Adrian Popescu

Ghinea ia bani de la Parlamentul European pe un model curat penal

Cristian Ghinea, singurul userist care a încercat să se dea bine pe lîngă premierul Cîțu care îi concediase colegii, a fost eventual forțat să fie solidar cu partidul și să își dea demisia. Cum își dăduse înainte demisia din Parlamentul European ca să fie ministru s-a trezit după doar opt luni fără slujbă.

Dar nu e problemă, că a sărit europarlamentarul USR, amicul Dragoş Pîslaru, un altul din băieții deștepți ai guvernului Cioloș, care se întîmpla că era coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi implementarea PNRR la nivel european. Ca atare, i s-a creat un job lui Ghinea, să cerceteze cum e implementat PNRR, din banii declarați de el însuși de ”politici publice/cercetare”, desigur, prin încredințare directă. Că nu există alți cercetători, deci ce rost avea să se scoată la vreun concurs postul politicianului rămas fără coledz. Proiectul e paralel cu o monitorizare pentru toate țările, inclusiv a noastră, creat de PE, un ”scoreboard” pentru planul de reziliență, deci e o întrebare dacă avea cineva nevoie de el în afară de Ghinea.

Planul este ca proiectul să îi servească lui Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, să joace mai departe rolul ministrului ”din umbră” pe banii publici ai Parlamentului European. Ghinea a și declarat, la lansare, faptul că asta reprezintă modalitatea USR de a rămâne alături de acest proiect de ţară, și că în urma consultării unor juriști și-a dat demisia din funcțiile din partid ca să poată coordona proiectul.

Problema rămâne însă că proiectul e pur politic și nu are de ce Parlamentul European să remunereze un cercetător amator, care a ocupat fără concurs funcția ca să se ocupe de ceea ce este campanie politică internă într-o țară membru. Dacă proiectul era cîștigat de un ONG se putea pleda vreun interes public obiectiv , dar așa e totul pe față.

Mai mult, juriștii proști de la RENEW au intrat într-o fundătură. Parlamentul european a găsit deja că e conflict de interese să fie folosiți banii săi pentru activități politice interne, inclusiv la grupul RENEW, unde Sylvie Goulard a trebuie să dea banii înapoi (ca și Marine Le Pen), și tot a fost pusă sub acuzare în Franța pentru că a plătit din bani publici activități politice interne (ca Liviu Dragnea, dar pe sume mai serioase).

Deocamdată procesul încă se tîrăște și ea e în funcție, că așa e la băieții deștepți, penali sunt doar alții, iar ei fac totul pe dos față de ce declară. Dar nu e exclus deloc Păslaru sau care a dat de fapt banii să îi dea înapoi de cum reclamă cineva.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Ghinea ia bani de la Parlamentul European pe un model curat penal

 1. T

  MIșcarea asta a fost pentru întâlnirea de 20 de ani de la absolvirea SNSPA. Tema balului era „După 20 de ani, mai poți fura?” Orice tânăr din Primăverii se respectă, mai ales la ocazii festive ca asta.

  Reply
 2. E.T.

  Am frunzărit și eu PNRR-ul și n-am înțeles un lucru: de ce trebuie toate subordonate imperativului verde? De ce nu și-a propus UE ca obiectiv principal să devină un spațiu (cât mai uniform!) al tehnologiei înalte, al echității, al rezilienței SOCIALE, al dreptății, n-am înțeles. Respectarea mediului putea să rămână ca o condiționalitate de fond. Bunicii au trăit cu frica de Dumnezeu, părinții au lucrat să plătescă datoriile Patriei, eu trebuie să venerez Mediul. Ciudate vremuri! De disrupție distructivă, de devalorizare a umanului și omenescului, de toți-contra-tuturor, de hybris. Aduse și puse-n fapt de oameni ca Ghinea, mercenari ai haosului, fără Dumnezeu și fără lege.
  Oare ce-ar zice Stefan Zweig dac-ar vedea unde-a ajuns azi Europa? Probabil c-ar zice ce-ar fi zis dac-ar fi trăit începuturile unei „uniuni” care are ca părinți fondatori un agent CIA (Schuman), un jurist nazist (Hallstein), un negustor de coniac (Monnet) și fondatorul Grupului Bilderberg (Rettinger).

  Reply
 3. Adrian

  Ghinea zice ca nu ia bani. Te pomenesti ca din cauza articolului, iata o realizare, ca atunci cind voia sa stea cu Citu la guvernare dar era banuit ca vrea sa tradeze si nu a putut misca in front. Daca nu ia bani, nici el, nici ONGul lui, de ce a demisionat? Si cine ia banii? Ca articolul de aici e doar pe declaratiile lui, nu exista alta sursa! Au umor (involuntar)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *