Domnul ministru al Mediului, Tanczos Barna, s-a urcat pe bicicletă și a pedalat prin pădurile de pe lângă București în care s-a desfășurat concursul de cicloturism ”Prima evadare”. S-a fotografiat cu inițiatorii, i-a felicitat și s-a declarat indignat indignat de distrugerea potecilor din pădure (arate cu plugul!). Foarte frumos! Doar că directorul Direcției Silvice (DS) Ilfov și fost director general adjunct al Romsilva, Cezar Răduță, e, în continuare, în funcție, chit că au trecut vreo trei săptămâni de când s-a petrecut aberația (detalii aici). Coincidență (sau nu?), vorbim de un director trimis în judecată de DNA, preocupat mai mult de afaceri cu terenuri decât de administrarea pădurilor publice din subordine. Iar legea privitoare la protecția pădurilor de lângă București este, încă, în așteptarea unui aviz (favorabil) din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
”Chiar îmi place foarte mult să merg în pădure, să alerg în pădure, cu bicicleta mai rar, dar îmi place mult alergarea şi săptămânal alerg kilometri întregi în pădure, pe drumuri forestiere sau pe poteci. Este o senzație incredibilă și le recomand tuturor să facă acelaşi lucru, să iasă în pădure, să se simtă bine, să facă mişcare în pădure. Iar dacă în Regia Naţională a Pădurilor sunt persoane care nu înțeleg acest lucru trebuie să îşi schimbe mentalitatea”. Asta a fost prima reacție a lui Tanczos Barna, după ce activiștii de mediu au prezentat imaginile, greu de calificat, cu potecile din pădure arate cu plugul!
”Rolul social al pădurilor din jurul marilor orașe este incontestabil, prin urmare exploatarea acestor păduri ar trebui să însemne doar tratamente și lucrări silviculturale pentru asigurarea funcțiilor de protecție si sociale a pădurii și pentru protecția obiectivelor instalate în interiorul acestora”, a scris ministrul, pe Facebook, după ce a pedalat, prin pădure, alături de activiștii de mediu și organizatorii concursului ”Prima evadare”.
Concursul a trecut. După imaginile postate pe pagina de Facebook a competiției, a fost un succes. Dar problemele de fond rămân. Accesul liber în pădure rămâne la bunul plac al unor directori din Romsilva, precum cel al DS Ilfov, Cezar Răduță. Cum să le schimbi ”mentalitatea” dacă după un astfel de gest rămân în funcție? Să se ducă să se ocupe de imobiliare, că la asta pare foarte priceput (conform declarațiilor de avere, tranzacționează în veselie terenuri de zeci și sute de mii de euro – detalii aici). Și să-și vadă de procesul penal, că nu sunt de ici de colo acuzațiile pentru care a fost trimis în judecată de DNA (vezi aici).
Să nu ne ascundem după deget. Distrugerea potecilor a vizat direct blocarea accesului în pădure al oamenilor, pe jos ori pe bicicletă. În sensul ăsta, Codul Silvic e, din păcate, extrem de restrictiv, un astfel de acces fiind permis doar pe poteci și drumuri amenajate (un acces obținut, oricum, cu greu, în 2020, când s-a modificat Codul Silvic). Distrugând potecile, practic, s-a creat pretextul de a interzice accesul în acele zone ale pădurii.
De ce nu vrea domnul Răduță (și alți șefi din Romsilva, nu toți) să intre cetățenii în pădure? Păi cum ar mai putea tăia în voie fără grija unor sesizări civice? Cum ar mai putea ridica cabane, căbănuțe și alte construcții ”temporare”? Cum ar mai putea vâna în voie (a se vedea doar înregistrările Agent Green, chiar cu domnul Răduță surprins la asemenea partide de vânătoare)? Ori cum (în alte județe) s-ar mai bracona trufele, distrugând pădurile cu sapa?
Ca ministrul al Mediului, domnul Tanczos Barna poate mai mult decât să pedaleze și să dea declarații frumoase. Are mai multe instrumente să elibereze din sistem directori Romsilva cu asemenea mentalități. Iar dacă îi pasă cu adevărat de pădurile de pe lângă București, se poate grăbi și cu avizul pentru legea care interzice tăierile din păduri din județul Ilfov. Că e o lege care se încadrează perfect respectării rolurilor social și de sănătate publică al pădurilor, pe care domnul ministru le-a invocat. Inițiativa ”Împreună pentru Centura Verde” a trecut deja de 6.000 de semnături (dacă nu ai semnat-o deja, o poți face aici și/sau să o dai mai departe). Iar propunerea legislativă în acest sens a primit deja avize favorabile de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social ( detalii aici). Domnule ministru, când vine și avizul de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor?.
***
Citește și:
INCALIFICABIL: Romsilva a arat potecile din pădurile de lângă București, pentru a sabota accesul oamenilor, pe jos sau pe bicicletă!
Detalii despre inițiativa civică ”Împreună pentru Centura Verde”, menită să salveze pădurile din jurul Capitalei, aici.
Aici poți semna petiția ”Împreună pentru Centura Verde”.