Alina Mungiu-Pippidi

Fustele doamnei Merkel

Europarlamentarul Norica Nicolai ar fi spus recent, conform presei române, că e momentul ca România să fie o voce în Uniunea Europeană şi să nu mai stea „sub fustele” cancelarului german Angela Merkel. Exprimarea e extraordinar de inadecvată și arată perfect cum a reușit USL să facă din Traian Băsescu, un lider înghițit strâmb în Europa, unde nu a fost niciodată perceput ca de-al lor, o opțiune așa de dezirabilă prin comparație. De asta parlamentarii români, ca și intelectualii români, ar trebui să ia lecții de maniere politice corecte, de ce poți să spui și ce nu poți nici măcar să gândești.

Las la o parte fondul problemei. Curtea Constituțională și-a arătat ignoranța în materie europeană cînd a decis să președintele și nu premierul ne reprezintă la Bruxelles. Președintele nu ne poate reprezenta pentru că temele de acolo sînt în majoritate teme care afectează guvernarea internă, și asupra cărora numai majoritatea parlamentară poate hotărî, deci unicul fel de a nu avea un conflict permanent constituțional este ca să dai reprezentarea cui are și decizia. Al doilea fel, cel de a da reprezentantului un mandat clar al decidentului (ce vrea să facă Antonescu acum, adică să strîngă camerele reunite să îi spună lui Băsescu ce să spună la Bruxelles) este evident cel puțin nepractic. Am fost de această părere încă dinainte să existe această majoritate parlamentară.

Dar nu contează asta acum. Ce contează este cum spui ceva. Germania nu e a dnei Merkel și e o insultă grosolană să pui semnul egal între ele. Orice cancelar ar avea aceeași poziție și trebuie respectat de două ori, pentru țara sa, al cărei buget duce Europa asta în spate (nu e vina lor că noi nu reușim să cheltuim banii pe care ni-i dau) și pentru propria persoană, și dna Merkel e politicianul cel mai respectabil din lume la ora asta. O femeie din Germania de Est care a ajuns la acest nivel ar trebui să fie un exemplu de manual pentru cum să crești tinerii lideri. Mai ales din partea Noricăi Nicolai, o femeie, expresia cu fusta e de necrezut. Ce treabă are fusta? De ce o asemenea referință vulgară, care aduce în discuție și genul, și sexul, elemente cu totul irelevante pentru fondul discuției. Cum să iei în serios o țară ai cărei reprezentanți europeni se exprimă așa? Mai ales că aceeași idee se putea exprima cu totul altfel: desigur, dacă nu vrei prin asta să mobilizezi lumea la Amărîții din vale contra lui Băsescu, asistatul dnei Merkel. Dar chiar dacă asta urmărești, sînt limite, și asta e o limită. E mai mult decît o grosolănie, e o greșeală să permiți unui asemenea limbaj să ne reprezinte în politica europeană atunci cînd deja nu știu ce armată de protocol va trebui USL să își dreagă punțile europene după alegeri.

M-a întrebat recent un profesor la Oxford care vrea să promoveze mai mult Europa de Sud-Est dacă îl cunosc pe ministrul nostru de Externe și ar fi demn de invitat. Ce era să spun? Îl cunosc, sigur, e unul care a spus cînd era purtător de cuvînt că Băsescu a ajuns președinte ascunzîndu-se sub fusta mea! Bineînțeles că nu am spus așa ceva, nu spun niciodată lucruri de acest gen că fac o impresie catastrofală, dar stați liniștiți că de la stadiile preliminare, revista presei făcută de ambasadă despre personaj chestia asta, și altele, vor ieși la iveală. Că nu poți să ascunzi în străinătate care e de fapt nivelul nostru. Cum Dumnezeu să iei în serios o asemenea țară?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Fustele doamnei Merkel

 1. mihaela

  doamna
  poate cmentati putin si spusele luiPonta (tot cf presei romane) ca daca stiam ca ue ne aduce dna si ani in loc de sosele si locuri de munca (citat aproximativ) poate ne mai gindeam.
  Eu cred ca acesta este punctul cel mai dejos al josniciei tinarului polician, speranta de azi si de miine a PSD

  Reply
 2. cbabeanu

  Corecta teoretic asertiunea d-nei Mungiu , dar cu citeva amendamente :
  1.Masurile economice luate de PPE sint creatia d-nei Merkel in buna masura ; aceste masuri, care incearca sa salveze lucrurile pe spinarea populatiilor si in favoarea marilor corporatii financiare, au adincit criza ;
  2. Dl. Basescu a fost mentinut la putere, contrar vointei cetatenilor romani , de presiunile si amenintarile unor lideri europeni, printre care si d-na Merkel ;
  3. D-na Merkel, inainte de 1989, a fost secretara cu propaganda in cadrul comunistilor est-germani ; ca si Base, D-na Merkel si dl Barosso sint fosti comunisti convertiti la democratie si care azi ne invata ceea ce in tinerete detestau…

  Reply
 3. viorel

  Daca politicienii nostrii ar iubii Romania, situatia ar fi alta si nu face comentarii inutile.
  Cui foloseste sa iti arati muschii de furnica celui care, ne place sau nu, ne-a ajuta (adevarat ca din considerente stratedice), dar asa e viata.
  Trebiue inteles ca nu putem trai singuri pe lume.
  Trebuie inteles ca depindem de altii destul de mult.
  Ce nu vad politicienii (asta din cauza ca au alta Romanie, au interese personale si de grup, etc.) este ca populatia a saracit cumplit, iar policile din anii trecuti au fost doar de indatorare. Doar astfel poti sa controlezi un popor care se pare se vrea sa devina doar populatie.
  De ce uita romanii ca au mai dormit odata si altii au lucrat pentru ei?
  Sa ceara socoteala politicienilor la cabinele din teritoriu sa ceara lamuriri autoritilor, gratie Legii 544.
  Sa ceara Administratiilor transparenta in decizii si cheltuirea de bani publici.
  Stie cineva de existenta unui plan de dezvoltare pe termen mediu si lung?
  Banii sunt sifonati pe lucrari de ultima ora si clietelar.
  Cine a prosperat! doar cei ce au folosit bani publici.
  Politicile de dezvoltare ar trebui sa fie facute de toate partidele, politicienii trebuie sa slujeasca interesul celor care le cere acum votul si uita din 10 decembrie de ei. Trist, dar si nepasarea noastra a ajutat la toate „realizarile” de pana acum.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *