Mihai Goțiu

MINUNE: Instalarea a sute de camere video de supraveghere împotriva Mafiei Pădurilor a fost scoasă la licitație de Ministerul Mediului

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat, la sfârșitul anului trecut, licitația pentru dezvoltarea sistemului național de monitorizare video a fondului forestier, arată jurnalistul Andrei Ciurcanu. Demersul a fost solicitat, în mod constant, în ultimii ani, de societatea civică și activiștii implicați în lupta tăierilor ilegale de păduri, dar, în ciuda discuțiilor și promisiunilor, inclusiv la nivel de Minister și conducere Romsilva, a tot fost amânat.

Eficiența supravegherii video a fost demonstrată de activistul Tiberiu Boșutar, dar și în cadrul unor inițiative din sistem, precum cele din cadrul Direcției Silvice (DS) Mureș ori la Ocolul Silvic privat Ghimeș (jud. Bacău), în perioada în care a fost condus de Gabriel Oltean, actualul consilier al ministrului Mediului, Mircea Fechet. Camerele instalate de DS Mureș au fost distruse pe persoane necunoscute, autoritățile locale invocând motivații fanteziste – cum că ar fi fost furate pentru valorificarea componentelor acestora.

Cu ajutorul sistemului video instalat la Ghimeș, au fost identificate mai multe transporturi ilegale, unele conectate inclusiv la personaje are au candidat pentru postul de primar la primăria Ghimeș. Imediat ce sesizările au început să „curgă” localnicii din zonă au solicitat eliminarea camerelor video, iar fibra optică a fost tăiată de mai multe ori de persoane necunoscute. În prezent sistemul video de la Ghimeș nu mai este accesibil online, arată Andrei Ciurcanu.

Acesta mai arată că, potrivit SEAP, este vorba despre un contract în valoare de 8,9 milioane de euro pentru instalarea de camere de supraveghere în 350 de locații peste tot în România. Suma foarte mică în comparație cu pierderile economice anuale cauzate de tăierile ilegale de păduri, estimate la miliarde de euro în fiecare an (6 miliarde, conform Raportului de țară pentru România, al Comisiei Europene, aferent anului 2020).

În top 10 județe cu cele mai multe camere instalate se regăsesc județele Suceava (44 locații), Neamț (22 de locații), Alba (20 de locații), Argeș (20 de locații), Hunedoara (16 locații), Maramureș (15 locații), Bacău (14 locații), Bistrița Năsăud (12 locații) și Caraș Severin (12).

Andrei Ciurcanu mai scrie că MMAP a explicat că sistemele vor avea în dotare două tipuri de camere – LPR (license plate recognition) și o cameră de analiză avansată. În același buget au fost incluse și 11 dispecerate, care vor fi conectate la sistemele video din țară și vor analiza imaginile în timp real.

Toate cele nouă Gărzi Forestiere vor beneficia de un astfel de centru de analiză, alte două unități urmând să fie instalate la București – Ministerul Mediului și Garda Forestieră Națională.

Pe blogul lui Andrei Ciurcanu, puteți citi istoria demersurilor de instalare a sistemelor de supraveghere video împotriva tăierile ilegale de păduri și să vedeți harta cu locurile în care acestea vor fi instalate:

EXCLUSIV – Locațiile camerelor care vor supraveghea transporturile de lemn din toată țara


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *