Alina Mungiu-Pippidi

De ce isteria nu salvează România. Și nici măcar opoziția

Românii au o problemă cu alegerile. Și anume, nu percep că s-au terminat, și că ar trebui trecut la capitolul următor.

Înțeleg ca e iarnă grea (vin una din nopțile astea, așa că o să o testez pe pielea mea cîteva zile). Dar nu iarna, sau terorismul, sau propaganda rusească menită să ne distrugă liderii din țările civilizate (de trei zile pe Russia Today programul e numai despre atacuri sexuale ale refugiaților din toată Europa, noroc cu rușii, nu-i așa, că presa sau Facebookul din orașul meu, Berlin, plin de refugiați, nu a înregistrat un incident măcar), nu astea pun probleme la români, care trăiesc mereu pe un fel de continent propriu.

Românii au o problemă cu alegerile. Și anume, nu pricep că s-au terminat.

Cabinetul nou investit a venit realmente pregătit, cu totul scris, cum ar trebui să vină orice opoziție profesională (poate pentru că erau o opoziție atipică, cu majoritate în parlament și multe cadre încă la guvernare), și a curs cu decizii și ordonanțe din ziua întîi. Unele, trebuie spus, care merită felicitări, măsuri de stimulare a întreprinderilor mici, bani pentru studenți, doctori și profesori, inclusiv tăierea unei infame prevederi a guvernului Boc, care, în timp ce fugărea pe cei mai prăpădiți oameni sau pe cei fără venit să îi facă contributori la sistemul de sănătate, desființa aceste contribuții la cei treizeci de mii de salariați de top din România, cu veniturile cele mai mari, mulți în sectorul de stat. Te întrebi de ce Codul fiscal al lui Ponta/Ioana Petrescu a lăsat acești treizeci de mii de privilegiați să nu plătească nici un fel de contribuții sociale, și răspunsul devine evident, nici un guvern din România nu lovește directocrația, din care provin cu toții, ce contează stînga sau dreapta, tot director de regie e cel mai bine să fii, că la multinaționale mai ai și riscuri! Nu am auzit nici un fel de remarcă pozitivă la adresa guvernului Grindeanu că e primul care vrea să facă asta- bravo lor- numai gemete că se desființează cota unică (de fapt, asta era una din formele în care nu mai era unică, ci de-a dreptul regresivă, cu salariații bogați plătind proporțional mai puțin decît cei săraci).

Cît de unică mai e cota unică, și dacă o refacem sau ne întoarcem la taxare progresivă după doisprezece ani de cotă unică, odată ce majoritatea de stînga a devenit așa de clară, ar fi o bună discuție.Dar nu o putem avea, fiindcă opoziția praf făcută în alegeri nu își revine, și în loc să își caute temeiurile proprii și să se întrebe de ce Dragnea avea și legile scrise, în vreme ce băieții lui Cioloș nu au fost în stare să dea campaniei opoziției măcar un proiect de lege scris care să ajute la marketing electoral, adică votați-ne pe noi și primul lucru trecem legea asta, s-a hotărît că menirea opoziției e să blocheze PSD la guvernare. De exemplu, să nu-i lase să treacă ordonanțe de urgență, deși abilitați de Parlament, atacînd la Curtea Constituțională abilitarea (guvernul Cioloș a dat ordonanțe de urgență în toate domeniile pînă la urmă, numai ca să ne facă două tururi de scrutin nu). Peste vară am încercat să îl conving pe Nicușor Dan că se pot face măcar două-trei legi gata scrise, pe sănătate, educație și dezvoltare, dar lui i s-a părut mai scurtă calea prin guvernul Cioloș. Nu a fost mai scurtă decît spre 29 la sută scor cumulat cu liberalii, pentru că guvernul Cioloș nu avea capacitatea de a face aceste proiecte. Estimam la două luni redactarea lor profesională pe bază de analize SAR sau Curs de Guvernare din momentul în care un profesionist adevărat s-ar fi ocupat de fiecare. Neavînd profesionistul (nu că noi nu am ști de unde să îl luăm), liberalii nu au avut nici ei nimic, că nu se pun, sau nu e cazul să se pună, contribuțiile lui Eugen Nicolăescu. Bine, dar nici de acum înainte?

Ideea că menirea principală a opoziției este să facă opoziție la tot ce vrea să facă PSD e o prostie însă. După cum vedem chiar zilele astea, tot societatea civilă e cea care face și va face opoziția de principiu, de exemplu apărarea statului de drept. S-au strîns, de exemplu, peste o sută de mii de semnături pentru demiterea lui Victor Ciobea, un avocat al penalilor, nu al poporului, care atacă legi vechi de 15 ani sau ia partea scriitorilor academici din pușcării. S-a inițiat acțiunea contra România TV. Asta facem noi, societatea civilă, obiective clare și realizabile, nu ne luptăm să întoarcem rezultatul alegerilor. Voi ce faceți, opoziție politică? Totdeauna societatea civilă a fost cea care a reușit să țină piept PSD, dar totdeauna eforturile ei au fost risipite de faptul că de opoziția noastră au profitat politicieni incompetenți de dreapta pe care fie i-am adus la putere, sau nu, că sunt și prea incompetenți să cîștige alegerile și publicul pe bună dreptate nu îi vrea. De data asta văd că opoziția se pregătește de același scenariu, adică în timp ce PSD a reușit să cîștige majoritatea și în clasa de mijloc, și în votul educat la alegerile astea pentru prima oară, cu un program explicit de extindere la clasa de mijloc, opoziția alungă votanții cu ce îi pică sub mînă: se opune la neimpozitarea pensiilor, la măriri de salarii la doctori și profesori, nici nu a băgat de seamă că PSD a întins mîna la mici întreprinzători cu un program de stimulare, de ce nu l-au propus ei, etc.

Demersul opoziției nu are sens pentru că e conceput doar ca gest de campanie. Opoziția, mai ales USR, se ocupă în continuare să informeze publicul că PSD e rău. Dar publicul știe PSD ca pe un cal breaz, mult mai bine decît știe USR, în care nu are deocamdată de ce să aibă încredere. Prezumția că un pensionar nu știe dacă el cîștigă sau nu din eliminarea impozitului e falsă, toată lumea a cam știut ce cîștigă de pe urma PSD, de aia i-au și votat. În plus, dacă PSD va aloca largilor categorii la care a făcut promisiuni ceea ce a promis prin program, banii se vor termina cu alocarea programatică, și pentru cea clientelară (așa zisele investiții, felul de a fura favorit al guvernelor noastre, prin ministerele de dezvoltare) nu va mai rămîne mare lucru, că e sigur că cei de la semestrul european la Comisie se vor agita să declanșeze o avertizare de deficit. Dar acesta e un lucru bun! Lasă să dăm bani la studenți și la asistente sanitare, să dăm bani pe programe la categorii transparente și clare, și nu pe baroni la proiecte imbecile ca roata lui Onțanu în care am auzit că s-a și blocat lumea de Anul Nou, de au trebuit pompierii să-i coboare. Și lasă să înceapă cu alocările programatice, cu ce au pus ei în program, și după aia vor vedea că nu mai sunt alții și mai vorbim atunci de bugetul și planul de dezvoltare multianual. De ce urletele astea la dreapta că nu vor fi bani de investiții, cînd prin manifeste electorale toți erați anti-Keynes, acum dimpotrivă credeți că numai investiția de stat e calea spre dezvoltare? Măi, la școala serală cu voi, dacă n-o fi desființat-o și pe asta dna Andronescu.

Ce trebuie să facă opoziția în principal e altceva. Trebuie să devină o alternativă votabilă pentru data viitoare. Lumea nu a avut ce vota, votanții au fost obligați să aleagă fără mare convingere PNL și USR numai ca să nu voteze PSD, asta a ținut lumea acasă și nu a adus pe nimeni nou la vot, de au luat trei partide mai puțin ca PDL singur. Această situație trebuie remediată, sau PSD va sta zece ani la putere, la diferența care se vede acum și pe substanță, cît și pe stil. Or fi unii mobilizați pe Facebook care dau likes ca idioții la articolele fetei ăleia cu ”Victor Viorel, îți doresc să stai la închisoare pînă crăpi”, dar majoritatea oamenilor nu vor să audă asemenea limbaj, asta nu e cu nimic mai bun decît România TV. Și e contraproductiv, Dragnea și Gabi Firea au cîștigat enorm jucînd rolul constructiv și moderat, acuma opoziția le lasă complet rolul rațional și se autodistribuie în ăia certăreții, recalcitranții, care știu doar ce nu trebuie făcut? Păi e rețeta înfrângerii, pe asta s-au tot pierdut alegeri în România pînă cînd am mai tras noi dreapta la realism în anii nouăzeci. A cui strategie e asta? Unul din ăia care au pierdut alegerile și nu se poate opri? Afară cu el, și dacă era de la servicii, să treacă la monitorizat Russia Today, că eu mai am și examene și trebuie să mă duc și pînă în Afganistan, și să nu se mai bage în politică internă pe viitor…

Din cauza isteriei nu se mai vede ce face PSD rău (că ține afișul mai ales ce face bun sub titlul că ar fi rău). Modifică iar Codul Fiscal ca să scoată impozitul pe case, de ce, că nu era mare? Ajută pe cine, pe speculanții imobiliari? Dar nu avem spațiu să vorbim despre asta, că urlă toată lumea că de ce au pus directori cu delegație la școli, în loc să se întrebe lumea de ce nu s-a înscris nimeni la concursurile de directori și cum se rezolvă problemele școlii pe fond… E absolut imposibil să ai vreo discuție rațională în climatul ăsta.

Cum se poate construi o alternativă, nu o opoziție, e o altă discuție, poate o să revin la ea. Deocamdată, mai încet cu isteria, ieșiți la dat zăpada, că așa e civic, nu doar să chemați armata, și limpezește și creierul. Și dacă veniți cu noi la Ciorbea, fără însemne de partid și Puie Monta, vă rog, și fără agenți acoperiți SRI. Poate au și ei zăpadă de curățat pe undeva și nu se mai ocupă de societatea civilă și partide anti-sistem? Dacă vor să le vadă cîștigînd vreodată alegerile…

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

55 thoughts on “De ce isteria nu salvează România. Și nici măcar opoziția

 1. Laura

  Foarte, foarte corecta aceasta perspectiva.

  Mai mult, intodeauna cand vine un guvern now, exista intodeauna o fereastra de oportunitate (scurta) pentru niste schimbari procedurale utile; asta pentru ca noul guvern are inca amintirea proaspata a frustrarilor din opozitie. Dar aceasta fereastra se inchide repede, mai ales daca tot ce ofera noua opozitie e scandal si obstructionare.

  De exemplu, in loc sa blocheze legea de abilitare la CCR, PNL si USR ar fi putut negocia o regula ca *toate* Ordonantele adoptate in baza legii de abilitare sunt votate, alb sau negru, in primele X zile ale noii sesiuni. Acum avem ordonante si OUG-uri de prin 2006 care nu au fost nici aprobate, nici respinse de Parlament.

  Sigur ca o astfel de negociere nu ar fi mobilizat pe nimeni si nu ar fi generat isterie, dar ar fi putut rezolva o problema pe fond, de mecanisme si de control parlamentar – inclusiv faptul ca Ordonantele ar fi putut fi atacate mai usor la CCR (daca e cazul), fara sa depindem de Avocatul Poporului ….

  Reply
 2. Dumitru

  „nu percep că s-au terminat, și că ar trebui trecut la capitolul următor” Nu-i boala romaneasca. Si americanii vad ca fac la fel.

  Reply
 3. laur22

  Playing to your strength

  Deci pana si dvs acceptatzi ca actualul USR asa cum a fost el incropit la ora asta e doar o opozitzie Gica Contra si nu o alternativa reala la PSD.

  Pai cum ar fi altfel cand uite ce-a patzit Moroianu care s-a trezit vorbind impotriva unuia dintre cei : ” Unul din ăia care au pierdut alegerile și nu se poate opri”.

  Hmmmm cand Moroianu a zis ad literam ” Afară cu el, și dacă era de la servicii, să treacă la monitorizat Russia Today ” ce s-a intamplat si unde atzi fost dvs?

  A si inca ceva cat credetzi ca o sa mai tzina acoperirea „sociatatea civila” face opoziztie isterica la tot ce face PSD pentru ai aduce pe politicienii „de dreapta” dar cumplit de incompetentzi la putere ?
  „Totdeauna societatea civilă a fost cea care a reușit să țină piept PSD, dar totdeauna eforturile ei au fost risipite de faptul că de opoziția noastră au profitat politicieni incompetenți de dreapta pe care fie i-am adus la putere, sau nu, că sunt și prea incompetenți să cîștige alegerile și publicul pe bună dreptate nu îi vrea. ”

  Deci buna intrebare de ce de eforturiel „isterice” si „fanatice” ale „civililor” (politicieni sub acoperire) nu sunt in stare sa profite politicienii asumatzi si presupus profesionistii ?

  Buna intrebare raspunsul este poate in exemplul Gotziu
  Ce este el ?
  Un profesionist al politicii, un artizan al compromisului si un scriitor de legi necesare si functzionale ori un agitat un „isteric” un “fanatic” de la ziar expert al propagandei si artizat al metaforelor vitriolante?

  Nu zic da spui : poate ca problema e in procesul de selectzie cine ajunge politician si ce face ori poate face el apoi ca politician?

  Cand ai umplut „campul tactic” al politicii de ….. purtatori de cuvand gen Mihai Gotiu ori Raluca Turcan oameni care toata viatza lor au fost expertzi exclusiv in a „o zice” de ce te minunezi ca apetentza lor in a ” face măcar două-trei legi gata scrise, pe sănătate, educație și dezvoltare, o lege profesionista …. ”

  O lege profesionista facuta cu cei care nu au nici-o legatura profesionala cu problema ?
  Hmmmmmm.

  Si apoi cand linia oficiala sub care s-a fondat USR -ul a fost: „Ciolos la putere treba noastra nu e sa-i spunem lui Ciolos ce sa faca sau cum sa faca treaba nostra e sa-i sustzinem neconditzionat” de ce te minunezi ca nu sunt in stare sa faca vre-o lege care sa fie considerata de profesionisti aplicabila.

  Poate ca precum am zis eroarea e in procesul de sectzie .
  Si e mai mult decat atat, mult mai rau decat atat.

  Actualamente PNL care avea inca un proces de selectzi intern care ii permitea sa se comporte ca un partid politic si nu ca un cult religios aluneca usor usor printr-un proces de antiselectie si prin incalecarea sa politica de catre niste asa zisi strategi iresponsabili nealesi de nimeni si nevalidatzi in nici-un fel de alegeri catre acelasi gen de cult de “following” care este acuma USR-ul.

  Iar acest proces e vizibil transparent privitorului la TV

  Eu sunt ferm convins ca Cossete Chicirau este un bun profesionist sau macar unul decent.
  Daca paridul o va „valida” in continuare in aparitzii TV in care ea nu va putea opune garagaristilor din partea cealalta decat un monolg de fanatic intractabil, un autism absolut fatza de argumentele din discutzie si o imbufnare de tzataza suprata atunci cand este atacata politic ……..
  Nici eu nu cred ca m-asi comporta mai bine decat ea cand as fi pus in the „hot chair” da am vazut multzi altzii cu talent is meserie in: duck – pivot – attack

  Rezultatul este cel pe care il vedetzi azi aici acum.
  Transformarea profesionistilor care ar trebui chipurile sa ne guverneze in niste propagandisti isterici care sa se scufunde incet dar inexorabil in sodaje si in preferintzele electoratului.

  Concluzia nu poate fi decat deprofesionalizarea „dreptei” sau ma rog a gastii de care suntetzi dvs apropiata . Si validarea “profesionsimului” lor in sparinguri TV.

  Ori daca acesta e procesul de selectzie probabil ca rezultataul nu poate fi altul.
  Iar solutzia mea e ceea ce ar fi trebuit sa fie dintru inceput actul fondator al USR-ului.
  Separarea profesionistilor puterii de profesionistii propagandei.
  Si mai ales : playing to your strength.
  Chichirau la programe
  Gotziu la TV
  Si nu invers asa cum e acuma.

  Reply
 4. Benone Sinulescu

  Dna Mungiu nu este specialista in domeniul economic si nici nu are date pentru a evalua impactul bugetar al masurilor populiste ale PSD-ului. Totusi, sunt convins ca este de acord ca, peste un anumit nivel, unele masuri de crestere a salariilor si pensiilor pot fi nocive pentru ca afecteaza echilibrul bugetar si pot conduce la cresterea inflatiei si a cursului de schimb. Intrebarea este care e acel nivel si daca prin masurile PSD-ului a fost depasit. Poate ar fi bine sa ascultam persoane competente in domeniul economic, precum presedintele Consiliului Fiscal sau guvernatorul Bancii Nationale, care si-au exprimat ingrijorarea si scepticismul. Sau persoane care nu pot fi banuite de incompetenta sau anti-PSD-ism, precum Cristian Parvulescu, de asemenea ingrijorat de aceste masuri. In aceste conditii, ce putem spune de comentariul dnei Mungiu?

  Reply
 5. Emil Stoica

  Sunt foarte multi lucruri corecte in articol si intr-adevăr opoziția este pe nicăieri.

  Ca partid, PSD este clar mai organizat.

  Insa sa fim serioși, lumea nu a votat PSD pentru program, pentru ca programul il știm cu toții: pomeni, furt, corupție, nepotism – program ce se pretează pe votanții din România.

  Unde e programul PSD pentru educație? Ca da 200 de lei in plus la burse? Pai asta o sa ducă universitatile in top 100? Din cauza asta cei mai buni studenți iau împrumuturi sa învețe afara?

  Unde e programul PSD pentru sănătatea? Faptul ca isi asigura electoratul ca sistemul va rămâne ca înainte, cu șpăgi doua oua si o găina, ca nu sunt in stare sa plătească niște asigurări de sănătate minime?

  Care e programul de locuințe? Ca rămână sistemul cu 100 de Euro la primar ca sa nu te treacă in acte cu o construcție noua?

  Astepam legea amnistiei cu membrii PSD de după gratii sa fie eliberați. Pentru ca si asta e in program.

  Si, cel mai important, cum va creste competitivitatea României? Cu salarii la angajații din primarii mărite, cu burse mărite si pensii mărite, acoperite din impozitarea mai mare a muncii? Pai cine mai face fabrica in România?

  Știam bine cine este si ce face PSD, dar noi in campania electorală ne luam de USR si de tehnocrații lui Cioloș.

  Reply
  • Victoria

   Excelenta replica data articolului care tamaiaza PSD-ul, cu programul lui nesustenabil, atacand iresponsabil guvernul Ciolos si numind „isterie” critica exagerarilor pesediste! Ce isi permite doamna sa afirme? „De ce urletele astea la dreapta că nu vor fi bani de investiții, cînd prin manifeste electorale toți erați anti-Keynes, acum dimpotrivă credeți că numai investiția de stat e calea spre dezvoltare?” Gresit, doamna! Nu opozitia a fost „anti-Keynes”, ci PSD! Care este „calea spre dezvoltare” la care face aluzie autoarea nu este clar! Se refera la cresterea economica bazata pe consum? Sau la ce? Desigur, ar fi bine sa fie incurajate si investitiile private, dar uite ca tocmai acum noul guvern a dat o lovitura sectorului cu cele mai multe investitii private, sectorul IT, prin modul de recalculare al CASS. Doamna nu pare ingrijorata de faptul ca maririle enorme de salarii, pensii, etc, deci de cheltuieli bugetare, sunt insotite de taieri drastice ale incasarilor! Asta e reteta sigura de crestere a deficitului, chiar si de intrare in criza. Cine pune intrebari, cine protesteaza, „se isterizeaza, urla”? Este de mirare ca asemenea concepte si-au gasit locul in R.L. !!!!!

   Reply
 6. Ilma

  Una calda, una rece si la dreapta si la stânga. Relele le anulează pe cele bune sau bunele, când sunt, nu se vad. Dumneavoastră țipați cam la toată lumea. „Opriți isteria!” – e ca in bancul in care stăpânul vrea sa doarmă si slujitorul sau ii păzește cortul zbierând din doua in doua minute:” Liniște! Stăpânul doarme!”
  Nu cred ca altfel procedează Dna. Firea când pune la punct pe toată lumea, demite in dreapta si stânga si clamează demagogic respectul pentru cetateni. Daca tot ii admirați atata, de ce nu va alăturați echipei competente a PSD? Intr-un fel v-ați potrivi: afișați aceeași superioritate coborâtă cu hârzobul din cer si menita să-i fericească si sa-i dezmeticeasca pe toti. Mult succes, mai mult discernământ, totuși, si amintiti-va ca ați susținut USR (si pe Nicușor Dan) pana la un anumit moment când iar v-ați enervat.

  Reply
 7. Brod

  vai mama noastră!… la prima confruntare TV Ponta-Iohannis, cineva a spus: „s-au întâlnit hoțul și cu prostul”. iar acum – tot așa.

  Reply
  • Vichi

   „Cineva” nu a specificat ca hotul si prostul sunt una si aceeasi persoana, anume cel din PSD! Si s-a intalnit cu un politician atipic, unul care nu este grobian, nu este arogant, cantareste lucrurile si numai apoi emite o decizie sau opinie! Dar noi, nu si nu! Noua ne place limbutia, ne place „darnicia” social-democrata, chiar daca intoarce tara in criza de acum un deceniu! Chiar „vai, mama noastra”! Acceptam, ba chiar apreciem tupeismul, lipsa de perspectiva, ajustarea legilor in folosul celor care le emit, coruptia, smecheria. Este exact ceea ce se intampla din nou acum si ceea ce elogiaza articolul in discutie. Cum sa aplaudam masurile de cheltuieli nesabuite din buget, simultan cu reducerea drastica a incasarilor? Foarte bine, ni se spune, de abia nu vor mai avea de unde fura baronii locali. Deci, implicit, se recunoaste ca psd ii are ca piloni pe baronii locali, care isi trag partea din agoniseala tarii. Ce garantie putem avea ca acestia nu isi iau mai intai „partea” si apoi constata ca nu mai sunt resurse pentru obste? Articolul mi se pare superficial, lipsit de onestitate, menit sa explice ca asta-i soarta, PSD a castigat, nu trebuie cracnit, nu trebuie criticat, orice intrebare, orice nemultumire fiind catalogata ca „isterie care nu salveaza Romania”! O salveaza PSD??

   Reply
 8. MIB

  Din ce vad datele sunt denaturate usurel, ca sa sune mai bine a argumente valide. Salariatii „de top” plateau si ei CAS, dar in limita unui plafon de 5 salarii medii. Sau credeti ca un director ajuns la mana sistemului sanitar de stat are parte de ingrijiri cat 5 angajati cu salarii medii? Nu spun ca o solutie (plafonat sau procentual) e mai buna, daca ar fi dupa mine as cere sa am de ales intre CAS si asigurare privata de sanatate (si sunt convins ca si directorii respective gandesc la fel, la performanta sanatatii autohtone). Dar la cati politicieni, inclusiv primari „independenti” tip PSD de Bucuresti misuna prin politica precum patogenii prin Spitalul de Arsi, slabe sanse de competitie corecta intre sisteme, nu ca sistemul privat n-ar fi la fel de populat cu ochi albastri. Pensiila nu au crescut pentru toata lumea, ci doar pentru cei mai bogati dintre pensionarii saraci, restul oricum nu erau impozitati, si nu le-a dat PSD-ul impozit „negativ” sa iasa pe plus. Cat despre legendara „organizare” a PSD, e suficient sa le vezi „echipa” de ministri. Unul mai cizma ca altul. Organizarea si coeziunea PSD deriva din ceea ce in Italia se cheama Omerta, din motive de identitate idologica.

  Reply
 9. NC

  „odată ce majoritatea de stînga a devenit așa de clară”
  Dimpotrivă, rezultatul acestor alegeri a arătat că bătălia electorală nu s-a mai dus între stânga și dreapta (deși cumulat partidele care se pretind de dreapta au luat mai multe voturi decât PSD) și asta din simplul motiv că PSD a înghițit/lichidat orice partid de stânga în cei 27 de ani de funcționare și acum poate invada liniștit centrul spectrului politic (cu măsuri adresate inclusiv antreprenorilor menționate și în acest articol) nemaiavând nicio presiune/concurență dinspre stânga. Acesta este motivul pentru care PSD a reușit să rupă la aceste alegeri din electoratul tradițional al partidelor de (centru-)dreapta (câștigând Bucureștiul de exemplu). Iar bazinul electoral de stânga este păstrat în rezervă de PSD (mare parte din cei 60% de absenți la vot) putând fi foarte ușor activat de acesta cu câteva măsuri populare (cum ar fi impozitul progresiv, creșterea perioadei și a indemnizației de șomaj etc.).
  Așadar, dreapta ar trebui să își adapteze strategia (dacă au vreuna) la noua situație de pe eșichierul politic dacă vrea să prevină instaurarea/consolidarea partidului-stat PSD.

  Reply
 10. Adrian C

  Stimata doamna,

  fiind unul dintre cei 30.000 de salariati (e adevarat din domeniul privat) doresc sa va atrag atentia ca paragraful de mai jos:
  „Unele, trebuie spus, care merită felicitări, măsuri de stimulare a întreprinderilor mici, bani pentru studenți, doctori și profesori, inclusiv tăierea unei infame prevederi a guvernului Boc, care, în timp ce fugărea pe cei mai prăpădiți oameni sau pe cei fără venit să îi facă contributori la sistemul de sănătate, desființa aceste contribuții la cei treizeci de mii de salariați de top din România, cu veniturile cele mai mari, mulți în sectorul de stat”
  contine cel putin doua inexactitati (ca sa nu spun minciuni).
  1. CAS-ul nu era desfiintat ci plafonat la 5 salarii medii, adica se calcula la o valoare de peste 10.000 RON/luna
  2. Plafonarea a fost facuta in timpul guvernului Tariceanu

  Reply
 11. liviu

  Interesant articolul,

  Deci PSD a venit cu un program ca la carte numai ca ,da ordonate ca directorii care nu au luat examenul sa poata fi numiti in functie,directorul de la RATB schimbat pe criterii politice pentru cine are ochi sa vada ,ar da si o amnistie daca ar putea.
  Vad ca PSD e laudat in articol alaturi de Firea care face spectacol la TV cu inchiderea scolilor.
  Dar ce deranjeaza e” fatuca” aia de Ramona Ursu care si-a permis sa il jigneasca pe pupila doamnei Mungiu ,Victoras (tin bine minte articolele laudative la adresa lui sau Ioanei Petrescu)
  Poate opozitie nu avem dar nici jurnalisti de dreapta.

  Reply
 12. becali a plecat cu steaua

  Progresivismul e foarte la moda. In afara de faptul ca e mai greu de pronuntat e si mai greu de digerat: e ideea lui pas cu pas, dar catre ce? Si mai ales cum. Stiu ei astia de la hedge funds! De exemplu, impozitul progresiv, suna frumos dar contra-atacul e cererea de majorari de salarii, cresterea preturilor, inflatie. Pana la urma cota unica pare o solutie mai buna, la urma urmei e doar un procent din profit, nu putem sa ne uitam tot timpul in curtea vecinului (echitatea nu consta doar in exactitate numerica). Minunat si de dorit ar fi ca acest impozit sa creeze locuri de munca, nu din nou, cresteri salariale care reprezinta calea cea mai simpla si rapida (fuga-fuga ca ne prind iar alegerile) de multumire a populatiei. Sunt de acord ca o anumita diversitate de taxe si impozite trebuie sa existe pentru ca nu exista masuri chiar universale. Sau o alta masura progresiva, reducerea incasarilor la consiliul local de la populatie. O gospodarie economiseste mai nimic din aceasta masura, dar consiliul local pierde enorm, iar calitatea serviciilor catre populatie se inrautateste. Toate partidele se declara progresive cand li se potriveste si la urma intreaba: de ce nu cititi programul? Daca esicherul politic e impartit stanga dreapta (mintea umana nu prea concepe altceva, teoria haosului e doar un moft stilistic cu logaritmi) iti folosesti intuitia in privinta asteptarilor electorale, n-ai sa mai frunzaresti inca o brosura (pomana electorala pentru un prieten de partid) cu promisiuni fanteziste (gen Trump) sau angajamente neclare scrise in limbaj politicianist. Theresa May, prim-ministru nu life style guru sau patron de IMM, tot vorbeste de oportunitati de exemplu, dar mai putin de cadru. Mai putem vorbi in Europa de masuri croite doar pe indivizi? De aia tot ii da cu deschiderea catre lume (parca Europa n-ar fi tot acolo), limbaj de colonist nu de guvernanta.
  Apropo de Trump, un fel de Captain Cook fata cu incasii si eclipsa de soare. Va dau soarele inapoi daca imi dati drumul. Make America great again!

  Reply
  • Munteanu

   Capitanul Cook a murit pentru ca nu a stiut sa innoate dar a avut pile la amiralitate pentru a deveni capitan. Chestia cu eclipsa de soare a prevazut-o Columb nu Cook caci Columb stia si sa innoate si multe alte lucruri pe care Englezii nu la stiau si nu le stiu nici azi cu toate ca se pretind „rasa superioara” si pe Columb il numesc „inferior” de „rasa Latina”.

   Reply
 13. Lucian

  Aveti perfecta dreptat. Cum putea pnl.-ul sa castige alegerile ?! Cu Blaga acuzat de coruptie si doamna Gorghiu isterica si grabita (justificat desigur fiind mamica) in toate actiunile de campanie. Opozitia politica sinembargo este asa: a crítica continuu, fara oprire

  Reply
  • Vali

   Altul este motivul pentru care a castigat psd alegerile: – promisiunile desantate de mariri de salarii si pensii! PSD a promis mai mult decat ii permite bugetul si acum recurge la lucruri destul de murdare, ca sa isi poata indeplini aceste obligatii! Circul cu cele 10 miliarde de lei, diferenta intre bugetul prognozat – de echipa lui Ponta – si bugetul realizat este graitor. Alt exemplu este lovitura data sectorului IT si celor cu salarii mari, prin modificarea calculului contributiei CASS. Va fi practic imposibil ca noul guvern sa poata mentine deficitul la 3 procente din PIB, deci exista riscul unei penalitati din partea UE, in caz de depasirea limitei! Este foarte posibil ca guvernul sa recurga la imprumuturi, marind datoria nationala. A facut asta si Ponta, desi il tot acuza pe Boc pentru ca a recurs la imprumut! Fara critica si fara control, PSD va duce tara intr-o criza mai dura decat cea din care ne-a scos Boc!

   Reply
 14. Cristi

  Factuală incorectă / incompletă relatarea despre RT și despre plafonarea CAS. Nu Boc este responsabil și nici nu trebuie protestat în piată că directorii nu plăteau CAS. Rațiunea plafonării ține de PLAFONAREA BENEFICIILOR viitoare din pensiile de stat ale celor cu venituri mari. Oricum, plafonarea este foarte veche.

  In forma initiala legea 19/2000, prin art 23 alin (3), a limitat bazei de calcul a contributiei lunare de asigurari sociale si implicit salariul luat in calculul punctajului pensiei la de 3 ori salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

  Urmatoarea modificare a fost facuta prin OU 147/2002 publicata in MO 821/13 noiembrie 2002 si OU 9/2003 publicata in MO 167/17 martie 2003 la de 5 ori salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de statcare a fost aplicata pana in luna iunie 2007.

  Prin legea 250/2007 publicata in MO 486/19 iulie 2007 a fost eliminata limitarea, luanduse in calculul pensiei toata suma castigata.

  Prin art. 33 alin (3) din legea unitara a pensiilor 263/2010 se introduce din nou incepand cu 01 ianuarie 2011 limitarea bazei de calcul a contributiei lunare de asigurari sociale si implicit a sumei luate in calculul punctajului lunar, la de 5 ori salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

  Reply
 15. Okazaki

  De mult nu am mai citit articol atat de lucid !
  Eu am votat la parlamentare, in circumscriptia mea cu :
  – USR la Senat (pentru Dan Lungu care eram convins ca stie sa faca politici publice in domeniul cultural – FILITul m-a convins, nefiind doar un festival ci efectiv un proiect de buna guvernare – sistem de rezidente pentru traducatori pentru a duce operelor romanilor in rafturile librariilor lumii, ducerea intr-un numar foarte mare de scoli a scriitorilor pentru a stimula elevii sa citeasca [avem o piata liliputana de carte in Romania], proiectele sale pe viitor de a aduce si premianti Nobel si alti mari scriitori ai lumii [oprite de incompetenta CJ si o legislatie deficitara in domeniu care nu permite bugete multianuale pt festivaluri])
  – PMP la CD pentru proiectul de lege a sanatatii care era deja scris si depus la parlament (avizat negativ de guvernul Ciolos fara sa avem un raspuns).

  In acelasi timp, totusi, l-am apreciat pe Dragnea pentru faptul ca a venit cu niste propuneri de guvernare – nu l-am votat pentru ca in zona care ma interesa cel mai mult pe mine – sanatatea – eu prefer acel sistem in care doctorul este cu adevarat liberal (e.g. mult hulita lege Basescu) si nu un bugetar „functionar public” platit (fie si cu 3600 de EUR) indiferent de ceea ce face. Desigur, faptul ca a fost condamnat penal, mostenirea partidului si oamenii propusi in circumscriptia mea (cu exceptia notabila a Cameliei Gavrila actuala sefa a Comisiei de Invatamant) nu l-au ridicat in ochii mei.

  Toti prietenii mei au fost votanti pe linie de USR si ma luau in balon pentru optiunea mea de la CD. Le explicam ca da, este nevoie de oameni noi in politica, dar programul de guvernare al USR si PNL este 0. Doar 2 partide au venit cu program de guvernare (PSD si PMP) si despre asta este vorba in niste alegeri parlamentare. Maculatura lui Ciolos si proiectul de educatie civica de clasa a 8-a al USR puteau fi facute de oricine in 2 ore. Nu oricine, in schimb, putea sa se gandeasca la un program concret de sustinere a unor produse din productia locala pentru a combate balanta comerciala negativa (toti neavenitii rad ca prostii de „tomatele si porcii lui Dragnea”). Nu oricine putea sa afle cat de greu ii este agricultorului cu plata apei la „teava de irigatie”, cu acordarea de credite in comparatie cu agricultorii cu capital strain si tot felul de alte lucruri concrete. Mai spre final incepuse USR sa faca niste filmulete cu echipa de la Pentru Iasi in care sa prezinte cat de cat ce vor sa faca (niste propuneri mai conturate dar departe de a fi un program veritabil). Nici filmuletele alea, nu au fost facute pentru toate propunerile. Oricum, ce diferenta, in vreme ce PSD vorbea din octombrie despre programul de guvernare iar PMP avea o lege a sanatatii depusa in primavara la parlament, PNL nu ne-a propus nimic iar USR ne-a prezentat ceva cu 1-2 saptamani inainte de alegeri. Asta i-a facut sa nu treaca de 10%, nu „Soros” cum spune Nicusor Dan.

  PNL si USR au facut o enorma greseala cu Dacian Ciolos :
  – Jocul sau duplicitar profund anti-democratic de a indemna in calitate de premier tehnocrat sa votam „PNL si USR”
  – Prezenta penibila a unor ministri supposedly tehnocrati in campanie (ce imi cauta mie Pislaru sa urle din toti bojocii la mitingul PNL Iasi ?!, ce imi cauta mie ministrul Voiculescu sa épéleze „USR” pe youtube si sa mi-l arate pe Drula (candidatul USR) cum doneaza sange ?!).
  – Dar poate cea mai mare greseala a fost ca aceste partide au decontat greselile lui Ciolos – cum sa te voteze cei 200.000 de angajati din sanatate cand tu girezi un premier care nu sanctioneaza drastic un corp de control care critica „resuscitarea pe caldaram” ?! sau cand ii propui unui medic primar cu vechime de 15-20 de ani un salariu sub cel al unui procuror debutant, salariu din care sa nu mai iasa pana cand va ajunge tara la productivitatea Germaniei ?!

  Pe viitor, as propune „dreptei” romanesti sa lucreze asiduu pana in 2020 la un program de guvernare pe care sa il puna in practica din prima zi, exact cum a facut si Dragnea. Ca lumea s-a saturat sa tot trimita amatori la stagiu in parlament si are nevoie de profesionisti. Altfel, PSD va ramane inca vreo 2 legislaturi. Sfaturi ar fi sa inceapa in domeniile de care PSD nu s-a atins :
  – educatia in ansamblul ei – „santierul doctoratelor”, reforma programei pentru a combate analfabetismul functional, stimularea lecturii de calitate, scolile doctorale
  – reforma asigurarilor de sanatate – spargerea monopolului CNAS
  – statutul medicilor si o lege a malpraxisului
  – cultura – un program amplu de stimulare a pietii de carte, a cinematografelor, teatrelor, programe pentru salvarea dar si promovarea patrimoniului etc.
  – energia – pentru a creste ponderea regenerabilelor
  – caile ferate – condamnate la neglijare
  – regionalizarea pentru reducerea numarului prea mare de judete, comasarea pentru reducerea numarului prea mare de comune, totul pentru subtierea aparatului administrativ din si-asa prea marelui sector bugetar

  Reply
  • Emil G.

   Daca examinam bazinul votantilor psd, constatam ca, din pacate, nu ii intereseaza domeniile pe care le mentionezi, intre care „educatia in ansamblul ei”, doctorate, plagiate, cultura. Nu ii intereseaza decat maririle de salarii, pensii, burse. Nu ii intereseaza ca aceste mariri nu sunt sustenabile, nu ii intereseaza riscul unei crize economice, riscul unei penalizari UE pentru depasirea deficitului prevazut, nici inflatia inevitabila. Asa s-a declansat criza dupa maririle mult mai moderate ale lui Tariceanu. Si romanii, in loc sa aprecieze efortul lui Boc de a scoate tara din criza, il insulta si acum pentru masurile de austeritate. Spui ca l-ai apreciat pe Dragnea pentru ca a venit cu propuneri de guvernare. Ai cantarit efectele acestor propuneri, consecintele lor pe termen mai lung? In ce alta tara se mai fac majorari de asemenea amploare, deci simultan cu taieri drastice de taxe , deci de incasari la buget? Si asta intr-o economie fara investitii, bazata exclusiv pe consum! Asta este reteta sigura de criza economica, de aceea trebuie sa fim extrem de atenti cu privire la tot ce intreprinde guvernul psd! A spune sa aceasta atitudine este „isterie” mi se pare total deplasat, de-a dreptul subversiv!

   Reply
 16. Andrei

  Ce va place doamna Mungiu sa jucati cu „castigatorii”!
  Deci nu e rau cu directorii de scoli numiti, Firea si Dragnea sunt rationali (ati vazut ce i s-a intamplat unei consiliere USR care nu voia inca o politizare a RATB?)
  Protestul cu Ciorbea tot dumneavostra vi se datoreaza?
  Numai realizari si castigatori!

  Reply
 17. Stelian

  Foarte bun comentariul doamnei Alina Mungiu!
  A reușit foarte bine să ,,prindă,,boala noastră a românilor în democrație.Să demolăm tot ce-i bun,să ne certăm mereu,fără să ne obosim să construim ceva bun pentru societate.Lipsa de orizont,de programe care să ducă la dezvoltarea țării,menține decalajul dintre România și alte țări din Europa.Ar trebui de îndată să lăsăm la o parte ura,vrajba,minciuna,dezinformarea și alte racile care ne macină cotidianul.Să fim drepți,sinceri și constructivi. Felicitări distinsei autoare pentru acest articol obiectiv,lipsit de patimă,ancorat în realitatea românească.

  Reply
  • Virgil

   @ Stelian – Nu este clar la ce te referi! Articolul nu este catusi de putin „ancorat in realitatea romaneasca”, ci pare doar ca vrea sa faca un serviciu nejustificat ofensivei lui Dragnea asupra democratiei, abuzand de victoria „categorica” in alegeri, cu 18 procente din totalul celor cu drept de vot! „Să lăsăm la o parte ura, vrajba, minciuna, dezinformarea și alte racile care ne macină cotidianul”????? Asta sa le-o spuneti, doamna Mungiu si dumneata, lui Dragnea si echipei sale. Dragnea acuza in mod mincinos guvernul Ciolos de „gaura de 10 miliarde din buget”, Dragnea il ataca permanent pe Presedinte , Dragnea intentioneaza sa schimbe legile, ca sa le ajusteze la conditia lui de penal care se vrea neaparat premier, Dragnea arata o crasa lipsa de responsabilitate in mariri generalizate, nesustenabile, de salarii, pensii, burse, concomitent cu reducerea drastica a incasarilor la buget. Si dumneata si autoarea afirmati ca reactia fata de aceste absurditati este „boala noastra, a romanilor”?? Nu, zau?? Sunt vinovati romanii de atata lipsa de judecata, de ipsa de responsabilitate si de competenta? Romanii sunt doar vinovati ca o parte din ei s-au lasat imbroboditi de propaganda mincinoasa pesedista, din campanie si au votat cu impostorii, iar cealalta parte a preferat sa se sustraga datoriei cetatenesti de a se prezenta la vot! Si acum suportam cu totii consecintele, care nu vor intarzia sa apara.

   Reply
   • marius

    Actualitatea voastra politica sau cea social economica?! Deoarece dvs. sunteti implicat numai in razboiul politic!

    Reply
    • Virgil

     @marius – Stimabile, sunt un pensionar fara apartenenta politica. Poate sunt o exceptie, pentru ca, fara sa ma dea banii afara din casa, consider total gresita marirea asta cu toptanul, a pnsiilor, salariilor bugetarilor, burselor studentilor, etc., concomitent cu reducerea incasarilor la buget. Urmarile vor fi dezastruoase si de durata. Este posibil sa ne intoarcem la criza si nu mai avem un premier ca Emil Boc, care sa salveze tara si sa primeasca insulte, in loc de multumirea natiei. Nu sunt implicat „in razboiul politic”, imi exprim doar opiniile, ca oricare de pe forum. Nu stiu ce te-a deranjat la comentariul meu. Este ceea ce gandesc si indraznesc sa spun. Articolul distinsei doamne A.M.P. mi se pare o ciudatenie care distoneaza fata de linia adoptata de ceilalti jurnalisti ai R.L. Se pare ca te deranjeaza critica adusa social-democratiei romanesti, dar numai cine nu vrea nu vede incotro se indreapta acum tara. Pentru niste banuti in plus, care se vor topi in inflatia iminenta, nu merita sa iti vinzi sufletul…

     Reply
    • Virgil

     Admonestarea dumitale este confuza si nedreapta! Nu este clar ce vrei sa spui cu „Actualitatea voastra politica sau cea social economica?!” Iar acuzatia ca sunt implicat „numai in razboiul politic” se potriveste ca nuca in perete! Nu sunt catusi de putin „implicat in razboiul politic”. Sunt pensionar, nu apartin nici unui partid, dar recunosc deschis ca nu am nici o urma de simpatie sau intelegere pentru PSD. In acelasi timp, nu am simpatie speciala pentru nici un alt partid! Consider insa ca PSD are prea multi corupti si abuzeaza de arma demagogiei, a populismului, ca isi cumpara alegatorii pe banii statului, prin mariri absolut iresponsabile la capitolul de cheltuieli bugetare si reduceri simultane de venituri la buget! Am mai pus un raspuns, dar se pare ca nu a fost agreat de moderator!

     Reply
 18. mihaim

  Si acum am confirmarea de primire la o scrisoare trimisa PNL dupa castigarea alegerilor din 16 Nov 2014 de catre Iohannis. Le-am scris sa nu incerce sa castige guvernarea pana in 2016 ci sa scrie legi in Parlament pentru care sa ceara suportul parlamentarilor (deci si al celor din tabara opusa). Cred ca baietii liberali au ras cu pofta ca cineva necunoscut pentru ei le da sfaturi sa faca treaba grea a politicii. Dupa cativa ani nici macar nu mai cred ca PNL merita sa supravietuiasca.

  Reply
  • G.Pop

   Poate nu au ras, dar s-au mirat de atata naivitate! PSD asociat cu trupa lui Tariceanu, cu PC, cu PUNR si nu mai stiu cu care, dominau parlamentul si faceau lege acolo! Nimic din ce propuneau penelistii nu ajungea sa fie lege! Cred ca te poti convinge usor ca este la fel si acum!

   Reply
 19. Cristi C

  Urmăresc RT America de cca 2 ani de zile și este canalul meu TV principal (dacă socotim că îl urmăresc 1-2 ore pe zi – deci da, contribui mereu la miliardele de vizualizări). Când spuneți despre RT, poate vă referiți la RT Deutsch, un post nou înființat. Calitatea oricărui post ține de redactori și probabil este încă la început.

  Însă, RT are bunul obicei de a simți valul percepției publice. Dacă RT Deutsch a făcut ce spuneți, este pentru că opinia publică din Germania, chiar dacă din turnul dv de fildeș din Berlin se vede altfel, simte și are niște reacții pe care elitele le disprețuiesc.

  Citez din DW.com un material care a apărut și pe Breitbart.
  „Survey: Germans split over migrant integration
  Last year’s refugee flow into Germany has left the nation less welcoming, according to a new survey. Conflict researchers say traditionalist Germans want their old „order” but liberals insist on acceptance of diversity.

  Lead researchers Professor Andreas Zick and social scientist Madlen Preuss of Bielefeld University’s Institute for Interdisciplinary Research on Conflict and Violence said Germans who regarded themselves as „long established” wanted preferential rights over migrants.
  In their latest sample, the researchers asked just over 2,000 persons between 18 and 94 – including 391 with migratory backgrounds – to respond to statements to gauge attitudes about how they thought migrants should behave in Germany.
  Whereas 33.5 percent had demanded a „stronger self-confidence” toward newly arrived migrants at the turn of 2014, by early this year 44.5 percent held that attitude, especially the view than young migrants must be set limits.
  The statement „we should not allow ourselves to be overrun by migrants” was affirmed by 41 percent of Germans without migratory backgrounds. Two years ago, this sentence drew a 28-percent affirmation.
  „But, it’s more than that,” said Preuss referring to traditionalist Germans. „They want back their old order, their old dominance within territory.”
  The view that it was up to migrants alone to adapt to live in Germany was now held by 54.9 percent of the population, up from 36.2 percent two years ago.
  „The process of integration is still seen as a one-way street,” said Professor Zick.
  Persons with migratory experience, who now make up a fifth of Germany’s 80-million population, had also become more reserved toward newly arrived migrants.”

  Nu pot comenta conținutul RT Deutsch dar ar fi bine de știut la ce canal vă referiți. Sigur nu este vorba de RT America deoarece subiectul nu este de mult interes pentru publicul american. Eu sunt foarte mulțumit că există RT și nu înțeleg aberațiile care vin din Parlamentul European referitor la acest subiect.

  PS: Am mai comentat la momentul respectiv și despre România TV și consider acțiunea dv greșită.

  Reply
 20. L.

  Isteria nu salvează nimic. Opoziția ar putea salva, dac-ar exista. Singura opoziție adevărată, făcută de PSD, PMP, PNL etc. este opoziția la democrație, laolaltă, fără încetare, de un sfert de secol încoace, cu foarte mici excepții. Când ne vom accepta boala (o societate feudală turco-slavă, în modul ei de bază de funcționare, cu aere de latinitate europeană), vom accepta medicamentul și atunci vom vedea cine ne poate salva.
  Diferențele față de Occident sunt așa de mari, că nici cei mai nerușinați plagiatori și demagogi de la putere nu pot accepta această pilulă amară, nici pentru scurt timp. Suntem o gubernie cu instituții de multinațională. Nu merge, dar sperăm. Oare speranța salvează ? Poate că da, dar după mult-mult timp …

  Reply
 21. Alex

  Asa cum spune doamna AMP: „Cabinetul nou investit a venit realmente pregătit, cu totul scris” cu unghiile curate si spalat in urechi! Impecabil, am mai putea spune, pentru a folosi un alt cuvant care a facut istorie, cand a fost folosit de aceeasi doamna vreo doi trei ani mai inainte! Doar nu ne vom incurca de amanunte cum ca aproape toti ministri n-au nicio competenta! Ce daca insusi prim-ministrul n-a lucrat decat vreo doi trei ani ca preparator la Timisoara (timp ibn care a scris trei carti dintre care doua inexistente!) dupa care s-a bagat in politica si trai neica pe vatrai ani buni fara sa stie sa faca nimica util?

  In articol este criticata opozita cum ca ar bloca guvernarea luminoasa PSD. Ce daca domnu’ Dragnea a convocat parlamentul de forma?

  Se mai spune ca ar fi bine sa nu ramana prea multi bani la investitii, pentru ca investitiile ar produce coruptie. Oare cum se pot absorbi fonduri europene sa zicem pentru modernizarea infrastructurii feroviare fara investitii?

  Cred ca as putea continua la nesfarsit cu intrebarile retorice. Dar la toate, ma tem ca raspunsul e unul: Ce conteza cel mai mult este ca astia de-acum de la guvernare sunt de partea celalta fata de altii, ii stim noi, care au enervat-o nemaipomenit pe AMP.

  PS. Voi merge maine la protestul din Cluj impotriva lui Ciorbea dar as vrea sa se stie ca doamna AMP nu are niciun amestec in asta. Merg de capul meu si sugestia ca dumneaei ar fi organizat ceva in acest sens este cam gogonata! Parerea mea!

  Reply
 22. Marian

  Nu este clar la ce isterie se refera autoarea articolului! Adica sa nu ne ingrijoram incotro o ia Romania, decat dupa ce deja a derapat? Adica sa nu indraznim sa anticipam dezastrul, decat dupa ce s-a declansat? Adica sa ii lasam mana libera jupanului Dragnea, pana ii netezeste „Avocatul Poporului” partie pana la Victoria? Poate apoi si la Cotroceni? Imi permit sa nu fiu de acord cu aceste lucruri! A astepta pasiv ca lucrurile sa se intample, nu este o atitudine civica, dimpotriva. Este tot atat de condamnabila, ca si absenteismul de la vot. Tara o ia la vale, inspre criza economica, cum sa mai stam pasivi? Si ce daca alegerile s-au incheiat? Tocmai de aceea si tocmai pentru ca alegerile au fost castigate absolut derizoriu cu 18 procente de PSD-ul penalului Dragnea, trebuie sa fim vigilenti, atenti la orice miscare riscanta a acestora. Cand va fi prea tarziu, greu se mai poate indrepta ceva, ne va trebui un nou Boc de sacrificiu, ca sa ne scoata din dezastru! Nu sunt de acord cu termenul de „isterie”, folosit de autoare. Eu si cred ca multi alaturi de mine, vad ca este necesar sa fim circumspecti, atenti, suspiciosi! Altfel Dragnea et Co. ne vor explica cum au gasit ei gauri in buget, ei, cinstitii, care au averi ce nu se justifica!

  Reply
 23. Romanul n

  Da, articol corect , nu putem sta la infinit in campanie. După părerea mea opoziția trebuie criticata mult mai aspru, in primul rand că nu face opozitie. Nu de dragul opoziției ci doar acolo unde chiar au idei. Dar oare au? În ce privește puterea mă îndoiesc că au venit cu lecția învățată sa guverneze. Ei au venit să dea ce au agonisit alții. De data asta au luat țeapă , trebuie întâi să facă bani și pe urmă să-i împartă.

  Reply
  • Emil G.

   Opozitia nu trebuie „sa aiba idei”, ci sa stopeze derapajele facute de cei instalati la putere! Degeaba ar veni cu idei cei din opozitie, pentru ca alianta alde-psd, cu majoritate confortabila in parlament nu accepta decat programul propriu de guvernare, oricat de incoherent si periculos ar fi, pentru tara si cetateni. Un exemplu este acum lovitura pe care o da guvernul sectorului IT, care se va resimti in urma modificarii Codului Fiscal, referitor la CASS. Investitorii straini vor fi mai reticenti fata de investitii in Romania. Dar in loc sa vada ca aduce o pierdere economiei romanesti, guvernul Dragnea-Grindeanu isi freaca mainile ca va scoate 1,9 miliarde de lei din majorare. Pierderea nu o estimeaza!

   Reply
 24. Gore

  Un text foarte destept, cum nu se intalnesc multe in presa noastra.
  Nu m-am indoit niciodata de inteligenta doamnei Alina Mungiu- Pippidi, nici atunci cand aveam opinii sau preferinte politice diferite.
  Opozitia are de invatat. Sa fim optimisti !

  Reply
 25. gebrail

  ,,orasul meu, Berlin” ??? stiam ca sunteti nascuta si educata in Iasi, apoi ati plecat la Bucuresti, ca aveti legaturi cu Sinaia..acum, munciti si traiti la Berlin..asta inseamna ca sunteti berlineza? reveniti la ceea ce spunea John Fitzgerald Kennedy ,,eu sunt un berlinez”, prin 1962, dupa divizarea Berlinului cu odiosul zid comunist ??? p.s cum e vremea prin Germania, prin Berlin..? parca fusese o mare furtuna…

  Reply
 26. gebrail

  e groaznic ce sustineti d-voastra: sa lasam (si cine nu-l lasa???), guvernul dragnea, sa mareasca salarii si pensii, sa taie taxe, etc. (desi n-are buget aprobat!!!!!!) si apoi, o sa constatam ca n-are bani de investitii! pai niciodata n-au avut nici de investitii (vezi guvernul ponta) si nici de celelalte..dau ceva praf in ochi si apoi cauta vinovati..vezi scandalul cu cei 10 miliarde lipsa…nu va este clar d-na Mungiu – Pippidi? chiar credeti aiurelile, din programul psd?????

  Reply
 27. bolsevic vandut pesedeului

  Corect, d-nă Mungiu-Pippidi . PNL şi USR s-au aşteptat ca oamenii să-i voteze pentru că pur şi simplu nu sunt PSD. Mai ales discursul USR, cu mici excepţii, se putea rezuma la ceva de genul
  Q: „Ce veţi face dacă ajungeţi la guvernare?”
  A: „PSD E RĂU!!!!!!!!!!”

  Nici comportamentul de A3 şi Ghiţă TV („cine nu e cu noi e bolşevic împuţit”) al unora dintre membrii şi susţinătorii „salvatorilor”, în frunte cu însuşi liderul lor, nu a ajutat deloc.

  Dar fireşte, pentru că au ajuns în opoziţie de vină suntem noi, cei care nu i-am votat pentru că nu avem spirit civic şi pentru că-l vrem pe Dragnea, nu oferta lor de…

  Reply
  • Victoria

   Nu cred ca ai dreptate, ceea ce ai scris suna a justificare! Nu trebuie sa te justifici. Fiecare este cu optiunea lui! Adevarul este ca PSD a avut o echipa extrem de priceputa, care a ghidat partidul in campanie. Citez: „O campanie agresiva si creativa condusa de strategii israelieni Moshe Klughaft si Sefi Shaked a ajutat Partidul Social Democrat din Romania sa obtina o victorie lejera la alegerile parlamentare de saptamana trecuta, scrie duminica The Jerusalem Post. Potrivit publicatiei israeliene, PSD a apelat la strategi israelieni gratie succeselor anterioare inregistrate de acestia si experientei lor in utilizarea new media. Ziarul israelian publica si o fotografie in care Gabriela Firea, imbracata in ie, apare alaturi de Moshe Klughaft, aratand semnul victoriei, dupa alegeri”. Deci strategii israelieni i-au ghidat pe alde psd sa promita marea cu sarea, mariri de salarii, pensii, burse, taieri de taxe, etc, etc, etc! Degeaba invinovatim opozitia. Dar acum vom vedea pe unde isi scot invingatorii camasa.

   Reply
 28. Emil Stoica

  Revin cu un comentariu care nu este al meu, ci al lui Obama in discursul sau de La Revedere. Imi cer scuze ca este in engleza, insa cred ca se potriveste ca o manusa pe PSD :)

  „Our democracy is threatened whenever we take it for granted. All of us, regardless of party, should throw ourselves into the task of rebuilding our democratic institutions.

  When voting rates are some of the lowest among advanced democracies, we should make it easier, not harder, to vote.

  When trust in our institutions is low, we should reduce the corrosive influence of money in our politics, and insist on the principles of transparency and ethics in public service.

  And all of this depends on our participation; on each of us accepting the responsibility of citizenship, regardless of which way the pendulum of power swings.

  It falls to each of us to be those anxious, jealous guardians of our democracy; to embrace the joyous task we’ve been given to continually try to improve this great nation of ours. Because for all our outward differences, we all share the same proud title: Citizen.

  Ultimately, that’s what our democracy demands. It needs you. Not just when there’s an election, not just when your own narrow interest is at stake, but over the full span of a lifetime. If you’re tired of arguing with strangers on the internet, try to talk with one in real life. If something needs fixing, lace up your shoes and do some organizing. If you’re disappointed by your elected officials, grab a clipboard, get some signatures, and run for office yourself. Show up. Dive in. Persevere.”

  Eu zic ca Obama zice bine.

  Reply
  • XY

   Ce diferență este între oamenii care dețin puterea și spun, unii, „Tovarăși, trebuie să …”, iar alții zic „It falls to each of us to ..” ?
   Unii sunt acolo sus să le FACĂ bine, nu să le ZICĂ bine.
   Ca să reduci influența corozivă a banilor în politică, ca politician de vârf, nu trebuie să te adresezi Cetățeanului (care nu are nici bani, nici pârghii politice efective). Ori îl chemi pe Citizen lângă tine, la ÎNCEPUT de mandat, ori faci ceva ca să REDISTRIBUI banii și către el.

   Exerciții de imagine: vreți un afro-american președinte, na-vă ! Vreți o femeie președinte ? Era cât pe ce să… Ce mai urmează: un empowered trans-sexual, medically enhanced ? Deocamdată, avem un break cu un reality-show-man. Cam bogat, dar pe ansamblu morala alegerilor e asta: economicul a învins politicul. Care politic a cam uitat să mai existe … (democrație fără popor la vot ? politicieni cărora li s-a încredințat puterea și se plâng de lipsă de putere și de propria lor ineficacitate ?).
   WTF !?

   Reply
  • G.Pop

   Mai bine citai discursul inaugural al lui John Kennedy: „My fellow Americans: ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country.” Kennedy a fost un presedinte remarcabil, mult superior lui Obama, sub toate aspectele!

   Reply
 29. RaduGh

  @Emil Stoica, Obama a zis totdeauna bine, a aratat totdeauna bine, a avut o familie model si a fost cel mai prost presedinte din istoria USA. A pierdut Siria, Crimeea, Turcia, a votat la ONU pentru prima data contra Israelului, l-a urcat pe Putin pe cai mari, a facut doar un sistem de sanatate falit pe care acuma Trump il face praf. Zau, prefer intelepciunea mai aproape de casa si oriunde o pot gasi, aici de exemplu…

  Reply
  • Emil Stoica

   SUA este o tara puternica, insa este o tara ca oricare alta si nu mi se pare corect sa punem in cârca SUA – indiferent cine ar fi președinte – tragedia din Siria ca si cum dinastia Assad ar fi îngerași in ecuația asta. La fel cum nu mi se pare corect faza cu sferele de influența pentru ca știm din istorie ca sferele de influenta sunt destul de fragile, vezi Ucraina.

   La fel cred ca greșim cand credem ca președintele SUA – indiferent care ar fie el – are nu știu ce puteri minune, SUA are checks and balances cu Congresul (dominat de republicani), dar mai ales cu sistemul de justiție independent si de temut.

   Obiectiv vorbind insa – si cu asta închei – a ajuns președinte cand SUA era angrenata in doua războaie fără de ieșire si tocmai a fost cea mai n-are criza financiară din 1929 încoace iar din 2010 pana in 2016 au fost create 12 milioane de joburi? Șomajul a scăzut de la 10% la 4,7%. Plus asigurări medicale pentru 20 de milioane de oameni si beneficii medicale pentru 120 de milioane.

   Reply
 30. alinaMP

  @Gebrail- da , si mie mi se pare de necrezut, dar traiesc de zece ani la Berlin, se fac anul asta, e inca mai putin decat cei 17 ani traiti la Bucuresti sau cei 25 la Iasi, dar realitatea asta e, sunt berlineza, asta e viata mea de adult, tocmai ma uit la plugul care a intrat pe aleea mea si imi arunca zapada peste gardul viu si ieri am verificat moscheea din Moabit unde s-a dus criminalul de la targul de Craciun – la zece minute de proprietatea mea si la colt cu Transparency International.
  @ okazaki – excelente idei, multumesc, daca s-ar gasi cineva sa le si noteze si sa le si puna in practica. Eu nu o sa le transmit, ma retrag din businessul de a scrie programe, nici cand scrii pentru castigatori nu se aplica, dovada 1996 și 2014, daramite pentru pierzatori care nici nu isi sau seama ca de asta au pierdut…
  @Marian- de asta nu e bine sa intre tehnocratii in politica, ca nu ai de ce sa faci rectificare bugetara pozitiva in noiembrie fara sa corectezi venituri supraestimate decat daca joci politic. Si cum actiunea provoaca reactiune, au jucat politic, acuma avem comisie de ancheta, si uite asa nu se mai termina conflictul. Gaura in buget exista, sunt gauri si fara sa fure nimeni, si asta e cazul de fata, puneti mana pe Ziarul Financiar si cititi, si o sa aflati ca e gaura… dar asta e expunerea selectiva, toata lumea face ce poate sa se fereasca de datele care ar fi contrarii prejudecatii pe care o are deja. De aici nu iese nici un progres.

  Reply
  • Victoria

   Poate pentru ca de 10 ani sunteti departe de casa vedeti lucrurile intr-o alta lumina decat cea reala. Articolul de fata este doar un exemplu!

   Reply
  • Marian

   Scuze, dar am convingerea ca nu va este clar ce inseamna „gaura in buget” si nici modul cum se opereaza rectificarile bugetare! Ar fi bine sa aveti rabdare sa examinati explicatiile foarte clare ale domnului Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal din Romania si in plus, sa vedeti ca asa s-a procedat pretutindeni, intotdeauna, in situatii de rectificare! Chiar si in Statele Unite, poate si la Berlin! Gresiti cand afirmati ca tehnocratii „au jucat politic”. Dimpotriva, au dat dovada de fair play – ceea ce nu sta in caracterul politicienilor – si au platit restituirile TVA in decembrie, pentru a usura presiunea pe bugetul din 2017. Au facut vreodata politicienii romani asa ceva? NU! Tot circul pesedist cu gaura din buget este doar atat, un circ, care prinde la cei dezinformati. Acesta este sopul, de fapt!

   Reply
  • Marian

   Recomandarea lipsita de amabilitate: „puneti mana pe Ziarul Financiar si cititi, si o sa aflati ca e gaura… ” nu isi are rostul. „Am pus mana” si ochii nu doar pe Ziarul Financiar, ci pe tot ce s-a scris despre aceasta disputa si raman la parerea mea, ca Dragnea si ai lui si-au dat seama ca au promis populatiei mai mult decat pot livra si abia acum cauta solutii! O solutie este tocmai asta, sa faca valuri in legatura cu „gaura din buget”, deci sa apeleze la sablonul privind „greaua mostenire”… Dupa ce Dragnea a inteles cumva ca nu este vorba de o gaura in buget – poate a pus el mana pe Ziarul Financiar, nu? – a renuntat la „comisia parlamentara” de investigare si acuzare a tehnocratilor. Ramane in coada de peste, ca si Comisia Nana. Dragnea si ai lui au vrut sa induca ideea ca tehnocratii au procedat incorect, adica au subtilizat 10 miliarde, exact cat i-ar fi ajutat pe noii guvernanti pentru pomenile din prima faza! Daca Dragnea si PSD, indrumati in campanie de consultanti electorali din Israel, aveau un program de guvernare corect, riguros, profesionist, de ce i-au cerut in decembrie guvernului Ciolos sa dea un OUG de amanare cu un an a cresterilor salariale?

   Reply
 31. RaduGh

  @Marian, cum explici ca la rectificarea din noiembrie, deci la finele anului, la venituri Min Finantelor a pus in plus zece miliarde. Asta e intrebarea. Asta e faptul. Ce promitea Dragnea e treaba lui si a cui sta sa il creada. Restul inca e ce? Incompetenta sau nerusinare? Ca guvernul Ciolos trimisese din august la Comisia Europeana fituica cu absorbtia prevazuta pe ciclul financiar actual- zero. Deci nu mai avea nimeni ce sa astepte zece miliarde trei luni mai tarziu. Deci exista posibilitatea ca numai opozitia sa fi crezut ca acelea chiar exista si sa fi promis pielea ursului din padure. Ma bucur ca citesti, dar oare si pricepi?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *