Dorin Tudoran

De ce mai plîng unii dintre noi după Ceaușescu? Poate li s-a urît cu binele!

Extrase dintr-un interviu acordat lui Cristian Teodorescu pentru Cațavencii: “Pînă și răul zilei de azi este de preferat «binelui» de pe timpul lui Ceaușescu”


(…)

C.T.: Ce crezi, că în România a fost revoluție sau lovitură de stat?

D.T.: Iată o întrebare pe care vom continua să ne-o punem multă vreme, deși știm, tot de ceva vreme, răspunsul la ea. Unii au dat o lovitură de palat, alții au crezut sincer că participă la o revoluție. Cei dintîi au cîștigat – se află în cîștig și astăzi. Dintre ceilalți, unii s-au trezit la realitate, au acceptat-o, așa amară cum este ea. Alții continuă să creadă în revoluție, fiindcă ei au ieșit în stradă cu sufletul curat și nu acceptă nici azi să se întoarcă de acolo cu sufletul murdărit de adevăr. Numai că adevărul nu murdărește nimic, niciodată. Cu toate acestea, nu am nici o problemă de a le respecta dreptul să își apăre sufletul cum găsesc de cuviință.

Cred că ți-am mai mărturisit cîndva că nu am găsit încă motive să amendez două din gîndurile mele. Primul – ”Mă tem că, în decembrie 1989, românii au ieșit din casă revoltați, au ajuns în stradă revoluționari și au intrat în istorie fraieri.” Al doilea – ”În România se întîmplă mereu lucruri foarte interesante, pentru că nu se întîmplă niciodată ce trebuie.”

C.T.: România mai are nevoie de disidenți?

D.T.: Pînă nu demult credeam că nu mai are, dar de cînd partidul aflat la guvernare organizează mitinguri de protest, încep să cred că disidența începe să devină chiar o meserie, și încă una cu frumoase perspective.

C.T.: Cum ți se pare că stăm azi cu democrația?

D.T.: În România, democrația seamănă cu unele buletine Meteo – cu cît se anunță mai mult soare și cer senin, cu atît plouă mai zdravăn și norii se lăfăie pe acoperișurile caselor. Tot așa, cu cît se vorbește mai mult despre democrație, cu cît sînt mai propăvăduite valorile ei, cu atît mai mult legea în Cetate este făcută de un soi de democratură. În țări în care democrația este mai vînjoasă decît în România, mai stabilă, spațiul public găzduiește mai puține dezbateri, declarații, dispute etc. despre democrație. Oamenii vorbesc mai puțin despre democrație – o practică. În România, invocarea democrației se face de dimineața pînă dimineața, devenind o trăncăneală. În timpul acesta, fibra democrației autohtone nu devine mai puternică. Dimpotrivă, se subțiază. Iar cînd apare încă un eșec, cînd nimic nu mai poate fi explicat, de vină este democrația.

C.T.: De ce mai plîng unii dintre noi după Ceaușescu?

D.T.: Cum nu mă număr printre ei, mi-e greu să-ți dau un răspuns bazat pe o certitudine. Pot, cel mult, să avansez o bănuială: s-ar putea să li se fi urît cu binele. Căci pînă și răul zilei de azi este de preferat “binelui” de pe timpul lui Ceaușescu. Numai că unii au uitat acel “bine”, iar alții nu l-au cunoscut. Un cocktail Molotov care încurajează proliferarea somnambulismului civic și politic.

(…)


Integral în Cațavencii: “Pînă și răul zilei de azi este de preferat «binelui» de pe timpul lui Ceaușescu”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “De ce mai plîng unii dintre noi după Ceaușescu? Poate li s-a urît cu binele!

 1. marius

  sa-mi fac cruce din cauza intrebarilor sau a raspunsurilor?!!!
  cu un popor aflat in pragul extinctiei (mai sintem 13 milioane de locuitori in tara), cea mai mare rata de depopulare dupa Siria, cu o economie de monopol (oligopol cartelizat) in proportie de peste 90%, cea mai mica rata a natalitatii din istoria tarii, un sistem financiar economic bazat pe sclavagism si tilharirea la os a propriilor sclavi, sa intrebi de ce unora le e dor de ceasca este… nu stiu cum sa ma exprim mai elegant dar oricum o dau tot cuvintul stupid iese… pai acum e atit de rau pentru o buna parte dintre supravietuitori incit era mai bine pe vremea cizmarului

  poporul asta nu a trait in democratie nici macar o secunda de la infiintarea sa, cel mult a avut uneori statutul de popor sclavagist privilegiat, undeva prin perioada interbelica, deci cum suna sa pui intrebarea „cum stam cu democratia”, raspunsul fiind la fel ca si intrebarea

  ca om ce am participat la Revolutie atit inainte de parasutarea lui iliescu cit si dupa macar din respect pentru eroii care au murit atunci trebuie sa ne asumam esecul Revolutiei de pina in 22 dupa amiaza si infringerea suferita in fata Securitatii si unor ambasade occidentale ce au facut contrarevolutia securista pornita odata cu inscaunarea paiatei iliescu… ca poate dam cartile pe fata si spunem cum ambasada sua a salvat sute de securisti impreuna cu familiile lor pe tot parcursul lui ’90 si parasutati imediat inapoi odata cu reusita contra revolutiei

  Reply
  • Dim

   Marius, nu i-a forțat nimeni pe ex-patrioți (expați) să plece din țară. Nu fii cârnat.

   Reply
    • Dim

     Ceea ce tu insinuezi e că românii, prin natura lor, cel puțin majoritatea, s-au născut sau au mentalitate de sclavi.

     Asta insinuezi, Marius? Ți-am spus să nu fii cârnat.

     Reply
     • marius

      sclavagismul este impus, daca nu cunosti reguli de baza de ce te bagi in discutii ce te depasesc intelectual?!!!

 2. Dim

  Întrebare: De ce mai plâng unii dintre noi după Ceaușescu?

  Răspuns: Comuniștii români, așa de proști și inculți cum erau, au fost capabili să facă ceea ce capitaliștii români (nici până-n zilele noastre și, culmea, nici în interbelic n-a fost mai diferit) nu pot să facă: economie autohtonă.
  Da, economia autohtonă a fost una etatistă, așa e, dar era ceva, era al nostru, cu toate bubele sale.

  „Capitaliștii” români știu doar două lucruri pentru dezvoltare și inovație:

  1) „Să vină străinii.”

  2) FDI – foreign direct investments

  Nimic autohton, nimic cu care să zicem c-am avea economie zdravănă așa cum ne uităm la alte țări.

  În timp ce străinii au firme, corporații, multinaționale și conglomerate, românii se mulțumesc cu chițibușuri cum ar fi restaurante, cafenele, cofetării, transport cu dube și alte chițibușuri/samsarisme (în engleză i se spune „gig economy”).

  Reply
  • marius

   tovarase, economia de monopol tip stalinist comunista este unul si acelasi lucru cu economia de monopol neoliberala, amindoua reprezinta opusul economiei de piata democratice de care romanii nu au beneficiat nici macar o secunda din 47 si pina acum… :)))
   nu exista diferenta de gindire intre stalinisti si neoliberali, deci la lupta tovarase :))

   Reply
   • Dim

    Marius, lumea așa funcționeză: cei care au și cei care n-au.

    Noi facem din categoria care n-au. De ce îi aperi pe străini în timp ce-mi reproșezi polemici citite de pe internautul anglofon?

    Nu fii cârnat.

    Reply
    • marius

     esti profund haotic si depasit ca iq de realitate iar spre deosebire de sclavagism, inteligenta este 100% genetica

     Reply
 3. Pingback: DUPĂ 30 DE ANI... SE ÎNCHIDE CERCUL. România complet confiscată, înrobită și pregătită deja de dezmembrare? CINE CONDUCE ROMÂNIA LA 3 DECENII DE LA "REVOLUȚIE" ȘI CE SIMBOLIZEAZĂ "EROAREA" GOOGLE CARE NE IDENTIFICĂ, EXACT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *