Ștefan Busuioc-Trandafir

Cum va arăta Evaluarea Națională, potrivit noului proiect de lege a învățământului preuniversitar?

Proiectul de lege România Educată care vizează învățământul preuniversitar aduce o serie de elemente de noutate în privința examenului pe care îl vor susține elevii de clasa a VIII-a. Modificările aduse Evaluării Naționale se vor aplica elevilor ce încep clasa a VII-a în anul școlar 2022-2023, dacă proiectul va trece de Parlament și va fi promulgat de președinte. Cei interesați de subiect sunt invitați de Ministerul Educației să își exprime opinia până în 24 august a.c., folosind adresa de email pusă la dispoziție aici

Cea mai mare schimbare este oferirea Colegiilor Naționale dreptul de a organiza examene de admitere înainte de Evaluarea Națională, pentru un maximum de 90% de locuri, cele rămase urmând să fie ocupate prin repartizare computerizată. Organizarea concursului și criteriile de admitere se vor stabili prin decizia consiliului de administrație al colegiului, care se publică pe site-ul instituției, la începutul fiecărui an școlar.                                                                                            
Elevii admiși nu mai trebuie să participe la Evaluarea Națională, iar cei respinși au această posibilitate. Elevii admiși vor putea fi organizați în clase de excelență.                                                                                           
Colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să obțină statutul de unitate pilot de excelență, prin ordin al ministrului educației. Desfășurarea concursului de admitere se va finaliza cu cel puțin 3 săptămâni înainte de prima probă a evaluării naționale.

Olimpicii pot intra la liceul dorit fără a susține aceste evaluări. De asemenea, absolvenții clasei a VIII-a vor putea fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale sau a concursului de admitere și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premii la olimpiadele naționale:

  • premiul I la etapa națională a olimpiadelor organizate de Ministerul Educației;
  • premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației. 

Acești elevi se vor putea înscrie doar la clasele unde filiera/profilul/specializarea corespunde specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale. Lista privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/specializarea la care se face înscrierea se aprobă anual prin ordin al ministrului educației.

O altă modificare este eliminarea mediei din gimnaziu pentru admiterea la liceu.

La finalul clasei a VIII-a, orientarea școlară și portofoliul educațional devin obligatorii. Portofoliul va conține toate documentele elevului și diplomele obținute de la grupa mijlocie – de la grădiniță – până la terminarea liceului.

Cele două proiecte de lege anunțate de Ministerul Educației au fost publicate în consultare publică pe site-ul edu.ro la data de 13 iulie. Lansarea vine la un an de la publicarea Raportului România educată. Legile în proiect sunt în consultare până pe 24 august, iar după această etapă vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. 

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum va arăta Evaluarea Națională, potrivit noului proiect de lege a învățământului preuniversitar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *