SC Frasinul SRL, SC Dimex Company SRL și administratorii celor două firme au fost trimiși în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Cluj, se arată într-un comunicat al instituției, făcut public, astăzi.
Frasinul este una dintre cele mai cunoscute firme de exploatare forestieră din România, parte a Cartelului Lemnului, sancționat, anul trecut, de Consiliul Concurenței, cu o amendă record de 26,6 milioane de lei. Frasinul a fost firma românească care a primit cea mai mare amendă dintre societățile românești din cartel – peste 3 milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro), fiind depășită doar de marile societăți procesatoare HS Timber Group (fosta Holzindustrie Schweighofer), Kronospan și Egger.
Societatea este controlată de Traian Larionesei, supranumit și ”Fierăstrăul Codrilor”, a devenit ”celebru” și pentru imaginile pe care și le-a postat pe Facebook cu mașinile de teren deținute ori din expedițiile tip Safari la care a participat (inclusiv alături de diferiți politicieni de anvergură locală sau națională).
De altfel, pe lângă exploatările de păduri, Frasinul este o firmă abonată la numeroase lucrări finanțate din fonduri publice din întreaga țară (în domeniul construcțiilor de drumuri și poduri, canalizări, lucrări hidrotehnice etc.). Dosarul penal și trimiterea în judecată i se trage de la un astfel de contract, legat de modernizarea infrastructurii rutiere forestiere din fonduri nerambursabile.
Potrivit Sicap.ai (un motor de căutare pentru baza de date a licitațiilor publice și achizițiilor directe; datele sunt preluate din portalul guvernamental de licitații publice e-licitatie.ro în baza Licenței pentru Guvernare Deschisa v1.0), Frasinul ar avea contractate lucrări publice în valoare de peste 427 milioane de euro (cele mai mari sume pentru contracte încheiate în ultimul an și jumătate).
Rechizitoriul DNA
Potrivit procurorilor DNA, cele două societăți comerciale menționate și administratorii lor au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de: participație improprie la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și executare de activități miniere fără permis sau licență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
”În perioada 2014-2015, în contextul implementării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile ce vizau modernizarea infrastructurii rutiere forestiere în comunele Josenii Bârgăului și Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, administratorii celor două societăți ar fi pus la dispoziția reprezentanților celor două comune mai multe documente nereale pe care aceștia din urmă le-ar fi depus fără vinovăție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.)”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
”Documentele respective cuprindeau informații nereale referitoare la:
– proveniența pietrei sparte ce a fost utilizată la construcția unora dintre drumurile forestiere (o parte din acest produs de carieră ar fi fost exploatat fără drept de la fosta mină Colbu, situată pe raza comunei Prundu Bârgăului),
– constructorul care ar fi efectuat în realitate majoritatea lucrărilor de construcție a unuia dintre drumuri (această activitate ar fi fost subcontractată fără drept unei societății comerciale, fără a fi anunțat beneficiarul lucrării).
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat prejudicierea, de către cei doi oameni de afaceri, a bugetului UE cu suma de 4.156.577 lei și a bugetului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în sumă de 34.122 lei.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor două societăți comerciale. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională pentru Resurse Minerale au comunicat că se constituie părți civile în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bistrița-Năsăud cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. În prezența apărătorului ales, a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate respectiv 8 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”,
comunicat DNA
Consilier al Gărzii Forestiere, trimis în judecată
În același comunicat de presă, referitor la alt dosar, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, în calitate de inculpați a unui consilier superior din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, Adrian Nicolae Mincu, acuzat de luare de mită, respectiv a lui Claudiu Alexandru Călin Dindelegan, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Asociația „Salcâmul” Ciumești, județul Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.
”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada martie – aprilie 2022, inculpatul Dindelegan Claudiu Alexandru Călin, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis și ar fi remis inculpatului Mincu Adrian Nicolae foloase necuvenite constând în achitarea unor servicii de cazare la o unitate hotelieră, în valoare de 2.250 lei.
Foloasele respective ar fi fost primite de inculpatul Mincu Adrian Nicolae, în contextul efectuării unui control (solicitat de o unitate de Parchet) la Ocolul Silvic Asociația „Salcâmul” Ciumești, în legătură cu îndeplinirea unui act (verificările impuse în cadrul controlului) care intra în îndatoririle sale de serviciu.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.”
comunicat DNA
Mari iubitori de natură, silvicultorii români! Ăștia învață vânătoarea la liceu și facultate și până recent n-au avut în programă conservarea naturii. Învață că pădurea fără pădurar piere (deși orice student din anul I din orice școală din Occident știe că succesiunea naturală în climatul nostru de deal și munte duce spre pădure). Cu zestrea asta doctrinară (plus o ură feroce pentru biologi și alte profesii cu care se intersectează), băieții au ajuns șefi peste parcurile naționale și naturale ale României. Cu rezultate care se văd în GoogleEarth.
Cât despre cele două imagini, n-am cuvinte: acolo sunt banii dumneanoastră! Pentru că Romsilva a funcționat cu un profit minuscul, având grijă să alimenteze cu bani partidele și rețelele băieților deștepți.
Felicitari pentru articol si ancheta