Alexia Coman

În secție versus la secție

Votul – dreptul inalienabil al fiecărui cetățean; unul dintre momentele unice în care o acțiune singulară, alături de altele asemenea ei, constituie ceea ce numim viitorul statului nostru. În fapt și în drept, omul care își dorește continuitatea statului său, se va duce la vot ca și cum însăși viața lui depinde de el – ceea ce, într-o măsură, este adevărat! Astfel, întrebarea moralizatoare, pe care toți ar trebui să ne-o punem este următoarea : Este votul doar un drept sau și o obligație morală pentru a ne asigura că țara în care trăim nu se pierde în mâinile unor oameni incapabili de a gestiona?

Michelle Obama spunea că „Trebuie să votăm, votăm, votăm, votăm. Asta e tot; doar așa putem merge înainte”, iar dacă mă întrebați pe mine, fraza s-ar încadra la ,,adevăruri universal valabile”. Tot ceea ce s-a clădit până acum, atât în țara noastră cât și în celelalte, s-a clădit pe fapte, demersuri, acțiuni; nu vorbe! Astfel, adresându-mă acum tuturor persoanelor care au vârsta necesară de a pune ,,ștampila pe buletin”, spun la rândul meu : mergeți la vot, exprimați-vă opinia și decideți singuri viitorul statului în care trăiți. 

Generația VOT este despre tineri, despre cei care au, în sfârșit, un cuvânt de spus despre cine reprezintă România și ocupă toate aceste funcții de conducere – cuvântul lor este votul! Astfel pe 27 septembrie aproape 40% din populația tânără s-a mobilizat, împânzind secțiile de vot, într-un mod sau altul. Pentru unii, a fost primul vot – pentru alții, a fost prima dată ca observator într-o secție de votare. Cel mai cert lucru este însă că aproape jumătate din tineret nu a stat acasă în duminica alegerilor locale.

Pentru cei care tocmai au trecut prin primul lor vot, experiența a fost una intensă și deloc simplistă cum ar descrie-o unii. Timpul petrecut cu propria-ți conștiință, în spatele cortinei, fiind în sfârșit parte decizională în viitorul comunității tale, necesită responsabilitate, spirit civic și multă documentare înainte. Unul dintre tinerii votanți spune că ,,entuziasmul primului vot nu se uită”. Gândiți-vă doar la atmosferă : tu, buletinul și o ștampilă care vor duce la o hotărâre decisivă pentru viitorul tău; în sfârșit, nu se mai decide pentru tine. Așadar, entuziasmul primului vot nu se compară cu nimic!

Însă, în contrast cu bucuria primei dăți la secție, vine experiența primei dăți în secție. Observatorii independenți au datoria să se asigure că toate demersurile atât din timpul procedurii de vot, cât și după aceasta (respectiv, la numărarea voturilor) se desfășoară conform legii.  Însă, tinerii care au asistat ,,în premieră” ca observatori în secțiile de votare nu se declară încântați de desfășurarea alegerilor. Funcționarea sistemului electoral este, cum s-au exprimat unii dintre tineri, „dezamăgitoare”. În micile ,,interviuri” colectate de Generația VOT, o parte din observatori au declarat că înșiși președinții secției nu au fost de acord cu prezența lor, trebuind să apeleze la ajutor pentru a fi primiți. Tinerii spun că tentativă de fraudă încă există în centrele de votare, de aceea dezamăgirea a fost pe măsură. Însă, mână de la mână, tineretul speră să fie motorul de schimbare de care statul nostru are nevoie.

Astfel vine antiteza: votul versus observarea procedurii de vot. Dacă entuziasmul uneia este pe măsura dezamăgirii celeilalte, ,,obiectivul”  generației tinere este de a le egala într-o manieră pozitivă. Ieșitul la vot trebuie să reprezinte prioritatea fiecărui cetățean – dorința de schimbare, de a face o diferență duce la asigurarea unui stat care are în funcții de conducere oameni competenți, capabili să guverneze. Generația VOT este despre ,,ștampilarea propriei opinii pe buletinul de vot”, despre schimbare și puterea generației tinere de a deveni factorul decisiv.

Așadar, ești pregătit să mai ieși alături de noi la încă un vot?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “În secție versus la secție

 1. Ghita Bizonu'

  Ar mai trebui sa invatati ca votu nu se da pa cuvinte fruymoase ca JUSTITIE, MORALA, ADEVAR si late abstractiuni ce suna bine.

  Ca sa fie eficac , votu trebe conditionat de cestii simple, vular de terestre : podisca pester parau, strada pavata, autostrada , spital construit, canalizare trasa . Nu de alta da daca nu mai vreti scoli cu cacastori de la 1800 toamna , nu ISTITUA si MORALA o sa va rezolve problema ci excavatoru, tevile si altrele asemenea si unoeri o sa puta!!! Inlcus a transpiratie ! (munca fizica presupune si sudoare!)

  Si nu uitati – problemele locati9e nu le veti rzolva injurandu-ma pe mine ca am casa …. (din dec 74 sunt proprietar!) si plangandu-va ca bde ce au bosorogii … ci cerand ceva condtii de creditare simalare cu alea sin Austria, Franta .. Sau cerand protectii si sprijion dupa modelul locuintelor sociale – v HLM ….

  Si nu asteptatii ca eu (68 ani, 2 infarcturi , diabet, BPOC) sa va rezolv probelemele. Ntz. Suntei MATURII . Propeblemele le rezolva MATURII (aia intre 30-55 ani inca in buna forma!)
  Cimportati=va ca atare : matur!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *