Dacă aș fi avut prevederea să sun la coafor, m-aș fi putut duce la tuns lunea asta (dar m-am tuns singură). La mall-ul de lângă mine, unde se scoseseră și scările rulante ca să descurajeze lumea să urce la etaj (numai Kaufland și drogheria DB au rămas deschise în timpul carantinei) s-a făcut coadă la ușă de luni, pentru că a redeschis toată lumea. Primarul din Berlin a încurajat orice magazin să deschidă dacă respectă suprafața per client și toată lumea are măști. Pe strada mea se vînd cu de la 1 euro masca de unică folosință la arabi, la 12 euro bucata mască textilă de la croitoreasa europeană, dar la florăria de unde îmi iau în fiecare sîmbătă flori pentru casă am primit pe gratis două măști textile de la vînzătoarea mea chinezoaică: cum știe că mă așteaptă cineva la ușă, mi-a dat două, ”și pentru domnul dv”. Mai ales pe străduțele de țară pietruite din microcartierul meu, unde tot timpul crizei s-au spart trotuare ca să se pună cabluri optice, de o săptămînă s-au deschis și două șantiere de renovat fațade la casele interbelice, deci totul roiește. Pe râu, unde acum zece zile malul arăta ca o plajă pictată de Seurat, lumea a scăzut brusc, pentru că s-a dus la treabă.
Mașina economică, niciodată închisă aici complet, dovadă magazinele de grădinărit și construcții lăsate deschise de la început ca să încurajeze lumea să lucreze în timpul carantinei, nu să stea doar la televizor, a repornit toate motoarele. Limitarea cea mai mare vine de la granițe, unde totul e închis încă.
Bilanțul e așa: 30.000 de teste/zi la milionul de locuitori, cu peste două milioane și jumătate în total. 135.000 de oameni vindecați și circa 6.000 de morți, cu 1.937 de persoane în terapie intensivă, dintre care ventilați mecanic 1346 (69%). Dintee oamenii care au ieșit din terapie intensivă -10,174- au murit în total 2899, adică 28%. Un studiu reprezentativ dintr-un oraș de pe Rin atins serios de epidemie (în Berlin practic nu a fost), printr-o metodă asemănătoare cu ce voia să facă Dr. Streinu-Cercel, arată o rată a mortalității sub unu la sută. Cifra oficială este 4.1%, pentru că, în ciuda milionului și jumătate de teste, numărul total de cazuri a fost mult mai mare. Dar nu cel de morți, pentru că spre deosebire de Franța, Anglia sau Iltalia (dar nu de Belgia, mai cinstită), în Germania cifrele de mai sus cuprind totul, nu ascund căminele de bătrîni. Numărul de 93 de morți la milionul de locuitori se compară cu cei 391 din Franța și 433 din Anglia, cu Italia, Spania și SUA stînd mai rău. Mai ales e impresionant că doctorii lui Boris Johnson au explicat că dacă se ajunge la ventilație numai o treime supraviețuiesc: În Germania e invers. Doar o treime mor, chiar și în procentul de cele mai grave cazuri. Secțiile de terapie intensivă au peste 10.000 de paturi goale și ventilatoare. Rata noilor infectări a coborît la 0.7%.
Performanța germană e astfel confirmată, pe cifre de încredere, nu precum cele din România. Lecția numărul unu pentru mine, deși profesor de guvernare, a fost extraordinară, am văzut în direct ce înseamnă reglementare inteligentă, bazată pe știință și democrație.
În vreme ce românii rupeau amenzi disproporționate, în valoare nominală de 120 de milioane de euro, într-o țară unde fiscul nu reușește să incaseze nici 50% din amenzi în general, în Germania amenzile au fost puține și la minim. Preocuparea în Germania a fost ca legea să satisfacă și interesele și siguranța celor mai mulți (care e și ea un interes), astfel încît să se respecte de la sine, lăsînd cît se poate din economie să meargă. Evident, totul pe reguli civile, că orice republică se poate apăra de pandemii fără a recurge la militarizare. Deși fascismul a fost în Germania acum 75 de ani, iar comunismul la români s-a înceheiat de abia acum 30, numai în Germania am văzut preocuparea pentru a nu repeta unele gesturi autoritare. Curtea Constituțională din Germania a dat o decizie contrară UE acum cîteva zile și nimeni nu a cerut să fie reformată, ca în România, deci e acceptat că poate să existe o perspectivă constituțională diferită și nu te poți întoarce contra unei curți sau Parlamentului, pentru că țările cu moștenire totalitară trebuie să își ocrotească instituțiile democratice.
A fost un balet al guvernării inteligente, reflectat în discursurile doamnei Merkel, prudente, calme, cu exemple de profesoară de liceu (deși are doctoratul) și folosind doar cuvântul ”noi”. Deși fan Macron, recunosc smerit că omul nostru a fost, deși foarte activ, cît se poate de inadecvat. Mereu persoana întîi și stilul napoleonian, declama bombastic, de parcă era pe scena Comediei franceze (în Racine, nu Molière, dar suna a Molière pe alocuri). Despre Klaus Iohannis nici nu vreau să mai vorbesc, Der Spiegel l-a tratat cum merita, unul care pe timp de incediu mai suflă și el în foc pentru avantaj electoral de partid, contrariul unui lider adevărat. România ar trebui, ca în America latină, să reducă mandatul prezidențial la unul singur, dacă nu se poate scăpa de prezidențialism cu totul.
Desigur, am văzut un val de antigermanism în presa română din cauze de sparanghel.
Gândiți-vă așa: dacă românii sunt așa de disperați să își pună viața în joc lucrând pentru firme dubioase și în asemenea timpuri, cum putem aștepta de la un alt stat, ocupat să își protejeze cei 80 de miioane de locuitori, să își bată capul cu românii care lucrează în Germania (sau Austria) la marginea legislației UE, pentru firme din România, pe contracte încheiate în statul de origine, fără asigurări medicale? Oare alte state europene trebuie să se preocupe de ei, sau noi, care am putea pur și simplu interzice așa ceva, fiind sub orice norme acceptabile legal? Rareș Bogdan a dat o cifră, nu știu cît de reală: 1,3 milioane de români reîntorși acasă din cauza pandemiei din Europa. Cine sunt ei? Cu excepția cîtorva turiști sau rude în vizită, restul sunt cei care nu aveau slujbe stabile, nu aveau locuințe, nu aveau asigurări, nu au calificări și așa mai departe. O cifră enormă! Asta nu e ”diaspora” ci așa cum tot spun, lumpendiaspora… pe care dreapta o tratează doar ca pe o masă de manevră și eventual o cumpără cu sume ridicole pentru startups… Cine muncește în străinătate are 40/000 de euro să pornească o afacere acasă, iar dacă are educația adecvată știe să ia și un credit. Dacă nu, banii dați de Guvernul României servesc numai la cozile de la vot la ambasadă, adică au zero efect economic și social… cumpără doar voturi.
Dar cine să facă ceva? Agitația în România o să fie de-acum înainte să se voteze electronic, prin corespondență sau prin tot felul de forme cu risc enorm de fraudă, de care ne-am apărat atîta vreme, nu să rezolvăm precaritatea acestui grup enorm de oameni… Nu ei ne trebuie, ci voturile lor… Urmăriți propunerile de la PNL sau USR-PLUS să vedeți cîte se referă la vot și cîte la problema de fond…
Desigur, ce e mai greu poate de abia vine. Lumea e legată de globalizare prin mii de fire și, oricît de performant e un stat, tot are nevoie ca și restul lumii să iasă din criză. De asta nu era în interesul Chinei să dea Europei vreo epidemie și de asta au trimis avioane de ajutor în Italia. La fel, Germania e preocupată cum să salveze UE, că vine o președinție germană de șase luni (ce noroc) și nu să se bată cu pumnii în piept ce performantă a fost…
Atunci cînd ai lideri responsabili, preocupați nu de sondaje, ci cum să își țină cuvîntul față de oameni, ca ministrul de finanțe din Frankfurt care s-a aruncat în fața trenului îngrozit că nu poate promite tot ce vor oamenii disperați de criza asta să audă, multe sunt posibile. Nu totul. Sub președinția germană, salvarea Europei (în ce frontiere?) a devenit prioritatea, ambițiile mai înalte precum climatul trecînd pe planul doi. Ce se va putea salva, se va salva, e cea mai bună guvernare posibilă, cum o arată managementul crizei. Nu e momentul ca românii să fie antigermani, ci să învețe ceva și să țină aproape.
Stimata doamna,
Va scriu chiar daca nu veti publica nici de data asta comentariul meu si va rog sa tineti seama de cateva lucruri:
1. Comparatia a ceea ce e la noi cu Germania e ridicola; nu se sustine in niciun domeniu; sunt bun cunoscator al situatiei avand contact cu diverse medii comune, indeosebi cele din educatie si sanatate, din 2009.
2. Amintiti in toate articolele de dr.Streinu dar va rog sa cititi si cum e privit la nivel european pe https://www.euractiv.ro/eu-elections-2019/intergrupul-anticoruptie-din-parlamentul-european-ghid-care-sa-impiedice-orice-folosire-frauduloasa-a-fondurilor-europene-18854.
3. Cat priveste ingerintele Ungariei in guvernarea judetelor cu maghiari, sunt lucruri din ce in ce mai grave; presedintele a rabdat prea mult, in opinia mea, si a rabufnit…Orban Viktor tace dar ii invata pe elevi ca Transilvania e in Ungaria Mare …unde exista tara asta, in Europa sau in mintea bolnava a unora din UDMR..
4. Sunt de acord cu dvs. ca dupa 1 iulie spera multa lume ca presedintia germana sa readuca bunastarea in Europa. Mereu scrieti rau de Johannis, dupa dvs.era buna Dancila, dar in ce limba ar fi putut sa vorbeasca in Europa cand nici in romana nu era in stare… il veti avea pe Klaus peste 5 ani la sefia Consiliului sau Parlamentului european…sa va aud atunci criticile…la noi niciun presedinte nu scapa de ura celor care au pierdut alegerile si vor sa-i ia locul…doar monarhia poate salva Romania.
5. Va doresc multa sanatate si mare atentie ce cumparati de la chinezi…
Cu stima,
Nici macar comparatia sistemelor sanitare nu este buna. pana acum Germania cheltuia mai mult cu rezultate inferioare Frantei, al carei sistem de sanatate era considerat de OMS ca si referinta, Italiei si spaniei, care erau pe locul 4 si respectiv 3 mondial ca eficienta, tot in clasamentele OMS, verificabile. Avea rezultate inferioare la killeri importanti: infarcte, tumori, diabet si speranta de viata, care reflecta nu numai, dar si sistemul sanitar, sunt mai ridicate in Spania, Italia si Franta. E adevarat ca aceste trei sisteme sanitare, mult mai universale decat cel german, au fost date peste cap, insa si din alte motive, inclusiv varsta medie a pacientilor si sistemul de raportare diferit. Pacientii din Franta, Italia si Spania sunt mai batrani cu vreo 15 ani in medie decat cei germani. Un punct in favoarea germanilor care au reusit sa izoleze batranii, deci au fost mai organizati. dar mortalitatea pe grupe de varsta tinere nu este inferioara in tarile mentionate, dimpotriva. Francezii au raportat mortii din casele de batrani si la fel si italienii si spaniolii, in masura in care au reusit sa faca tampoanele. Regiunile din Italia care ca si Germania nu au fost in prima linie, ca Lombardia, au o mortalitate mai buna decat Germania. Belgia a declarat ca morti cu covid toti simptomaticii, dar toate bolile pot da aceste simptome, absolut toate si in Lombardia dintre simptomatici in perioada cu cea mai mare difuziune doar 30% erau infectati cu Sars-Cov-2, restul aveau alte boli, de la gripa la infectii bacterice, etc. Asa ca e o valoare incorecta. Pe baza acestor date putem spune ca sistemul sanitar rus a avut la acelasi numar de pacienti o mortalitate de 4 ori inferioara Germaniei.
In rest cu bancile germane cu mainile in sac cu Grecia, salvate de cele italiene si spaniole mai solide, cu alte mari intreprinderi germane condamnate pentru coruptie, adica tot un mod de eludare a concurentei, as spune ca Germania e un model, dar doar in partile sanatoase: si ca model, ca si in restul europei, totul se va face doar pentru ea. Asa ca inclusiv Prodi, care a facut pentru UE mai mutl decat Merkel sau alti nemti, a devenit in ultimele declaratii mai mult decat eurosceptic. Si nici o UE cu granite mai mici chiar daca mafia va continua sa isi spele banii in bancile olandeze, nu va fi deloc mai sanatoasa, continuand cu un model care favorizeaza o singura tara, care are nevoie de ajutoare ( ca Deutsch Bank tot una din cele mai nesigure banci ramane), dar nu e solidara la schimb. Romania trebuie sa isi aleaga drumul sau, care sa ii fie cel mai favorabil, si nici un sistem nu i se potriveste perfect, trebuie sa il dezvolte pe al sau, insa acesta trebuie sa fie bazat pe transparenta si corectitudine, aici suntem de acord cu totii.
Adaugam CEDO pe o lista lunga a ignorarilor: GRECO, MCV, 12 ambasade etc. Urmeaza CJUE.
Nicio surpriza.
In tara s-au intors cei pe care nu i-am vazut la cozi la votare.
Antigermanii din Romania sunt de fapt continuatorii celor care spuneau ca nu voteaza Merkel la referendum.
Despre gradul de imunizare a populației, aș privi cu mai mult scepticism testele pe bază de anticorpi care se fac acum in tot felul de comunități mai mari sau mai mici..
Din nou, aplicăm știința și matematica/statistica.
https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/04/15/834497497/antibody-tests-for-coronavirus-can-miss-the-mark
Este simplă matematică să demonstrezi că dacă o populație are o rată reală de imunizare de 0.5-1% dar o testezi cu teste imprecise (din punct de vedere cauzal) care au o specificitate de 90% sau mai puțin, vei obține niște rezultate de-a dreptul spectaculoase. Este un simplu joc matematic. Vei putea susține ne-științific faptul că imunizarea “este mult mai mare decât se credea de fapt, chiar de zeci de ori mai mare”.
Cifrele despre asimptomatici variază (ca în cazul Rusiei, ca în cazul portavioanelor sau navelor de croazieră contaminate) între 1:1 (deci un asimptomatic la fiecare simptomatic) și 2:1, poate 3:1.
După cum se știe deja din anumite teste, există metode de vaccin care pot genera un anticorp utilizabil contra SARS-CoV-2 dar rezultat din alte molecule. Vreau să spun că metoda indirectă de identificare a anticorpilor este imprecisă din cel puțin două cauze: imprecizia detecției (90%), dar și lipsa de testare extinsă pentru a vedea dacă nu cumva expunerea la alți viruși generează un răspuns care poate fi confundat de tester.
Deci, luați cu un grad de îndoială raportările care proclamă imunizarea deja a unor mase largi de oameni. Apoi, evident, mai contează și tulpina pentru care s-a obținut imunizarea. S-au identificat deja peste 30 de tulpini.
Am urmat hiperlegătura indicată în articol privind președintele și m-am oprit în textul obținut la numele unei țări. Președintele în declarație nu a pomenit nicio (altă) țară.
Despre CC, tocmai aflăm c-a invalidat un proiect legislativ privind suspendarea plății ratelor bancare aparent pentru paralelism. Totodată a validat momentan o oug care se sprijinea pe o altă oug invalidată ulterior (la câteva minute) dar care beneficia în folosul celei validate de prezumție de constituționalitate. Toate astea cu recomandări ca pe viitor să fie mai atente parlamentul și guvernul. Între timp, recunoaște primul-ministru, mai puțin de o cincime din cererile de suspendare a ratelor au fost aprobate de bănci. Ce credeți, va da guvernul oug de “regularizare” a tuturor creditaților, ținând seama de această evoluție în timp?
Despre marirea si decaderea CEDO : “Ce ne facem dacă cîștigă și Dragnea la CEDO?’ … ” ..sub mandatul Liviei Stanciu, cea ale cărei opinii separate la Curtea Constituțională sunt așa de prețioase …”.
Da, doamna Stanciu alaturi de dnii Morar si Minea a votat impotriva in cazul Kovesi.
“Morar ne va spune daca e ceva in neregula la CCR”
Pentru conformitate : “Daniel Morar e în Curtea Constituţională şi dacă există ceva excepţional care se petrece acolo nu ne îndoim că va ieşi să ne spună. Nu are ce sau cine să-l oprească de la acest lucru.”
probabil că doar bieții pesediști se gândesc la țărișoara noastră precum făcea Cațavencu
“spre deosebire de Franța, Anglia sau Iltalia (dar nu de Belgia, mai cinstită), în Germania cifrele de mai sus cuprind totul, nu ascund căminele de bătrîni” Eu am stat de vorba cu cineva care chiar se ocupa de batrani (oficial, intr-o clinica) si care mi-a spus ca nu-i adevarat. In Franta raportarea mortilor este corecta (incearca ei sa faca o defalcare, dar cifra totala e data). Sub-raportare a fost la numarul de cazuri, insa, numai eu stiu doua persoane care n-au fost contabilizate. Insa ar fi bine ca presa sa-si faca treaba si sa analizeze cum au raportat diferitele tari, pentru ca s-a mintit la greu peste tot.
“dacă românii sunt așa de disperați să își pună viața în joc ” – asta e de nivel “sindromul Stockholm”. Prin diversi trepadusi cream o situatie de monopol, unde singurul angajator viabil este Germania, si le dam drumul oamenilor incolo cu chartere. Pai o fi de mirare ca se duc ? Sau e abuz de pozitie de monopol ?
corect
Dacă Siegfried Mureșan von Băsestein va deveni prim-ministru, după cum se aude, vom avea o probă cât se poate de clară a modului demokratik și respectuos în care ne tratează Germania. Și nu se va arunca niciun înalt oficial german în fața trenului pentru că se va fi plantat un vătaf mai spălat în kolonie. Dacă totuși va voi s-o facă, îi recomand trenurile cu lemne, dar pentru asta trebuie să se deplaseze în Austria.
Suntem iar, ca țară, un tampon, unde unii vânează resurse naturale, iar ceilalți așteaptă o conjunctură favorabilă ca s-o re-înhațe. Nu se poate ști, în momentul de față, ce se va întâmpla. O certitudine mare cât roata carului avem: dinlăuntru nu arătăm nici lideri, măcar nebuni ca Orban cel Deștept (numit așa prin comparație cu Orban cel Bun, al nostru), nici patriotism, nici românism.
Ne-am furat atât de mult pe noi înșine și ne-am împrostit încât vom ajunge la concluzia naturală că nu merităm să existăm decât ca slugi. Untermenschen, cum v-ar putea vreo 90% dintre nemți după a treia bere. Un Gemüsespargel Generalplan Ost ni se pare chiar un fel de salvare.
Și eu sunt fan Macron, sau, ca să fiu mai precis, fan Franța, țara care mai are intelectuali care să-l critice pe Macron dinainte de a fi președinte, să scrie despre coșmarul neoliberal, despre rădăcinile naziste ale managementului, despre biopolitică și eugenismul niciodată dispărut al anglosaxonilor, precum și despre chestiunea jenantă a suprapopulației. Când Macron a fost la București, iar dulapul nostru prezidențial l-a scos să viziteze Muzeul Satului pe ale cărui pietre doamnele prezidențiale își țineau cu greu echilibrul, schimbând maxim două vorbe, mi-am dat seama că am fost repartizați de Istorie în kurte la Angela. Cu francezii ar fi fost mai vesel.
Chiar daca nu sunt de acord 100% cu ceea ce spuneti, apreciez extrem de mult faptul ca judecati in acelasi mod toti actorii politici. Sunt foarte putine persoane in media care fac asta. Spre deosebire de asa-zisii ziaristi, de fapt propagandisti de presa. De o parte sau de alta. Care aproape au trecut sub tacere decizia Bundesverfassungsgericht. Sau nu au inteles-o……. :)))
@ Dumitru. Statul roman trebuie sa acrediteze fimele care duc romanii sa lucreze in strainatate, acum nu exista nimic, oricine, fara sa depuna vreo garantie, poate exporta mana de lucru de dumping de la noi. Acreditarea trebuie sa verifice conditiile de lucru, sanitare, repatrierea in caz de catastrofa sau deces, asigurarea in caz de accident, etc. Statul roman a adus oameni din Italia cu avioane militare, oameni ramasi pe strada cand s-au inchis strazile, pe cheltuiala bugetului! Deci ii revine sa faca ordine la intermediarii de munca, nu doar Germania a adus oameni, ci si Austria, Belgia, Anglia. Nu ombudsman trebuie, cum vor liberalii, Ombudsmanul e pentru situatii exceptionale, ci asigurarea standardelor normale, de fiecare zi, prin acreditare. Ca oamenii sunt disperati, cred, ca din subventia la hectar nu a iesit dezvoltare rurala, dupa cum am scris in Secera si buldozerul, ci doar subzistenta rurala (si profitorul nr 1 e Mafia in sudul Italiei).
1. “Preocuparea în Germania a fost ca legea să satisfacă și interesele și siguranța celor mai mulți (care e și ea un interes), astfel încît să se respecte de la sine..”
..chestiunea e ca, in RO, acest “de la sine” nu prea functioneaza. Aici este problema. Acest “de la sine” vine dupa sute de ani de civilizatie, un exercitiu de lunga durata in care populatia a invatat, fie si cu metode coercitive.
2. “Oare alte state europene trebuie să se preocupe de ei, sau noi, care am putea pur și simplu interzice așa ceva, fiind sub orice norme acceptabile legal?”
..ca sa interzici trebuie sa pui ceva in loc, la un venit macar echivalent. Or, statul roman, dar si segmentul privat, nu e in stare de asa ceva. Prin urmare “noi” , daca nu putem da ceva mai bun, e aiurea sa interzicem…
3. Despre Klaus Iohannis nici nu vreau să mai vorbesc, Der Spiegel l-a tratat cum merita, unul care pe timp de incediu mai suflă și el în foc”..
Problema este de fapt focul. Cine l-a iscat, de ce acum si cu ce scop. Sigur, cu acest gen de intrebari nu se preocupa der spiegel…(dar nici autoarea).
4. ” De asta nu era în interesul Chinei să dea Europei vreo epidemie și de asta au trimis avioane de ajutor în Italia.”
…of of of , sfanta naivitate….sigur, nu era in interesul chinei nici sa inchida wuhan. La ce costuri s-a ridicat epidemia ce mai conteaza cateva avioane pentru “un poco” de imagine….
5. ” Nu e momentul ca românii să fie antigermani, ci să învețe ceva și să țină aproape”..
Un indemn foarte bun. Multumim. Sa invatam, fireste. Suntem, sau macar ne straduim sa fim, buni europeni, chiar daca asta insemneaza sa culegem sparanghel 16 ceasuri din 24 si sa stergem la cur batranii pe salariu de mizerie…
Comparam administratii constituite pe principii diferite . La noi in adm e varu Costica , nasa Saveta , Mimi etc. Acolo unde o prsoana e numita in functie inalta , imediat clanu se constituie . De aceea in rezonez la afirmatia dv “România ar trebui, ca în America latină, să reducă mandatul prezidenţial la unul singur, dacă nu se poate scăpa de prezidenţialism cu totul”, ba mai mult as limita tot la 1 (unu ) mandatele la SRI , SIE , STS , DNA . CSM, PD ICCJ , presedintie , orasele cu un nr mai mare de locuitori , as limita ocuparea oricarei functii public la 65 de ani si as institui “rotirea “politistilor in toata tara .
Diferentele din administratie se regasesc in diferentele dintre elite . In ’90 elita romaneasca isi cauta noul Mecena si s-a despartit de popor . L-a detestat si l-a indepartat calificandu-l de prost atunci cand nu era , iar acum cand e prost, il iubeste-il “pupa in bot si-I papa tot “. Asta e elita , ca isi zic “boierii mintii “ sau ca sant boierii [baronii] locali . Ce poti astepta de la ea ?
Romania nu trebuie sa urmeze exemplul Germanii, ci exemplele din China, Rusia si eventual Franta si Marea Britanie…nu are ce sa invete Romania de la Germania..de la ceilalti, da…au aratat ca sunt superiori.
Mare dezamagire, zau. Pai exemplul Germaniei ne trebuie noua? Vi se pare ca s-au intors in Romania germanii in aceasta perioada ? Credeam ca un profesor stie ca nu poti compara doua culturi, doua civilizatii in felul asta. Daca nu sunt de comparat (statistic, referitor la epidemia asta) Franta si Germania, cum sa compari Romania cu Germania? Nu vad, la fel, ce e de laudat intr-o decizie CCR condamnata de CEDO, explicit. Nu mai vorbesc de comunicatul CCR care nici macar nu poate recunoaste ca decizia CEDO se refera la CCR, desi scrie negru pe alb. E rusinos, sa ajungi sa minti in halul asta!
Comentariul meu nu l-au publicat ieri, era un reply ca o completare la Marius Constatin. Incerc si astazi sa ma lamuresc cum e cu Romania curata. Numele si mailul sunt ale mele…
Ca si operator in sanatate pot sa va spuns ca modul de raportare al Belgiei nu este mai complet ci incorect. Au raportat pe toti care aveau simptome asemanatoare covid, pentru ca nu puteau sa faca tampoane la toti. Insa simptomele nu sunt specifice. Chiar si disparitia gustului si a mirosului, care e mai frecventa cu infectia Sars-Cov-2, mai ales la femei tinere si copii, e prezenta in multe alte boli. In Lombardia, care are clar cea mai mare difuziune a virusului, pentru ca nu au reusit sa testeze suficient din cauza absentei reactivilor pana au inceput sa ii produca ei ( si trebuie mai mult de o zi penrtu a incepe o productie unde chinezii nu iti mai vand materia prima) s-a vazut ca maxim 30% dintre cei care prezentau asociatie de simptome aveau covid. Se ajungea cu un tablou identic pe respirator cu multe alte virusuri sau bacterii si inainte si s-a ajuns si in timpul epidemiei. Numai ca acelea nu sunt atat de contagioase si nu blocheaza sistemul sanitar. De aceea e important sa stii pe cine trebuie sa izolezi si cu cine te comporti normal.
Franta a raportat mortii din casele de batrani, a raportat mai complet ca Germania. Si Italia i-a raportat, nu a ajuns sa ii testeze pe toti, asta e altceva, si de aceea acum dau separat si procentele de mortalitate care includ nu numaii pe cei infecati ci si mortii rezultati din blocarea sistemului sanitar, adica infarctele sau cancerele care nu au mai avut loc sa fie tratate.
Germania cheltuieste mult pe sanatate si e mai putin eficienta ca Franta, considerat cel mai bun sistem sanitar de OMS, Spania sau Italia, modele de eficienta pentru acelasi OMS, a 3 si a 4-a in lume, si care controleaza mai bine infarctele si cancerul ca Germania in majoritatea localizarilor si au o speranta de viata mai mare. Sunt sisteme mai universale, care performeaza cheltuind mai putin, chiar mult mai putin.
Daca ne referim in mod specific la covid, da, Germania a ales mai bine sa faca teste multe si sa izoleze, dar regiuni din Italia, care au raportat cel putin la fel de bine, au rezultate chiar mai bune. Si Romania are de fapt rezultate mai bune, raportat la populatie. Iar daca vom considera Rusia, la acelasi numar de bolnavi are rezultate de 4 ori mai bune. NU as considera Rusia un model.
Germania a izolat bine batranii, media de varsta a bolnavilor a fost de 47 de ani fata de 63 Italia si 62 Franta. Considerand aceasi medie, mortii in Italia au fost putini…
La fel sistemul european economic impus Europei care favorizeaza doar un model ar trebui sa tina cont de diferentele dintre sisteme. Daca UE nu e o tara ar trebui sa fie mai maleabila, altfel nu e o mediere e o impunere si nu a fost un razboi castigat care sa impuna un stapan. Sau daca e asa trebuie sa stim si noi sa vedem daca acceptam. Si sa nu ceara solidaritate unidirectionala, ca in 2012 cand bancile italiene si spaniole au salvat bancile germane care erau adanc cu mainile in sacul coruptiei grecesti. Deutsch Bank nu o duce bine nici azi, si nu din cauza ca a fost corecta si transparenta.
Probabil ce a deranjat e ca am zis ca Prodi, care a facut penrtu UE mai mult decat majoritatea celorlalti, a devenit in aceste conditii eurosceptic. Dar o mai zic o data, declaratiile lui despre existenta UE pot fi citite in presa italiana.
Nu sunt eurosceptic, dimpotriva, am suferit lipsa circulatiei si beneficiez acum de ea. Nimeni nu e superior prin definitie, criticile trebuie sa duca la progres, insa modelul nu e unic si politica trebuie sa gaseasca medierea justa, daca cei care o compun sunt capabili.
Deocamdata, din cate constat, ne indreptam in ritm vioi catre un alt tip de societate:
– reorganizarea muncii la birou
– educatie digitalizata
– repozitionarea transportului public(interesant)
– foarte probabila reorganizare administrativa
– un altfel de sistem medical(centrat pe preventie si/sau telemedicina)
– digitalizarea(macar partiala) a administratiei
Seamana cu un mars fortat catre post-industrial, in esenta pare mai degraba cu un progres, chestionabila e metoda. Facebook, Google, media mainstream s-au aliniat, clasa politica asijderea, lipsesc aproape total curente alternative de gandire, aici e marea problema. Ceea ce se intampla acum i-ar fi umplut de incantare pe Lenin/Stalin, nici ei nu reuseau atat de bine aceasta “revolutie”. Om trai si om vedea…asta daca nu da covidul peste noi.
Noi avem cateva hibe comportamentale ce ne vin din istorie, Adica sunt ceva mai vechi decat “comunismul”
Si una este “Arde-l pe traran! Ca d’aia e taran!” . A se vedea “Insemnare a călătoriei mele” scrisa de Dinicu Golescu si “Arendasul roman” a lui Caragiale!
Si ptr sefii cei mari nu prea exista cetateni ci doar .. tarani!
Si fiindca noi suntem “tarani” este normal ca “boierii” sa hotarasca ce , cum si cand facem !!! Ca ” “taranul, cand merge, tropaieste, si cand vorbeste, hodorogeste” …… Asa ca …. ei stiu mai bine!
De exemplu.. Da. Am 68 de ani. Deci mi se recomada sa stau incasa sau mi se da orar fix .. Bun. Sa zicem ca as avea nevoie de medicul meu, zis “de familie” ptr ceva nu cine stie ce .. o reteta acolo. Medicul meu are program dimineata luni si vineri. Restul saptamanii de la 2 la 7 pm….. Luni .. luni e ca la balamuc , lume multa , inghesuiala, mut e asteptat (ca in primul radn intrea programatii) . Insa in zilele cand este dupa amiaza ….. ei cu un pioc de noroc la ora 13 sau 14 intru doirect sau mai sunt doar 2… Dar, e un dar .. undeva prin nu stiu ce minister un “boier” a stabilit ca eu , “taranul care cand merge, tropaieste” am voie sa ies intre 7 si 11 am si apoi intre 19 si 21. ….
A! Si mai este ceva bizar rau. Societatea noastra are “reflexe inverse” . Cand este sub ordin, (de ex serviciu militar) omu’ normal din Romania vrea “democratie” , insa in civilie viseaza la “ordine si disciplina”, “mana de fier” samd etc si daca apuca si o fonctie ….. vezi paragraful precedent! Si uite asa civilii o “comit” mai rau decat tablagii!!!!
Cum veți răspunde dacă, după relaxare, normele vor trebui impuse din nou, datorită proliferării virusului?
Credeți că diminuarea autorității statului în numele prezervării drepturilor individului este o opțiune?
Dacă vor muri mii de oameni, vina va fi aruncată asupra Statului, care nu a reușit să asigure siguranța propriilor cetățeni, rațiunea sa(a statului) de a exista.
Putem promova anarhia sancționând erorile inerente oricărei acțiuni.
Hai să nu facem nimic și va fi mai bine. Va muri cine are de murit și va supraviețui cine poate. Vezi cazul Coreea de Sud sau chiar China. Sunt convins că admnistrația chineză nu a dorit propagarea pandemiei. A luat doar deciziile normale pentru a-și proteja poporul. A amânat 2 săptămâni declararea pandemiei, interval în care și-a constituit stocurile de resurse necesare combaterii acesteia. După care, a dorit să-și valorifice investiția, recuperând pe plan economic. A vândut cu maximum de profit, tot ce avea pe stoc.