Mihai Goțiu

INCALIFICABIL: Romsilva a arat potecile din pădurile de lângă București, pentru a sabota accesul oamenilor, pe jos sau pe bicicletă!

Alex Găvan mi-a semnalat o situație pur și simplu incredibilă. Cu foarte scurt timp înaintea concursului de cicloturism ”Prima evadare”, cu o tradiție de 15 ani, potecile au fost arate cu plugul (!!!) de către Direcția Silvică Ilfov, din cadrul Romsilva. Sabotajul vine și în contextul lansării unei inițiative de salvare a pădurilor din jurul Bucureștiului, Împreună pentru Centura Verde, dar și a solicitărilor civice de modificare a Codului Silvic prin care să fie permis accesul liber în pădure, pe jos sau pe bicicletă.

Primele fotografii au fost postate de Daniel Sărdan, pe pagina lui de Facebook, însoțite de un comentariu care acuza și alte acte de sabotarea a competiției, în alți ani:

Romsilva Ilfov a arat ilegal și contrar normelor silvice mai mulți km de poteci ca sa nu mai aibă oamenii acces la pădure, că au auzit că ieșim mâine și ca să se opună organizării Prima Evadare, așa cum o fac de 15 ani prin tot felul de tertipuri ilegale și motive incredibile (foc, cultivări etc.).

(..) Pădurile acestea trebuie să aibă rol social, nu doar să fie tăiate, să fie băgate pe foc și să fie arate, să fie folosite pentru braconaj și să dispară tot ce e mai valoros.

Dacă vă întrebați de ce Ilfovul si Bucureștiul nu au niciun traseu turistic de mers sau pentru biciclete, avem răspunsul în fiecare an prin această atitudine, deși au fost depuse numeroase cereri în care ar fi putut fi create de noi și de alții fără niciun ban de la stat, deși au fost alocate milioane de euro pentru direcția asta.

Nu vor oameni în pădure să nu se vadă toate ilegalitățile făcute și semnalate de noi repetat, confirmate și de corpul de control.

Se comportă de parcă nu au niciun Dumnezeu, niciun respect pentru oamenii care sunt atașați de pădure și vor să o conserve, niciun respect pentru pădurile de lângă București.

La rândul său, Alex Găvan a postat pe pagina lui de Facebook imagini cu arătura și un apel către Romsilva Ilfov:

Dragă Romsilva Ilfov,

Să ari cu plugul în mai mulți ani fix potecile pe care se desfășoară acest concurs, fix înainte de concurs, așa cum ai făcut-o pe o lungime de vreo 2 km și acum câteva zile, sabotând cu bună știință evenimentul cu doar puțin timp înainte de start și amenințându-i astfel desfășurarea, nu este doar un gest abuziv, ci și ceva care, cu siguranță, nu îți face cinste.

Pădurea nu este doar cherestea, ci infinit mai mult.

Considerăm că atât accesul în pădure pentru recreere, sport sau educație, cât și la toate celelalte daruri pe care pădurea ni le oferă necondiționat și cu infinită generozitate este un drept al nostru fundamental. (apelul integral aici)

Detalii despre inițiativa civică ”Împreună pentru Centura Verde”, menită să salveze pădurile din jurul Capitalei, aici

Aici poți semna petiția ”Împreună pentru Centura Verde”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “INCALIFICABIL: Romsilva a arat potecile din pădurile de lângă București, pentru a sabota accesul oamenilor, pe jos sau pe bicicletă!

 1. Bard of Google :)))))

  These are just some of the reasons why Romsilva is a controversial organization in Romania. The organization has a long history of problems, and it is unclear whether it will be able to overcome these challenges in the future.

  Here are some additional details about each of these reasons:

  Allegations of corruption and mismanagement. In 2017, the European Court of Auditors found that Romsilva had failed to properly manage its forests, leading to widespread deforestation. The court found that Romsilva had not conducted proper inventories of its forests, had not implemented effective forest management plans, and had not adequately monitored the activities of logging companies. As a result, the court estimated that Romsilva had lost €1.2 billion in revenue from timber sales between 2007 and 2015.
  Lack of transparency. Romsilva has been criticized for its lack of transparency. The organization has been accused of not providing enough information about its activities, making it difficult for the public to hold it accountable. For example, Romsilva has not published a list of its logging companies, making it difficult to track the activities of these companies and to ensure that they are complying with environmental regulations.
  Inadequate environmental protection. Romsilva has been accused of not doing enough to protect the environment. The organization has been criticized for allowing logging in protected areas and for not doing enough to prevent forest fires. For example, Romsilva has allowed logging in the Danube Delta, a UNESCO World Heritage Site. This logging has led to the destruction of important habitats for endangered species, such as the European bison. Romsilva has also been criticized for its failure to adequately prevent forest fires. In 2016, Romania experienced a series of devastating forest fires that killed at least 24 people and destroyed millions of hectares of forest. Romsilva has been accused of not doing enough to prevent these fires, such as by not clearing dead trees and underbrush that could act as fuel for fires.

  Reply
 2. Castorul Vasile

  Ce ipocrizie: la așa-zisele consultări pentru planurile de management ale parcurilor din subordinea lor mureau de grija comunităților locale și turiștilor care ar fi fost constrânși de zonele de protecție strictă și integrală! Mai ales unsurosul ăla de la Direcția lor de (Distrugere) Arii Protejate făcea un joc atât de penibil cu divagațiile lui semantice, cu impresiile lui de călătorie din Germania (da, se taie în parcuri, zicea el!), cu schimbările de ton de cocotă bătrână, cu zâmbetele lui de mafiot de omenie.
  Ce ridicol, niște mii de oameni, nu unul, se aliniază în spatele unor minciuni pe care GoogleEarth le demontează din câteva click-uri.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *