Alina Mungiu-Pippidi

Contribuția serviciilor secrete la criza asta

Premierul Florin Cîțu, care spune de mai mulți ani lucruri enorme, fără a se sinchisi de dovezi sau fapte, a pretins că fostul ministru de finanțe pesedist e spion rus.

În orice țară normală, cînd șeful guvernului spune așa ceva despre un ministru care a prezentat țara ani de zile în ECOFIN, reuniunea miniștrilor de finanțe la Consiliul European, a făcut nu știu cîte împrumuturi și a luat n decizii strategice (a mai fost și ministrul fondurilor europene) începe imediat o anchetă pentru a lămuri chestiunea. Nu e legal să fii spion rus, și numai o țară iresponsabilă lasă asemenea bănuieli neclarificate. Asta e treaba SRI, pentru asta sunt plătiți de la buget. Mai există și comisii de securitate în Parlament, mai avem și CSAT, e de necrezut că nimeni nu face nimic. Fie e cunoscut de către toată lumea că primul ministru bate cîmpii în mod iresponsabil, fie toți se fac grav vinovați de lipsă de patriotism și trădare națională.

La fel, serviciile secrete trebuiau să informeze pe Klaus Iohannis și pe Ludovic Orban că Florin Cîțu are cazier. Dacă nu știau, la cît cheltuiesc, la cît infiltrează diaspora și pe studenții străini, dacă nu aveau un dosar complet Cîțu deîndată ce a fost propus la ministerul de Finanțe nu și-au făcut treaba. Și mai inacceptabil este să ai asemenea dosar, dar să îl ții secret și să dai aviz pozitiv cuiva vulnerabil. Integritatea publică este o obligație legală a tuturor serviciilor de stat. Nu ai voie să secretizezi informații despre corupție, spune legea. Vă las să ghiciți cîte asemenea informații există, dar sunt tăinuite pentru folos privat.

În sfîrșit, și un analist cu o singură scoarță de la România TV ar fi putut prezice că va ieși un mare scandal dacă sunt dați afară miniștrii USR care nu semnează pentru PNDL3 și Stelian Ion se apucă să selecteze procurori fără a avea verde la președintele Iohannis. Dar marii analiști de la servicii de ce nu i-au spus șefului statului că urmează o criză politică? Lui Băsescu i-au spus de abia după ce lumea de la Tg Mureș era în stradă, și lui Constantinescu îi spuneau să stea liniștit cînd eu vedeam pe camere, în direct, că minerii se îmbarcau la Petroșani în trenul de București. Cu Iohannis au exercițiu, întîi îi umflă oamenii cărora le-au dat aviz, după aia îi spun că era o problemă.

Indiferent ce au făcut sau nu au făcut serviciile, șeful CSAT, care e Klaus Iohannis, va spune probabil că se simte informat, cum a mai declarat și în alte dăți, și ca atare promovează deliberat în fruntea statului pe unul care bate cîmpii și joacă la țară cum ar juca la bursă. Și tolerează sau chiar impune ca nimeni să nu își facă datoria pentru că vrea să se joace telenovela lui, una cu Bode și mitraliere în prim plan, ca la clipul pentru vaccinare, un film cu mulți mușchi, dar din cîte se vede creier mai puțin.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

26 thoughts on “Contribuția serviciilor secrete la criza asta

 1. Dan Plesoianu

  Pai cam asta sint „Servciile”, si asta au fost mereu, in gradina Maicii Domnului: o institutie cu multi muschi, dar creier putin, pe care nici macar pensiile speciale promise nu pot sa-i convinga sa se recicleze. Nu ne putem astepta la altceva de la asemenea adunatura.

  Reply
 2. Dan Plesoianu

  (cont.)
  Si, se pare ca daca nu ai bube in cap (vezi Iohannis, Citu, si toti ceilalti prim-ministri si trepadusii de pe linga ei), Serviciile nici macar nu te propun la inaintare, pentru vreun post mai dihai de conducere. Altfel cum te mai pot controla, daca nu esti controlabil la caracter?!

  Reply
 3. Gabriel Rădeanu

  Doamna Mungiu…nu e legal să fii spion al oricărui stat de pe planetă,nu numai al rușilor,pentru că așa cum ați formulat ideea, întăriți chiar clișeul folosit fără discernământ de actualul premier! Și trebuia să precizați mai clar ideea că „cineva” de la serviciile secrete sau cu concursul acestora conduce prost sau rău intenționat România!…pentru că atitudinea relaxat-ironica prin care o definiți,pare complicitate cinică cu status-quo-ului actual…o „enormitate” gravă de context national!
  Uneori am impresia că puii vii „fătați” de găina lui Cristoiu conduc România de azi.

  Reply
 4. marius

  Cum acoperim JAFUL DE LA UTILITATI prin asa zisa liberalizare a tilhariilor facute de monopolul mafiot ce a capusat curentul electric si gazele???!!! …. FACEM O CRIZA GUVERNAMENTALA DE PROPORTII…

  Duminica am primit notificare ca de la 1 octombrie o sa-mi creasca pretul la curent electric cu peste 60% desi mai am inca sase luni din contractul cu pret fix… anre a zis ca nu are ce sa faca si degeaba am facut sesizare la ei asa ca trebuie sa-i dau in judectata dar bani nu mai am pentru ca mica mea afacere a fost falimentata de inteleapta conducere pandemica usr-psd.

  Va multumesc tuturor votantilor #rezist usr-pnl pentru ca ne-ati bagat din nou in EPOCA CEAUSESCU, frig si foamete! Mi-e scirba ca am iesit in 1989 la Revolutie ca sa vad o mi….e de fanatici ceausisti corporatisti ce ne-au rebagat inapoi in dictatura ceausista!!! BRAVO DRAGI TOVARASI USERISTOSECURISTI SI PENELISTO SECURISTI

  Reply
 5. Papushe Papushoi si Papuashi Gomf-F-f-Labili

  Eu, personal, nu vad decat lucratura proasta de serVicii peste tot.
  Nu stiu daca sunt idioti sau prosti, dar e clar ca nu au nicio treaba cu restul Europii – parte, din cauza ca ne aflam la perifera-periferiei oricarei lumi pe Lume!
  Practic ne aflam intr-o situatie nassala, de mom ce putem sa ne scufundam dintr-o clipa-n alta in caz de… in timp ce tot restul UNIVERSULUI scapa, gratie si celr ca dvs.

  Reply
 6. Laur22

  Contribuția Contribuabilului.

  Atunci cand Adrian Severin ministru de externe la vremea respectivă a emis pentru prima dată zicerea că: „presa din România este oficina a unor servicii secrete” (el zicea străine da pot fi și străine cu interfață autohtonă) I s-au cerut probe valide in justiție și întrucât nu le-a putut produce că deh serviciile secrete nu opereaza cu așa ceva (dovata faptul ca nimeni dintre cei de la Guantanamo Bay nu a fost deferit justiție omenești cu procuror judector și avocat care poată să vadă și el probele acuzări și asta nu pentru că nu ar fi existat teroristi la Gunatanamnao Bay ci pentru că în mod fundamental serviciile secrete nu sunt antrenate să lucreze astfel încât să poate să genereze respectivele probe) a trebuit sa plece.

  Acum când însași AMP a afirmat în nenumarate rînduri că presa română e ….. în marea sa majoritate ( ca să fim deontologi și scrofuloși la datorie ) controlată , dirijată și strict sincrona in corul media al serviciilor secrete nimeni nu-i mai cere nici-o probă deorece situația a devenit deja de notorietate.

  O ce vremuri, o ce timpuri și nimeni nu s-a întrebat daaa de fapt DE CÂND început tranziția de la așa ceva nu există , la așa ceva nu se merită să ceri sa fie demonstrat deorece e un truism de genul cerul e albastru.
  Și pe ce se bazeaza cand dă o anumita dată și crede ea înainte de data respectiva așa ceva nu exista ?

  Are vre-o dovada ?

  Are vre-o dovada ca incercarile de penetrare si control al campului tactic „media” au inceput cu „ai nostri” și că nu au fost alții mai înainte prezenți și mai apoi au procedat aidoma Europei Libere au facut outsource a cheltuielilor respective catre oamenii lor din teren debranșând asfel o cheltuială tactica de la „the official chain of comand”

  Ah și ca sa depașim granițele Cociocului și sa mergem in Ciuciunga vorba lui Mircea Badea.
  Stiți care era asta primavara estimatul serviciilor secrete americane de worst case scenario de prabusire a regimului Presedintelui Ghani ?
  Worst case scenario 6 luni cu best case scenario possible stalemate.
  Stiți cat a durat ?
  11 zile.

  Au și serviciile astea o contribuție ba chiar un „aport” am putea zice la lumea in care traim da nu cel pe care și-l atribuie
  Mai ține cineva minte minunatele „raporte” ale CIA despre armele de distrugere in masa ale lui Saddam Hussein?

  Și serviciile astea sunt alcatuite din oameni și ca sa citez pe un fost director CIA :
  „My firts task is to protect the CIA. And I cannot do this if I engage in a pissing contest with the US military at war”

  Știți in ce context a spus directorul CIA acest memorabila fraza ?
  Cand a aparut in raport CIA prin Octombrie – Noiembrie care estima forța Vietcongului la 4-500.000 de combatanți in crestere câtă vreme generalul Westmoreland seful operațiunilor militare din Vietnamul de Sud o dădea în scadere de la 300 spre 200.000 combatanți.

  Știți ce a urmat ?
  The Thet offesnsive din Ianuarie următor unde Vietcongul a atacat forțele americane din teren cu ~ 600.000 combatanți spre surprindere susnumitului Westmoreland .
  Și CIA deși la cel mai inalt nivel stia ca Westmoreland bate campii a preferat sa facă vorba lui Cosmin Gusa : „ciocul mic și joc de glezne ”

  De aceea nu zic da spui singura contribuție reala e aceea a cotribuabilului la buget în rest … bagă unii și alții capul in poză ca să se laude cât de tare „tropaim”.

  PS v-a placut cu a facut PSD moțiunea de cenzură cu dedicație astfel încat sa nu poată să fie semnată de USR shi cum fac cei de USR astfel încat sa se joace jocul noi nu votăm moțiunea vostră voi nu votați moțiunea noastră serviciile rămân netulburate la putere ? Campul tactic din politica sau ce ?
  Cociociunga !!!!!!
  Cociocul Ciuciungăi sau ce ?

  Reply
 7. carcotas

  Mi se pare ca se poate lua in discutie si o alta varianta a faptelor, mai potrivita cu ceea ce se stie despre modul de actiune al serviciilor. Politicianul, oricare ar fi el, trebuie permanent incadrat, sustinut, pilotat de serviciile secrete, ca nu cumva sa se apuce sa-si puna in practica programul pe baza caruia a fost votat. Fostul Presedinte Constantinescu marturisise dezarmat ca a fost invins de servcii. Madame Sosoaca a dezvaluit recent ca orice politician are de ales consultanti dintr-o lista scurta. Si atunci avem o problema care este in Romania un secret al lui Polichinelle: securismul dirijieaza totul, si cum si cat sa creasca iarba, si cine sa ia ceva din ceea ce este pe taraba. Criza poate fi ecoul unei lupte intestine intre oamenii serviciilor, agitatia fiind declansata ca intotdeauna de faptul ca pe taraba sunt bani multi. Lui Johannis i se aminteste acum ca are nevoie de baietii si fetele din servicii. Nu il cred in stare pe domnul prsedinte sa planuiasca el ceva, orice, in afara de sporirea confortului personal.

  Reply
 8. Vlad Slăvoiu

  Prin urmare, USR-PLUS și AUR poartă discuții să dea jos Guvernul. Foarte frumos, dar:

  “Noi, semnatarii acestei scrisori, intelectuali publici, militanți pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă, apărători ai valorilor euroatlantice, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la deschiderea către dialog arătată de membri marcanți ai partidelor din coaliția de guvernare către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR.

  Partidul AUR este o formațiune politică ce s-a dovedit a fi, în scurta sa existență pe scena publică românească, purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă. Un partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, că persoana propusă de AUR drept candidat la funcția de prim-ministru se proclamă deschis drept un înflăcărat admirator al unor figuri de tristă amintire din trecutul negru al României ori că parlamentari ai aceluiași partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică), care se exprimă frecvent împotriva societății liberale și a sistemului instituțional de valori al democrației liberale, nu poate fi un partener de dialog într-o democrație.

  […]

  În multe țări europene, partide extremiste au ajuns, în urma alegerilor, în parlamente. Nu însă în toate aceste state, astfel de partide sunt tratate cu nesperată bunăvoință. Dimpotrivă, în numeroase locuri de pe continentul nostru, ideile vehiculate de astfel de formațiuni politice le transformă automat în actori nefrecventabili, iar boicotarea liderilor acestor formațiuni este o regulă de la care nici un politician onest nu se poate abate.

  Știm cu toții foarte bine că adevărata importanță a asumării și respectării valorilor euroatlantice nu se poate sluji prin dialogul constant și nestingherit cu reprezentanți ai unui partid aflat în flagrantă contradicție cu principiile pe care [USR-PLUS] clamează că le apără. Înainte de a fi prea târziu, credem că este momentul ca, prin acordul partidelor care formează coaliția de guvernare, dialogul cu AUR să înceteze imediat.

  Semnatari:

  Cristian Pârvulescu
  Smaranda Enache
  Andrei Cornea
  Lavinia Stan
  Ciprian Mihali
  Liliana Popescu
  Adrian Miroiu
  Mădălin Hodor
  Sergiu Mișcoiu
  Claudiu Crăciun
  Alfred Bulai
  Andrei Țăranu
  Liviu Rotman
  Radu F. Alexandru
  Liviu Antonesei
  Paul Şerban Agachi
  Adina Babeş
  Iordan Bărbulescu
  Anamaria Beligan
  Sorin Camner
  Ana Bărbulescu
  Iurii Chişinevski
  Adrian Cioflâncă
  Vera Cîmpeanu
  Andrei Cornea
  Emanuel Copilaş
  Daniel Cristea-Enache
  Rodica Culcer
  Nicoleta Dabija
  Mihai Demetriade
  Nicolae-Emilian Dranca
  Mihaela Grancea
  Raluca Grosescu
  Iakob Attila
  Ruxandra Ivan
  Carmen Muşat
  Lucian Nastasă-Kovacs
  Irina Nastasă-Matei
  Raul Rognean
  Maria Roth
  Michael Shafir
  William Totok
  Mihai Vasilescu
  István Király V”

  Cât despre PSD, după părerea mea trebuie să fie complet nebuni să ajute USR să dărâme Guvernul. Sau, dacă îi ajută, să le ceară și pe mămica, și pe tăticu’ – cu fundă, frumos, în cutie de cadouri.

  Sau, de ce nu, să-i invite să le voteze propria moțiune … fără negocieri asupra textului ei, desigur.

  Pe scurt, după părerea mea, nici USR-PLUS, nici intelecții care îi scriau isterici acum vreo câteva luni nu merită, azi, nici vreo simpatie și nici vreun efort.

  Reply
 9. Dan Plesoianu

  (cont.)
  Si, dvs. spuneti ca „Serviciile” (SRI-SIE) nu si-au facut treaba, si nu au stiut – sau nu au informat – despre bubele din capul lui Citu. Dar chair credem noi oare ca dl. Florin Citu este vreun ins performant, care a fost descoperit recent de „Servicii”, si de PNL? Nu cumva dl. Florin Citu, care este si el, la fel ca si ceilalti, fiul tatalui sau, a fost racolat de „Servicii” inca de pe bancile liceului pe care nu prea se stie cum l-a parcurs si l-a terminat? Eu cred ca da, pentru ca in guvern nu ajunge oricine, si mai ales prim-ministru, daca nu este, intr-un fel sau altul, afiliat „Serviciilor”. Si este foarte probabil ca tatal lui Citu sa fi fost securist, asa cum a fost si tatal lui Orban, si cel al lui Ciolos, s.a.m.d. De fapt, „Serviciile” asta sint: un trib, o institutie in care se intra mai ales pe baza de rudenie si filiatie. Securisto-sereisto-sieistii de acum nu sint decit mostenitori ai functiilor avute pe vremea comunismului de catre parintii lor (mai ales de tati). Asa cum se mosteneau pe vremuri mosiile (dar legal), asa se „mosteneste” acum apartenenta la „Servicii” (care or fi ele). Si avem multe exemple in jurul nostru pentru a vedea ca acesta este un adevar, un truism.

  Reply
  • DES

   Corect. Cu o observație privind sereismul sau dieismul lui Cîțu: pe proști nu mai trebuie să-i racolezi, se detonează singuri la un moment dat. Trebuie doar să le creezi pistă de avansare. Când cimpanzeul a ajuns pe divan, mai trebuie să investești într-un brici.

   Reply
 10. Sean

  Așa-i c-ați uitat cu toții de o situație, aproape identică, petrecută cu ceva timp în urmă când Băsescu Traian – președinte în funcție zicea despre Poonta Victor – prim – ministru în funcție că este „profund corupt”! Halal țară!

  Reply
 11. ionas

  Sa mai lasam serviciile astea secrete deoarece ele duc greul – l-au ajutat pe actualul presedinte sa aiba o caricatura de contracandidat, vegheaza asupra „bunului mers” al economiei si justitiei si poate si ceva teroristi. Cine stie de ce subiecte mai sunt preocupate organizatiile astea .
  Dl presedinte nu are nicio responsabilitate de situatia guvernarii – poate era preocupat de Romania re-educata sau poate era in concediu ( Miami , Hawaii ) .
  Sa nu avem prea mari asteptari. Ce e val ca valul trece iar datorita experientei istoriei
  indurate Romania este resilienta la toate grozaviile posibile- ciuma, feudalism, fascism , comunism, hotie,

  Reply
 12. PAFI

  Si totusi, ce vor Catu si Johannis? Doresc sa scape de USRPLUS, asta e clar, inca de la eliminarea lui Voiculescu. Mai departe? Alianta ascunsa cu PSD, dupa reteta Tariceanu?

  Reply
 13. Dan Plesoianu

  (cont.)
  De fapt, cred ca ce se intimpla acum in Romania (si ceea ce s-a intimpla in continuu dupa lovilutia din 1989) este o lupta intre 3-4-5 grupari din Servicii, grupari care au vederi politice diferite, dar care vederi sint in continuare tributare securismului iliescean. Evident, o grupare – cea mai in virsta si cea mai retrograda – este gruparea de „stinga” (PSD, ALDE, etc.): alta grupare, cea de virsta medie si de „centru”, este PNL, iar a treia grupare majora este USRPLUS, cea mai tinara, care este o grupare relativ de dreapta, in sensul ca doreste cel mai mult integrarea europeana. Mai este si gruparea UDMR, o grupare tot in virsta, formata deci din securistii de origine maghiara, care penduleaza intre loialitatea pentru Romania (mai putin) si cea pentru Ungaria (mai mult). Ar mai fi si acest AUR, care este format tot din oameni relativ tineri, dar care duc traditia fanatismului nationalist securist.
  Acestea sint motivele pentru care alianta PSD-PNL = USL tinde sa se formeze din nou, si sa vrea sa guverneze impreuna cu UDMR, ca in filmul deja vazut.
  Toate aceste factiuni, deci, sint tributare securismului, si, chiar daca cele mai progresiste ar vrea, evident, sa progreseze, nu o pot face din cauza loialitatii pe care o datoreaza restului de aripi securiste.
  Deci, vrem nu vrem, sintem in continuare infundati in acest securismo-sereism iliescean, dus la perfectiune de maretul pitic Eduard Hellvig, care nu numai ca ar trebui sa fie schimbat cit mai urgent, dar nici macar nu trebuia sa ajunga in postul respectiv. Se pare ca un Magureanu ar fi avut vederi mult mai novatoare decit acest pitic funest.

  Reply
 14. ciclop

  serviciile si cei de afara care controleaza tot ce misca in Romania au stiut de spre ispravile lui citu in America stiu si cate mediatii a facut si cate case are presedintele ” part time ” si „primul navetist al tarii ” si din acest motiv ii trateaza ca pe „gluga de coceni” sau „sira de paie ” din fundul gradinii : „cum misca-n front „le arata pisica ” si „pac cu informatia la boboru” !!
  Nu stiti expresiile „gluga de coceni ” sau „sira de paie” : gospodarii , dupa recoltatul graului aduc paiele acasa si fac o sira de paie in fundul gradinii acolo unde este „privata ” iar dupa culesul porumbului aduc acasa si cocenii si fac o gluga de coceni tot acolo in fundul gradinii. Daca ii preseaza nevoia si „privata ” e ocupata se usureaza dupa gluga de coceni dar daca si aici locul e ocupat se „pitesc” dupa sira de paie , singura grija este sa vada pe unde calca ca e „gloata ” mare pe jos @!!!

  Reply
 15. Spiridon

  Minciuni , minciuni , a minți , a fi mincinos , etc , etc ,..etc a fi mincinoși !

  Cam asta-i clasa politică din România.
  Poate că peste tot este la fel.
  A le oferi oamenilor promisiuni fără acoperire.
  Totul pentru o scurtă perioada lipsită de glorie și pentru o viață mai lungă și lipsită de griji materiale( referitor la aleșii neamului).
  Vai de mama ei de țară !
  La fiecare ciclu electoral vin politicienii și îi amețesc pe bieții românași cu tot fel de promisiuni.
  E și aici o explicație.
  Ce s-ar face politicieni români fără marea masă a oamenilor care trăiesc de pe o zi pe alta ?
  Iar cei care mânuiesc butoanele sunt de două feluri:

  – ascunșii , oamenii cu fața nevăzută și cu sufletul negru;

  – vizibili , oamenii din media, cei care prin canalele media , asemenea unor mercenari, induc în eroare populația livrând așa zisele comentarii și analize „pertinente”;

  Vai de steaua noastră !

  Reply
 16. Alegătoru'

  D-na Mungiu, chiar sunteți în pană de subiecte de dezgropați șușanele de ăstea expirate? Afirmația pe baza cărei v-ați pierdut timpul să scrieți articolul de față (datată martie 2019) face parte din serialul de acuze și invective pe care Cîțu și Orlando și le aruncă în public de ani de zile (de pe când erau amândoi senatori) și care prin infantilismul lor au făcut deliciul presei de scandal la vremea aia -din ciclul ”Chiparosule”, ”Al Capone”, ”hoțule” etc. Însă toate acestea nu fac decât să arate calitatea oamenilor pe care electoratul îi trimite în parlament. Poate că de asta ar trebui să se ocupe mai mult România Curată -să facă o bază de date cu derapajele publice ale candidaților la orice funcție în stat pe care să o pună la dispoziția electoratului.

  Reply
 17. Dan Plesoianu

  (cont.)
  De fapt, cred ca ce se intimpla acum in Romania (si ceea ce s-a intimpla in continuu dupa lovilutia din 1989) este o lupta intre 3-4-5 grupari din Servicii, grupari care au vederi politice diferite, dar care vederi sint in continuare tributare securismului iliescean. Evident, o grupare – cea mai in virsta si cea mai retrograda – este gruparea de „stinga” (PSD, ALDE, etc.): alta grupare, cea de virsta medie si de „centru”, este PNL, iar a treia grupare majora este USRPLUS, cea mai tinara, care este o grupare relativ de dreapta, in sensul ca doreste cel mai mult integrarea europeana. Mai este si gruparea UDMR, o grupare tot in virsta, formata deci din securistii de origine maghiara, care penduleaza intre loialitatea pentru Romania (mai putin) si cea pentru Ungaria (mai mult). Ar mai fi si acest AUR, care este format tot din oameni relativ tineri, dar care duc traditia fanatismului nationalist securist.
  Acestea sint motivele pentru care alianta PSD-PNL = USL tinde sa se formeze din nou, si sa vrea sa guverneze impreuna cu UDMR, ca in filmul deja vazut.
  Toate aceste factiuni, deci, sint tributare securismului, si, chiar daca cele mai progresiste ar vrea, evident, sa progreseze, nu o pot face din cauza loialitatii pe care o datoreaza restului de aripi securiste.
  Deci, vrem nu vrem, sintem in continuare infundati in acest securismo-sereism iliescean, dus la perfectiune de maretul pitic Eduard Hellvig, care nu numai ca ar trebui sa fie schimbat cit mai urgent, dar nici macar nu trebuia sa ajunga in postul respectiv. Se pare ca un Magureanu ar fi avut vederi mult mai novatoare decit acest pitic funest. Jos securismo-sereismul!!!

  Reply
 18. Liviu Antonesei

  Foarte bună analiză. În viteză, ți-a scăpat o eroare – Tîrgu Mureș e legat de Ilescu, nu Băsescu. De altfel, Secu intrase în custodia aematei pe 22 decembrie, iar în noaptea de Revelion Ilitch ne-a dat vestea bună a decretului-lege de „desfiinâare”. Tîrgu Mureș a fost pretextul pentru a bi binecuvăntați cu SRI-ul. În opinia mea, Dulapul a prins gustul puterii nemăsurate și necenzurate de nimic și de nimeni, așa că își permite să umble cu un Cîț oe obrzul gros. W frav că servix-urile în loc să facă ceea ce e de făcut, săinformeze pe cei în dreptîn privința situațiior și apersoanelorcu risc de securitate, fac jocurii politice, ceea ce e complet în afara legii. Dar mai grav este că aceste servix-uri sînt compuse, sper cp doar conduse, de ipochimeni cy creierul cîr gămășia acului,,, Și aunci ce vrem?!

  Reply
  • DES

   Ați văzut vreun candidat la funcții înalte să vorbească de îmbârligarea puterilor în stat? Pentru că, la urma urmei, aici e marea hibă: dacă ești secretar de stat și furi, te prind și te închid, dar dacă ești secretar de stat acoperit, niciun procuror acoperit nu te anchetează. Capisci demokrațîia?

   Reply
 19. Nila

  De fapt criza nu este despre PNDL, pentru ca bani nu exista si nu vor exista niciodata. Ea a fost declansata de seful CSAT la sugestia serviciilor, exasperate ca Stelica organiza concursuri de procurori sefi la parchete, probabil fara sa consulte dosarele de cadre puse la dispozitie de securistii de bine. Si PNL si PSD au cosmaruri de la cruciadele impotriva coruptilor de pe vremea Codrutei, si vegheati de Johanis, vor avea grija cu pretul oricarui guvern sa nu repete greselile. Ce e mai trist in toata tarasenia e lipsa de transparenta, eficienta si reforma a acestui guvern, ajuns acolo tocmai pentru a face aceste lucruri. In schimb, pentru ca nu au curajul, vointa, si interesul de a reforma statul, au marit aparatul de stat si fondul de salarii, au secretizat salariile din companiile de stat, si creaza inflatie prin scumpiri la curent carburanti si gaze, ca sa incaseze mai mult din TVA. Cu toate ca aveau precedentul Basescu in taierea salariilor enorme ale bugetarilor, acest guvern liberal prefera sa inrobeasca si mai tare populatia acestei tari ce nu a ales inca calea bejaniei, prin taxarea salbatica a muncii, taxe, accize, si tot felul de alte dari marite. Abia acum, in oglinda cu comportamentul liberalilor din echipa castigatoare se poate vedea maretia lui Basescu, probabil afiliat aripii cu creier din servicii, dar de unde sa-l iei pe noul Basescu? Are Drula ceva dar nu are charisma, pacat ca adevaratul Basescu a batut palma cu ei probabil cu pretul renuntarii la hartuirea familiei.

  Reply
 20. mafalda

  Hai sa nu punem magarul in urma carutei . Vinovatii nu sunt cei ce raman pe loc , cei ce duc greul guvernarii , vinovatii sunt cei ce fug din calea provocarilor ,cei care nu cer schimbarea guvernului ci doar schimbarea unui singur om acela fiind si premierul Romaniei . Adica mai pe romaneste un partid cu 15 procente obtinute in alegeri vrea de cite ori i se nazare sa schimbe premierul si nu guvernul (intelegeti absurdul cereri USRPLUS) .Adica noi facem o motiune nu sa cada guvernul ci ca sa cada premierul si sa punem noi premier pe cine vrem . Intelegeti dragi cititorii idiotenia demersului . Nu mai va tot spargeti in figuri ,nu mai tot mincati castane coapte prin ziare si reviste si pe la TV , glumele depasesc deja limita necesara inteligentei . Vinovatii sunt fugarii , dar fugarii ce nu sunt chiar fugari . Esalonul doi din USRPLUS a ramas oe loc ,fugarii sunt cei care au semnat cu Aur o intelegere de mai mare risu -plinsu .Un partid considerat democratic legitimeaza si se aliaza cu unul numit in presa extremist . Asta nu va pune pe ginduri ? Oare nu vedeti – ce acum e la moda orbul gainilor ? cum un presedinte de partid si fost premier se aliaza cu USRPLUS si AUR sau nu ati inteles cum acelasi presedinte de partid a pierdut alegerile parlamentare . Oare a fost si aia premeditata ? Toti casca gura sa le spuna Iohannis ce sa faca . Nu o sa vedeti asta . Prerogativele Presedintelui Natiunii nu sunt sa ii stearga pe unii la nas cind le curg mucii , aia atirnatori.Presedintele le cere tuturor responsabilitate, nu tradarea partidului , nu aliante impotriva firii si a apartenetei politice , nu cereri imperative ce nu pot fi satisfacute sau motiuni aiurea aduse in fata tuturor .Motiunea este un act de maxima responsabilitate si ea nu poate fi parte a unui exercitu democratic impotriva unui singur om . Motiunea se refera la caderea unui guvern, nu la schimbarea premierului . Asta nu vedeti ?Guvernul nu este al presedintelui. Guvernul este al tarii, indiferent cit de mult se strofoaca unii sa zica altfel .

  Reply
 21. Rădeanu Gabriel

  Actuala criză politică este efectul luptei pe viață și pe moarte pentru șefia PNL.Dovada clară este tocmai maniera neortodoxa de abordare în Parlament a moțiunii,care-l lasă la butoane pe Câțu.Cel
  puțin până la alegerile PNL!Deznodamantul nu poate fi decât căderea guvernului… și ca deobicei este vorba de o sordidă, individuală și egoistă poftă a președintelui Iohanis,care la final de „mandate” își asigură un „loial”(vom vedea?!?) și „supus”(să mori de râs!?!)colaborator la șefia PNL, ușor de înlăturat ( dacă cumva se opune) conform profilului de ex-infractor internațional strâns de momițe, în mâna caldă și „propulsatoare” a ser-viciilor…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *