Vasile Ernu

„Hoţii trebuie să stea la pușcărie” zice o vorbă veche de cînd lumea…

Dragnea la puşcărie este o veste nu foarte bună. Chiar dacă ne macină o bucurie răutacioasă. Oricum e greu să nu te bucuri la arestarea unui mare politician. Dar vorba unui amic: nu aprindeţi grătarele şi nu scoateţi vinul cel bun că e psihanalizabil rău. E de medic.

Eu ritualic aş propune pentru orice demnitar: 4 ani la putere urmaţi de 4 ani la puşcărie. Să fie la pachet indiferent de culoare. Glumim dar nu foarte. Este o lege cam talmudică.

Istoria recentă ne arată ca selecţia de cadre în partide (şi nu doar) se face la noi tot mai pervers: Iliescu şi „băieţii de aur” Roman şi Năstase au fost schimbaţi de ştersul Geoană, care a fost înlocuit de Ponta, care a fost înlocuit de Dragnea. Simţiţi cum s-au schimbat eşaloanele? Pe palierele celelalte lucrurile stau la fel (am povestit aici istoria selectiei de cadre: https://www.facebook.com/vasile.ernu/posts/10155352832589825 De la Constantinescu – Băsescu, la Eelena Udrea şi acum Orban baladistul)

Deci după Dragnea va veni o reformă în PSD? Să nu fim naivi. Va veni eşalonul 4-5. Oare o să vină revanşa ruralului?

Ce vreu să spun e că noi dincolo de Dragnea-Kovesi avem o problemă imensă structurală care nu poate produce şi împinge în faţă altfel de oameni. Aşa maşină social-politică am construit. Am distrus aproape toate ascensoarele sociale vechi şi nu am pus nimic în loc. Şi să ne ferească dumnezeu de „gulerele albe” care stau la pîndă şi care vor fi mai degrabă un accident în acest joc. Iar accidentele destructurează tot. „Gulerele albe” deobicei sînt mercenari rupţi de orice relaţie cu minimile „ţesături sociale” locale. Asta e periculos.

Bun.

Însă vorbind optimist lucrurile sînt şi mai grave dacă privim puţin la „anatomia” reaşezării păturilor sociale, a stratificărilor sociale şi a modului în care sînt ele reprezentate în structurile de putere. E destul să vedem cum s-au făcut legi în ultima perioadă şi pentru cine.

Şi realitatea ne arată că „elita cunducătoare” pe care o avem (că e PSD că e PDL-PNL sau tehnocraţi. USR e la fel) produce legi şi sisteme fiscale dedicate unei mici părţi privilegiate ale acestei ţări şi în defavoarea unei pături imense de cătăţeni abandonaţi. Iar asta ne spune că bogaţia unora va creşte şi sărăcia multora va spori. Inegalitatea la fel. Iar corupţia în acest joc devine secundară şi necesară. Ăsta e modelul pe care-l urmează acum toţi. Asta va duce inevitabil la o explozie socială mai devreme sau mai tărziu.

Aşa că lăsaţi grătarele şi şampania pentru parastas căci ne aşteaptă vremuri grele. Cu sau fătră Dragnea şi Kovesi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “„Hoţii trebuie să stea la pușcărie” zice o vorbă veche de cînd lumea…

 1. gabriel radeanu

  „Şi realitatea ne arată că „elita cunducătoare” pe care o avem (că e PSD că e PDL-PNL sau tehnocraţi. USR e la fel) produce legi şi sisteme fiscale dedicate unei mici părţi privilegiate ale acestei ţări şi în defavoarea unei pături imense de cătăţeni abandonaţi. Iar asta ne spune că bogaţia unora va creşte şi sărăcia multora va spori. Inegalitatea la fel. Iar corupţia în acest joc devine secundară şi necesară. Ăsta e modelul pe care-l urmează acum toţi. Asta va duce inevitabil la o explozie socială mai devreme sau mai tărziu.”…Daca consideram elita conducatoare pe judecatori,magistrati,ofiteri de informatii,generali fara cariera militara si alte soiuri de privilegiati de organigrama,atunci avem imaginea completa a „intereselor” interesate ,ca nici o miscare politica,sa nu se atinga de salarizare,de bugetele parchetelor,ministerului Justitiei sau serviciilor,de legile Justitiei,sa le diminueze aura de eroi salvatori ai neamului,stralucire artificiala,care incearca sa justifice salariile si pensiile nesimtite si nemeritate.Convingerea mea este ca interese meschine,dezamagitor de personale,ale celor care instrumenteaza anticoruptia,au condus la teatrul acesta absurd,pe fondul unor manipulari grotesti,iar autorii sau beneficiarii,au aceeasi cupiditate,inumanitate si autosuficienta morala,care o manifesta fosta conducere PCR de pe vremea lui Ceausescu.Cele doua oligarhii isi justifica portofoliul exagerat de privilegii,prin indeplinirea directivelor ideologice impuse de dictator pe vremuri…iar astazi,prin emergenta inrolata,obligatorie,spre Vest.Binenteles ca lucrurile nu pot evolua,pentru ca „in Romania NU SE VREA”…abia acum am inteles,ce codifica sintagma aceasta impersonala si pesimist-blazata.

  Reply
 2. Taxe MICI

  Consider realiste gindurile dvs – romanii si… rromanii STIU ce este pnl, usr – NU-i voteaza.
  Un psd veritabil e de preferat dar NU cu taranoi pungasi d’alde dragnea, firea, udrea, vozganian, ponta
  Avem nevoie de o clasa politica noua ! – tot sri ne-o ofera ?- cum sa nu, nu ofera ei „oportunitati” de afaceri lui cocos ?

  Reply
 3. Anticomunist

  Lasati vrajeala de stanga-caviar..
  Nu e nimic de filozofat: locul hotilor e la puscarie.

  Reply
 4. Dumitru

  Hai sa fim un pic factuali. Tocmai am citit articolul http://m.hotnews.ro/stire/22524482 care spune ca DNA a facut o analiza a propunerii de lege. Analiza asta ar fi determinat ca :
  – Dacă o persoană filmează un viol sau momentul în care o persoană primește mita,
  acea filmare nu va putea fi folosită ca probă pentru că filmarea nu este realizată de
  una din părțile din dosar.
  – Victima față în față cu agresorul Toată urmărirea penală se va efectua în prezența
  inculpatului, inclusiv audierea părților vătămate, părților civile, efectuarea unor
  percheziții sau alte acte. ​
  – Dosare în care autorii unor infracțiuni extrem de grave – omor, viol, evaziune
  fiscală – nu au fost identificați în termen de un an de la începerea cercetărilor vor
  fi clasate.
  – Dacă se descoperă că o persoană cercetată pentru săvârșirea unui omor fusese
  interceptată într-un alt dosar, de un alt organ judiciar, în perioada în care fusese
  ucisă victima, înregistrările nu pot fi folosite pentru a stabili dacă autorul
  s-a aflat în locul săvârșirii faptei.
  – Dacă datele financiare obținute în baza autorizării judecătorului cu privire la un
  om de afaceri dovedesc că acesta a dat mită unui funcționar public, probele nu
  pot fi folosite împotriva acestuia
  – Se elimină posibilitatea folosirii datelor care se obțin în urma unei percheziții
  informatice în alte cauze care nu au legătură cu infracțiunea pentru care se
  efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția.
  – Organele judiciare nu vor mai putea să respecte obligația de a cerceta toate
  infracțiunile și toți infractorii.

  Poate pe aici cineva sa analizeze ceea ce spune DNA (daca o fi adevarat ca DNA a emis comunicatul asta) ?
  Mie unele chestii mi se par ilogice (fake news) in articolul citat. De exemplu, punctul 2 e explicat asa :
  – Articolul 83 litera b1), prevede că inculpatul are ”dreptul de a fi încunoștințat de data și ora efectuării
  actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi și libertăți.” Astfel, toată
  urmărirea penală se va efectua în prezența inculpatului, inclusiv audierea părților vătămate, părților
  civile, efectuarea unor percheziții sau alte acte.
  Eu nu prea vad de ce a cunoaste data si ora permite inculpatului sa participe la o audiere. Mai sunt si altele, dar ar fi interesant sa avem o opinie mai calificata…

  Reply
  • Cosmin

   N-ai priceput nimic: urmarirea penala se desfasoara mai intai in rem – abia ulterior in personam, ceea ce inseamna ca suspectul nu stie initial ca e urmarit
   Daca organele judiciare vor avea obligatia de a instiinta suspectul despre toate actele de urmarire, atunci va sti din prima zi ca e urmarit = sanatate si la revedere…
   Filozofati in continuare la nobilele idealuri ale socialismului, in timp ce PSD da foc la tara!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *