Claudia Postelnicescu

Înalta trădare de sine

Nu orice dovadă de lipsă de discernămînt a guvernanților e penală. Sau punem prostia în Codul Penal.

Conflictul politic trage de justiție, mai să o rupă.

Recent, lupta politică dintre opoziție și puterea PSD a atins o nouă cotă, prin implicarea DIICOT. La fel s-a întâmplat și la emiterea OUG nr. 13, în ianuarie-februarie 2017, când unii activiști pseudo-juriști au considerat că este extraordinar de inteligent să faci plângere penală împotriva ministrului justiției (in-faimosul Iordache) și a guvernului pentru emiterea unei ordonanțe și să implici DNA în investigarea birourilor guvernamentale în căutare de ”probe”. S-au găsit inclusiv avocați agitați care să le susțină demersul și care explicau semidoct de ce este penal să emiți, ca legiuitor (prin ordonanțe și ordonanțe de urgență guvernul poate legifera, este prerogativă constituțională) propuneri de legi (chiar și „penale”, în sensul că scopul acestora era să scoată din sfera penală o serie de infracțiuni care ar fi „șters”, în sensul că ar fi dezincriminat fapta penală din mai multe dosare DNA – cele pe abuz în serviciu, de exemplu).

Nu nu este penal, este perfect legal, guvernul poate emite ordonanțe și nu încalcă nicio lege. Este imoral? Dinamitează efortul anti-corupție și ne întoarce cu 10 ani înapoi? Da, dar nu este ilegal. Mare surpriză, pentru aceștia, a fost că judecătorii au considerat că nu există probe și dosarul a picat în instanță, după o imensă propagandă media. Sunt judecătorii, toți, corupți sau incompetenți?! Evident că nu. Avem însă de a face cu o parte a societății civile și activismului civico-juridico-politic care acționează conform unei agende prea puțin transparente publicului larg, făcând uz de mijloace neortodoxe și conexiuni neortodoxe pentru a înainta cu o agendă care este mai degrabă personală, decât în interes public. Este ilegal? Nu. Este lipsit de etică și anihilează înțelesul general acceptat al conceptului de „domnie a legii”.

Merg chiar mai departe și afirm că astfel de demersuri pseudo-juridice și susținerea lor de către unii și alții reprezintă o înaltă trădare de sine. Există o etică profesională în orice meserie și există o etică (minima moralia) a acțiunilor din spațiul public, în mod particular în societatea civilă, care ar trebui să constituie standard de bune practici în comportament public și demersuri civice.

Acest standard nu există, cât timp permitem confiscarea acestor demersuri, printr-o nesfârșită agitație, în care, întotdeauna, se implică instituțiile statului prin serii de plângeri penale împotriva oricui, oricând, cu sau fără bază legală, doar ca instrument de presiune, control și intimidare. La fel procedau comuniștii, la fel se procedează în orice stat autoritar. Dacă acolo se dorește să ajungem, atunci baftă și tot înainte! Totul pentru anti-corupție prin corupția unor mecanisme și instituții legale într-o democrație și folosirea lor pentru scopuri diametral opuse celor pentru care au fost gândite. Standardul tocmai a fost stabilit: jos, foarte jos, din ce ce în mai jos. Rezultatul? O democrație toxică, o pseudo-democrație, în care se luptă cu și prin instituții ale statului, despre care, în același timp, se clamează tare și zgomotos, că se dorește independența acestora. Cum poți să ai parchete funcționale și procurori care își fac treaba dacă îi încarci cu zeci de denunțuri debile, pui inspecția judiciară să îi năucească cu controale și implici CSM-ul să îi sancționeze disciplinar? Cum să ai procurori curajoși, dacă ai chiar în interiorul instituțiilor lupte publice între conducătorul instituției și procurori din subordine, cu răzbunări pe cale ierarhică și dezvăluiri media? Ce să creadă omul obișnuit, asaltat de toate aceste informații, cu dezvăluiri din dosare cu procurori care încurajează la falsificare de probe și denunțuri strategice și cu plângeri penale împotriva adversarilor politici?

Toți au procedat astfel, nu doar acum PNL. Și PSD, și fostul PDL și alții. De acum încolo să ne așteptăm că acesta va fi standardul în lupta politică? Viitorul premier, cel care se pregătește sau dorește să fie premier, poate chiar domnul Ludovic Orban, să se aștepte că va fi, în mod cert, acuzat de: abuz în funcție, uzurpare de calități oficiale, mărturii mincinoase/prezentarea de date false, înaltă trădare.

Ce ne spune Codul Penal?

Juridic, desigur, se va pronunța procurorul de caz, dar putem să facem câteva supoziții privind validitatea unor astfel de acuzații. Înalta trădare, astfel cum este definită de Codul Penal, art. 394 -397, se referă la trădare, trădare prin transmitere de infomrații secrete de stat, trădare prin ajutarea inamicului și acțiuni împotriva ordinii constituționale. Numai dacă ne-am referi la infracțiunea din art. 394 am putea acuza actualul guvern, pe cel de dinaintea actualului guvern, multe alte guverne (inclusiv alianța PNL-PSD, infaimoasa USL) de acțiuni împotriva ordinii constituționale. Hai să ni le reamintim: 1) marțea neagră, când au scos din Codul Penal toate infracțiunile care îi deranjau; 2) mutarea Monitorului Oficial sub controlul Guvernului, astfel încât să fie publicate actele legislative când vrea guvernul; 3) suspendarea Președintelui și înlocuirea lui cu președinteșe Camerei Deputaților, Crin Antonescu, 4) referendum pentru suspendarea președintelului; 5) controlul absolut al Parlamentului; 6) tentativa de preluare și control total a justiției (numirile de procurori la șefia DNA și DIICOT și numirile în CSM și la ICCJ). A fost cea mai fierbinte vară a deceniului, vara lui 2012, iar atunci eram fix 150 – 200 de oameni care înțelegeau ce se întâmplă și ieșeau să protesteze. O mână de oameni mici și puțini, îi știu după chip și în ziua de astăzi, atât eram de puțini, mereu aceeași.

Înalta trădare este o acuzație extrem de gravă, reflectă nu doar o infracțiune comună pedepsibilă cu închisoarea, ci o distrugere a încrederii, o crimă de loialitate, o violare cumplită a încrederii acordate, ceva peste care nu se poate trece, o imposibilitate, o fractură profundă între cel căruia i s-a acordat girul încrederii și cei care i l-au acordat. De aceea avem și în Constituție această prevedere, inclusiv Președintele poate fi acuzat de înaltă trădare, nu doar membri ai Guvernului și ai CSAT. Sunt prevederi comune în aproape toate regimurile constituționale și politice din lume, însă rareori se face aplicarea acestei sancțiuni. A comis premierul Viorica Dăncilă înaltă trădare? A oferit informații secrete lui Bibi Netanyahu și altor demnitari în Israel? Ce tip de informații secrete și când? Se oferă informațiile secrete în văzul lumii, într-o vizită publică, sub scrutin media, sau se practică ascuns, prin spioni și interpuși? Este Viorica Dăncilă, o doamnă care ne-a demonstrat, până acum, lipsa totală de experiență și capacitate de a procesa informații, deținătoarea unor informații secrete cheie pentru România pe care să le transmită mai departe? Mă îndoiesc. Dacă avem, într-adevăr, servicii secrete de top, performante și eficiente, cred că SIE nu lasă informații strict secrete și strategice la îndemâna unei marionete vremelnice. Spun că logica așa îmi sugerează, dar ce (mai) este logic în România?! Aparent, nimic.

Dacă ne amintim anul 2015, când Victor Ponta mergea des în Turcia, în vizite private, dar totuși se întâlnea cu Erdogan și îl cita cu admirație în toiul protestelor violente de stradă din Istanbul, a comis el înaltă trădare, asociindu-se cu un dictator și abuzator al drepturilor omului, un individ care a aruncat în închisori sute de jurnaliști, medici, profesori, preoți, activiști? Să ne spună DIICOT. Și președintelui Traian Băsescu i s-a înscenat o acuzație de trădare, tot în lupta politică, însă a știut să se apere și în final a picat toată strategia adversarilor săi adunați în jurul lui Dan Voiculescu. Până acum, nimeni nu a fost condamnat la noi pentru înaltă trădare și nici pus sub acuzare, a existat o anumită limită în lupta politică. Acum această limită a fost trecută. Cred că în dauna interesului public, în dauna justiției, în dauna statului de drept și cu vicierea democrației fragile în care ne mișcăm.

Doar Trump se mai joacă politic aruncând astfel de acuzații grave către foști colaboratori, inclusiv fostul șef al FBI, sau adversari politici, însă el suferă de o patologie, o tulburare de personalitate, nu ai ce să îi faci, așa funcționează el. El l-a acuzat recent pe John Kerry că ar comunica în secret cu Autoritatea Palestiniană și că îi sabotează lui politica cu Israelul. Similar scandalului nostru cu Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis.

Ce a făcut totuși greșit dna Dăncilă?

Din punct de vedere juridic, cred că Viorica Dăncilă și-a asumat o funcție pe care nu o are, aceea de a lua decizii de politică externă, fără a avea mandat de la Președinte în acest sens. Este un abuz în serviciu, cel mult, după un alt meci constituțional- poate. Ghinion.

Altfel, legat de prezentarea de date false, ea ne-a spus și că Papa Francisc va veni în România, fapt infirmat de către Vatican, deci ne-a furnizat tuturor date false. Să o denunțăm?! Desigur, ea l-a mințit pe președintele României, Klaus Iohannis legat de plecarea în Israel și mandatul ei acolo, precum și legat de decizia unilaterală, poate fără știrea ministrului de externe, de a anunța mutarea ambasadei României din Tel Aviv în Ierusalim. Este foarte grav. Putem să considerăm, pe baza celor de mai sus, că tot ceea ce este în capul acestei femei este bazat pe date false. Așa este soft-ul ei, așa funcționează, pe date false. Este oare o faptă penală? Aș zice că nu. Este trist că o astfel de persoană, cu o astfel de minte, deține un astfel de post înalt în administrația statului. Să facem o plângere penală împotriva celor care au propus-o și împotriva celor care au acceptat-o, pentru lipsă de discernământ cu consecințe grave pentru democrația și viața politică din România? Sau poate schimbăm chiar Codul Penal, astfel încât lipsa de discernământ în funcții publice să vină imediat după înalta trădare. Asta da, ar rezolva problemele noastre!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Înalta trădare de sine

 1. Laura G

  Intrebare: In Europa, care a fost ultima persoana pusa sub acuzare pentru inalta tradare, unde si cand ? Chiar sunt curioasa.

  Liderii civili dupa loviturile de stat din Turcia din anii 70 ? Coloneii din Grecia ?

  Reply
 2. Mircea Popescu

  Domnilor si doamnelor, noua era a inceput. In parlament tocmai a trecut un amendament care permite „penalilor” sa faca parte din guvern.
  E o onoare pentru domnul Toader Tudorel sa fie ministrul justitiei in aceasta era.
  Sper ca doamna Girbovan sa tina un speech fulminant la A3.
  Ura! Ura! Ura!
  Romania curata…

  Reply
 3. Camelian Propinatiu

  Avantajul provocării juridice e că vorba Trădare poate impulsiona electoratul să gândească la răspunderile politice şi intelectuale privind: înstrăinarea a jumătate din suprafaţă agricolă a Ţării, anchetele Digi24 România furată (108 miliarde dollari!), degradarea Patrimoniulu etc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *