Alina Mungiu-Pippidi

Cine ne mai sunt dusmanii si aliatii

Va să zică au cîştigat ai noştri. Asta e bine, şi vreau să felicit pe toţi cei care au văzut lumina mai tîrziu şi au schimbat tabăra în mod oportun. Dar să nu pierdem timpul cu felicitări, şi să trecem la treabă. Sînt gata să cumpăr ideea că tot ce nu a fost moral a fost din vina celor care au pierdut partida la PDL. Cît unii caută tehnocratul din România cu cel mai mic IQ care să accepte să ia un guvern pe care primul ministru nu are nici o intenţie să îl dea, aş vrea să profit de entuziasmul general să cer în sfîrşit ca vechile atentate contra reformei statului să fie îndreptate – acum că în sfîrşit a căştigat tabăra îngerilor. Linia o avem, a dat-o şeful statului, care a demascat pe baronii regiilor şi companiilor de stat, dar şi alţi vorbitori la congres, care au atras atenţia asupra capturii partidului de către interese obscure, ceea ce duce la numiri nu doar politice, ci şi fără nici o bază de merit. Iată că nu ne mai opreşte duşmanul din interior să îndreptăm toate astea şi avem în sfîrşit ocazia să nu mai vorbim de reforma statului, ci chiar să o facem. Am cîteva sugestii rapide, care nu necesită reforme constituţionale sau voturi în Parlament, unde opoziţia mîrşavă stă la pîndă, ci simple decizii administrative ale cîştigătorului, vechiul meu politician favorit Emil Boc.

Hai să încep cu RA-APPS. Am cerut RA-APPS de mai multe ori să ne spună cîţi bani face, cîţi bani pierde, ce chiriaşi mai are şi ce datorii mai au chiriaşii din vilele de protocol, ca şi lista lor, ştiut fiind că tind să stea acolo înainte şi după ce nu au o funcţie care să îi îndreptăţească legal. Aceste informaţii sînt publice şi e ilegal să le tăinuieşti. De fapt ar trebui pur şi simplu postate pe situl Internet – bugetul şi datoriile, în orice caz. De ce nu sînt? Tribunalul Bucureşti, secţia Contencios administrativ şi fiscal în Dosarul nr. 4200/3/2001 ne-a dat dreptate, dar RAAPPS ne-a informat cu tupeu că va face recurs în cinsprezece zile pentru că vrea să ascundă informaţiile cu pricina. Aş vrea să ştiu de ce noi, voluntarii României curate, nişte persoane private în fond, trebuie să cheltuim din banii noştri ca să forţăm statul să respecte legile, de ce e impotent Secretariatul General şi guvernul în general să facă pe domnul baron RA-APPS să admită că nu face excepţie de la lege? Înţelegeam să mă lupt cu urmaşii PCR, dar faptul că sub Emil Boc trebuie să procedez exact la fel ca sub Iliescu şi Năstase cum se poate califica? Poate frustrare din motive personale, că văd că e plin de psihologi amatori gata să voluntarizeze formule imbecile?

O fi RA-APPS capturat de interse obscure, ale lui Blaga şi compania, sau chiar mai rău? Nu pot să cred! În acest caz, România curată dă o mînă prietenească de ajutor guvernului Boc indicînd că infiltratul este o persoană pe nume Georgian Gabriel Surdu, numit director pe vremea guvernului Tăriceanu şi în mod miraculos rămas acolo (nu îndrăznesc să cred că a trecut la PDL). Dl Surdu, însurat cu jurista instituţiei, şi cîştigînd împreună cu ea nu mai mult de două mii de euro pe lună ca funcţionari la stat are două case la Snagov, pe lîngă altele, conform României curate, care a sesizat ANI. Profitabilă e reforma asta a statului! Nu pricep de ce nu se înhamă mai mulţi la ea!

Şefa dlui Surdu, care ar putea să îi dea imediat ordin sau să îi ceară demisia conform directivelor formulate de şeful statului este Daniela Andreescu, secretara generală a guvernului. Numai agenda încărcată şi frica de aripa Blaga au oprit-o pînă acum, altfel RA-APPS-ul era pus pe şine şi în vitrina cea mai transparentă din România. Dna Andreescu, unul din absolvenţii de vîrf ai universităţii creştine Cantemir, are o perfectă carieră de funcţionar public după ce a fost jurist la sindicate. A trecut prin două ministere pesediste pînă să ajungă irevocabil, nu ştim cît de definitiv, în tabăra îngerilor. Pe lîngă trei lucrări ne-iSI despre piaţa muncii scrise cu soţul, mai are un BMW X3, un BMW5, un ATV, un apartament la Sinaia, o casă la Mogoşoaia, două terenuri la Buşteni şi o casă la Bucureşti, pe lîngă alte fleacuri. Toate, din reforma statului şi salariul modest afişat în mod corect pe siteul SGG, mai mic decît al asistentului meu de cercetare cel mai tînăr. O fi vina noastră, că la banii ăştia e clar că atragem numai oameni pentru care nu contează banii, ci influenţa. Spune, dragă cititorule, tu ţi-ai mai pierde vremea în consilii de administraţie AVAS şi Eximbank dacă nu ar trebui să donezi indemnizaţia la fondul de solidaritate? Evident, numai dacă indemnizaţia nu e motivul principal pentru care te-ai dus acolo, ci alte aranjamente mult mai lucrative. ANI a amendat déjà mai mulţi directoraşi prin RAPPS că nu şi-au depus declraţiile de avere, dar are aerul că nu a apucat încă să le citească profund pe cele depuse. Cum rămîne cu noua lege a UNPR, cu averile recente de peste jumătate de million, că toate astea îmi par agonisite, nu moştenite de la vechiul regim burghezo-moşieresc?

Asta imagine a reformei statului şi a reformatorilor săi!

Dat fiind că am cîştigat şi procesul cu Daniel Funeriu în care instanţa i-a cerut să explice cum a schimbat el regulamentul ca anterorista Mireille Rădoi să cîştige concursul pentru şefia bibliotecii universitare, aştept şi aici oarecare îndreptare, acum, nu după termenul final cînd vin şi amenzile. Dl Funeriu e cert în tabăra îngerilor, complet imaterial dacă te uiţi că nu a verificat comisiile astea de acreditare a titlurilor, cu preşedinţi de comisii care nu au o lucrare ISI, dar sînt probabil în aripa Blaga (pentru informarea cititorilor, studenţii doctorali în România sînt obligaţi să aibă minim o lucrare ISI, în schimb şefii comisiilor de acreditare a profesorilor plini nu), pentru compensare unii au procedat curat ca la carte, adică şi-au trecut în comisie şi pe prietenii din universităţi străine (transformîndu-I astfel în clienţi), pe faţă. Şi aşa, în imaterial fîlfîit de aripioare, reforma statului avansează spre straturile din ce în ce mai rarefiate ale atmosferei.

Ar mai fi exemple de dat: energia, la care SAR a ajuns nu doar să scrie cum ar trebui să fie politicile (conţinut), să construiască dezbaterea pentru că guvernul nu o face (formulare) dar şi să facă plîngerile penale contra celor care fură statul pe faţă (aplicarea legii). Că dacă eşti institut de politici publice în România nu scapi fără serviciu complet, dat fiind că statul nu face destul sau nimic pe nici una dintre aceste componente ale procesului de guvernare. Sau să aduc vorba de dna Curt, altă figură de pe centura politicii temporar în graţii dar cu o marcă perfect clară, ca să nu fie vreo confuzie, numită de dl Baconschi prin procedură excepţională pentru că e o personalitate a vieţii publice consul în frumosul oraş Barcelona, unde mai nou toată protipendada noastră merge la cumpărături în centrul vechi. Ok, dl Baconschi e un înger cunoscut, dar şi dna Curt?

Azi e joi, pun ceasul pînă la ora cînd păcatele la care ne-a împins aripa demonilor vor fi radical lichidate de aripa îngerilor. Pînă se răceşte entuziasmul de la congres, propun ca dl Baconschi să o retragă imediat pe dna Curt, dnul Funeriu să ne lase cu comisiile de 30 de oameni cu cinci lucrări ISI şi să achiziţioneze în schimb patru referenţi cu destule lucrări care să fie plătiţi să se uite în mod profesional pe tot, europarlamentarii Traian Ungureanu şi Monica Macovei să convoace o şedinţă pentru a discuta cum acquisul pe energie al UE cere o schimbare radicală de politici ale guvernului Boc şi cum afectează asta Hidroel
ectrica şi pe băieţii deştepţi (le ofer eu un material de la Hertie School dacă nu ştiu de unde să înceapă). Procurorul general ar putea poate băga de seamă că firma îngerească Euroconstruct, desigur instigată de aripa Blaga, face praf cu mare profit pentru ea centrul istoric, deşi există decizii contra ale tribunalelor, unele definitive? Cît priveşte pe primul ministru, şeful taberei îngerilor, e destul dacă o convoacă pe dna Andreescu, care îl convoacă pe dnul Sîrbu…

La lucru, îngeraşilor, că raiul e departe.

Citeste si despre: RAAPPS, PDL, primul ministru, Vasile Blaga, Emil Boc.


Articole cu aceeasi tema:
Sofitelul, presa si barbatii
De ce ne luptam cu Daniel Funeriu
Cazul Melania Vergu si reforma educatiei


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *