Alina Mungiu-Pippidi

Germania-Brazilia, ce ne spune un scor catastrofal

Germania e pe locul 12, iar Brazilia pe locul 72 (chiar între România și Bulgaria) în clasamentul Transparency International Corruption Perception Index. Diferența e chiar mai mare dacă te uiți la alți indicatori ai Băncii Mondiale cum ar fi guvernarea efectivă sau domnia legii. Cu toate astea, Brazilia a crescut mult, și economic și instituțional, în anii din urmă. Dar țara e enormă, și a doua Brazilie, cea săracă și dependentă, care își vinde votul la alegeri, o trage în jos pe cea urbană și activă, Brazilia studenților mei. Brazilia urbană de un an demonstrează pentru raționalizarea cheltuielilor publice. Lumea e furibundă că s-au aruncat banii pe stadioane, în loc să se upgradeze infrastructura de sănătate și de transport public.

Diferența din viață e mare între astea două țări. Dar nu se compară cu scorul de 7 la 1. Scorul reflectă însă dispoziția curentă a celor două țări. Una, radiind de încredere în sine și stimă împărtășită (am făcut turul Americii Latine primăvara asta, primită ca profesor din Germania, așa că știu ce spun), alta, pesimistă chiar cînd nu e cazul, în contrast enorm cu Costa Rica, Uruguay sau Chile, țările de succes de pe continent (dacă pierdem campionatul pică Guvernul, și foarte bine, mi-au spus brazilienii primăvara asta). Brazilia a intrat în cupa asta ca într-un armistițiu între populația urbană și clasa politică. Și cu toate astea, citind multe despre țara asta (începînd cu tezele doctoranzilor mei), o consider mai bună ca România în multe aspecte, minus securitatea publică – ei nu au avut o dictatură serioasă să elimine toate armele. În schimb, au sute de primari destituiți pentru corupție și universități mai bune ca noi.

Scriu aceste trei rînduri cînd în fața ferestrei mele se adună fumul de la petarde și, deși mă bucur de bucuria vecinilor mei nemți, îmi pare rău cumva că, în confruntarea asta a nordului cu sudul, nordul virtuos cîștigă la o asemenea diferență de scor. Nu de alta, dar chiar înainte de campionat un fost președinte la Bayern a fost condamnat pentru corupție, iar Franz Beckenbauer a fost prins că a făcut o vizită în Qatar pe banii emirului chiar înainte ca FIFA să le dea un viitor campionat de fotbal (unul care trebuie mutat iarna, că la Doha vara sînt 40 de grade noaptea) și a uitat să le spună procurorilor. Lumea globalizată nu mai e așa de simplă, cu virtutea și păcatul așa clar despărțite și asociate cu veniturile corespunzătoare, iar  victoria finală europeană la Campionatul Mondial mi se pare o veste mai puțin bună decît dezvoltarea frumoasă a atîtor națiuni mici, ale căror clase mijlocii le-am văzut umplînd tribunele zilele astea, cu ochii strălucind de dorința de a ajunge Germania din urmă.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Germania-Brazilia, ce ne spune un scor catastrofal

  1. Valentin

    Foarte frumos text. Noi insa nici macar nu am ajuns acolo unde sa o putem lua cu 7-1, si numai clasa de sus, nu cea mijlocie, a calatorit la Rio de acest Mundial.

    Reply
  2. man diesel

    scorul a fost intamplare, la fel cum FC Bayern a luat 4:0 de la Madrid nu demult (dupa ce incasezi rapid 2 goluri, e greu sa-ti revii).
    Uli Hoenes a fost condamnat pt evaziune fiscala, lucru pe care multi nemti l-ar face, daca ar putea, trenului München-Zurich i se spune Schwarzgeld-Express (dupa ce Elvetia a cedat la secretul bancar, multi vor sa-si recupereze banii negrii inainte sa afle fiscul de ei).
    sociologul brazilian Roberto DaMatta a zis ca Brazilia nu ar fi putut inventa niciodata un joc ca fotbalul (cu reguli clare, care trebuie respectate de ambele parti, un arbitru nepartinitor si nu un patron care sa schimbe regulile cum vrea), probabil lejeritatea ii face sa nu aibe conflicte culturale, rasiale, etc, fiind un imens melting pot.

    Reply
  3. maria

    Scorul catastrofal ne spune multe despre coruptie. Nu stiu situatia din Brazilia dar o cunosc pe cea din Romania.
    Moduri de manifestare a coruptiei in fotbal in Romania:
    – juniori antrenati de oameni ce nu primesc bani = lipsa de interes, antrenamente putine;
    – juniori in echipe nationale nu neaparat pe criteriul de competenta;
    – juniori care nu se pot „vedea” pentru ca nu au bani sa se sustina;
    – premii acordate chiar daca regulamentele sunt incalcate – vezi cupa Danone, premiul plecare in Brazilia
    – antrenor echipa nationala cu condamnari penale;
    – monopolul Stelei pentru echipa nationala= lipsa de concurenta = lipsa de profesionalism
    – monopolul Hagi pentru echipele nationale de juniori= lipsa de concurenta = lipsa de profesionalism
    etc.
    Cu siguranta si in Brazilia sunt multe astfel de povesti = trierea jucatorilor pe alte criterii = echipa nationala slaba;
    Cu siguranta in Germania vorbim de concurenta.

    Reply
    • Emil

      @Maria – dacă înlocuiți „juniori” cu „elevi”, şi „antrenori” cu profesori” în comentariul dvs. , obțineți o foarte exactă descriere, de jos în sos, de la firul ierbii (cum îi place să spună unui ziarist de la 22 pe care îl urmăresc cu plăcere) a stării demotivaţionale a învățământului românesc de azi. Sorry pentru offtopic, dar prea se leagă.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *