Mihai Goțiu

Cum să bombardezi pâinea? Cum să bombardezi grâul?

Am tot văzute trecute multe linii roșii în războiul din Ucraina (începând cu războiul în sine). Au fost bombardate blocuri și case ale civililor. Teatre și gări aglomerate. Toate estimările morților și răniților, femei și copii, alte persoane decât cele combatante, sunt în minus. Dar chiar și în minus, cifrele sunt dureros de mari.

Au căzut rachete peste infrastructurile energetice critice, încercând să înghețe Ucraina. A fost aruncat în aer un baraj, declanșând un dezastru de mediu, cu impact major nu doar în Ucraina, ci și în Marea Neagră. Și nu au scăpat de bombe nici catedrale creștin-ortodoxe, fie ele și înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Noul nivel al războiului e bombardarea grâului. Bombardarea pâinii. La propriu. Prima dată când rachetele Rusiei au căzut asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, propaganda Kremlinului a pretins că ar fi vorba de atacuri asupra unor adăposturi cu mercenari străini (inclusiv români). N-au adus nimic în sprijinul acestor afirmații. Cele mai recente atacuri nu lasă loc de interpretări. Bombele au lovit în plin depozitele de cereale din porturile dunărene. Și nici măcar nu e un grâu destinat ucrainenilor, ci altor țări, altor oameni care au nevoie de hrană. De grâu. De pâine.

Dincolo de această linie, aruncarea în aer a grâului, a pâinii, mai e vreuna peste care n-a trecut deraiatul din Est, ”marele apărător” al creștinătății?

sursa foto: Maria Drutska/ X

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cum să bombardezi pâinea? Cum să bombardezi grâul?

 1. Catalin

  Dupa cum se vede, graul se bombardeaza cu bombe de diverse dimensiuni. Din ce ati scris despre soarta tragica a celor care asteapta graul din poze se vede ca habar nu aveti unde a ajuns cel de anul trecut. Nu-i nimic, sunteti inca tanar si aveti timp sa va informati.

  Reply
  • Mihai Goțiu Post author

   1. unde am scris de ”soarta tragică a celor care așteaptă grâul din poze”? ați citit ce am scris? sau ziceți că grâul respectiv nu e pentru hrană? 2. intenționat nu am scris unde ar urma să ajungă grâul pentru că are mai puțină importanță, atunci când distrugi hrana, la modul general, cei mai săraci sunt cei afectați, direct sau indirect; pentru că atunci când hrana nu ajunge la toți, cei mai săraci vor fi primii care vor face foamea ori vor fi obligați să plătească prețuri la alimente pe care nu și le pot permite; dar asta nu înseamnă că doar cei mai săraci vor fi afectați

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *