Victoria Stoiciu

Corporația va face legislația – primul gând care îmi vine în minte uitându-mă pe listele cu candidați ale USR

Dacă în 2016 aveam un val de oameni noi veniți dinspre ONGuri, acum avem un val de oameni noi-nouți veniți dinspre mediul privat și corporații. Un avocat, un economist, un antreprenor, un IT-ist…asta e paleta propusă.

A nu se înțelege că e vreun un păcat să lucrezi cu sau pentru corporații. Problema e alta – experiența acestor oameni noi, atât de noi încât cu greu găsești vreo informație despre ei pe net, pare să fie exclusiv în mediul privat. Nici urmă de implicare comunitară sau civică în majoritatea cazurilor. Nada. Niște oameni care și fac meseria, atât.

Iar asta e o problemă. Politica e o chestiune de vocație, nu doar un job ca oricare altul. Meritele din viața profesională nu sunt deloc, dar deloc transferabile în sfera politică. Poți fi un profesionist excelent, dar un politician mediocru sau execrabil. Așa cum poți să nu ai nici o are carieră în spate, dar poți fi un politician genial.

Viața publică, treburile cetății nu sunt totuna cu treburile private. Iar perpetuarea acestei confuzii de către USR-Plus, în care ni se transmite că un bun manager de HR de la o corporație e automat un bun politician nu face decât să adâncească percepția extrem de greșită conform căreia un stat se poate administra ca o corporație privată. Că politicul e despre un bun management și atât. Că un stat e un fel de SRL sau SA mai mare.

Or, politica nu e despre administrare – pentru asta avem funcționărimea. Politica e despre direcție, despre viziune, despre capacitatea de reprezentare a unor interese colective. Mi-e complet neclară capacitatea noilor oameni USR-Plus de a articula așa ceva – meritele lor profesionale nu spun nimic în afara faptului că sunt buni să rămână acolo unde sunt. Atât.

Am vrut oameni noi în politică? Avem novici de-a dreptul. Își vor face ucenicia pe seama noastră și pe banii noștri. După care, cel mai probabil, se vor întoarce în corporațiile de unde au venit, unde vor fi promovați în funcții pentru serviciile aduse pe altarul patriei corporatiste pe durata mandatului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Corporația va face legislația – primul gând care îmi vine în minte uitându-mă pe listele cu candidați ale USR

 1. Low

  Din nefericire, ne dăm seama prea târziu că statul nu este un SRL sau SA, că o școală sau o universitate nu e un SRL sau SA, că biserica nu-i o corporație, că noi nu suntem, fiecare în parte, micro-intreprinderi, că eficiența economică e una, iar eficiența e altceva, că notorietatea nu e calitate etc. Însă astfel de lucruri sunt acum considerate autoconsolări ale învinșilor, ale celor „care n-au avut în viața lor nicio inițiativă economică”, „care nu știu ce înseamnă să ai 20 de oameni în subordine și se apropie ziua salariului” etc. etc. etc. Să vorbești despre ele este, pe undeva, ca și cum ai vorbi în Germania anilor 1930 despre libertăți fără nicio îngrădire.
  USR a devenit un partid-bidon, bleg, condus de un individ cenușiu și fără anvergură, un partid fără viitor. A murit înainte de a prinde rădăcini. A crescut probabil atât cât era nevoie pentru a funcționa ca o capcană pentru votanții care voiau altceva și destul pentru a deveni instrumentul dorit de creatorii lui.

  Reply
 2. Adi

  Din pacate articolul este subiectiv. Folositi numai argumente care va confirma punctul de vedere, punct de vedere care si el nu este total corect.
  Cine provine din ONG nu este automat un bun politician sau manager. Este doar o persoana care participa intr-o activitate non guvernamentala (nu toti cei din ONGuri sunt de”vocatie”). membrii unui guvern trebuie sa aiba capacitate manageriala dovedita, ei sunt membrii ai executivului, nu ai legislativului. Ei pun in practica un program politic de guvernare, utilizand legile si institutii guvernamentale. Personal ma indoiesc ca o persoana care nu a condus nici macar un colectiv de 20 de oameni poate conduce un minister.
  Functionarii publici au alt rol (statutul functionarului public) si nu sunt cei care sunt raspunzatori pentru managementul performant al institutiei.
  Succesul managerial din companii poate fi transferat in administratia statului si este de preferat sa se intample asa; statul sa incerce sa atraga profesionisti de succes sare au vocatia de a se implica in viata publica. Daca nu ar avea acesta vocatie de ce ar accepta? Si este normal ca acesti buni profesionisti sa isi gaseasca pozitii in companii la sfarsitul mandatului public. Isi vor gasi pozitii pentru ca sunt buni profesionisti.
  Nu sunt convins ca imi pare rau pentru domnul Gotiu, ONGist si fost parlamentar. Dupa ce a gastigat mandatul nu a publicat nici macar constant acel blog de parlamentar, de acitivitatea in parlament nu se prea stie de loc. Poate o persoana care este mult mai familiara cu roles and responsabilities, cu faptul ca cineva ii monitorizeaza activitatea va fi mai eficient.
  In concluzie, imi pare rau ca a-ti scris articolul in graba si ca redactorul nu a avut timpul necesar sa il discute cu dumneavoastra. Putea fi un articol excelent, asa din pacate este doar o parere personala nu foarte bine argumentata.

  Reply
  • Dumitru

   Ah, argumentul „obiectivitatii”. De mult n-am mai vazut pe cineva sa-l utilizeze, presupun ca aveau argumente mai potabile. Ia sa vedem cat de „obiectiv” este autorul comentariului. Obiectiv vorbind, exista un filmulet care-i arata pe unii de la USR+#rezist cautand in sacii cu voturi. Iar Mme Clotilde Armand, cand a fost intrebata despre asta a raspuns ca „noua ni s-a declarat ca sunt inchise camerele”. Obiectiv vorbind, daca PSD si Firea faceau asta, nu erati deja in strada, strigand „noaptea ca hotii”? Ia aplicati-va aceleasi „standarde obiective” inainte sa ii judecati pe altii…

   Reply
 3. Octavian

  Opusul este politicianul de carieră ce nu a lucrat o zi, dar reprezintă interesele muncitorului. Nu cred că era un secret că USR e un partid liberal, doar unii mai încearcă să o dea cu întorsu’ dar nimeni nu-i crede.
  „La République En Marche!” a preferat un război de atrițiune cu Vestele Galbene, decât să sucombe cererilor socialiștilor. De ce ar face USR altminteri din moment ce sunt aliați cu acel partid?

  Reply
 4. Lucian

  Unul dintre cele mai slabe articole, mi se pare ca reflecta, chiar grosolan pe alocuri, opiniile autorului.
  Am citit mult mai bune si argumentate articole, pana la acest moment.

  Reply
 5. Pinno

  Nu va lamentati stimata autoare a articolului ca usr nu are ptofesionisti in parlamrnt. Vine psd cu ei, ca nu degeaba e GIO (grup infractional orgsnizat)!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *