Alina Mungiu-Pippidi

Coaliția pentru Universități Murdare

Șefa autoasumată a comunității impostorilor din România, Ecaterina Andronescu, care spune totdeauna ce e corect, dar face altceva, a repurtat o mare victorie contra încercării timide a Ministerului Educației de a opri prăbușirea generalizată în impostură, eliminînd CNACTDU din circuitul de verificare al plagiatelor individuale și al școlilor doctorale, majoritatea fabrici de diplome de doctor pentru polițiști, oameni politici, magistrați, ofițeri de servicii secrete sau șomeri. Catastrofa era previzibilă, de asta i-am spus din luna decembrie lui Adrian Curaj să nu modifice nici o lege și să nu trimită nimic la Parlament, ci să folosească la maxim legea așa cum era, numind în Comisia de Etică a ministerului pe alde Mihai Șora, Radu Gologan, Nicolae Manolescu și așa mai departe. Patru asemenea oameni ar fi ajuns, că în lumea academică nu comisiiile verifică plagiatele, ci referenții anonimi, al căror număr poate fi infinit, pe specialitate. Același lucru i l-am comunicat și lui Bogdan Murgescu cînd am refuzat să implic SAR în CNACTDU și mai ales să deranjez alți oameni cu o încercare dinainte minată. Dar un grup de juriști din principalele universități au preferat să îi creeze, cu complicitatea Ministerului, aceste oportunități dnei Andronescu, sfîrșind cu un sistem în care oameni ca Andruh sau Viorel Barbu au devenit redundanți și problema a fost trimisă la cine a creat-o, adică la universitățile unde impostorii au deja majoritatea și care nu au fost în stare, cu vreo două excepții, să pedepsească nici pe aceia care au pus parafa pe lucrările ”științifice” ale unor deținuți de drept comun.

După părerea mea, impostura universităților românești nu mai are rezolvare, deși SAR va face din acest an ce nu a făcut ministerul, adică va produce o evaluare a școlilor doctorale pe specialități. Vă spun de pe acum că în România există conducători de doctorat cu citate zero, adică niște impostori chiar pe față, cărora alți impostori le-au dat dreptul să conducă doctorate, că și în fruntea reformatorilor sunt oameni care în viața lor nu au trecut prin proba unui referat anonim și care își autopublică operele în propriile lor colecții fără vreo jenă, că întregi universități sau departamente (nu doar cele de apărare) ar trebui închise, nu reformate, că mulți din cei întorși de la doctorate din străinătate în România devin la rîndul lor niște ratați, îi găsești cu citări zero zece ani după. De altfel, universitățile rămîn deja fără studenți. La această stare de lucruri s-a ajuns printr-o enormă complicitate și lipsă de exigență, după cum puteți vedea aici.

La ora asta stăm așa.

Cati Andronescu, care arată cea mai cinstită persoană din PSD, conduce de fapt Coaliția pentru Universități Murdare, care subminează de multă vreme orice standarde de integritate academică. Marea miză a alegerilor este să pună odată capăt încercărilor noastre de a stopa declinul.

Cristian Bușoi, speranța liberală numărul unu, are un doctorat nu doar suboptimal (s-a făcut doctor în medicină cu echivalentul unei teze de masterat la SNSPA de 120 de pagini), dar, cum reiese din raportul trimis mie de Universitatea de Medicină din Timișoara, care nu a avut curajul să pună un verdict dar a aplicat un soft, și neoriginal, bucăți întregi sunt de fapt luate cu copy și paste.

Dat fiind că dna Andronescu a anulat incompatibilitatea dintre titlurile de rector și membru al Parlamentului o să avem rectori cap de listă pentru PSD și PNL, în noul Parlament.

Președinția tocmai a produs un discurs mai bun la lansarea anului școlar și începe trezirea de la ideea greșită că acolo unde problema principală a educației a ajuns impostura se poate reforma sistemul prin consens. Dar asta nu înseamnă că au vreo soluție cum să tranziteze de la această idee de bază a președintelui, consensul, la una mai eficientă. Au jucat de partea bună la chestia asta cu ordonanța, și au pierdut, că asta e majoritatea și în parlamentul actual, și cel mai probabil în cel viitor. O majoritate care se teme de exigențe, pentru că e o majoritate de impostori.

Studenții au protestat deja, sindicatele au fost de acord cu mai toate modificările legii, iar ministrul Educației muncește să angajeze inspectori și directori de școală pe merit. Dar și ei pot fi cooptați sau eliminați după decembrie. Trebuie ca demersul numirii unor directori de școală și rectori apolitici să fie susținut de o forță parlamentară. Trebuie reintrodusă incompatibilitatea in legea educației dintre pozițiile de management în educație și orice funcții politice, altfel și noul Parlament, cu rectori în el, va avea aceeași atitudine.

Societatea românească, dacă ar avea instinct de conservare, s-ar duce azi peste dna Andronescu și complicii ei, în Kisselef și la Parlament. Dacă în toate PSD și PNL sunt cam la fel, cert în promovarea imposturii PSD conduce detașat. Tocmai ne-au dat un motiv să ne mobilizăm toți ca să îi împiedicăm să cîștige alegerile, și cînd ne mobilizăm toți știți ce urmează, și o știu și ei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

29 thoughts on “Coaliția pentru Universități Murdare

 1. Cris

  In ziua de astazi daca compare piesele de la masini de la mai multe marci ,o sa constati ca sint intr-o proportie foarte mare aceleasi.Asta ce inseamna ? Au plagiat?Mi se pare ca toti doctorantii de astazi sint in imposibilitatea de a crea fraze noi,pentru ca la cite lucrari sint facute aprope ca este imposibil sa nu fie folosita si de altcineva.Cred ca in Romania se obtin prea usor titlurile de doctori si foarte usor de generali in aramata.Din acest motiv aproape ca nu mai exista repere in societatea noastra.Am ajuns intr-o situatie aproape fara iesire.Se dau legi cu buna intentie,dar cind ies incurca totul.Dupa parerea mea trebuie urgent simplificat totul.Deja este o infractiune daca traiesti.Daca iesi din casa ai incalcat citeva legi.Nu se poate merge in continuare asa pentru ca societatea sta sa explodeze.

  Reply
  • Vasile Cojocaru

   Ceea ce face Cris mai sus este fie manipulare grosolană (postaci ai unui partid care speră să ia 40% la alegeri), fie totală neînțelegere a firescului. Înclin spre prima ipoteză. Argumentele de mai sus sunt din seria celor de tipul „să se analizeze tezele după legile în vigoare la data susținerii”. Eu din clasele primare știam că nu am voie să copiez temele de la alt coleg.
   „Doctoranții”, domnule Cris, dacă sunt preocupați cu adevărat de cercetare, descoperă că soluțiile nu converg într-o singură direcție ci se multiplică mereu. Și credeți-mă că două fraze de minim șapte cuvinte nu sunt identice decât dacă una o copiază pe cealaltă.
   Haideți să nu aruncăm cenușiul peste toată societatea românească. Nu mai suntem în anii ’90. Valorile încep să se așeze pe o scară firească.
   Cu siguranță că mulți doresc întoarcerea în cenușiu, dar sunt foarte mulți care luptă pentru o societate mai curată.
   În articolul de mai sus sunt câteva propuneri concrete. Haideți să ne luptăm pentru ele. Conducerile universităților trebuie să fie incompatibile cu funcțiile politice.

   Reply
  • Hannibal ante portas

   Stimate Cris, odata cu scuzele de rigoare, trebuie sa cataloghez gandirea dvs. ca fiind INFANTILA atunci cand va bazati pe afirmatia ca piesele de la masini de la mai multe marci sunt aceleasi, intr-o proportie foarte mare. Ce relevanta are asta in comparatia cu obtinerea unui doctorat ? Daca adaugam si ideia, nastrushnica, cum ca „doctorantii” (sic!) de azi sunt in imposibilitatea de a crea fraze noi, plonjam in cel mai adanc ridicol. In conceptia actuala, care nu este decat o prelungire a experientei de sute de ani castigate in mediile academic performante si cinstite, rostul doctoratului este sa formeze intelectuali capabili sa se documenteze exhaustiv, sa catareasca si sa aprecieze correct continutul documentatiei (recte, al bibliografiei consultate) si sa obtina noi valori din coroborarea cunostintelor dobandite anterior intr-un domeniu cu datele proprii, rezultate fie din experimente (in cazul stiintelor experimentale), fie din propria gandire (in alte cazuri, destule). Mergand pe rationamentul dvs., ar trebui sa interzicem si creatia literara sau muzicala, de exemplu, fiindca de-a lungul istoriei culturale a omenirii s-au scris atat de multe texte si s-au folosit atat de multe combinatii de tonuri musicale, incat „nimeni” nu pare sa mai aiba sansa de a crea unele noi… fara sa „plagieze”. Absurd ! Pe alt plan, nu aveti o apreciere corecta asupra valorii legilor noi (si bune, ziceti dvs.) care „incurca totul”. Se pare ca nu ati inteles, inca, valoarea ridicol de scazuta a activitatii legislative in Romania, valoare care rezulta tocmai DIN LIPSA BUNEI INTENTZII alaturi de incompetent si semi-analfabetism professional. De curand, fostul sef al Curtii Constitutionale a facut, in fata presei, observatia ca intreg sistemul de legi din Romania trebuie rescris. D.Sa. probabil ca nu a avut timp sa adaoge si operatiunea de corectare si reformare a acestui system de legi, creat de parlamentari necinstiti in folosul gashtilo lor la fel de necinstite. Mai pe scurt, legile au fost concepute si promovate doar in scopul jefuirii bugetului public, adica in scopul firtului legal acoperit al banului din buzunarul cetateanului, mai ales a celui sarac. Totul a inceput cu devalizarea rezervei immense de dolari a Bancorex, rezerva care ‘s-a distribuit” fratzeshte intre ticalosi, de la care nu s-au recuperate niciodata acesti bani care fusesera oferiti drept CREDITE. Cate credite mai raman, astazi, nerecuperate de catre bancile private ? Foarte putine, procentual vorbind. Discutia ar putea continua, dar articolul d-nei AMP lamureste atat de clar situatzia, inacat nu am nimic sa-i reprosez… de data asta ! In fine, stimate Cris, faceti tot posibilul sa va feriti de ridicol !

   Reply
  • Vasile Cojocaru

   Ceea ce face Cris mai sus este fie manipulare grosolană, fie totală neînțelegere a firescului. Înclin spre prima ipoteză. Argumentele de mai sus sunt din seria celor de tipul “să se analizeze tezele după legile în vigoare la data susținerii”. Eu din clasele primare știam că nu am voie să copiez temele de la alt coleg.
   “Doctoranții”, domnule Cris, dacă sunt preocupați cu adevărat de cercetare, descoperă că soluțiile nu converg într-o singură direcție ci se multiplică mereu. Și credeți-mă că două fraze de minim șapte cuvinte nu sunt identice decât dacă una o copiază pe cealaltă.
   Haideți să nu aruncăm cenușiul peste toată societatea românească. Nu mai suntem în anii ’90. Valorile încep să se așeze pe o scară firească.
   Cu siguranță că mulți doresc întoarcerea în cenușiu, dar sunt foarte mulți care luptă pentru o societate mai curată.
   În articolul de mai sus sunt câteva propuneri concrete. Haideți să ne luptăm pentru ele. Conducerile universităților trebuie să fie incompatibile cu funcțiile politice.

   Reply
  • POPESCU MIRCEA

   In materie de doctorate este cazul sa nu va pronuntati daca faceti analogii cu piesele de masini, problema in care pareti la fel de semidoct. Cazul cel mai grav este ca in cultura Romaniei au ajuns sa dicteze urmasele Elenei Ceausescu.

   Reply
  • Catalin Toma

   Cred ca va inselati putin: in general, atunci cand te lansezi intr-un doctorat, ar trebui sa fi trecut printr-o etapa de documentare extinsa. Asta inseamna sa citesti macar vreo cateva carti si principalele articole pe subiectul respectiv(probabil peste 1000). Este foarte posibil ca un conducator de teza sa iti sugereze o tema/domeniu dar nimic nu te impiedica sa iti pui intrebarea clasica: ce aduc eu nou? Sunt sigur ca un conducator de doctorat care se respecta are capacitatea de a reformula sau redefini tema tezei atunci cand ai argumente care sustin acest lucru. Din nefericire, multe din scolile doctorale sunt conduse, asa cum bine spunea doamna Mungiu, de impostori care numai de batai de cap nu au nevoie iar in cazul asta nu vei vedea niciodata stimularea performantei ci a mediocritatii si plagiatului. Ideea unei teze de doctorat in partea generala e de a dovedi stapanirea subiectului si sunt convins ca orice doctorand care se respecta poate exprima avest lucru cu cuvintele sale, nu copiind din diverse surse.

   Reply
 2. Adrian

  Majoritatea nu se teme de exigențe, le-ar accepta odată impuse prin forță (forța legii „aplicate”, de ex.) Discuții despre „randamentul” univ au mai fost și în trecut și s-a acceptat soluția trecerii în preuniv a cadrelor care nu (mai) performau. Dar câtă vreme cum s-a dovedit recent contabilul/a șef/ă de la o școală are venit mult mai mare ca un prof. cu grad I trebuie găsite alte soluții.

  Reply
 3. Vlad

  Ecaterina Andronescu…. figura perfecta politic, in realitate un corupt urias, orice student de Poli stie lucrul asta

  Reply
 4. Ionas

  Toata lumea, chiar si din EU, stie ca doctoratele din Romania sunt apa de ploaie din punct de vedre stiintific. Sa nu ne miram ca se mai copiaza intre teze.
  A devenit o moda in a avea titlul de doctor ( ca in filmele italiene din anii 60-70)- in special daca ai functie politica, directori la firme de stat, persoane cu multa stima de sine .
  Pentru cei care sunt lefegii la stat titlul de doctor le aduce si un spor substantial la remuneratie.
  Aproape toate facultatile au coborat stacheta . Ce ne-am facem daca s-ar aplica criteria riguroase in invatamint
  Ar fi facultati desfiintate si o gramada de someri universitari-doctori . Nu pot exista doar Cambridge , Oxford,Yale sau MIT. Mai trebuie si Resita, Spiru Haret, D. Cantemir

  Reply
  • Hannibal ante portas

   Gresiti, stimate Ionas. Nu, nu ne trebuie Resita, Spiru haret si D.Cantemir si nci altele asemenea. Ce produc ele ? Practic nimica valid, dar cu siguranta produc ambitii nemasurate, care se manifesta cu o agresivitate extreme de puternic distructiva social. Asta, printer altele si datorita faptului ca „prostul (recte, doctorull facut „pe puncte”) nu-i prost destul (recte, nu-I destul de doctor) daca nu e si fudul”. Concret, se baga in toate – desi e incompetent, este promovat in toate de catre cei care l-au creat – desi este diletant in cel mai bun caz si distruge orice effort facut cu bune intentii de aceia, putazini, care nu renunta la probitatea profesionala si care sunt SINGURII producatori de plusvaloare sdevarata. In alota ordine de idei, as putea accepta ideia ca „trebuie si…” daca am in vedere ca chiar si in SUA exista universitati de apartament care-ti acorda o diploma de doctor, contra cost intotdeauna, diploma pe care, insa, societatea ctiva, producatoare de plusvaloare economica, o ignora cu desavarsire. Or, in Romania tratamentul social fata de detinatorii unor astfel de diplome (de la…Resita si de la…Spiru Haret si de la Dimitrie Cantemir etc.) sunt cocotati in frunte, adica acolo unde nu au ce cauta. vedeti diferenta ? Daca nu, mai reflectati, va rog… e strict necesar sa o faceti !!

   Reply
 5. AlinaP

  Se pare ca doctoratele sunt o miza foarte importanta in Romania judecand dupa razboiul declarat de coruptia toata – politica, universitara – impotriva rezolvarii plagiatelor. Cum parlamentul este parte din coruptia generalizata, nu putem sa ne asteptam la o legislatie corespunzatoare rezolvarii plagiatelor. Universitatile au permis plagaitele, unele le-au incurajat, asa incat nici o speranta din aceasta directie. Ministerul invatamantului, pana la prezentul ministru, au protejat plagiatele ca pe niste pietre pretioase, nu false. Pana la urma, daca plagaitul nu va putea fi rezolvat pe nici o cale normala, ramane aceia a anularii drepturilor – titluri, beneficii – a celor ce au PhD romanesc fie de catre strainatate fie de Romania insasi. Strainatatea, formal sau informal, nu va mai recunoaste acest titlu provenit din Romania si e in drept sa o faca considerand numarul de „hoti de doctorate” pe care ii avem. Printre ei vor cadea victime cei ce au realizat doctorate cinstite, corespunzatoare acestui titlu.
  In privinta conducatorilor de doctorat, as prefera sa-i judecam daca ei insisi si-au plagiat doctoratul, daca au produs sau nu doctorate plagiate mai degraba decat dupa numarul de citari pe care le au sau nu le au. Numarul de citari e un criteru subiectiv al calitatii cercetarii si discutia pe acest subiect nu are legatura cu plagiatele.

  Reply
  • Hannibal ante portas

   Stimata Doamna, numarul de citari are, desigur, o component subiectiva – mai ales intr-o interpretare strict si limitat cantitativa, fara discernamant sufficient – dar reflecta si o valoare obiectiva, aceea a atentiei pe care alti cercetatori, de preferat de pe alte meleaguri, mai avansate economic si social si stiintific si etic si moral… etc. – o acorda unor rezultate cat de cat noi. Asta inseamna ca li se recunoaste autorilor ce au produs acele rezultate cel putin o minima capacitate de a produce plusvaloare stiintifica. In Romania, ceea ce este in mare suferinta in legatura cu nr. de citari este interpretarea tendentioasa – atunci cand nu este direct gresita si/sau rauvoitoare – a nr. de citari. Dar se pot introduce criterii de selectie in legatura cu acest nr. de citari, care rafineaza binishor calitatea aprecierii finale rezultate din acest nr. Totul este ca aprecierea sa se faca cu buna credinta, nu doar in scopul promovarii acolitzilor, adica a gashtii credicioase din jurul ‘sefului”. Or, in Romania este general aplicata filozofia cum ca un conducator de doctorat trebuie sa-si „clientelizeze” proaspetii doctori, care vor reprezenta, in viitor, baza sustinerii sale in functii de decizie (si bine remunerate). Nu intereseaza pe nimeni adevarata valoare stiintifica a „productiei” realizate de un doctorand, decat , eventual, prin ricoseu sau sub constrangere. De aceea, in Romania, in momentul de fata este intr-adevar mai important criterial enuntat de dvs., acela daca conducatorii de doctorate si-au plagiat sau nu, ei inshihi, proriile teze de doctorat. Va rog sa adaugati, in subsidiary, si criterial existentei macar a catorva citari ale rezultatelor acestor conducatori, citari straine de influenta directa a acestuia (adica nu autocitari si nu citari venite din partea sicofantzilor), in reviste cat de cat citite in comunitatea stiintifica international. Ar fi un inceput bun.

   Reply
   • AlinaP

    In domniul cercetarii, in special al cercetarii stiintifice dar nu numai, pot apare descoperiri cu adevarat revolutionare pentru care mintea colectiva nu este pregatita. In consecinta, descoperiri mari cu adevarat pot ramane fara „citari”, acum, la acest timp, ramanand in umbra, poate pentru multi, multi ani. Intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, umanitatea se poate trezi recunoscand descoperirea. In acel viitor, numarul de „citari” se va ridica pana la cer dar, poate prea tarziu pentru cel ce a facut descoperirea respectiva. Istoria humanitatii are multe astfel de exemple. Credeti ca a fost usor ca umanitatea sa accepte ca pamantul e rotund? Sau ca pamantul se invarte in jurul soarelui si nu invers? Doar ca exemple, cate „citari” ar fi avut Copernic, Galileo sau Leonardo da Vinci la momentul publicarii descoperirilor lor? Dupa criteriul „citarilor”, nici una. Acelasi lucru se poate intampla oricand si oriunde in domeniul cercetarii, desigur la scara mai mica. Asa incat, sa nu ne transformam in „judecatori in cercetare” considerand limitarea noastra prezenta si sa ne rezumam la eliminarea plagiatului. Ramane ca viitorul sa decida valoarea cercetarii prezente.

    Reply
 6. Radu

  Impostorii au fost și sunt aici (în număr tot mai mare). La ce servește să ne lamentăm și să disperăm când îi vedem, ca prin minune, dintr-o dată ? În acești ultimi 25 de ani, sistemul și-a furat singur căciula, iar alții au progresat accelerat în știință și tehnologie.

  Trăind în epoca economicului, sistemul românesc va fi reglat economic, adică prin finanțare diferențiată și moartea neadaptaților din lipsă de bani. E un fel de darwinism universitar, în lipsa unor strategii care să fi fost aplicate până acum. Nici un politician nu-și asumă o abordare transversală, mai ales că sindicatele nu prea fac alergie la plagiat. Este simplu ca bună ziua: democrația nu reglează meritocrația, ci poate cel mult creea condiții pentru emergența acesteia. Elitele trag societatea, nu sunt persoane desemnate prin mecanisme de vot sau raporturi de putere. Apar prin intervenția unor factori precum vocație, pasiune, nebunie nobilă și alte lucruri greu (re)productibile.

  Cât despre citări și atotputernicia revistelor cu cotație, poate ascultați asta:
  https://www.youtube.com/watch?v=2FEtiA18lZU

  Academia doarme, societățile științifice de domeniu sunt quasi-absente, vocile individuale ale marilor profesori și cercetători nu se aud, așa că, să așteptăm să vedem cine rămâne în picioare în 2020. Și atunci va apărea o nouă problemă: care sunt autenticii și care „as if” ?

  Într-o perioadă în care profesorii tineri din universitățile occidentale predau în proporție de 70 % lucruri noi, pe care nu le-au învățat în timpul facultății, s-o iei în serios pe d-na prof Andronescu este ceva total neinspirat.

  Decât să vă apucați să evaluați școlile doctorale (și să faceți astfel un serviciu darwinismului, retezând vârfurile structurilor universitare, adică ciclul III), mai bine v-ați asuma chemarea în justiție a plagiatorilor. Dacă etica nu mai recomandă, morala nu mai comandă, este vremea ca dreptul, justiția să-și joace rolul de ultimă linie de apărare. Câți universitari / cercetători sunt membri ai SAR ?

  Când citesc articolele de aici (Azi se votează … / Azi se decide … / O nouă victorie a … / O înfrângere a … etc.), am impresia că instaurarea normalului în universități este la fel de probabilă ca o victorie a unei echipe de fotbal românești asupra uneia dintre primele echipe de fotbal din Anglia.

  Reply
  • Hannibal ante portas

   Stimate Radu, aveti dreptate, dar va rog sa aveti in vedere si urmatoarele. Sociatatile stiintifice, absente dupa dvs., nu sunt „pure”, fiind infiltraTe, daca nu chiar de la inceput infiintate, sub imperiul promovarii unor interese personale. Apoi, vocile profesorilor – si cercetatorilor, as adauga eu – cinstiti nu sunt inexistente, ci doar tinute sub obroc, deoarece mijloacele media sunt in general aservite si/sau asltate de personaje clar incompetemte si rauvoitoare, al caror unic scop este denaturarea adevarului si obtinerea de avantaje personale. Ar mai fi destule de adaugat, dar vreau sa subliniez doar un lucru. Experienta SAR cu CUC-1 si CUC-2 a aratat ca o evaluare de tipul celei propuse de d-na AMP poate fi foarte eficienta ca start in ceea ce priveste trezirea opiniei publice la realitate. In fond, dezvaluirea putreziciunii din sistemul universitar a inceput cu aceste CUC-uri, desi constiinta situatiei era prezenta in constiinta multora, dar nu avea rezultate de larga audienta. In plus, as adauga si faptul ca in Justitie lucrurile merg extreme de lent si nu prea mai e timp. In plus, legile sunt in mare parte inadecvate judecarii cu sveritate a faptelor pe care le incriminam noi aici. Ca un simplu exemplu, daca plagiatul ar fi legal declarat drept furt intellectual, ceea ce chiar este, Justitia ar putea devein mult mai eficienta.

   Reply
 7. Vlad

  Este o lovitura mare pentru invatamant, insa se poate si profita de treaba asta. Se pastreaza CNACTDU, nu pentru a verifica doctoratele, ci universitatile. Orice reclamatie de plagiat se verifica in paralel in ambele locuri. E risipa de timp si bani, dar o sa functioneze. Daca la CNACTDU se dau 2-3 verdicte de plagiat, care sunt acoperite de universitati, pur si simplu pedepsesti universitate, ii iei dreptul de a da doctorate sau si mai bine, o inchizi definitiv.

  Reply
 8. Cojocaru Ion

  Cereti evaluare scolilor doctorale incepand cu acesti inchipuiti conducatori de doctorat, plagiatori si urmariti penal. Cereti sa se verifice indeplinirea criteriilor CNADTCU pentru abilitarea conducerii tezelor de doctorat, conform legislatiei actuale, pentru toti conducatorii de doctorat din Romania. Va asigur, 75% din acesti impostori nu au o lucrare de standard international ca prim autor si au un CV format din lucrarile altora pentru ca au primit automat conducere de doctorat cand au devenit profesori(profarsori, de fapt). Este o prima etapa de curatire a scolilor doctorale.
  Apoi, verificati tezele din ultimiii 5 ani ca incadrare pe domeniu, conducere de catre un conducator de doctorat specializat in domeniu, verificare plagiat pentru doctorand, conducator de doctorat si membrii ai comisiilor de acordare a titlului de doctor.
  Acum isi fac comisiile intre ei, plagiatorii si infractorii, si se mentin cu titluri si acreditari aducatoare de bani publici multi.
  Verificati norma unui profesor universitar: pentru 7 ore pe saptamana primeste si peste 4000 de euro/una!Declaratiile de avere sunt publice pe site-urile universitatilor, la rubrica „informatii de interes public”. Unii au aceste conduceri de doctorat la fara frecventa in norma si nu se intalnesc cu studentii facultatilor lor mai deloc.

  Reply
 9. makapaka

  androneasca avea in 2014 30 de doctoranzi (asta dupa ce Funeriu impusese un nr. maxim de 8). La Politehnica se plateste suma fixa (secreta) profesorului pentru fiecare doctorand pe care il tuteleaza.

  Reply
 10. alinaMP

  Textul e scris de mine din Berlin. NU sunt la Bucuresti, sau organizam eu o demonstratie contra ei. Cum a facut asta, foarte simplu, ordonanta a venit la aprobare si acolo au facut mai rau ca inainte, au tras CNACTDU pe drepata complet, apare o comisie noua, mai e si ARACIS, care in viata lor nu au refuzat sau retras acreditarea cuiva, etc. Iar acum vrea sa nu-l lase pe Dumitru nici sa organizeze concursuri pe merit pentru directori de scoli, spunand ca asta e o atributie politica si sa amane pe dupa alegeri. Zau, asta ar trebui sa faca USR si noul DEMOS (in afara de sa se uneasca intre ei), si cine mai exista, sa o opreasca, cum au iesit soferii pe strada daca nu ies si parintii si profesorii e de rau. V-ati bucurat degeaba cu plagiatele lui Ponta si Oprea, nici nu vor rezista in instanta, in plus problema se intinde la intregi scoli doctorale, nu doar la ei. Sper ca merge societatea civila si cand sunt eu la munca in strainatate si o sa vedem ceva miscare.

  Reply
  • NC

   „Iar acum vrea sa nu-l lase pe Dumitru nici sa organizeze concursuri pe merit pentru directori de scoli, spunand ca asta e o atributie politica si sa amane pe dupa alegeri. Zau, asta ar trebui sa faca USR si noul DEMOS (in afara de sa se uneasca intre ei), si cine mai exista, sa o opreasca, cum au iesit soferii pe strada daca nu ies si parintii si profesorii e de rau.”
   Părinții și profesorii nici măcar nu au nevoie să iasă în stradă (nu că ar fi ceva rău în asta) ei împreună deținând majoritatea absolută în consiliul de administrație al oricărei școli din România (conform Ordinului 4619/2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare si functionare a consiliului de administratie din unitatile de invatamant preuniversitar). Așadar, este suficient ca aceștia să își dorească un director competent pentru școala lor pentru ca acest lucru să se întâmple indiferent de voința parlamentarilor.

   Reply
 11. Alina

  Ce face SAR pentru ca legile aberante prin care niste obscure SRL-uri sau ONG-uri, populate cu nulitati, impostori si plagiatori au fost declarate Academii si ofera indemnizatii generoase, pe viata, de la bugtul de stat, membrilor sai ?
  Ce face ministrul educatiei ?
  Ce face guvernul ?
  De ce nu promoveaza o Ordonata de Urgenta pentru a stopa aceasta culme a imposturii ?
  Cind putem afla lista tuturor falsilor academicieni ?

  Reply
 12. Ino

  Nu ca ar conta, dar… dl Manolescu in Comisia de Etica? Cel care, in perioada scandalului cu plagiatul lui V. Ponta, a blocat aparitia in „Romania literara” unui text despre plagiat al Rodicai Zafiu si a renuntat la colaborarea cu ea? Desi probabil ca asa-i etica pe la noi: mai zdrentuita pe la margini, daca interesul o cere.

  Reply
 13. Octavian Capatina

  Impostura din Universitățile de azi este egală cel puțin egală cu cubul imposturii din Universitățile de ieri (1989)!
  O realitate, din păcate. Soluția propusă de dna Pippidi-Mungiu cu Manolescu, Șora etc nu e viabilă, nu e serioasă, pentru că e reversibilă! Vezi acțiunea Ponta-Liviu Pop. Soluția adevărată, de durată are 3 pași: i) constatarea plagiatului este o chestiune pur tehnică și o poate face oricine, ii)Conducătorii de doctorate a unor teze plagiate își pierd gradul universitar și evident dreptul de a mai conduce vreodată doctorate, și iii) catedrele și facultățile cu mai mult de trei teze plagiate în 10 ani se desființează.

  Reply
 14. Octavian Capatina

  Cati, Cati !!! Ea, în principal, va rămâne în istoria noastră pentru DESTRUCTURAREA țării, din secolul XIX, prin închiderea școlilor de meserii, Cati nu a înțeles nimic și nici nu înțelege – așa că chestiunea cu doctoratele nu i se poate reproșa – așa cum nu poți acuza un bolnav psihic de conseciințele, oricât de grave, aleacțiunilor sale.

  Reply
 15. oscar

  Mi se pare ca discutia asta despre doctorat este dusa in derizoriu de preamultii specialisti in plagiate. Si CNACTDU, mi se pare, un organism politizat excesiv prin numirea simpatizantilor sau celor cu stipendii primite de la un partid sau altul aflate la putere sau cantonate in prin catacombele ministerului educatiei. Programul antiplagiat este unul pur tehnic,informatic iar limitarea la rezultatele acestuia este un semn al superficialitatii. Pasaje sunt date ca plagiat chiar daca apar in carti si articole scrise dupa aparitia lucrarii de doctorat si inspirate de autori chiar din aceasta. Mi se pare anormal ca un matematician sa se pronunte despre doctoratul in drept iar reciproca este si ea valabila. Acest program antiplagiat a lui funeriu si base, chiar informatic fiind, este si el politizat de forte malefice ce au descins din alte lumi aducatoare de finatari si granturi.

  Reply
 16. RaduGh

  @Ina. Fiti sigura ca au fost alte motive la chestia cu Manolescu si Zafiu decat calitatea doctoratului lui Ponta. In general nu e un exemplu bun, fiind atat de politizat si fiind unicul caz in care membrii comisiei de la care s-a copiat au spus ca e OK. Am fost la multe doctorate conduse de Manolescu si indiferent ce i se poate reprosa ca etern lider al US, e singurul om de la Litere din Ro cunoscut de mine care e si om de stiinta, vezi volumul 1 din istoria literaturii. As avea oricand incredere in el sa deosebeasca o frauda de ceva orginal, sau o contributie de o non-contributie,

  Reply
 17. Stefan

  Asta e una din ultimele prostii capitale pe care le-a făcut dna prof. Abramburica!… Pentru toate trăsnăile introduse în Legea nr. 1/2011 – din 2012 încoace – ar ieși un doctorat… super!… Pe bune!… Cine se bagă???…

  Reply
 18. Bungescu Sorin - Tiberiu

  Mai jos un articol pe care l-am scris in Ziarul „Ziua de Vest”„Este nevoie de depolitizarea urgentă a mediului universitar!” are deja 2113 accesari. Il gasiti si pe adresa mea de pe facebook. Dati un like sau un share, daca vreti „CALITATE” in educatie si nu „CANTITATE”. Ultimile zile am vazut ca in parlament se incearaca sa se mentina politizarea Eduactiei din Romania. RUSINE!

  http://www.ziuadevest.ro/actualitate/64080-prof-dr-tiberiu-bungescu-usamvb-timisoara-este-nevoie-de-depolitizarea-urgenta-a-mediului-universitar

  Prof. dr. Tiberiu Bungescu, USAMVB Timişoara: „Este nevoie de depolitizarea urgentă a mediului universitar!”

  Prof. dr. Tiberiu Bungescu, şeful sindicatului din cadrul USAMVB „Regele Mihai I al Românie” Timişoara, susţine că mediul universitar are nevoie urgentă de o reformă în profunzime, pentru a fi eficient cu adevărat, iar prima măsură trebuie să fie depolitizarea.
  „Dacă vrem calitate în mediul universitar din România din punctul meu de vedere sunt necesare următorii paşi în următoarea perioada”, spune Bungescu.
  Iată măsurile ce trebuie luate:
  1. Depolitizarea mediului universitar;
  2. Introducerea rapidă a legii unice de salarizare;
  3. Finanţarea per ciclu de studii nu per student;
  4. Avansările să se facă pe merit nu dacă vrea rectorul, decanul, sau nu!!!
  5. O evaluare a tuturor cadrelor didactice, mai ales la conferenţiari şi profesori, să vedem cine are criteriile de avansare şi cine nu!!! Unii au avansat fără să aibe criteriile de avansare şi nu i-a tras nimeni la răspundere!!!
  5. Toate universităţile să-şi pună pe site declaraţiile de avere pentru cei din conducere;
  6. Clasificarea universităţilor de către oameni cu experienţă, bine văzuţi în mediul universitar internaţional, care să fie imparţiali şi să nu fie la un partid sau altul.
  7. Depolitizarea ARACIS, CNADTCU, Ministerului Educaţiei, CNR, etc.
  „Este un drum lung pentru un învăţământ de calitate în România, pe care dacă nu îl începem acum o să ajungem că să nu mai avem studenţi. Absolvenţii de liceu merg din ce în ce mulţi la universităţi de top din lume şi nu mai preferă universităţile din ţară. Oare de ce? Întrebaţii!!! Eu i-am întrebat! De ce nimeni nu se mai agită pentru a introduce Legea unică de salarizare? Şi sindicatele s-au ascuns sub masă şi tac mâlc în păpuşoi. Am cerut pe linie sindicală să se facă aceşti paşi dar nimeni nu face nimic. De ce? Răspunsul îl ştiţi şi dumneavoastră. La ora actuală avem un învăţământ universitar care se bazează pe cantitate şi nu pe calitate!”, susţine Bungescu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *