Daniel BefuMihai Goțiu

EXCLUSIV. Cine este milionarul Tiberiu Urdăreanu, reținut azi de DNA într-un dosar în care l-ar fi mituit pe primarul suspendat al Iașului, Gheorghe Nichita, reținut și el de procurori

Milionarul Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI și unul dintre ”părinții” contractelor cu statul, a fost reținut în această seară de DNA, într-un dosar de corupție, în care a fost reținut și primarul suspendat al Iașului, Gheorghe Nichita. Tiberiu Urdăreanu, este și membru în partidul lui Oprea, UNPR, în cadrul căruia care conduce „departamentul de energie, resurse si politici industriale”. Urdăreanu ar fi suspectat că i-ar fi dat mită primarului suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, care a fost reţinut şi el în dosar. Mai multe detalii despre dosarul procurorilor aici.

În luna februarie a acestui an, România Curată a realizat un profil amplu al milionarului Tiberiu Urdăreanu (pe care îl puteți citi mai jos). Profilul lui Urdăreanu a fost făcut în cadrul Raportul de țară pe care Societatea Academică din România (SAR) l-a realizat în cadrul proiectului ANTICORRP – Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption. Raportul scoatea în evidență disfuncționalități majore ale instrumentului care ar fi trebuit să asigure transparența procesului de atribuire a contractelor publice – Sistemul Electronic de Achiziții Publice sau, mai pe scurt, SEAP. Analiza din cadrul Raportului SAR ridică o întrebare majoră: nu cumva întregul sistem a fost în așa fel conceput încât să ofere doar o aparență de transparență contractelor publice? Întrebarea e cu atât mai legitimă, cu cât SEAP a fost realizat de grupul de firme UTI, beneficiare, la rândul lor, a unei liste impresionante de contracte cu statul, de la începutul anilor 90 și până în prezent (inclusiv realizarea Agendei Digitale a României, care ar trebui să preia și să eficientizeze SEAP) – Mai multe detalii despre Raportul de țară aici.

***

Cine e Tiberiu Urdăreanu și UTI. Avere de 100 milioane de euro

Tiberiu Urdăreanu figura, în 2014, pe locul 46 în TOP 300 Capital al bogătașilor României, cu o avere evaluată la 98-100 milioane de euro. Asta după ce, la un moment dat, ajunsese până pe locul 21, cu averea estimată la 180-200 milioane de euro. Bogăția lui Urdăreanu se bazează pe grupul de firme UTI, înființate imediat după 1990, care au la activ o listă absolut impresionantă de contracte cu statul.

Maior rezervist, Tiberiu Urdăreanu a lucrat înainte de 89 la Institutul de Cercetari Militare de la Clincen. Este fiul generalului Tiberiu S. Urdăreanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto în vremea regimului comunist. A fost decorat de Ion Iliescu în 2004 cu  Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler și l-a însoțit în 2006 pe Președintele Traian Băsescu într-o vizită oficială în China, Tiberiu Urdăreanu este patronul firmei UTI Group și defel e un om sincer, recunoscând că preferă contractele cu statul, care reprezintă grosul cifrei sale de afaceri, pentru că: “Este mult mai tragic ce se intampla cu un client privat strain, care poate sa dispara la un moment dat. Clientul de la stat, chiar daca va intarzia, tot va trebui sa plateasca”, conform unei declarații făcută pentru ZF în 2009.

UTI Group este împărţit în UTI Systems (furnizează soluţii pentru sisteme de securitate), Cobra Security (furnizează servicii specifice de securitate pentru bunuri şi persoane), UTI Retail Solutions (furnizează echipamente şi soluţii pentru securitatea spaţiilor comerciale şi a fondului de marfă) şi UTI Instal Construct (construcţia şi instalarea de sisteme electrice).

”Pioner” al afacerilor cu statul

urdareanu gspUrdăreanu (foto – gsp.ro) este unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul. Prin intermediul UTI, în 1993 firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coandă Otopeni, în mandatul de ministru al transporturilor al lui Miron Mitrea, considerat un apropiat al său. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele plătite de stat către firmele lui Urdăreanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul României, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legată de Urdăreanu, a furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP. UTI s-a ocupat și de monitorizarea rețelei de metrou a Metrorex (contract de 11 milioane euro) STS, dar a prestat și pentru Transelectrica, companie în ale cărei stații de transformare a instalat sisteme de securitate, dar și achizitia sistemului informatic al Cazierului Judiciar Român (ROCRIS). În 2012 a UTI realizat modernizarea Institutului de Cercetare Proiectare Sisteme de Producție SA, un proiect de 7 milioane de euro.

UTI Traffic Management SA a realizat și sistemul de management al traficului din Bucuresti și a introdus sistemul automat de taxare în autobuzele din Capitală, iar în urma unui contract câștigat în 2009, s-a ocupat cu montarea a 18.000 de metri liniari de separatoare de trafic.

Firma Certsign, controlată de Tiberiu Urdăreanu, se numără printre puţinele societăţi autorizate să emită certificate de semnături digitale recunoscute oficial de statul român. În SC Certsign se regăsesc două entităţi juridice din cadrul unui grup financiar condus de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu: UTI Holding BV şi UTI Grup.

La începutul lui 2014 SC UTI Group SA  și-a adjudecat o licitaţie de 35 de milioane de euro, organizată de MTI cu finanțare europeană, pentru emiterea online a actelor de stare civilă (SIIEASC), în tandem cu SC CertSign SA (altă firmă controlată de Urdăreanu) și SC AM Project Design & Consulting SRL. Proiectul prevede servicii de dezvoltare și implementare, servicii de scanare și stocare a arhivei istorice pentru SIIEASC, furnizarea echipamente hardware — servere și echipamente de stocare (PC, UPS, imprimante, echipamente comunicații, certificate digitale) — pentru toate cele 3188 de Unități Teritorial Administrative, inclusiv dotarea unui data center. Totodată, se vor presta servicii de consultanță în domeniul managementului de proiect, informare și publicitate pentru implementarea proiectului. “În urma reevaluării ofertelor depuse în cadrul procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică ‘Sistemul Integrat de Emitere a Actelor de Stare Civilă’ — (SIIEASC), Ministerul pentru Societatea Informațională a stabilit câștigătoare asocierea formată din SC UTI Group SA (lider al asocierii), SC CertSign SA și SC AM Project Design & Consulting SRL. În cadrul proiectului vor fi scanate şi digitizate toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, aproximativ 75 de milioane de documente. Sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă trebuie livrat înainte de 1 iulie 2015. UTI a dezvoltat și implementat și alte sisteme cheie la nivel național: dosarul electronic de sănătate, vigneta electronică, portabilitatea numerelor de telefon, sistemul informatic de management al canalelor navigabile.

Urdăreanu este și contractorul principal în proiectul de fibră optică Netcity din București, început în 2008, în urma unei investiții de 300 de milioane de euro, majoritar asumată de Urdăreanu. La baza proiectului stă un contract de concesiune a rețelei de fibră optică din București, încheiat între municipalitate și UTI Systems. Rețeaua subterană cu o lungime de 850 de kilometri cuprinde tot Bucurestiul, plus zona metropolitană din apropiere, constructorul urmând să-și recupereze banii din închirierea serviciilor pentru urmatorii 50 de ani. În urma implementării Net City, cablurile de pe stâlpi sunt coborâte în sbuteran, atât din considerente estetice, cât și de siguranță.

În iulie 2014 UTI Grup a semnat cu Primăria Municipiului București un contract de 34 milioane de lei (7,6 milioane euro) prin care va asigura, timp de patru ani, serviciile de întreţinere şi administrare tehnică a echipamentelor şi sistemelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale, cel mai mare stadion din ţară. În septembrie s-a desfășurat o primă etapă, cu care s-au cheltuit 900.000 euro pentru servicii de întreținere și administrare tehnică a echipamentelor și sistemelor care asigură funcționarea Arenei Naționale. Lucrările, finalizate în septembrie, au constat în achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a unui sistem de aerare, fertilizare și drenaj activ (Osmo Drain, Germania) și a unui sistem de insoliere artificială pentru stimularea creșterii gazonului (SGL, Olanda), dar și în înlocuirea gazonului inițial cu un nou produs de calitate superioară care respecta standardele europene în domeniu (Hendriks Graszoden Group, Olanda).  De asemenea a fost amenajată o pepinieră pentru cultivarea parcelelor de gazon de 100 mp, care permite înlocuirea rapidă a suprafețelor degradate în timpul meciurilor.

Lupul paznic la stână

În octombrie 2014, UTI a semnat și Contractul pentru implementarea Sistemului informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice (SICAP), atribuit prin licitație publică de Agenția pentru Agenda Digitală a României. UTI va asigura, de asemenea, migrarea datelor din sistemul existent SEAP și integrarea funcțională a acestora în structura și arhitectura noului sistem. Tranziția la noul sistem se va face transparent pentru utilizatorii finali, fără a avea impact asupra sistemului public de achiziții și fără întreruperea funcționării acestuia.

***

Problemele UTI cu DNA

Iunie 2014: Trimiterea în judecată a președintelui Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu

Pe lângă Uioreanu, a fost trimis în judecată şi un director al companiei UTI, deţinută de milionarul Tiberiu Urdăreanu. DNA susţine că Uioreanu, printr-un consilier judeţean, a solicitat directorului companiei UTI suma de 20.000 euro pentru concesionarea parcării şi serviciilor de parking din cadrul Aeroportului Internaţional din Cluj.

 “Uioreanu a pretins, împreună cu inculpatul Petran Ioan, consilier judeţean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Davidescu Gabriel Radu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (câte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj) pentru ca, în exercitarea atribuţiilor funcţiei, să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să emită o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se aprobe, în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretinşi, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro”.

Reacția UTI: ”Grupul de companii UTI a luat notă de ancheta DNA, finalizată prin trimiterea în judecată a mai multor persoane, în care apare și numele unui director al unei companii afiliate UTI și, vă asigurăm că vom coopera în mod prompt și transparent cu autoritățile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informație care va fi solicitată de organele de anchetă și instanța de judecată (…) Considerăm  această situație o neînțelegere și înainte de orice masură internă, așteptăm pronunțarea instanțelor competente în materie.”

1 februarie 2014: Acțiune de amploare a Poliției

Luna februarie a început cu o operațiune de amploare a Poliției Române care, într-o singură zi, a efectuat 146 de percheziții în Bucureşti şi 11 judeţe, fiind vizate 90 de persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune în domeniile IT şi construcţii, cu un prejudiciu de 30 milioane de euro. Conform surselor judiciare printre firmele percheziţionate au fost Erbaşu, UTI, Strabag, Romsys şi Total Network Solution. Majoritatea instituțiilor media s-au concentrat pe Erbașu, companie cu un background extrem de controversat, care include inclusiv o sinucidere cu multe semne de întrebare a fondatorului Mihai Erbașu, în urmă cu 10 ani, și, într-o anumită măsură pe Strabag, compania austriacă de construcții, implicată în licitația exorbitantă pentru tronsonul Comarnic-Brașov. UTI a scăpat mai puțin șifonată. Deocamdată. (”deocamdată” se referea la data luna februarie a acestui an, când a fost publicat profilul de mai sus – n.r.)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “EXCLUSIV. Cine este milionarul Tiberiu Urdăreanu, reținut azi de DNA într-un dosar în care l-ar fi mituit pe primarul suspendat al Iașului, Gheorghe Nichita, reținut și el de procurori

 1. Spânu

  Ma intreb daca din acest circ mai rezulta ceva? Nichita intra si iese, Oprescu intra si iese (la fel de vesel cum a intrat; dupa cate boli isi gasise, ma asteptam sa-l vad pe targa), Udrea e iar si iar votata in parlament si tot urmarita (si atat) este: au procurorii DNA (pe care ii stimez ca noi toti) substanta in dosare, sau facem precum cu cel al Revolutiei?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Spânu: arestul preventiv prelungit se poate transforma într-un abuz; o mare parte a dosarului este făcut de procurori înaintea arestării preventive, după arestul preventiv, trimiterea în judecată trebuie să vină cât mai repede

   Reply
   • Spânu

    Exact, asta ma intrebam si eu: au deja substanta procurorii cand incep arestarile, incat trimiterea in judecata sa survina intrun timp rezonabil? Oricat am uri pe cineva dintre presupusii corupti, nu putem fi de acord sa stea la ‘beciul domnesc’ cu lunile, pana aduna procurorii dovezi suficiente!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *