Adrian Popescu

Ar trebui să plece ministrul Florin Cîțu acasă după aprobarea moțiunii simple?

Cu 59 de voturi pentru și 56 împotrivă, moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Florin Cîțu al Finanțelor a fost ieri aprobată în Senat, intitulată „Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE”.

Ca să încercăm să răspundem la întrebarea din titlu, trebuie să vedem întâi cum ne uităm:

 • constituțional, nu, nu trebuie să plece acasă. O spune și CCR, prin Decizia 148/2007, afirmând că prin moţiunea simplă s-a pus la dispoziţia parlamentarilor un instrument mai eficient  de realizare a funcţiei de control a Parlamentului asupra Guvernului, dar adoptarea unei moţiuni simple nu are ca efect juridic direct revocarea unui membru al acestuia. Moţiunea simplă are, însă, efecte în plan politic, marcând o victorie a forţelor politice care au iniţiat-o şi susţinut-o, cu un ecou corespunzător în opinia publică”;
 • politic, da, poate că ar trebui retras.

Cu atât mai mult cu cât, anterior, mai toți liderii PNL trimiteau acasă din când în când declarativ pe câte un ministru de la PSD care se alegea cu o moțiune simplă în Parlament. Noi, acasă, ne-am ales mereu cu circul de rigoare, ca și de data asta.

Pe 7 decembrie, Florin Cîțu ne promitea că pe 9 decembrie vom asista la o premieră și ca va fi pentru prima oară în ultimii 3 ani când vreun ministru de finanțe ne va spune adevărul, cu hashtagul #RomaniiTrebuieSaStie. Am fost pe recepție și n-am aflat mare scofală. Voi ați auzit ceva? Ați aflat adevărul?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Ar trebui să plece ministrul Florin Cîțu acasă după aprobarea moțiunii simple?

 1. Relu

  La un așa titlu de moțiune, pastișat după expresia „______, thy name is ______”, în cele mai multe cazuri cam misogină, oricât de javră manipulatoare (poate) de curs este Câțu, oricâte delicte de inițiat are (poate) la activ, oricât de lipsit viziune și soluții (nu cârpeli) este, să mai rămână.
  Culmea ar fi ca titlul de doi bani și misogin să fi fost scornit de filoloaga îndoctoricită Olguța!
  Ce mai urmează: o moțiune cu un titlu luat dintr-un film indian sau din al defunctului Sergiu Nicolaescu (nu c-ar fi o diferență de natură estetică între aceste două surse!)? Ori un titlu de poezie de Păunescu sau Vadim? Poate că ultima variantă ar fi mai potrivită Olguței…
  Pesediștii umblă ca niște zombies, iar Câțu, Orban, Turcan et al. zburdă copilărește în magazinul de dulciuri fără stăpân.
  Cred că noi ar trebui să plecăm din circul ăsta sinistru.

  Reply
 2. CMC

  Nu ar trebui sa plece din cauza (sau datorita) motiunii.
  Ar trebui sa plece pentru:
  – declaratii aberante depre bugetul Romaniei – cu contabilitaea dubla;
  – pentru fortarea cresterii deficitului in acest an, ca sa dea vina pe „fostii”:
  „Ministrul Apararii: I-am raportat domnului prim-ministru că banii aceştia pe care i-a deblocat ministerul Finanţelor, cele două miliarde, se duc în plata în avans a rachetelor Patriot pentru a nu pierde banii pe care i-am avut destinaţi pentru corvete şi rachetele de coastă, în felul acesta slăbind, reducând presiunea pe bugetul de anul viitor”.
  – pentru ca fost fortat de BNR sa demisioneze in urma atacului speculativ asupra leului;
  – pentru declaratii alarmiste in fiecare an in legatura cu deficitul bugetar: 28 mar. 2018 – Romania va avea un deficit structural de 4,9% in 2018 (Florin Citu).
  – pentru eliminarea supraaccizei la carburant care se va vedea doar in incasari reduce la bugetul de stat si niciunde altundeva (in afata de profitul multinationalelor din petrol);
  – pentru sustinerea obligativitatii contributiei la fondurile de pensii private si in special a procentelor pe care le incaseaza administratorii fondurilor din contributiile salariatilor si nu din profitul pe care il obtin pentru salariati;
  samd…

  Reply
  • JK

   Unii susțin că n-ar trebui să plece, ci ar trebui să fie săltat:
   https://www.catavencii.ro/citul-neprins-e-speculant-cinstit/
   Iar Standard & Poor’s le-a băgat de la distanță moțiune de cenzură liberalilor. Pesediștii sunt atât de proști încât nici n-au băgat de seamă că li s-a ridicat mingea la fileu, iar USR-iștii își dau unii altora în cap cu bâta democrației interne de partid, „arma noastră cea mai prețioasă” (singura și ineficientă, se pare). Băsescu nu se bagă (ca să poată critica), dar participă (la guvernare).
   Mișto țară, ieftine resurse! Cum să nu-ți vină să-o colonizezi? E ca un fel de Tahiti pentru marinarii stătuți.

   Reply
  • CMC

   S&P e ca Bruxelles-ul…
   Accvepta orice coruptie, dar sa fie de dreapta…
   Basescu s-a prin de asta mai demult si a trecut PD-ul din stanga – de la socialisti, in dreapta – la populari.
   Si PD-ul a furat bineeeeee…….!!!!!!

   Reply
   • S

    Asta-i diferența: cei de stânga ievaluiează (ca Tudorel), cei de dreapta (ca Băse) re-evaluează. Când stângacii taie salarii și pensii, zboară de la putere, când a tăiat Băsescu, a zis „Îmi asum.” N-am înțeles nici până azi cum, dar poate că „Îmi asum” este o expresie într-una din limbile vorbite de strămoșii lui în stepele Asiei și care poate înseamnă „Muriți, băi, țigani împuțiți!”

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *