritățile rămân pasive. Demite-le!” (http://de-clic.ro/mafia-lemnului-loveste-cu-pumnul-autorita…).
  Pentru ca in weekend am fost plecati, aseara cand ne-am intors ne-am trezit fiecare cu cate o citatie de la IPJ Bacau, in calitate de „petenti” in legatura cu o „petitie privind ilegalitati silvice”.
  Citatia era cu data de azi, ora 11:00, dar fiind obositi nu am reusit sa ne prezentam sau macar sa citim pe net sa vedem despre ce este vorba mai exact.
  Aparent parea a fi o procedura prin care sa se asigure ca noi ca petitionari online suntem aceleasi persoane cu cele legitimate in realitate prin datele trimise pe mail de fiecare, insa, astazi in jurul orei 14 am fost vizitat la domiciliu de un comisar de la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau (cms. Craciun Cristian).
  Acest domn era foarte documentat in privinta mea (avea tiparita fisa mea aflata la Evidenta Persoanelor), spunandu-mi ca stie ca am fost la munte in weekend, „de pe facebook si de la vecini”, confirmandu-mi ca inainte sa ia legatura cu mine a luat-o cu vecinii mei. Intrebandu-l de ce ma cauta mai intai pe la vecini si nu direct pe mine, mi-a raspuns ca nu este problema mea cum investigheaza el si ca nu-l investighez eu pe el, ci el pe mine (?!?!). M-a invitat foarte grabit pana la sediul IPJ Bacau cu masina personala a dansului, asigurandu-ma ca „nu este masina de serviciu”, nu am inteles de ce. A fost maxim de dubios, mi-a prezentat succint informatii despre mine pe care nu stiu cum le-a obtinut, plin de sarcasm si cu iz de intimidare. Cand l-am intrebat ce vom face la sediul IPJ mi-a spus ca nu stie inca si ca „vedem acolo”. Intre timp m-a intrebat daca Ioana este in casa, cu mine, rugandu-ma sa o chem si pe ea. Am facut-o si a intampinat-o la fel de acid, incercand s-o intimideze din primele secunde, luand-o la rost mai rau ca doamna diriginta, intreband-o de ce nu s-a prezentat azi dimineata.
  Dupa ce mi-a confirmat toate banuielile, mai exact ca asta este o campanie de intimidare impotriva societatii civile (mai exact a activistilor), am incetat discutia cu acesta si ne-am retras in casa spunandu-i ca voi face un avion de hartie din citatie, acesta replicandu-mi un OK sec cu un zambet amenintator.
  Intr-un final m-am decis sa merg maine dimineata si sa-mi sustin petitia aplicata online.
  Este foarte trist sa vezi cum autoritatile isi concentreaza toate resursele pe intimidat petitionari online si nu pe problemele reale pentru care s-au plans acesti oameni (despaduriri si distrus rauri de munte).
  Astazi a nu stiu cata oara m-a lovit realitatea, una tare frustranta, legata de felul in care autoritatile (nu) sunt in slujba cetatenilor sau mai bine spus, ca securitatea inca n-a murit de tot in Romania.
  La final am cateva intrebari:
  1. De ce ne-a contactat acest domn mai intai vecinii si apoi pe noi ?
  2. De unde stia ca Ioana este prietena mea sau macar ca ne cunoastem ?
  3. De ce cand esti agresat fizic in mijlocul orasului esti lasat fara moral in momentul in care iti dai seama ca autoritatile nu iti sunt deloc de folos iar cand trimiti o petitie online pentru a salva o bucata de natura esti cautat si intimidat ca un infractor ?

  UPDATE: Astazi (30 Iunie 2015) ne-am prezentat amandoi la IPJ Bacau. Am dat fiecare cate o declaratie prin care ne-am asumat petitia online dar a trebuit si sa raspundem in scris la un set de intrebari:
  1. Cui am trimis petitia, ce am cerut, daca m-a contactat cineva in legatura cu ea, cum am aflat de aceasta si cine este in spatele site-ului sau organizatiei de-clic.ro.
  2. Care a fost motivul pentru care am semnat-o si daca a fost semnata electronic, olografic sau cu numele si prenumele nostru.
  3. Daca am delegat sau imputernici pe cineva pentru a semna in locul nostru.
  Din toata treaba asta am inteles ca „cercetarile” nu s-au concentrat nici macar pe procedura prin care sa se asigure ca noi ca petitionari online suntem aceleasi persoane cu cele legitimate in realitate, ci mai degraba pe cum au reusit cateva sute de oameni sa se puna cap la cap si sa trimita o petitie online Prim-ministrului, Ministrului Mediului, Ministrului Afacerilor Interne si Rectorului Universitatii Bucuresti, care a fost metoda exacta (cu lux de amanunt al procedeului, adica povestit cum am luat textul copy-paste si l-am completat cu datele noastre, s.a.m.d).
  La final cand l-am intrebat de ce atata haos si cautat prin vecini mai intai si toata graba asta cu batut la usa si invitat de urgenta la IPJ, mi s-a raspuns ca nu am fost de gasit vineri si era foarte urgent intrucat ieri (luni) trebuia sa trimita deja actele la Bucuresti.

  Reply
 16. Daniel

  Justitia asta are si ea caile ei.
  Daca semnezi o petitie in care se mentioneaza fapte cu exemple concrete („În încercarea victimelor de a se salva, unul dintre atacatorii care s-au aruncat pe vehiculul în retragere a fost grav rănit.”) se poate prespune si ca stii despre ce e vorba si autoritatile pot cere sa dai mai multe detalii despre faptele respective.
  Ideea e ca atat continutul petitiei cat si semnarea ei trebuie sa presupuna maxima responsabilitate si nu numai bune intentii.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Daniel: filmările video cu atacul au circulat pe internet; așadar nu era greu de presupus pt. domnii polițiști ce informații ar fi urmat să primească din punctul ăsta de vedere și de ce vor primi aceleași informații de la toți petiționarii; altfel problema numărului mare de petiționari se putea rezolva destul de simplu: dacă ai stabilit că un singur petiționar e real, oricum va trebui să răspunzi la petiție (că trimiți apoi răspunsul pe mail la o persoană sau la o sută e tot acolo); păi dacă se ajunge ca o petiție de genul ăsta să fie semnată nu de o sută sau de patru sute, ci de o mie sau câteva mii de oameni, ce va face poliția (sau alți destinatari ai petiției respective)? se va bloca la nivel național?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *