Sorin Paveliu

Comentarii despre începerea anului școlar – contează cum stabilim prioritățile

Au venit atacuri şi solicitări în cascadă pentru a se preciza cum se va proceda cu anul şcolar in 14 septembrie. Totuşi, două scurte comentarii:

1. Clasificarea (eronată) a epidemiei în vederea deschiderii şcolilor invoca un scenariu de coşmar.

Cred însă că nici corecţia nu este o variantă adecvată.  Dacă am calculat eu bine: 1378 (cazuri de azi) /19.237.689 (populaţia) * 1000 = 0.071. Dacă cifra se menţine 14 zile * 0071 = 1,002 – adică în zona galbenă la nivel de ţară. Cum media pica arareori pe mediana pot estima că 30-50% din localităţi sunt deja în această situaţie ceea ce contrazice opinia preşedintelui:

Ca să fim bine înţeleşi. Majoritatea localităţilor intră pe scenariul verde. Un număr de câteva sute de localităţi, la momentul acesta, intră în scenariul galben. Sunt numai 50 de localităţi care azi s-ar încadra în scenariul roşu.”

Scenariul roşu la nivel naţional, ca să ne păstrăm în acelaşi raţionament ar presupune 4000 de noi cazuri pe zi, ceea ce ne-ar duce, din nou într-un scenariu de film american, basca că nu avem cu se să facem 40-50000 de teste pe zi.

2. Folosirea unui raţionament rigid este criticabilă, în ceea ce mă priveşte şi din cauză că poziţionează eronat riscul.

Copiii nu par a face forme de boala grave sau cu potenţial mortal şi drept urmare, riscul principal este ca elevii, care nu vor fi niciodată testaţi (dacă nu se încadrează în definiţia de caz), să fie tocmai vectorul de transmitere. Dacă analiza evenimentele epidemiologice în dinamica privind această boală, despre care ştim încă foarte puţine, vom constata că acestea se manifestă la 21-40 zile. Altfel spus, după relaxare, după vidul legislativ, au fost necesare mai mult de 14 zile (cât credeam) pentru a vedea creşterea indicatorilor. Cred că şi veselia de la mare – începută în forţa la jumătatea lunii iunie, a dat roadele cam la acelaşi interval, sărind la peste 1000 de cazuri.

Dacă vom constata o creştere abruptă a numărului de cazuri, asteptind scenariul rosu, undeva după mijlocul lunii octombrie, ne vom lua cu mâinile de cap, punându-ne problema dacă nu ne-am omorât bunicii cu sarutul nepoţilor. Si atunci vom sari toti in capul presedintelui Iohannis!

În concluzie, consider că asumarea unor cifre seci, rigide, raportate la un fenomen cu atâtea variabile este o eroare. Verificati ce credeam in luna mai, ce ne mai bucuram de platouri si trenduri descrescatoare!

De fapt, toată lumea trebuie să fie pregătită pentru cursuri online şi apoi vom vedea! Este doar o chestiune de stabilire a priorităților.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Comentarii despre începerea anului școlar – contează cum stabilim prioritățile

  1. Catalin

    Interesant ca de obicei dar nu ai cum sa faci scenarii fara cifre. Din pacate, cifrele lipsesc sau sunt lipsite de relevanta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *