Victoria Stoiciu

Rețeta sinuciderii economice: să moară și capra vecinului. De ce e o idee proastă să tăiem salariile bugetarilor

Autoritățile din România ne cer solidaritate. Din păcate nu o și oferă, doar o cer, de obicei unor oameni care nu au venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi. Acum sunt pe care să comită o eroare pe care am mai văzut-o la criza economică precedentă – să taie salariile bugetarilor.

O inepție uriașă începe să fie vehiculată în spațiul public  și să se infiltreze pe agenda guvernamentală – tăierea salariilor bugetarilor. Deja Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a admis că Guvernul ia în calcul tăierea salariilor bugetarilor, după ce Florin Cîțu  anunțase cu câteva zile înainte că va trebui să suportăm cu toții costul acestei crize și  să dăm dovadă de solidaritate.

E o înțelegere profund greșită a ideii de solidaritate, dar și a mecanismelor economice. Dacă va recurge la tăierea salariilor bugetarilor, guvernul PNL va pica și testul de etică, și cel de economie, demonstrând că nu a învățat nimic din lecția amară a austerității din 2010-2011.

Un cerc vicios al scăderii cererii

Datele oficiale ne arată că peste un milion de contracte de muncă au încetat sau au fost suspendate de la debutul stării de urgență. Indiferent că vor primi sau nu ajutor din partea statului – iar unii nu vor primi niciun sfanț – toți acești oameni vor suferi o diminuare drastică a puterii de cumpărare. Milionului de contracte de muncă suspendate i se adaugă alți nenumărați lucrători la negru din sectorul serviciilor, care nu figurează în nicio statistică oficială, dar care de câteva săptămâni nu mai au de lucru.

Singurul mod în care cercul vicios poate fi spart este stimularea cererii, prin scheme de investiții publice, care generează locuri de muncă, dar și prin infuzii de bani în rândul populației (ceea ce se cheamă stabilizatori automați). Așa s-a produs ieșirea din Marea Recesiune de la 1930 – printr-un keynessianism virulent, în care statul a preluat frâiele economiei, relansând producția și stimulând cererea agregată.

Continuarea articolului în Libertatea


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Rețeta sinuciderii economice: să moară și capra vecinului. De ce e o idee proastă să tăiem salariile bugetarilor

 1. G.

  Comparația cu America anilor 1930 nu ține. Unu – pentru America că era condusă de patrioți. Doi – soluția a venit după o imensă suferință (patru ani de infern, falimente, sinucideri, foame). Trei – nu există la noi și nicăieri în Europa un președinte de talia lui FDR care să se lupte cu băncile. (O încercare face Victor Orban, dar nu-i prevăd un viitor îndelungat la cârmă.) Atunci, mii de bancheri speculanți au mers în închisoare, ceea ce astăzi este de neconceput. Invers, adică președinți care să fie schimbați pentru că deranjează marea finanță, da.
  România este o periferie a Europei, jumate-pubelă-jumate-magazie, iar măsurile liberale vor fi aplicate la sânge pentru a pompa bani și bunuri pentru astuparea găurilor în altă parte. În timp ce anacronicii noștri liberali vor lătra despre bugetarul care nu creează plus-valoare, despre moștenirea stângii, despre situația deosebită, chiar despre solidaritate socială (deși când pronunță așa ceva, ar trebui să le iasă fum de pucioasă din limbă) care cere sacrificii etc.
  Despre testul de etică, nu știu ce mai așteptați! Întrebați-l pe Isărescu (care n-are aripi de înger!) despre comportamentul etic al lui Câțu! Sau întrebați-l pe Orban dacă știe ce-i aia etică!
  Și mai pun pariu că absolut nimeni de la PSD nu se va ridica să spună că o stimulare a consumului intern, aducerea de bani europeni (câți vor mai fi fiind) și mari proiecte MERGE la noi, o țară sub-populată, cu resurse naturale cât de cât. Gândiți-vă doar la agricultură: cât la sută din profitul făcut pe cele cca 3 milioane de ha credeți că rămâne în România? Marilor latifundiari străini sau autohtoni nu li se va cere niciun efort. Lui Isărescu nu-i va cere nimeni să reducă dobânda. Ăștia sunt atât de tâmpiți, lacomi și anti-români încât pun pariu că măsurile cela mai bune, dar insuficiente, pentru popor (pentru mediul economic și familii) nu vor veni de la București, ci de la Bruxelles, ca efect al adoptării unor măsuri propuse și sprijinite de alții, din alte țări, mai cu suflet, cu obraz, cu minte și cu infinit mai multă viziune decât piesele de mobilier grosier cioplite care conduc România.

  Reply
 2. marius

  dat fiind faptul ca serviciile secrete sint complet inutile in perioada starii de urgenta putem sa le taiem bugetul integral sa-i bagam in somaj fara plata pe toti angajatii lor si sa transferam toate companiile lor secrete sau la vedere inapoi la bugetul statului si astfel putem sta in carantina tot poporul zece ani cu o mie de euro pe luna fiecare familie fara nici o problema

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *