Alina Mungiu-Pippidi

Un mit care nu mai corespunde faptelor: România pe locul 1 la corupție în Europa

Ideea că România e cea mai coruptă țară din Europa este un mit și e timpul să nu mai lăsăm românii să se exprime așa de neglijent în țară și mai ales în Europa, pentru că asta afectează direct investițiile, dobînda la credite și soarta aflată în cumpănă a zeci de mii de români din Marea Britanie.

S-a împămîntenit sloganul că România e cea mai coruptă țară din Europa. Dar asta nu mai e exact, deși era adevărat acum cinci ani și mai înainte.

Conform ultimului Eurobarometru (470/2017) pe tema corupției, comisionat de DG Home/ Comisia Europeană, România a coborît pe locul 14 la corupție în Europa, cu 80% dintre repondenți estimînd că fenomenul e răspîndit, față de doar 15% care cred că e foarte rar; cu 13% mai puțin decât acum cinci ani, în 2013. Media europeană este de la 68% la 25%, iar țările unde corupția e văzută de locuitori ca fiind mai generală decât în România sunt, în ordine, Grecia, Spania, Cipru, Croația, Lituania, Portugalia, Italia, Slovenia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Republica Cehă și Bulgaria. Românii se plîng mai ales de corupția din partide și din sănătate (58%), dar și de cea din educație sau procuratură (32%). 82% (locul 9) estimează că e cel mai ușor să obții un serviciu public cu pile sau șpagă (media europeană 66%). Românii sunt însă pe locul 1 în Europa (68%) în a se declara afectați personal de corupție și tot pe locul 1 în a aprecia că sunt destule urmăriri judiciare de succes ale acesteia (55% la o medie europeană de 33%). 54% cred că eforturile de a combate corupția rămân ineficiente (față de 39% care cred contrariul), asta față de o medie europeană de la 56% la 30%, ceea ce ne plasează în topul primelor zece țări care cred că totuși controlul corupției funcționează cît de cît, într-o mare de pesimism european.

Rezultatele în ce privește experiența cu corupția arată că nivelul acesteia a scăzut.  Numai 13% dintre români știu pe cineva care a dat sau a luat mită (media europeană e 12%) – ceea ce ne plasează pe locul 14 – dar numai 3% au fost aproape de o experiență, de orice natură, cu corupția în ultimele șase luni; ceea ce înseamnă locul 17. Conducem totuși la a da cadouri în spitale, însă asta nu e considerată șpagă de către repondenți, deși ar prefera să nu dea. Pe scurt, în materie de experiență stăm chiar mai bine decît cu percepția, și șpaga e mai scăzută decît se presupune curent.

România ocupă un onorabil loc 30 (din 109 țări) și în ceea ce privește indicele integrității publice (care nu e bazat pe percepții) și e departe de a fi ultima din Europa; în speță, stă mai bine ca Grecia. Vedeți în tabelul de mai jos cum se prezintă comparativ România în Europa și cum stă față de țările cu același nivel de venit. România stă prost mai ales la serviciile digitale (acces la Internet, la servicii electronice etc.) și la libertatea presei (presa e coruptă, lucrează în beneficiul cui plătește, și nu al privitorilor), ocupînd locul 23 din 30 de țări europene (cu Norvegia și Elveția incluse) la independență judiciară.

Pe scurt, deși mai sunt multe de făcut, ideea că România e cea mai coruptă țară din Europa este un mit și e timpul să nu mai lăsăm românii să se exprime așa de neglijent în țară și mai ales în Europa, pentru că asta afectează direct investițiile, dobînda la credite și soarta aflată în cumpănă a zeci de mii de români din Marea Britanie.

Citiți și:

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

28 thoughts on “Un mit care nu mai corespunde faptelor: România pe locul 1 la corupție în Europa

 1. Dumitru

  Nu am inteles niciodata cum cercetatorii in „stiinte sociale” isi pot face meseria. Au dezvoltat instrumente de agregare statistica care mai reduc din arbitrarul raspunsurilor date de oameni, insa exista o problema fundamentala : o mare parte din valorile de intrare sunt evaluari subiective.

  Reply
 2. Adrian

  S-ar putea (n-am date, pură speculație) ca, până la un punct, exprimările despre care scrieți c-ar trebui să devină mai reținute să fi dat tonul revizuirilor vreunor criterii (căci corupție fără corupători nu există..) și astfel să fi primit puncte serioase și alții. Cât despre exprimarea în genere despre propria ţară în exterior, face valuri în presa franceză chestiunea 《galilor încăpățânați》 sper c-am tradus corect pe care poate ne-o explicați (vâlva din presă, adică)

  Reply
 3. Marian Androne

  Inteleg ca la noi coruptia este omniprezenta dar lipseste cu desavarsire (comparativ cu a altora) ?

  Eu cred ca s-a mai cizelat, acum avem firme de consultanta, vom avea curand legea lobby-ului, ANI descopera la fel de multe incompatibilitati la alesii neamului, firmele cu actiuni la purtator sunt neatinse dar participa cu succes la licitatii publice, pe SEAP se publica anunturi cu cerinte tehnice ce pot fi indeplinite de brandul/furnizorul preferat, etc.
  Da, doctorii nu se mai apleaca pt 100 de lei…

  Reply
  • Dumitru

   Ceea ce arata unde ne-a adus „anticoruptia” lui Kovesi, Macovei, Coldea, Maior et co. si o sa valideze ceea ce AMP spunea de la inceput.

   Reply
   • ceatza

    Demonstreaza ca tudorel si-a facut cu brio datoria! Asa ca rezultatele din 2016 vor fi amintiri in tara unde se lupta pentru ca unii sa fie mai egali decat altii. Ne-am intors la justitia chiuara. Evident ca nu apare comentariul, solidaritate dezona si date a la cresterea economica PSD…

    Reply
 4. gaston

  Deci, stăm bine şi o să fie şi mai bine! Bieţii unguri, spanioli sau cehi, ce rău o duc, ce corupţie e la ei, săracii, cred că vor fi emigrări în masă în România, care urcă pe noi culmi de progres şi civilzaţie. Ura!!!

  Reply
 5. Red

  Deși e evident că suntem proști și mână-spartă cu resursele țării, mă miră totuși că ocupăm locul 1 la Deschidere comerț internațional! Chiar nu mai există între cele 109 țări vreo colonie sensu stricto mai „deschisă”? La așa deschidere, aveți idee cum stăm cu balanța comercială și cu evoluția îndatorării?

  Clasificarea nu are mare valoare: se bazează pe un set de percepții subiective și pe indicatori cuantificați în cifre, e drept, dar care nu țin seama de mărimea populației, de context etc. și de multe alte variabile necuantificabile. Așa că relativul e la el acasă, acolo unde măsurăm cu indicatori sintetici.
  Pe de altă parte, prezumpția subînțeleasă este că în rest nu s-a întâmplat nimic (toutes choses egales par ailleurs). Ceea ce nu prea stă așa. Lucrurile merg în jos peste tot în Europa și în lume, din nefericire. Să ne bucurăm că nu suntem ultimii în aceste condiții, este ca și cum am critica Europa că nu cheltuie 2% din buget pentru apărare, fără să ne punem întrebarea dacă nu cumva SUA cheltuie prea mult pentru apărare (mai mult pentru menținerea industriei de apărare). Plus că Doamna Corupție este proteică: nenumărate sunt fețele ei, unele invizibile azi!

  Nu doresc nimănui să ajungă, ca bolnav, în sistemul de sănătate (uneori de contrariul ei) de stat, nici să treacă prin șicanele înființării și funcționării unei firme concurente firmelor gubernatorilor de facto locali, cu toată ameliorarea și demistificarea corupției!
  Un indicator îngrijorător pentru mine este scăderea frecvenței articolelor-anchetă pe RC. Prin pasivitate, le dați apă la moară celor care vă acuză de pesedism. Aceeași tendință din ultimele luni este observabilă și pe alte platforme mai mult sau mai puțin virtuale. Dacă e la modă rinocerizarea, dați-ne, vă rugăm, și nouă un semn să ne ferim / conformăm / bucurăm de ce se mai poate, cât se mai poate / sinucidem, după caz și afinități.
  Când Independența judiciară (mă gândesc că este vorba de Independența justiției) suferă în așa hal, inclusiv în clasamentul acesta, cu amnistia pesedistă la orizont, analiza celorlalți indicatori este cam futilă.
  Singurul punct în care aveți dreptate ar fi acela că avem o percepție proastă asupra noastră înșine între alții. Dar asta nu este ceva care se schimbă: ne-au corupt prin dominare (mentalitate de slugă) alții, unii dintre noi (componente de mentalitate de turnător), sărăcia (oportunism și găinărie pentru cele materiale) și suntem o cultură secundară (Liiceanu dixit). Din acest punct de vedere nu s-a schimbat mare lucru și nu a căzut nici un mit. Cu harta ne putem juca cum vrem, cu teritoriul, mai greu!

  Reply
  • gabriel radeanu

   Esential in tot acest context,este ca nici altii nu stau mult mai bine,au si nemtii pesedeul lor si dreapta la fel de diluata,in schimb ei sunt intr-o pozitie de conditionare suverana relativa la Romania.Ceea ce avem noi si nu au ei,este situatia generalizata de emergenta,adica potential de dezvoltare si modernizare activ,care se vede in PIB sau alti indicatori macroeconomici,energie demonstrata in conditiile in care mare parte din populatia activa contribuie sustinut la economia altor state europene.Pe termen lung,situatia asta va aduce si ascendent politic al Romaniei la nivel european.Din aceste motive,vor face totul,invocand orice aberatie,pentru a subordona politica de la Bucuresti.Mecanismul de Control si Verificare devine instrument de manipulare ideologica,atunci cand se interfereaza cu procesul legislativ,deoarece integrarea in Uniunea Europeana nu este prevazuta deocamdata in Constitutia Romaniei.MCV-ul a generat indirect protocoalele si a „justificat” manifestarile politice ale sefilor DNA si Parchetului General,care sunt ,in mod evident anticonstitutionale.Coruptia din Romania a fost totala,generalizata si completa in comunism,cand nimic nu misca fara pile,cunostinte si relatii,justitia era a statului care nu putea fi niciodata inculpat,toata lumea fura ce putea unde muncea,si cand toti indicatorii,sociali,culturali,din invatamant si sanatate,economici si financiari,erau falsificati intr-o sarabanda nebuna a raportarilor eronate in sens pozitiv,o ipocrizie generalizata pe baza careia,in mod absurd, se stabileau ierarhizarile.De acolo am plecat,dupa 89,moment in care am inceput sa capitalizam,sa subventionam,sa privatizam,sa improprietarim,sa falimentam,sa eficientizam,sa modernizam o societate,care era indreptatita,sau ma rog…fatal predispusa la consum,la distrugere,la schimbari radicale imediate…o societate care cerea drepturi,protectie sociala,revendicari si compensatii.In avalansa asta de schimbari,nimeni nu a condus nimic,toata lumea ”s-a descurcat”,”a spoit fatadele,adica ”a facut fata”,a continuat acelasi joc al coruptiei si ipocriziei.Si insist pe termenul TOATA LUMEA indiferent de situatie…inclusiv dumneavoastra!Vinovati suntem cu totii,si pana nu vom intelege cu adevarat asta,schimbarea nu are cum sa vina…pentru ca ceea ce trebuie sa schimbam …este in noi!

   Reply
  • laur22

   Rinocerizare : Shock & Awe

   Draga Red,
   Realitatea masurabila e ca masurabil perceptzia coruptziei la noi e superioara incidentzei coruptziei.
   Adica toata lumea stie ca fuctzionarii de stat sunt coruptzi da prea putrzini au reusit sa dea cu success sau sa stie ei direct shi personal pe cineva care el a dat cu success o spaga respectivilor functzionari.

   Cum e cu putintza asha ceva ?

   Cum e cu putzinat ca deshi tu personal nu ai dat si nimeni din cei pe care ii stii tu direct shi personal nu a dat sa crezi ca se da shi se da mult ? Tot la fel cum deshi mai nimeni nu afirma ca a fost rapit de extraterresti multzi cred ca respectivele rapiri exista.
   Cum e cu putzintza ca imaginarul colectiv sa se separe atat de complect shi de ireconciliabiul de realitatea traita ?
   Posibiul pentru ca sunt unii care lucreaza din greu la acest imaginar colectiv fie ca e vorba de extraterestri fie ca e vorba de coruptzie .

   Ref sistemul de santate din alte parzti imaigineaza-tzi in capul tau cum e, cum trebuie sa te simtzi cand desi sanatatea e disponibila, tu stii ca e doar pe bani shi tu alegi ca decat sa te tratezi ruinanadu-tzi familia preferi sa mori de o boala probabil tratabila.
   Shi asta nu e o discutzie ipotetica asta e certitudine pentru multzi straini din strainezia.

   Cat despre faptul ca nu e „confortabil” sa itzi deschizi o firma concurenta gubernatorilor locali tu de ce crezi ca e asha o filmografie bogata cu ce patztesc cei care incerca s afaca asha ceva in USA (filmografia lor o cunosc mai bine) ?
   Cu cei care e musa-i sa “get out of town” ?
   O fi shi la ei imaginarul colectiv mult diferit de relitatea asha cum e perceputa ea direct shi nemijlocit ?

   Shi nu, sa stii ca romanii mei :
   • nu au nici „mentalitate de sluga” ,
   • nu sunt nici atat de saraci incat sa inghita orice deorece sunt cu foamea-n gat ,
   • nu au nici mentalitate de turnator clevetitor (profesor de cancelarie gen) shi
   • nu se complac nici in semicultura secundara gen Liiceanu-Pleshu-Patapievici.

   Aia o fi Romania ta. Romania Liiceanu-Patapievici-Boia-Pleshu.
   Iar daca nu itzi mai place acum cand atz-i ramas numai voi intre voi nu ai decat sa itzi faci o alta tot asha dupa cum eu mi-am facut alta shi traiesc in ea.

   Ref articole-ancheta asha in general pe media statistica : Cine sa documenteze cum ca se fura cand acum, majoritatea deshi contractelor sunt cu firmele straine care nu-I asha nu fara prin definitize costul unitar de achiziztie nu a scazut ?

   Ref Articolel Ancheta marca Tolontan tu chiar crezi ca respectivul a investigat el de capul sau ori a fost doar trambitza a unor servicii secrete care deorece n-au avut deat facaturi shi nu probe actzionabile in instantza (exceptzie cazul Ritzi shi discutabil cazul Udrea unde au incercat la 7 ani dupa sa documenteze fapta ceea ce in orice justitzie normal la cap e quasi imposibil daca esti corect) le-au dat la gazeta ca sa creeze muzica de font care sa permita mai apoi pedepsirea fara probe ori cu probe dubioase a respectivilor odata intratzi pe culoarele mortzii din justitzie .

   Acuza lui Dragomir ex ofitzerul SRI referitor la modul de operare a staului paralel de pana acuma e simpla :

   Intai respectivii (dusmanii) erau fragezitzi cu facaturi in presa care creau atmosphera propice pentru ca mai apoi sa fie condamnatzi pe baza de probe contrafacute ori a unor marturii mincinoase care nu mai contau mai apoi cand in instantza se intalnea procurorul DNA care ii punea pe masa judecatorului servita de la SRI iar judecator care era atentzionat de acelasi SRI sa fie atent cum judeca ca uite acelashi DNA deja i-a deschis deja dosara penal shiiiii nu se stie.

   Iar atunci cand un asha mechanism se demanteleaza (daca presupunem ca el a existat) oare dispare doar servitele date de SRI procuraorilor DNA ori dispar si servite datre de acelashi SRI pseudo-juranalistilor de “investigatzie” gen Gotziu -Tolontan ?

   Ref jurnalistii de “investigatzii “ cum a fost cu putintza ca din toata presa din USA numai redactzia extreme de “pestigiosului” Knight-Ridder’s sa se prinda shi sa scrie dintr-u inceput negru pe alb ca WMD a fost doar o imensa minciuna ?

   Ce au avut in plus Knight-Ridder’s fata de New York Time ori Whashington Post , ori CNN ori Fox , ori , ori , ori ?

   Care a fost diferenzta ? Sursele
   https://en.wikipedia.org/wiki/Shock_and_Awe_(film)

   “Most of the administration’s case for that war made absolutely no sense, specifically the notion that Saddam Hussein was allied with Osama bin Laden. That one from the get-go rang all the bells — a secular Arab dictator allied with a radical Islamist whose goal was to overthrow secular dictators and reestablish his Caliphate? The more we examined it, the more it stank. The second thing was rather than relying entirely on people of high rank with household names as sources, we had sources who were not political appointees.”

   La Knight-Ridder’s jurnalistii shi-au lucrat “sursele” la NYT & restul presei quality la ei ca shi la noi (cu exceptziile de rigoare desigur ) sursele i-au “lucrat” pe juranalisti . Sau cu au zis ofitzerii CIA “we are working together with the industry”.

   Adica cam ceea ce s-a intamplat pana acum shi cu majoritate presei din Ro
   Ghinion de nesansa cand seaca bugetul shi industria miciunii incepe sa dea ratauri ca deh e nevoie de mult parandarat ca sa Ie invarte osia ce crezi tu oare ca se intampla ?

   “Knight Ridder Washington reporters Warren Strobel and Jonathan Landay received the Raymond Clapper Memorial award from the Senate Press Gallery on February 5, 2004 for their coverage of the questionable intelligence used to justify war with Iraq.”

   La pariu ca n-ai stiut despre asta nu-I asha mai “rinocerule” mai nu-I asha ?

   N-ai stiut despre cum s-a “rinocerizat” la unison aproape toata presa din USA nu-I asha ?
   Shi de aceea acuma te miri ca curca-n lemne cu de s-a/se “rinocerizeaza” la noi.
   Hahahahahaha

   Reply
 6. taunul77

  Astea sunt efectele campaniilor DNA din 2014-2016. Dupa ce Tudorel va pune la Parchetul General si DNA oamenii lui Daddy, Romanica isi va reocupa cu succes ultimele locuri la combatut coruptia.

  Reply
  • Dumitru

   Si cine-i de vina ca SRI-ul si Kovesi au fost atat de stupizi incat sa il dea afara pe Ponta ? Si AMP a scris pe vremea aceea ca nu e o idee buna. La toate nivelele coruptia scadea rapid. Din ce aflam acum, Ponta lucra mana in mana cu Binomul. Dar, in loc sa astepte ca Ponta sa dispara singur, prin uzura guvernamentala, Binomul a decis ca trebuie dat jos Ponta cu forta. I-au scos plagiatul de la dosar (stupid, pentru ca stiau clar ca si Kovesi a plagiat) iar mai apoi au profitat de Colectiv ca sa-l dea jos de tot (ca n-a fost ales presedinte nu e neaparat ceva rau). Iar acum razboiul PSD-Binom a devenit evident, toate resursele sunt consacrate lui, si evident ca va creste coruptia. Ca sa-l parafrazez pe un stalinist convertit la capitalism : Stupid Binom.

   Reply
   • Diana D

    Dragă domnule Dumitru, aș vrea să verific cu dvs că am înțeles bine: deci tot ce mișcă (politic) în țara asta se decide de către BINOM (alcătuit din Coldea, Kovesi și Maior, sau mai sunt și alții ?). Restul sunt toți figuranți ? și mai ales sunt toți NEVINOVAȚI ? incepând cu Adrian Năstase și terminând cu Dragnea, trecând prin Oprescu samd ?? toți sunt curați ca lacrima, iar Binomul le-a fabricat dosare ca să nu apuce să facă România mare și frumoasă ?? Mulțumesc pentru răspuns.

    Reply
 7. Marius Popescu

  Draga doamna Mungiu-Pippidi,
  Dupa cum bine stiti exista trei feluri de adevar: adevar, minciuna si statistica. Chiar daca nu mai suntem ultimii din Europa, ce conteaza ca suntem pe locul trei de la coada? Care este rostul acestui articol? Ca i-am gasit pe altii mai prosti si sa-ncepem sa ridem de ei? In plus, de ce nu ne spuneti caror fapte si caror factori se datoreaza aceasta evolutie (sau involutie, ca nu ne spuneti de unde venim)? Cumva PSDului, ca doar ei guverneaza de ceva vreme?
  Cam multe intrebari lasa acest articol care vorbeste despre rating, datorie si dobinda, nu credeti?
  MPopescu

  Reply
 8. VERONICA

  CRESTEREA ALARMANTA A SINECURISMULUI IN ROMANIA, PROMOVAREA HOTIEI IN LOCUL MERITOCRATIEIE SI MIGRAREA TOT MAI NUMEROASA A ROMANILOR , ALE CUI CONSECINTE SUNT DACA NU ALE IMORALITATII, ALE LIPSEI DE INTEGRITATE SI ONESTITATE, ETC …???

  Reply
 9. alinaMP

  @Red NU suntem singurii de pe locul 1, e practic o bucata din Doing Business al BM care masoara timpul necesar. La import-export suntem la minim (ca si altii), asta arata deschidere spre competitive totusi, in Italia dupa n ani nu au asemenea scor.
  @ Emil – Da e, posibil in 2019 sa se degradeze perceptiile, de asta va sfatuiesc sa va uitati mai ales la IPI, care nu e pe perceptii, si la experienta declarata. De ce s-ar degrada experienta? Ati platit mai multa mita in ultimii doi ani? Eu cred ca mai putina- nu prea mai are nimeni curaj sa ia. Au fost trimise in jduecata cazuri noi de coruptie? Nici vorba- toate sint vechi, ba chiar foarte vechi.
  Nu toate prostiile de la guvernare sunt coruptie, mai e si proasta guvernare fara coruptie: autostrada Comarnic si canalul Buc-Dunare in special, la care fiecare guvern ajunge cand nu mai stie pe se cheltuiasca repede si prost banii de investitii

  Reply
  • Gica

   Nu ati mentionat perceptia firmelor asupra coruptiei, unde Romania se afla de departe pe locul 1, cu 85%, si e si evidentiata ca atare in raport, urmata de departe de Cipru cu 68%. Cred ca acest indicator este mai relevant decat cel al populatiei, intrucat vizeaza coruptia mare. Prin urmare, nici sa ne punem cenusa in cap, dar nici sa ne culcam pe o ureche ca nu stam atat de rau. Stam foarte rau!

   Reply
   • Dumitru

    Firmele… adica multinationalele ? Tot alea care nu sunt niciodata investigate, si fac totul ca situatia sa ramana neschimbata ?

    Reply
   • marian

    Minciuna iata ca are picioare scurte, de orice fel ar fi ea… aici e de-aia prin omisiune.
    Populatia resimte mai putin coruptia datorita privatizarii serviciilor.

    Reply
 10. Goagl

  @ Androne. Cum nu sunt corupti. Daca citesti chiar textul la care face trimitere dna Pippidi cu anticoruptia romaneasca model de urmat vezi ca sunt in medie 600 de corupti condamnati pe an

  Reply
 11. Emil Dascalu

  Daca iei pulsul Romaniei de azi, nu poti sa nu simti acel „Stimmung” apocaliptic: Nu mai e nimic de facut, totul se naruie sub ochii nostri, golanii de la putere ne sfideaza (si gazeaza).
  Ei bine acest „Stimmung” vine cumva, de undeva, doamna AMP!
  PS:
  Intelectualii care basculeza asa brusc de partea puterii trebuie ca au facut compromisuri groase, altfel nu exista explicatie. Dar de dormit, cum dormiti, doamna AMP?
  Stiti ce spunea Oskar Steinhardt fiului sau Nicolae, nu-i asa? Daca faci compromisuri, vei avea o viata mai usoara ziua, ce-i drept. Dar noptile vor fi de cosmar. Daca rezisti si ramai vertical, zilele vor fi mai grele, dar noaptea vei dormi ca un prunc!

  Reply
  • gabriel radeanu

   Cand isi baga dracul coada si ingerii incep sa miroasa a funingine.Tocmai despre aceasta deplasare ciudata a realitatii spre intuneric,vorbeste AMP argumentând cu statistici.Idealizarea anticoruptiei dandu-i valente de panaceu universal,nu o face mai eficienta.Nu poate inlocui democratia,patiotismul,constiinta sociala sau bunul simt.Daca le-am cultiva cu succes pe astea,anticoruptia n-ar avea rost.Dumneavoastra probabil veti scapa de „golanii”de la putere,si va vor intra favoritii la guvernare.Sper sa reusiti sa dormiti ca un prunc,atunci cand Romania Curata va demonstra ca sunt si ei subiecti interesanti pentru anticoruptie!

   Reply
  • laur22

   „Saule, Saule, de ce mă prigonești? ” itzi suna cunoscut ?

   Noooo „Intelectualii care basculeza asa brusc …. trebuie ca au facut compromisuri groase, altfel nu exista explicatie.”

   Esti sigur ?
   Ca uite shi asta a basculat brusc
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Pavel_(apostol)#P%C3%A2n%C4%83_la_convertire
   Sigur, sigur, sigur ca l-au mituit proto-crestinii cu ceva nu asha ? Altfel nu se explica.

   Oamenii uneori cand nu sunt lobotomizatzi, au ….. idei.
   Problema cu John Nash matematicianul eroul principal din ” A beutiful mind” e ca ca nebunia ii venea pe aceleashi canale prin care ii veneau shi genialele sale idei matematice.
   Iar cand doctorii i le-au dezactivat, i-au deazctivat shi geniul matematic.
   Iar solutzia ma rog ….. potzi sa citesti shi tu o carte.

   Intrebarea nu e cum a rezolvat-o el, intrebarea e cum o sa ne rezolvam noi propriile noastre mici sau nu chiar atat de mici nebunii.

   Eu ma intreb, tu ai certitudini care dintre noi crezi tu ca e mai aproape de rezolvarea micilor sale nebunii ?

   Shi da „acest „Stimmung” vine de undeva, ”
   Shi nu nu vine din realitatea fenomenuui deoarece realitatdea fenomenului asha cum e masurat cu acelashi intrument imperfecat cu care e masurata perceptzia (statistica).

   Realitatea incidentzie fenomenului e inferioara perceptzie incidentzie fenomenului.
   Acesta este o disparitate in numere obzinute pe aceiaishi cale, cu aceiashi metodologie.

   Unii o explica prin faptul ca e o rezonataza firesca .
   Altzii zic ca asemnea „rezonanatze” nu sunt firesti shi acolo unde shi cand apar sunt ….. „man made” .

   Dupa cum a fost o diferentza intre incidentza shi perceptzia varjitoriei iar acesta diferentza are acum are o explicatzie bine documentata, explicatzie crae sa vezi minune e „man-made”.

   Reply
 12. Radu

  @Emil Dascalu. „au facut compromisuri groase, altfel nu exista explicatie”. Si daca nu exista nici o dovada despre vreun compromis, ca nu exista nici un compromis, argumentele altfel decat ale tale, si faptele prezentate in acest text nu se pun, nu? Pe scurt, cine gandeste altfel decat tine, chiar daca e AMP, care a facut numai lucruri bune si contra coruptiei in RO, e musai ca o fi facut vreun compromis (secret). Iar daca mai citeaza si surse sau fapte e sigur o tradatoare de neam (si de partid). Nu ca e cu PSD (ca nu e), ci ca nu mai va da voua o mana de ajutor cand va inecati la mal….

  Cum ramane cu explicatia mai simpla ca judecata ta nu e infailibila si ca are doamna profesor dreptate.

  Reply
  • Emil Dascalu

   Nu judecata mea conteaza, ci atmosfera din tara si increderea in viitorul ei.
   Prefer sa ma fi inselat pe linie, in toate judecatile mele, iar Romaniei sa-i mearga mai bine, fii ei sa se intoarca acasa, dezbinarea in popor sa se dizolve de la sine… „Wunschdenken” zice neamtul.
   Multumesc doamnei AMP pentru jignirile la adresa diasporei, m-a facut fericit cu acel „Lumpendiaspora”!
   Si pentru ca e o ‘doamna profesoara’, nu-i sta bine sa aprere plagiatori notorii.
   Ca nota de subsol, vezi si
   https://newsweek.ro/marginalia/vladimir-tismaneanu-amp-lumpendiaspora-si-rasismul-social

   Reply
 13. ionas

  Poate este vorba de Uniunea Europeana nu Europa.
  In orice caz ocupam un loc fruntas in orice clasament al coruptiei si incompetentei.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *