Călin Dejeu

Legea anti-natură ne arată un Senat al României mai alienat chiar decât Putin

Vedem cum regimul de la Kremlin a transformat Rusia într-o țară paria, detestată de comunitatea internațională. Trebuia să se întâmple când Putin sugruma presa și opoziția, când s-a înscăunat a treia oară. Dar aceasta este altă poveste.

Tindem să credem că, dacă ne opunem declarativ invaziei lui Putin și dacă ajutăm refugiatii ucraineni, suntem deja de partea bună a istoriei, o țară din lumea civilizată, din lumea liberă, o țară democratică care acționează rațional în raport cu comunitatea internațională. Se pare că am uitat brusc că regimul nostru este cleptocrația. Și în ‘39 i-am ajutat pe refugiații polonezi, dar pentru aceasta nimeni nu are tupeul să spună că în ‘39 România avea un regim democratic. Ar trebui să nu ne mai îmbătăm cu apă rece și să ne uităm puțin la fapte.

Luni, 14 martie, este Ziua Internațională a Acțiunii pentru Râuri.

Și ce se întâmplă în această zi în România? Aflăm din comunicatul de presă al ONG-urilor.

Din declarațiile și demersurile unor politruci reiese că majoritatea PSD-UDMR-AUR din Senat vrea, chiar de Ziua Internațională a Acțiunii pentru Râuri, să voteze o lege pentru extreminarea ultimelor râuri de munte care mai curg libere în România. Este ceva de un tupeu siderant, un gest simbolic sinistru care ne exclude din lumea civilizată. Criminalul de la Kremlin (la presiunea Chinei sau nu, nici nu mai contează) s-a abținut măcar să pornească războiul în timpul Olimpiadei. Majoritatea PSD-UDMR-AUR se pare că este mai lipsită de scrupule decât el.

Poate vă întrebați de ce nu bag și PNL în această majoritate lipsită de scrupule? Pentru că totuși Câțu a avut decența să manifeste rezerve față de această lege anti-natură (legea anti-râuri II).

Și pentru că, la precedenta lege anti-râuri, PNL chiar a trimis sesizare de neconstituționalitate, în care face praf proiectul de lege scos la înaintare atunci de mentorul lui Daniel Zamfir, Elvira Șarapatin.

Ce pretext au politrucii ca să ne distrugă cele mai fascinante colțuri de natură? De ce vor să încalce legislația comunitară și să promoveze acest lanț ecocidar? Ca să crească producția de energie electrică cu ceea ce până și Consiliul Ecomonic și Social scrie negru pe alb în avizul nefavorabil că reprezintă ”o creștere a capacității instalate mult sub 1%”.

Tot ping-pongul cu favorabil și nefavorabil arată cât de mari sunt presiunile ilicite pe această instituție.

Așadar, este clar că proiectul de lege nu are nicio treabă cu energia. Dacă îi interesa energia cu adevărat faceau presiuni pentru retehnologizare, care se spune ca ar putea dubla producția hidrocentralelor de pe râurile interioare

Dar nu au scos niciun cuvânt nici măcar când licitația pentru retehnologizare la Vidraru a eșuat a 4-a oară!

Este clar că-i interesează mai mult manipularea în scop electoral. Au simțit sânge, au simțit că analfabetismul științific face ravagii în problemele de mediu și că pe acest palier pot să mintă orice. Și au cuplat minciuna de mediu la problemele energetice, strâns legate de cele de mediu, întorcând situația pe dos. Au spus că impactul de mediu este infim, fiind cică energie verde. Dar că sacrificarea râurilor de munte, chiar și în rețeaua actuală de arii protejate, ar conta enorm pe linie energetică. Când în realitate toate crimele de mediu potențate au un impact de mediu negativ gigantic dar nu ar crește nici măcar cu 1% capacitatea instalată. Iar producția ar crește cu și mai puțin dacât capacitatea instalată, hidrocentralele în cauză, mai ales pe derivație, având un factor mediu de funcționare redus. Este un sacrificiu gigantic și inutil. Își mint electoratul, pe care îl disprețuiesc enorm, în loc să-l reprezinte (cum s-ar întâmpla într-o democrație), că sfâșierea ariilor protejate ar scădea prețul la energie electrică. 

De fapt, chiar dacă am presupune prin absurd că ar crește substanțial producția, nicio factură de energie electrică nu ar avea valoarea redusă nici măcar cu 1 ban, cum aflați și din această emisiune despre Bâsca Mare, superbul râu amenințat.

Fake news-ul lui Ciolacu, cu mutatul bursucului (ce să caute bursucul în această poveste??), este chiar mai stupid decât propaganda putleristă.

Mă refer la elucubrația cu păsările migratoare ”antrenate”.

Astfel de oameni sunt analfabeți științific, până aici nimic surprinzător. Dar de ce nu-și iau niște consilieri care au mai trecut și pe la școală, dacă tot vor să-și dea cu părearea public pe probleme din domeniul biologiei?

Ciolacu este un trădător și la nivel local. Ca buzoian, în loc să fie de partea locuitorilor din satele de pe Bâsca, amenințați de proiectul de secare a râului, este de cealaltă parte a baricadei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Legea anti-natură ne arată un Senat al României mai alienat chiar decât Putin

 1. Mirela Schmoll

  Prostia si educatia doar prin”scoala vietii” inlocuiesc sipotul apelor cu zornaitul banilor,fosnetul padurii cu strigatele urii .

  Reply
 2. Gigi

  Proiectul de lege a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ, Comisiei pentru ape, paduri, pescuit si fond cinegetic, Comisiei economice, industrii si servicii, Comisiei pentru energie, insfrastructura energetica si resurse minerale si Comisiei pentru mediu, cu amendamente care prevad obligativitatea compensarii terenului scos din zona protejata cu un alt teren limitrof zonei: https://senat.ro/legis/PDF/2022/22L117CR.PDF Singurul aviz nefavorabil a fost cel de la Consiliul Economic si Social.

  Reply
 3. Gigi

  Doar plusericii si Sosoaca au votat contra proiectului de lege la Senat. Voturile senatorilor PNL au fost 100% pentru.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *