Pe bună dreptate, avocații statului român în litigiul cu Gabriel Resources, de la tribunalul de arbitraj al Băncii Mondiale de la Washington – de la LDDP (Leaua Damcali Deaconu Păunescu, din România) și LALIVE (din Elveția – își trăiesc momentul de glorie și primesc felicitări. Sistemul curților de arbitraj, derogatoriu de la dreptul comun, este unul care, din start, avantajează companiile, în detrimentul statelor (am scris aici de ce un laureat Nobel pentru economie a botezat acest sistem ca fiind unul al terorismului prin litigii). Însă pe lângă avocații statului român, există un grup de avocați mai puțin vizibili – avocații Roșiei Montane – a căror contribuție, în cea mai mare măsură pro bono, s-a întins pe mai mult de două decenii.
Victoriile avocaților Roșiei Montane
E vorba de Ștefania Simion, Andreea Szabo, Marius Harosa și Dumitru Dobrev. Împreună sau separat, vreme de peste 20 ani, avocații Roșiei Montane:
- au câștigat peste 40 de procese în România, în care au suspendat și/sau anulat diferite acte (avize, certificate, autorizații etc.) emise de autorități publice, în mod abuziv și/sau ilegal, în favoarea companiei miniere; cele mai importante au fost certificatele de urbanism (de patru ori!) și, mai ales, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic (de două ori);
- acest din urmă act (eliberat abuziv în 2011 și anulat definitiv în 2022, de Curtea de Apel Ploiești) a fost unul esențial în litigiul de la Washington, fiind invocat de avocații companiei Gabriel Resources în justificarea pretențiilor lor (atât pentru negarea valorii excepționale a patrimoniului cultural de la Roșia Montană, cât și pentru sumele solicitate, compania ajungând să atingă maximul capitalizării ei la Bursă, de peste 3 miliarde de dolari, în vara anului 2011, în ziua în care s-a anunțat emiterea lui; aceasta a fost și valoarea de referință invocată de către avocații lui Gabriel pentru cea mai consistentă parte a despăgubirilor solicitate);
- la sfârșitul anului 2016 au realizat un contra-memoriu celui realizat de Ministerul Finanțelor, în care susțineau includerea Roșiei Montane în UNESCO și arătau că acest lucru nu va afecta șansele României în litigiu; argumentele, susținut de secretarul de stat Oana Bogdan și de ministrul Culturii Corina Șuteu, memoriul a fost decisiv în luare deciziei lui Dacian Cioloș de a da undă verde depunerii dosarului de candidatură;
- în vara anului 2021, tot în urma consultării cu aceștia și pe baza argumentelor lor, am realizat un nou document, pe care l-am pus la dispoziția colegilor din USR din Guvern și Coaliția de Guvernare, când s-a încercat pentru ultima dată blocarea includerii Roșiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, prin retragerea dosarului; din nou, documentul a fost unul esențial în luarea deciziei de a lăsa procedura să meargă mai departe;
- împreună cu o echipă de avocați internaționali, au redactat cele trei intervenții de tip amicus curiae în favoarea statului român, depuse la tribunalul de la Washington, dintre care două au fost admise de curte – o premieră pentru acest tip de litigii.
În spatele scurtelor paragrafe enumerate mai sus sunt ani, zeci de ani de muncă și de implicare, nopți nedormite, dar și multă încredere și dedicație. Victoriile în justiție obținute de avocații Roșiei Montane au fost esențiale pentru mișcarea de rezistență, stopând de mai multe ori pornirea abuzivă a proiectului distructiv și dând speranță opozanților proiectului minier și certitudinea că, indiferent de manipulările și minciunile din spațiul public, dreptatea e de partea lor. Nu în ultimul rând, au fost esențiale în litigiul de la Washington.
Pe de o parte, actele anulate au demonstrat că proiectul propus de subsidiara lui Gabriel Resources, RMGC, nu respectă legislația din România (iar statul român nu poate fi făcut vinovat că nu a autorizat un proiect ilegal – nota bene: în litigiile interne, actele autorităților române au fost cele atacate și desființate, compania intervenind, în mai toate procesele, de partea statului român).
Pe de altă parte, mai ales prin anularea certificatului de descărcare de sarcină arheologică și includerea Roșiei Montane în UNESCO au fost desființate argumentele avocaților lui Gabriel Resources legate de așa-zisa ”lipsă de valoare” a patrimoniului cultural de la Roșia Montană – teza acestora fiind că zona ar fi fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din România (cea care îi oferă protecția juridică) doar pentru a le ”repudia politic” proiectul minier. Ține de o logică elementară că un sit care are valoare pentru istoria și cultura universale are valoare și pentru patrimoniul național.
Până la urmă, nu pentru că așa s-au aliniat astrele, ci după ani de muncă și implicare, VICTORIA E DEPLINĂ: nu doar că a fost stopat proiectul distructiv, dar am câștigat și litigiul și ne-am ales cu Roșia Montană în UNESCO!
Reacțiile avocaților Roșiei Montane
Sper să am timp să revin, mai pe larg, cu detalii/interviuri cu fiecare dintre avocații Roșiei Montane, dar și cu a altor oameni care au adus victoria deplină pentru Roșia Montană și a căror implicare avocații statului român (repet, fără a le minimiza meritele, în ciuda divergențelor pe care le-am avut) au valorificat-o la Washington. Acum, pe scurt, câteva cuvinte și primele lor reacții, pe Facebook.
Andreea Szabo, unul dintre primii avocați pe probleme de mediu din România (cel mai recent implicată în procesele care au desființat ordinele unor miniștri pentru masacrat păsări sălbatice).
Ștefania Simion nu a fost doar avocat, ci una din veteranele Campaniei Salvați Roșia Montană. De fapt, în cadrul campaniei luat decizia de a urma Dreptul, pentru a putea apăra mai bine Roșia Montană, dar și alte cauze civice. A activat în Asociația Salvați Bucureștiul și în alte ong-uri cu profil urbanistic, a fost consilier parlamentar, iar acum este directorul Parcului Natural Văcărești.
Mult mai bine decât mine le descrie pe Andreea Szabo și Ștefania Simion, Dumitru Dobrev, implicat și el în cauza Roșiei Montane de două decenii:
”Andreea Szabo a avut un aport crucial în recursul RMGC împotriva sentinței Curții de Apel Brașov de anulare a certificatului de descărcare arheologică dat Ministrul Culturii Răzvan Theodorescu și mai târziu, în acea noapte albă în care am redactat contra-memoriul care le-a permis secretarului de stat Oana Bogdan și Ministrului Culturii Corina Șuteu să înfrunte opoziția Ministerului de Finanțe și a celui de Justiție, care nu voiau ca dosarul Roșia Montană să fie trimis la UNESCO.Avocații pledanți sunt ca un pilot de Formula 1, dar ce s-ar face un pilot de Formula 1 fără un șef al echipei de mecanici care întrețin bolidul ca pe un ceas elvețian?Acel șef de echipă a fost Ștefania Simion care, cu o răbdare de chinez bătrân, a citit toate cele 40 de bibliorafturi ale raportului la Studiul de Impact asupra mediului depus de RMGC, a scotocit prin toată legislația de mediu ca să scoată la iveală nulitățile ascunse de RMGC printre tone de limbaj de lemn. Cu o memorie de elefant, ținea minte dosare întregi cu detalii care păreau la prima vedere insignifiante, dar care puteau să facă diferența, la timpul și la locul potrivit.”Dumitru Dobrev
Nu există oameni singuri și succese întâmplătoare! Victoriile sunt rodul unor echipe, ale unor ”armate” de activiști, voluntari, arhitecți, istorici , arheologi, urbaniști, juriști, care au dus, cu munca lor laborioasă și stăruitoare, la rezultatele urmărite. Cu respect și bucurie mă înclin în fața tuturor celor care, prin perseverența lor, au făcut ca visele de acum 20 de ani să devină realitate și amenințarea proiectului RMGC să dispară în neant!Marius Harosa
Si asta dupa ce lui Bolos i-au garantat ca procesul e pierdut…Vorba unui maestru avocat ,,din eroarea judecatorului se mai intampla sa castig si eu cate un proces fara sa vreau, nu pot garanta ca le pot pierde pe toate, judecatorul decide, nu avocatul”.
***