Vasile Ernu

Ceauşescu şi PSD – cele mai autentice produse politice româneşti

Ca să scăpăm de PSD, ca să-l schimbăm, nu e nevoie de ură, ci de o muncă imensă care să schimbe felul în care este stratificată şi structurată anatomia socială, economică, politică a ţării.

După retragerea trupelor sovietice am construit cel mai autentic produs politic românesc: Ceauşescu. Cu mînuţele noastre.

Ceauşescu nu a existat, ci l-am produs noi, atît cei care l-am aclamat şi adus omagii, cît şi cei care am tăcut şi ne-am supus docil. Ceauşescu este un soi de proiecţie colectivă, un fel de scriere colectivă pe care am conceput-o noi toţi.

În definitiv, Ceauşescu suntem noi toţi. El era reflectarea noastră şi noi, reflectarea lui, el era imaginea noastră şi noi eram imaginea lui. Ceauşescu nu a existat, a existat însă o hologramă cu chipul lui, proiecţie a propriului său popor, al oamenilor lui din aparat şi al intelectualilor din ţara lui. El a luat fiinţă prin voinţa noastră şi a dispărut tot prin voinţa noastră.

Responsabilitatea este însă graduală. Însă noi nu vrem să ne o asumăm şi externalizăm responsabilitatea folosind acest „chip hidos“ şi „ţap ispăşitor“. Ceauşescu e doar „el“/„ei“ nu şi „noi“.

Ce e PSD?

PSD este cel mai important produs politic postcomunist. Şi cel mai reprezentativ. Este o realitate dincolo de gusturile şi preferinţele noastre politice.

Însă PSD nu e doar un partid, un grup de politicieni, de clanuri, de corupţi, de baroni şi mai ştiu eu ce „ciumă roşie“. PSD e un rezultat reprezentativ al unei realităţi sociale, politice şi culturale mult mai complexe.

PSD e şi scutirea de taxe şi impozite pentru marile firme şi corporaţii.

PSD e şi în tipul de contract preferenţial sau în clauzele ascunse ale contractelor bancare, elita lumii occidentale de la noi.

PSD e şi în înţelegerea şi negocierea pentru scutirile de taxe şi impozite pentru anumite bresle „alese“ nu doar în pensiile speciale nesimţite.

PSD e şi atunci cînd finuţii intelectuali scot cărţile prim-miniştrilor pentru a fi scutiţi de datoriile la stat pentru propriile edituri.

PSD e şi atunci cînd faci osanale duşmanului de moarte al PSD, adică preşedintelui Băsescu.

PSD e şi atunci cînd rectori şi şefi de instituţii culturale, „elita bună a ţării“, schimbă regulile pentru a rămîne în funcţii.

PSD e şi atunci cînd facem acele proiecte POSDRU cum le facem, doar pentru a scoate bani cu duiumul.

PSD nu e doar atunci cînd plagiem ci mai ales atunci cînd dăm doctorate „pe bune“ apropiaţilor care nu merită.

PSD e şi atunci cînd dăm un telefon la un prieten bine plasat să ne ajute în rezolvarea unor probleme.

PSD e şi atunci cînd ne schimbăm domiciliul pentru ca ai noştri copii să aibă acces la şcoli mai bune.

PSD e mai degrabă un rezultat al celor educaţi, bine plasaţi şi cu funcţii decît al celor needucaţi, ştirbi, săraci şi care au probleme cu „mentalitatea“.

PSD, cu alte cuvinte, e rezultatul unei stratificări economice, sociale şi culturale ale acestei ţări. E un rezultat al felului în care corpul nostru social, economic, politic şi cultural este construit.

Fireşte, cu grade diferite de responsabilităţi şi obligaţii.

Iar ca să scăpăm de PSD, ca să-l schimbăm, nu e nevoie de ură, ci de o muncă imensă care să schimbe felul în care este stratificată şi structurată anatomia socială, economică, politică a ţării.

Articolul a apărut iniţial pe Baricada.org


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Ceauşescu şi PSD – cele mai autentice produse politice româneşti

 1. Dumitru

  „noi toţi” ?!?! Asta o scrie un ex-sovietic, care n-a avut nici o legatura cu Ceausescu. Nici macar educatia nu-i aceeasi. Internationalista sau panslavista in URSS, nationalista in Romania. Nu ca una ar fi superioara celeilalte, dar nu-i credibil.

  Iar Ceausescu si PSD **NU** sunt produse exclusiv romanesti. Sunt produse ale interactiei intre societatea romaneasca si presiunile internationale. Sovietice, pentru Ceausescu, europene si americane acum.

  Reply
 2. Mihail Frunze

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihail_Frunze
  Ceausescu, ucenic cizmar, ilegalist, din pushcarii, n-ar fi absolvit in veci Academia din Frunze URSS care L-a facut GENERAL! fara AJUTORUL sovieticilor si comiternistilor care au creat RPR (Respublica PoPuLara romina, cu „a din i” in toate actele oficiale emise din 1948 pana prin 1965), in perioada ocupatiei https://ro.wikipedia.org/wiki/Ocupa%C8%9Bia_sovietic%C4%83_a_Rom%C3%A2niei cu ajutorul MINORITARILOR, comiternistilor, agentilor, colaboratorilor, CONSULTANTILOR sovietici indrumatorilor” si KGB! E adevarat insa ca Ceausescu era cam antirus, niciodata antistalinist ori antisovietic, sa ne-ntzelegem!, iar SOVIETICII rushi faceau distinctia intre POPOARELE din Lagar = popoare PRETINE si Popoare SURORI ale Fratelui mai Mare. A se vedea un soi de xenofobie cvasirasiala pe criterii de limba, alfabet, afinitati diverse; nazismul si comunismul” fiind extemele care se ating in multe locuri incepand cu SOCIALismul pe care se bazeaza ele. Cubanezii, ungurii, romanii, romii, chinezii… si chiar grecii, balticii, moldovenii, gagauzii… si subdezvoltatii de prin Asia Centrala, ori de prin Siberia, n-au fost si nici nu vor fi POPOARLE SURORI (fie si vitrege ca polonezii si cehii), spre deosebire de restul. Iata de ce ii doare foarte tare ceea ce fac UCRAINENII azi.

  Reply
 3. Ion Podocea

  Un singur lucru puteți să-l faceți. Intrați în rândurile PSD și ajutați la reformarea acestui partid din interior.Ignorați masa de autodidacți (cum îi cataloghează colega, sau șefa Dv. pe cei care manifestă împotriva politicii PSD). Desigur că ar fi fost bine ca doamna respectivă să ia parte la marea manifestație împotriva abuzurilor alături de cei care, spre deosebire de cei din piața Victoriei, erau foarte bine informați de ce se aflau acolo și nici nu erau plătiți de Soros sau aginturi. Mi-a plăcut la nebunie afirmațiile marelui democrat (desigur și cuvântarea intelectualei Dăncilă) la postul de televiziune al unui fost pușcăriaș. El însuși o victimă a binomului ca și mulți alți îngeri acuzați pe nedrept că au furat statul.

  Reply
 4. Spânu

  Simt ca se-ntampla ceva, mai mult sau mai putin subtil, rau cu acest proiect minunat al Romaniei curate. Ni se inculca ideea egalitatii perfecte, toti sunt la fel, ba chiar mai rau sunt cei care „se iau” de PSD, la fel se pune semnul egal intre cei adusi ca la oaste sambata si cei care au indraznit sa o huiduie pe duduia Firea, samd.
  Ce treaba am avut noi, plebea, cu Ceausescu? L-am pus noi acolo, am pus noi comunistii-n frunte dupa razboi, sau tancurile sovietice? Sau, daca ne-am fi razvratit sa-l dam jos, ne lasa URSS sa o facem, de pe ce planeta veniti?
  Comunismul a fost spulberat cand a vrut tara care l-a nascut sa se intample asa si de aceea s-a intamplat intrun an, peste tot si ar trebui in fiecare capitala sa i se ridice statuie lui Gorbaciov, chiar daca mai traieste! Nu-si imagineaza cineva ca, cu un Putin, misca cineva in front?
  Asa ca filosofiile astea subtile si totodata ieftine nu ne ajuta decat la marit si mai mult confuzia.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *