Alina Mungiu-Pippidi

Jandarmi, păstrați-vă calmul! Protestatari, nu călcați nici o lege!

Urmarea propagandei interesate făcute de televiziunile care sunt de ambele părți ale unor condamnați penali pentru înșelăciuni și evaziuni fiscale (le doresc tot binele, dar sunt și vreo două excepții cu procese din care pot fi date condamnări pe viitor) este că oameni nevinovați de ambele părți, jandarmi ca și protestatari, se trezesc față în față într-un război care nu e al lor. E un coșmar ce văd acum în Piața Victoriei, unde locuiesc, și am văzut asta din 18 februarie 1990, adică niște provocatori care vor să împingă cîțiva oameni la călcat legea, ca să aibă loc contra lor o intervenție în forță care să compromită tot statul, sub privirile unor oameni nevinovați chemați acolo de masă de manevră și animați de cele mai bune intenții.

Guvernul, care are puterea, trebuie să dea exemplu de reținere. Ascultați doleanțele celor supărați, sunt și ei o parte din popor, chiar dacă nu au votat cu voi! Nu ei ce vorbi cu cine strigă PSD, Ciuma Roșie, dar ai ce vorbi cu cine protestează contra încercărilor de a mutila codurile de procedură penală. Gîndiți-vă că oamenii sunt separați de Facebook în cercuri de informație parțială, că din păcate ăsta e efectul negativ al Facebook, dar oamenilor din stradă chiar le pasă de justiție, dar nu pricep că nu doar politiicienii pot controla justiția ci și serviciile secrete, că vor să apere DNA dar nu sunt la curent că au existat scăpări din imparțialitatea DNA. Trebuie dialogat cu acești oameni.

Jandarmeria, îndemnată la ora asta la unele televiziuni să se poarte ca poliția spaniolă la Barcelona, e cea mai greu încercată. Jamdarmii trebuie instruiți să nu reacționeze excesiv. A-l da deoparte pe unul care dă jos un gard sau aruncă un cocktail Molotov e întemeiat. Dar majoritatea oamenilor de acolo sunt neviolenți și au o supărare întemeiată. Respectați-i și menajați-i. Cum ați reușit sîmbăta trecută să aveți atîtea demonstrații pașnice, la fel faceți și acum.

Protestatari, de un an vă expuneți la demonstrații pe care nu le controlați, unde sunteți alături de partide de opoziție sau de oameni cu agenda lor fără ca să știți măcar cine sunt. Nu aveți nici o organizare și nici o formă de a-i exclude pe cei care provoacă, cum aveam la demonstrațiile de la Roșia Montană. Ca atare vă sfătuiesc să vă depărtați de cei care fac scandal, să îi izolați, să atrageți atenția jandarmilor dacă are cineva armă sau îndeamnă la lucruri ilegale. Nu vă întindeți pe asfalt și nu mai dărîmați garduri. Se fac eforturi pentru a convinge puterea să vină să vorbească cu voi, și acum și în zilele următoare. Scrieți aici ce anume vreți, cît mai exact (de exemplu, eliminarea schimbării de la articolul…). Înjurăturile nu sunt o agendă de schimbare și vă rugăm să le evitați. Sunt sigură că puterea va găsi o cale mai directă să asculte și punctul vostru de vedere.

Justiția e în pericol, dar se ține bine, și pericolul nu vine doar dintr-o parte. Hai că avem puterea, ca societate, să echilibrăm lucrurile fără violență. Nici o insurecție, și nici o represiune a ei, nu au cum să ne avanseze. Pot doar să ne dea înapoi.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “Jandarmi, păstrați-vă calmul! Protestatari, nu călcați nici o lege!

 1. taunul77

  Daca cei care au dat Legile Justitiei aveau in vedere doar corectarea abuzurilor si erorilor si nu subordonarea acesteia, protestele se stingeau demult. Cand dai legi cu dedicatie pentru condamnati penal sau incerci sa faci mai dificila munca procurorilor pentru a „discrimina pozitiv” pe cei care spoliaza bugetul de stat, nu poti sa nu te confrunti cu reactia societatii.

  Aia care doar provoaca si vor neaparat sa fie ridicati si amendati de jandarmi, sa suporte rigorile legii. Iar oamenii de buna credinta sa nu-i bage in seama.

  Reply
 2. Dumitru

  „Scrieți aici ce anume vreți, cît mai exact” Exact ! M-ar ajuta si pe mine sa inteleg mai bine ce se intampla. De exemplu, am vazut mai multe mesaje pe facebook spunand ca violatorii vor asista la depozitia victimei. Mi s-a parut scandalos. Dar dupa aceea am vazut si analize spunand ca asta e o gogorita, si ca numai un judecator poate accepta asta in conditii foarte bine definite. Poate avem pe aici specialisti care sa comenteze diversele modificari… Si ar fi interesant sa comenteze si asta : https://www.luju.ro/magistrati/instante/mii-de-justitiabili-victime-in-razboiul-iccj-ccr-inalta-curte-a-fentat-o-decizie-a-ccr-si-a-dat-o-lovitura-mortala-justitiabililor-care-au-pe-rol-recursuri-in-litigii-civile-evaluabile-in-bani-pana-la-1-000-000-lei-in-toate-procesele-pornite-pana-la-20-iu .
  De fapt, exista in Romania vreun forum cat de cat decent de discutii pentru juristi ? Nu vreau sa intervin, ci sa asist.

  Reply
 3. CMC

  Cine minte, cine manipuleaza?

  „”…documentul intern al UDMR care conţine contraargumentele la acuzaţiile USR:

  „1. USR – PROCURORII NU MAI POT PUBLICA INFORMAȚII DESPRE DOSARELE AFLATE ÎN FAZA DE URMĂRIRE PENALĂ

  FALS – Sunt interzise doar comunicările cu referire la persoanele cercetate, care ar putea sugera opiniei publice vinovăţia acestora.

  Prezumția de nevinovăție – directivă europeană: „Persoanele din cadrul autorităţilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca și cum acestea ar fi vinovate decât în cazul în care exista o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.
  Prin excepție, în cursul urmăririi penale sau al procesului de judecată, organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale aflate pe rol / în desfășurare, doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau dacă acest demers este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză.”

  2. USR – UN VIOLATOR SAU UN INTERLOP VOR PUTEA PARTICIPA LA AUDIEREA VICTIMELOR LOR

  FALS – La simpla cerere a martorilor sau subiecților procesuali, inculpatul sau suspectul nu va participa la audieri.

  „ În cazul în care martorii sau subiecții procesuali consideră că au motive de temere în legătură cu aceste împrejurări pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecătorului, declararea statutului de persoană amenințată sau protejată, după caz, atât în faza de urmărire penală cât și în cea de judecată”.

  3. USR – CEI SUSPECTAȚI DE SPĂLARE DE BANI SAU EVAZIUNE FISCALĂ NU MAI POT FI ARESTAȚI DECÂT ÎN CIRCUMSTANȚE EXCEPȚIONALE

  DA! – Trebuie să se pună capăt telejustiţiei! Sute de persoane care inițial au fost plimbate în cătușe în public au fost ulterior achitate. Măsura arestării preventive trebuie să se limiteze la infracțiuni de maximă gravitate, circumstanțe agravante, antecedente penale sau alte împrejurări care fac absolut necesară înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică.

  „ Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă că acesta a săvârșit o infracțiune intenționată contra vieții, o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracțiune contra securității naționale prevăzută de Codul Penal și alte legi speciale, o infracțiune de corupție, o infracțiune de trafic ilicit de droguri, trafic de persoane, de terorism şi care vizează acte de terorism, falsificare de monede ori alte valori, șantaj, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar tâlhărie, pirateria comise prin amenințare, infracțiuni contra capacității de luptă a forțelor armate, infracțiuni de genocid contra umanității și de război, constituirea unui grup infracțional organizat, furt, distrugere calificată, delapidare, infracțiuni electorale, infracțiuni contra siguranței și circulației pe drumurile publice, contra înfăptuirii justiției, proxenetism, actul sexual cu un minor, agresiunea sexuală prin amenințare, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, nerespectarea regimului materialelor nucleare, nerespectarea regimului materiilor explozive, traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, efectuarea de operațiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive sau o altă infracțiune comisă cu violență și, cumulativ, pe baza evaluării gravității faptei, a modului și circumstanțelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale și a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este absolut necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică”.

  4. USR – PERSOANELE ACHITATE ÎN PRIMĂ INSTANȚĂ NU MAI POT FI CONDAMNATE ÎN APEL, DACĂ NU APAR PROBE NOI

  FIRESC! – în lipsa probelor incriminatoare achitarea nu se poate transforma în condamnare

  „Instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului și nu poate pronunța o hotărâre de condamnare direct în apel, decât dacă sunt readministrate probe sau administrate probe noi care să conducă la desființarea soluției de achitare a primei instanțe în vederea infirmării motivelor pentru care a fost dispusă achitarea.”

  5. USR – PROBELE DESPRE PORNOGRAFIE INFANTILĂ DIN PC-UL UNUI CRIMINAL NU VOR MAI PUTEA FI FOLOSITE ÎN MOD DIRECT PENTRU A DESCHIDE UN NOU DOSAR

  FALS – Probele pot fi folosite, dacă procurorul deschide un nou dosar! CONDAMNAREA nu poate fi dispusă pentru alte fapte decât cele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată! INTERCEPTĂRILE privind alte fapte descoperite, POT FI folosite pentru a fundamenta autorizarea judecătorului privind extinderea cercetării.

  „În cazul în care, pe parcursul derulării activității de interceptare sau înregistrare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor rezultă indiciile săvârșirii și al altor infracțiuni, se poate solicita completarea mandatului și referitor / cu privire la acele infracțiuni. Convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate, pot fi folosite numai pentru probarea faptei ce formează obiectul cercetării, ori contribuie la identificarea, sau localizarea persoanelor pentru care s-a solicitat autorizarea de la judecătorul de drepturi și libertăți.”

  6. USR – DACĂ PROCURORII NU REUȘESC SĂ TRIMITĂ ÎN JUDECATĂ O PERSOANĂ ÎN INTERVAL DE UN AN, ATUNCI DOSARUL SE CLASEAZĂ AUTOMAT.

  DA! – Trebuie pus capăt șantajului prin tergiversarea soluționării dosarelor! De la descoperirea faptei, procurorul are la dispoziție un an să adune probe şi să identifice persoana suspectată de săvârşirea faptei.

  „În celelalte situaţii, altele decât cele menţionate la alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. În termen de maxim 1 an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă organul de urmărire penală este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru a dispune aceasta măsură, fie la clasarea cauzei”

  7. USR – FLAGRANTUL VA DEVENI IMPOSIBIL PENTRU CĂ PROCURORII SUNT OBLIGAȚI SĂ INFORMEZE PERSOANELE CARE SUNT VIZATE ÎNTR-UN DOSAR IMEDIAT DUPĂ CE AU DEVENIT SUSPECȚI

  FALS – 99% din anchete sunt inițiate/demarate cu privire la faptă (in rem), ceea ce nu implică nici o informare. Obligaţia informării intervine în momentul identificării persoanei suspectate.

  8. USR – SE POT REDESCHIDE DOSARE CARE AU FOST DEJA FINALIZATE CU SENTINȚE DEFINITIVE, DACĂ DECIZIA ESTE SEMNATĂ DE UN ALT JUDECĂTOR

  DA! – Cine ar accepta să fie condamnat, sau condamnarea sa să fie motivată de către un judecător, care nici măcar nu a participat la administrarea probelor și la proces?

  ”Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, şi se semnează de membrii completului care au participat la administrarea probelor şi judecata în fond precum şi de grefier.”

  9. VLAD ALEXANDRESCU DE LA USR SPUNE CĂ PEDOFILII ȘI ALȚI INFRACTORI FILMAȚI PE STRADĂ, ÎN SCĂRILE DE BLOC SAU ALTE LOCURI PUBLICE, VOR SCĂPA NEPEDEPSIȚI PENTRU CĂ NOUA LEGE NU PERMITE FOLOSIREA ACESTOR PROBE

  FALS! Înregistrările efectuate de părți (propriile convorbiri sau comunicări), înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum și cele realizate în toate tipurile de spații publice, sunt probe valabile, la fel ca până în prezent!

  „Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi și de subiecții procesuali principali, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii” „Înregistrările de pe camerele de supraveghere precum și cele realizate în locuri publice pot constitui mijloace de probă.””

  https://www.stiripesurse.ro/document-intern-al-udmr-punctajul-privind-dezinformarile-vehiculate-de-usr-pe-tema-modificarilor-c_1272167.html

  Reply
 4. unomzapacit

  D-na Alina,

  Va urmaresc demult comentariile pentru ca aveti intotdeauna ceva de spus. V-am urmarit si evolutia in timp, de la acel, hai sa zicem extremism moderat ( vezi celebrul interviu cu Iliescu) si pana la neutralitatea spre care tindeti in ziua de astazi, pozitiile dvs. au fost intotdeauna pline de substanta cu mesaje clare adresate publicului larg. Observ insa la dvs. o pozitie clara de anti-PSD fapt pe care l-ati confirmat in iesirile publice. Nu cred ca este bine intrucat idei bune demne de a fi preluate se gasesc la toate partidele, haideti sa le preluam si sa le folosim la ridicarea unei noi societati. Eu nu fac politica, n-am fost nici la vot de la inceputul anilor ’90 si nu cred ca ma voi duce repede la vot. Atunci la inceputul anilor ’90 am fost la vot intrun oras din Transilvania. Seful sectiei de vot era un personaj relativ tanar si care a tinut sa ne precizeze ca reprezinta PNTCD. Dupa vot mi-a luat actul de identitate si cu un scris stangaci ( nivel de cel mult clasa a II-a ) mi-a scris pe actul de identitate cum ca am votat. L-am intrebat de ce imi scrie pe act, ca este un document oficial cu care eu ma legitimez. Mi-a spus ca acolo el este seful. M-am simtit cumva marginalizat si am tras concluzia ca noua societate care urma sa se nasca nu are nevoie de mine. Am hotarat sa nu mai merg la vot. Astazi PNTCD-ul vedem unde este iar acel domn nu m-ar mira sa fie pe undeva prin forurile de conducere cu vreo 3-4 facultati absolvite si cu tot atatea doctorate.
  Continuati sa scrieti, va voi citi intotdeauna cu placere si sunt ferm convins ca puteti aduce o contributie substantiala la renasterea societatii civile din aceasta tara

  Reply
  • Dumitru

   Fara pretentia de a raspune in locul AMP, numai o remarca : poate AMP e anti-PSD, e dreptul ei. Insa AMP respecta in mare regulile jocului. Ceea ce nu se poate spune despre cei din piata.

   Reply
  • di livio

   chiar ca esti zapacit…te-au zapacit Liv Jong unu si expertii in drept Nicolicea si Iordache

   Reply
 5. Dan Plesoianu

  Gruparea psdaldeudmr si-a demonstrat demult lipsa de credibilitate. Cu ei nu se mai poate dialoga (si nici nu s-a putut vreodata, incluzind si precursorii). Chiar credeti ca daca lucrurile ar fi in regula, lumea ar iesi in strada ?! Am ajuns singura tara europeana in care se intimpla asta… Cu parere de rau, dar cred ca, din motive mai mult sau mai putin obiective, incepeti sa pierdeti legatura cu realitatea..

  Reply
 6. Dan Plesoianu

  (cont.)
  La legile Justitiei, asa cum erau ele, s-a muncit destul de mult, ani de zile, impreuna cu oficialitati europene, sa devina ce devenisera. Evident, mai erau necesare imbunatatiri, pentru ca totusi rea-vointa nu incetase sa-si spuna cuvintul, insa o demolare totala nu era nici justificata, nici necesara. psdaldeudmr au creat total artifial, si in interes propriu, acest cataclism. Nu ne putem dori decit sa culeaga ceea ce au semanat !

  Reply
 7. Ligia

  Iată doamnă, cu subiect și predicat: Art. 4 / alin 3 , Art 83/ litera b1, Art 162/alin 6. Ar mai fi, dar să nu facem o listă prea mare. Eu nu fac parte dintre cei care susțin necondiționat DNA. Dar nu am încredere nici în mama, dacă e propusă de PSD. Pentru că au demonstrat cu vârf și îndesat că au o agendă proprie, care nu are legătură cu binele poporului, în numele căruia pretind că acționează.

  Reply
 8. ionas

  Cum sa isi pastreze organele calmul cand o multime nerecunoscatoare pentru reformele avangardiste propuse de grosul Parlamentului, disturba ordinea si linistea publica ?

  Tara plange pentru condamnarea nedefinitiva a lui Liviu Dragnea ( pentru o potlogarie care in Franta ar fi trecuta cu vederea ) iar citeva mii de indivizi tulbura linistea din piata din fata guvernului. Sper ca cladirea guvernului este antifonata temeinic

  Reply
 9. Michael Gobbel

  de ce spuneam ieri ca nu se poate fara a iesi in strada ? pentru ca nu se poate cu acest guvern ! nu contest ca au in program si obiective ” bune ” dar acestea sunt cu predilectie populiste si protejare a guvernantilor !! unde se ” poarta ” in Europa , zero dobanda la credite pentru tineri , bilete gratuite pe trenuri , prntru studenti , vauchere pentru biciclete , vauchere pentru insiminare in vid , etc . etc dar fara autostrazi si scoli cu WC in curte ? nu se poate altfel pentru ca guvernantii ( cel mai clar acum Dl . Dragnea ) nu au respect si bun simt ! nici fata de cei de acasa , nici fata de celelalte tari europene si guvernantii lor !!! Nu se poate sa fi in UE fara a avea respect unii fata de altii !!!

  Reply
 10. Nelu Stiuca

  POLITICA Romaniei postdecembriste, reprezentata de impostori semidocti sau oportunisti precum si lipsa de CIVISM a poporului roman, a facilitat adincirea, fara margini a crizelor de COMPETENTA si MORALITATE instalate in procesul complex de administrare a destinelor natiunii, cu consecinte deosebit de grave in toate domeniile vietii.
  ERORILE si ABUZURILE comise de toate administratiile si guvernele postdecembriste isi pun amprenta in mod dezastruos asupra evolutiei poporului roman care de 28 de ani se afla intr-un proces continuu de prabusire abisala.
  In anul 2018, in Romania, economia, partidele politice şi presa sunt controlate de MAFIOTI cu interese economice puternice. Situaţia existenta, (declinul national), se poate schimba doar printr-o “MIŞCARE DE REFORMARE POLITICĂ”. (Theodore Roosevelt rămâne memorabil în istoria mondiala pentru ca a reformat S.U.A. luptand cu succes împotriva oligarhilor si impostorilor din societatea politica a vremii). Numai consolidand instituţiile statului de drept si limitând puterea economică si politica a oligarhilor si impostorilor este posibilă schimbarea istoriei neamului in interesul progresului general. Doar, DIMINUAREA SARACIEI, ELIMINAREA ANARHIEI SI LIMITAREA PUTERII OLIGARHILOR va face posibila, garantarea diferenţei de opinie şi va asigura “capacitate adevărului de a combate greşeala si minciuna” precum si eliminarea riscului de activare a oricarui tip de dictatura.
  Printre ELEMENTELE ESENTIALE pe care “românii progresisti” trebuie să le promoveze, ca factori de reusita, pentru asigurarea conditiilor firesti impuse de teza fundamentala a succesului social si anume “capacitatea adevărului de a combate greşeala si minciuna” in vederea asigurarii la nivel national a unei schimbari pozitive garantate, se pot evidentia:
  1. – Statuarea unui “sistem judiciar fidel statului de drept, care să protejeze orice persoană de încercările statului de a elimina diferenţele de opinie si sa sanctioneze fara echivoc delictele politice”;
  2. – Normalizarea “vietii religioase prin purificare si recurgere la exigentele randuielilor crestin-ortodoxe a celor ce slujesc, imparatiei lui Dumnezeu, in numele poporului roman”.
  3. – Infiintarea de “partide politice democratice puternice, independente de oligarhii financiari şi dedicate asigurării bunăstării românilor obişnuiţi, majoritari si consolidarii clasei de mijloc”;
  4. – Asigurarea “unei pieţe libere, protejată de concentrare economică pronunţată, prin existenţa unor legi antitrust şi a unor reglementări raţionale care sa impuna un sistem fiscal etic progresist”.
  5. – Promovarea unei prese “independente nu doar fata de stat, ci şi fata de interesele economice a celor care folosesc presa pentru a manipula discursul si opiniile publice”.
  Fără realizarea si pretuirea valorilor sociale si umane fundamentale nici o schimbare de durată, in viata publica din Romania, nu este posibilă pentru exercitarea drepturilor si libertatilor oferite de Dumnezeu romanilor ca fiinta colectiva.

  Reply
 11. ??????

  Ar fi trebuit să scriu, „dumneavoastră scrieți cum vorbeau Caramitru și cu Mircea Diaconu la revoluție ?” ; sau și ziceți ceea ce scrieți ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *