Alina Mungiu-Pippidi

Ce mai e de ales din alegerile astea

Listele « negre «  cu candidaţi sunt gata, şi au fost trimise partidelor cu termenul de 72 de ore pentru contestaţii individuale sau ca să retragă de pe liste candidaţii cu probleme de integritate. Asta e vechea procedură, şi e bună, pentru că întregul exerciţiu, ca şi la semnarea declaraţiilor de integritate, e unul în care cooperăm cu partidele, nu vrem să le subminăm, ci să le ajutăm să evolueze. Nu suntem, ca Iliescu în 1990, contra partidelor. Doamne, iartă-ne, că iarăşi au ajuns nouăzeci la sută din români să îi dea dreptate, rar popor mai nevrednic de libertatea pe care le-ai dat-o.

Măcar de am avea partide, nu doar nişte familii extinse ! Pentru că anul acesta, mai mult ca în 2004, sau 2008, asta mă frapează citind sute de biografii compilate de ziariştii de investigaţie ai României curate, structura de bază a politicii româneşti e familia, mai mult decît oricînd.

Ea arată aşa. Tata e şef de consiliu judeţean (sau a fost) şi  director executiv al celei mai mari utilităţi din subordinea Consiliului Judeţean. Cînd nu e una, e cealaltă, şi pe celalată poziţie e ginerele, sau finul. Fiul e angajat tot acolo. Fata e pe listă la Cameră, i s-au plătit studiile la LSE şi cum proastă nu e şi ştie englezeşte şi-a luat diploma şi acuma coboară vîrsta medie a listei cu 25 de ani. Avea alte planuri în viaţă ea, mititica, dar dacă DNA anchetează şi tatăl, şi fratele, trebuie să se sacrifice. Cumnatul sau fratele conduc vreo deconcentrată, din alea care nu ne controlează, sau chiar poliţia. Soţia e managerul Spitalului Judeţean sau Municipal, plin de datorii, bacterii rezistente la antibiotice şi golit de medici şi asistente, care învaţă limbi străine în gărzi, pe rupte şi pleacă tot aşa. Dar din cauza aripii noi sau a sălii unice de operaţie, aia în care se va transplanta creier votanţilor pe viitor, dna director are aşa un asemenea cont excedentar că numai luna asta a împrumutat persoane necunoscute cu un sfert de milion de euro, e drept că alţii au împrumutat-o pe ea cu jumătate, fără scadenţă, bani din care s-a ridicat reşedinţa familiei de la ţară care serveşte şi drept sediul secundar al partidului, şi o casă la Breaza, şi una la Neptun, e uimitor ce economic construiesc oamenii cînd e pentru ei înşişi.

Un judeţ pare să aibă vreo două familii extinse, cu dependenţi cu tot. Nu e ca la Game of Thrones, ci ca în dilema prizonierului varianta de baltă, adică fiecare lasă baltă pe fiecare şi presupune că ăilalţi fac la fel de cum vine ghinionul şi alegerile se pierd. Aşa se face că un  pesedist din Buftea e exclus din partid, datorită unei înregistrări în care petrecea alături de şeful PDL, după alegerile prezidenţiale din 2009, alea în care în ţară a cîştigat Geoană, iar în diaspora Băsescu, normal să fie dezorientaţi oamenii şi să ajungă la petrecerea care nu trebuie, cîtă vreme nimeni nu ştia care e aia care trebuie. Se pare ca domnul pesedist mersese la acea petrecere pentru a-și negocia reîntoarcerea  la ITM Judeţ, unde era director. Nu e problemă, prinde un loc la aliatul PDL (azi PNL) de atunci, UNPR şi preia conducerea organizaţiei. În 2016, cînd UNPR fuzionează cu PMP devine membru PRU şi candidează pe listele partidului. Tot ITM-ul, doar nu are cum să îl lase, românul nu poate trăi fără să fie director, ideal la deconcentrată, companie publică sau regie, din alea care subcontractează la firma privată unde e fiul ăl mic. Cele mai simpatice biografii citite de mine încep aşa : la 25 de ani are déjà prima firmă înfiinţată în martie şi în iulie primeşte prima încredinţare directă.

Aşa e mai peste tot. Devine greu să separi portretul robot al familiei politice în criterii de integritate. Criteriile sunt tot acelea din anul 2004, exersate prin zece alegeri de tot felul între timp, adică profit necuvenit din poziţie oficială (contracte cu statul, angajat rude), avere de nejustificat prin raport cu veniturile de bugetar, migrarea de un partid la altul pentru căpătuială (o singură mutare, cît a făcut şi Winston Churchill, o tratăm cu largheţe drept bazată pe conştiinţă ; de la trei mutări în sus, conştiinţa oricui ar trebui să îi spună se ducă acasă, că nu a avut noroc cu politica) ; cooperarea cu Securitatea, cea veche sau cele noi, pentru că un om politic trebuie să fie civil şi transparent ; trimiteri în judecată, condamnare penală, amenzi ANI, Curtea de Conturi, obligaţii mari neachitate la stat sau donaţii la partid mai mult decît cîştigă, trafic de influenţă, fraudă academică, comportamente ilegale chiar dacă nesancţionate de vreo instanţă deocamdată, rasism, discriminare. Vedeţi aici explicaţiile lor.

La această descriere a şobolanului rege, titlul unui text de al meu în România liberă de la care au trecut déjà opt ani, despre şobolanii care, trăind mult într-un spaţiu închis, li se înnoadă cozile de nu le mai pot desface, şi devin un superanimal monstruos, care se mişcă cu greu ca întreg şi învaţă să nu se lupte cu sine, că nu poate elimina cadavrele şi devin balast, nu se pot face multe comentarii. Doar cîteva.

Primul, că topurile de penali sponsorizate intens de cei interesaţi, şi produse la cerere de oameni care au fost doar în ultimul an salariaţi la liberali şi pe urmă la  sponsori USR, ca Mihai Politeanu şi fantomatica Iniţiativă România, un exemplu pentru orice NGO neînregistrat încă, dar care se parteneriază cu Preşedinţia (pentru a produce declaraţii în sprijinul Antena 3) şi e reprodusă cu cel mai mic strănut într-o anumită parte a presei, nu au nici o valoare. De exemplu, Marius Nicoară de la PNL Cluj sau Teodor Atanasiu nu sunt penali, deşi îi punem pe lista neagră de multă vreme. Nu e însă nici o diferenţă între ei şi Dragnea. Inclusiv la referendumul unde au pus toţi umărul, a plătit însă doar Dragnea. A raporta ca atare că scorul e de Dragnea penal şi ăştia nevinovaţi e dublu ofensiv şi ipocrit. Ei sunt cu pile deocamdată, asta e tot. Scorul de « penali » între partide nu are nici o valoare, la cum s-au finanţat 25 de ani penali sunt toţi, doar unii sunt mai norocoşi ca alţii.

A doua, dacă îmi permiteţi să fiu un pic sociolog dinafară, într-o ţară unde toţi sociologii adunaţi nu au suficiente citate,  poate că nu avem capacitatea pentru altă structură socială de asociere? Oare nu e clar că asta e baza încrederii la noi, familia, şi că altceva nu există ? În afară de o mînă de oameni la Greepeace şi locuri din astea, chiar ştiţi asociaţii de oameni în România uniţi de altceva decît de legături primitive, în care se împletesc interesul şi rudenia? Oare încrederea generoasă în oricine, pe care eu o practic programatic de ani de zile, nu duce numai la patologii monstruoase, adică la oameni pentru care după aceea trebuie să mă scuz, să spun că nu îi cunoşteam bine, etc ? Cum se face că şi mişcările concepute ca alternative, de genul USR, sunt structurate astfel încît controlul să fie în mîna a 2-3 familii ? Credeţi că judeţul Călăraşi îl desemna drept candidat pe matematicianul Moroianu sau vreun partid îl trimitea acolo în virtutea legăturii sale cu judeţul dacă nu era socrul liderului de partid Clotilde şi tatăl şefului comisiei etice de validat candidaţi Sergiu ? Poate că nu există alternativă la familii, nu avem asociaţii pe bază de admiraţie faţă de poeţii morţi, de economiştii disidenţi sau de muzicienii dodecafonici. Şi asta e de fapt motivul pentru care partidele sunt nişte famiglii extinse sau nu există deloc. Dintr-o mie de asociaţii, s-ar putea alege vreo trei partide. Dintr-un milion de familii, se vor alege doar familii de partid, dacă nu există asociaţii pe bune.

Mai am însă două comentarii de fond.

Hai să zicem că ipoteza cea mai rea e validă, noi nu avem încă structura socială care să nască partide agregate pe bază pe vreo idee cum să faci să progreseze societatea. Se poate. Oricum, orice asociere spontană din asta, cîtă vreme sunt mai multe care se concurează e superioară oricărei înţelegeri oculte a celor care ştiu mai bine, care nu sunt aleşi, nu au declaraţii de avere la vedere, dar îi demască pe alţii drept corupţi şi le ascultă telefoanele. Ţara poate evolua cît totul e plural, concurenţial şi la vedere. Nici o şansă însă dacă generalii ajung să secondeze oameni de ai lor care conduc fiecare minister, cum a fost prea des sub guvernul Cioloş, şi cum se va întîmpla şi după alegeri, dacă partidele ies toate prea slabe ca să ţină piept (cum e în Rusia lui Putin). Ca şi în 2014, vă recomand să nu daţi toată puterea unei singure surse, să nu puneţi toate ouăle într-un coş. Băsescu spune că generalii sunt deasupra legii, chiar dacă nu cred, prefer să acţionez prudent. Corupţia poate fi înfrîntă cît există democraţie, nu altfel. Iar democraţia e o treabă de civili, nu cum nu sunt cei care au distrus PNL după Colectiv, au creat pe Munteanu şi pe Ghiţă, şi au hotărît că odată ce societatea civilă se organizează politic, trebuie infiltrată şi controlată îndeaproape.

Al doilea comentariu este că oamenii contează. Dacă sunt de la faţa locului, ştiţi cine sunt aceşti oameni. Votaţi doar pe cine cunoaşteţi şi a făcut déjà ceva şi pentru comunitate. De duminică seara vom posta listele pe romaniacurata.ro şi toată presa care nu e în reţeaua ocultă. O să anunţăm şi ce partide au retras corupţi. Uită-te la oameni. Urmăreşte-ne şi pe noi, că există oameni noi, cu care publicăm zilnic poveşti, şi merită votaţi. Să fiu la Bucureşti, aş vota cu Vişinel Balan, independentul care vrea să dea o voce copiilor din orfelinat, şi are trei masterate, după ce părinţii l-au abandonat şi a crescut cu bătaia şi abuzul. Mai sunt oameni ca Vişinel şi în restul ţării.

Constituţia fiind ambiguă şi partidele sub 50 la sută e posibil să votaţi degeaba, totul pare déjà aranjat şi riscăm să avem şi un prim ministru secondat de la organe. Nu are a face, votaţi după oameni, dacă sunt oamenii care trebuie, întotdeauna oamenii pot eventual face diferenţa.

Săptămîna viitoare, despre programe, şi nu uitaţi să verificaţi candidaţii din circumscripţia dvs duminica seara, după ce aţi terminat de sărbătorit ziua naţională.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

41 thoughts on “Ce mai e de ales din alegerile astea

 1. lucid

  Popor nedemn de libertate pentru ca nu mai crede in partide?Ce idiotenie pentru ca articolul tocmai asta demonstreaza: nu poti avea incredere in actualele partide. Romania are nevoie de o conducere strict tehnocrata sprijinita de institutiile de forta. Salus reipublicae suprema lex. Dar exista tehnocrati cinstiti destui?

  Reply
  • Dumitru

   „legături primitive, în care se împletesc interesul şi rudenia” Cred ca e momentul sa transmitem familiilor Bush, Kennedy si Trump dezacordul nostru fata de felul in care inteleg sa faca politica.

   Mai serios, eu cred ca problema nu sunt familiile, ci gandirea de tip tribal, de tip „e baiat bun ca-i de-al nostru”. Iar gandirea asta nu e apanajul „primitivilor”, ci si al multora din „societatea civila”. Aproape toata lumea aici pe RC e de acord ca Ponta e baiat rau pentru ca a plagiat. OK, dar Kovesi ? Si ea a plagiat, insa putini o acuza pentru asta, multi spunand chiar „Ok, a facut-o, dar e asa fata buna pentru ca face justitie, ca nu vreau sa ma iau de ea”. Poate ca nu e fata rea pentru ca „e de-a noastra” ? Asta e gandirea tribala. Pe care in ultima vreme o vad mai mult la guvernantii actuali si la membri ai societatii civile. Circul facut de Iohannis de ziua nationala este tipic. Nu i-a invitat decat pe-ai lui, ca-s baieti buni. Ceilalti sunt evident rai.

   Reply
   • AlinaP

    @Dumitru E o diferenta de la cer la pamant intre cazul domnului Ponta si cea a doamnei Kovesi pe care cei ce inteleg, o remarca, si asta nu are legatura cu cele doua persoane ci cu calitatea tezelor lor. Plagiatul reprezinta in primul rand copierea ideilor altor autori cu sau fara ghilimele si in privinta aceasta, teza domnului Ponta este un plagiat total, ceia ce nu e nici pe departe cazul doamnei Kovesi a carei teza e originala. Un verdict de „plagiat” de 4.9% nu face nici un sens in aprecierea unei teze de doctorat, cei ce au formulat acest verdict sunt orice, numai experti in doctorate nu.
    In ceia ce priveste politica in Romania, se pare ca libertatea castigata prin revolutie a lasat un gol in urma, n-am stiut ce sa facem cu ea asa incat, coruptia a umplut-o cu succes. Pesimismul i-a cuprins prea repede pe cei cu constiinta curata, efectul de autoizolare s-a amplificat. Cum sa facem sa-i trezim din aceasta amorteala? Fara implicarea lor directa, sansele noastre sunt mici. Sincer, eu o regret pe Monica Macovei si cred ca si ea a renuntat la aceasta batalie din cauza presiunilor prea mari. Cativa de calitatea ei in politica ar putea schimba cursul Romaniei.
    Asteptam cu nerabdare lista celor ce merita votul nostru sa o discutam. Nu mai e mult timp pana la alegeri.

    Reply
  • Scipio Africanul

   Stimate LUCID, poporul este, deocamdata, nedemn de libertatea „care i s-a dat” (am eu unele nelamuriri in legatura cu aceasta expresie !) pur si simplu pentru ca, daca nu mai crede in partied, trebuie sa intzeleaga ca nu poate scapa de obligatzia de a crede in altceva. Fara vreo credintza si/sau in scop, nu exista viatza sociala conshtienta. Pentru rolul de „altceva” nu pot propune decat ceea ce as numi „actiunea neobosita si permenenta pentru schimbarea mediului social si politic” in care suntem nevoitzi, vrem, nu vrem, sa traim, fiindca asa-i lumea. Alternativa, aleasa de cei nedemni de libertate, multzi, prea multzi, este sa astepte sa le coboare D-zeu niste daruri din cer, eventual cu harzobul. Or, D-zeu a dat oamenilor mintea, pe care ei trebuie sa o foloseasca, nu sa stea la pomana posmagilor, muiatzi sau nu.
   In alta ordine de idei, ma voi lega aici de in singur cuvant folosit de d-na AMP, dar expediat in viteza: competitzia. Lipsa acesteia este cauza tuturor relelor, alaturi de instinctual primar al transformarii „aproapelui” in sursa binelui tau propriu, indiferent cat de josnice sunt mijloacele preupuse de aceasta cale. Aici avem o divada clara a eshecului total al invatzamantului si Bisericii in educarea poporului. Laturile etica si morala sunt desconsiderate in mentalitatea romaneasca actuala intr-un mod rushinos si general. Nu sunt atat de naiv incat sa cred ca acestea pot fi „corectate” prin ordin de sus, de aceea indraznesc sa „propun” in model ce nu poate fi decat odios in ochii celor mai multzi, anume acela in care bugetul public sa suporte exclusive cheltuielile armatei, ale administratiei de stat, ale invatzamantului obligatoriu, ale poliziei si ale pompierilor (cer scuze daca am uitat de vreun domeniu vital), oarecum ca in SUA. Restul sa fie competitzie adevarata, in care fiecare pierde proprii sai bani si se imbogatzeshte doar daca creaza valori noi, care „se vand” in profit real pentru societate. In acest spirit s-a construit societatea Americana si statul numit SUA. E un model ideal, stiu, dar spre acesta trebuie sa tindem. As incepe cu una dintre masurile fundamentale, cea legata de invatzamant. Niciodata nu se va putea reforma invatzamantul „de sus in jos” cata vreme sursa lui de „viatza” este, mereu si mereu, exclusiv banul public. Dar daca trecem la finantzarea proprie, de catre „clientul” insushi, a invatzamantului ne-obligatoriu, lucrurile se vor schimba, fiindca fiecare va avea de platit din buzunarul propriu. Sigur ca nu va disparea nici tendintza de coruptzie si de nepotism (apropos de famiglii) dintr-odata, dar totzi cei care platesc din buzunarul propriu vor fi muuuuuult mai atentzi la ceea ce primesc in schimbul banilor lor. Iar pentru cei recalcitrantzi trebuie sa existe DNA-ul, Procuratura si… ochii vigilentzi ai „societatzii civile”. Sigur, statul isi poate pastra rolul de a sprijini, din banul public, pe cei doveditzi valoroshi, dar saraci… dar nu mai mult. Asa au facut carte parintzii si bunicii mei si au devenit oameni atashatzi cu adevarat scopului nobil de propashire a societatzii romaneshti. Nu vreau sa ma refer aici, deocamdata, la ceea ce ar trebui sa faca si Biserica si nici la sarcinile familiilor biologice. Deocamdata, atata, cu adaosul ca NU PUTEM SA ABATEM MEREU ATENTZIA DE LA PROBLEMELE IMPOTETZEI NOASTRE REALE INVINOVATZIND MEREU influentza ideologiei comuniste, fiindca in acest fel nu ne vom urni din loc niciodata. Aceasta ideologie, trebuie combatuta pana la eradicare chiar de noi inshine, urmarind impunerea ideii ca nimeni nu poate pretinde – si trebuie impiedicat sa o faca – sa traiasca pe spinarea altuia decat daca acel „altul” este de accord cu asa ceva si este conshtient de ceea ce i se intampla. Or, o asemenea relatzie este „naturala” doar intre parintzi si copii, nu intre jmekeri si restul societatzii.
   Imi cer scuze pentru devierea aparenta de la subiectul articolului, dar eu vad o legatura clara intre spiritual de „famiglie” -care este, pana la urma, o reacztie naturala, dar retrograda – si inapoierea politica si sociala in RO.

   Reply
 2. OvidiuB

  Prin urmare, dincolo de consideratii sociologice, nimic in favoarea USR. Probabil sunt si ei „aceeasi mizerie”…? Trist, trist.

  Reply
 3. Adrian

  D. Moroianu e posibil să fie legat funciar (la propriu) de zona unde candidează, se va (fi) explica(t) alegătorilor. Și eu aș dori să pot vota în altă circumscripție cel puțin la una dintre Camere, conform interesului meu direct. Aici intervine și discuția de ce partidele nu insistă că nu trebuie legat votul pentru cele două Camere, alegătorul având dreptul să voteze doar pentru una dintre acestea. Cu atât mai mult cu cât nu e o chestie pur teoretică, ci a fost confirmată la un referendum, unde mai mult de 5% (pragul electoral standard) a votat pentru o singură Cameră. După cum, la același referendum, mai mult de 5%, de asemenea, a votat pentru menținerea bi-cameralismului și ar trebui, de asemenea, să li se permită a vota pentru ambele Camere, dacă vor considera că au cu cine. Bec susține (fără argumente, după părerea mea) că, odată prezent în secție, alegătorului trebuie să i se înmâneze cele două buletine pentru cele două Camere.

  Revenind la comisiile de etică din partide, candidatul X de la unii și-a dat demisia, ulterior trecerii prin comisie, deci formațiunea în cauză a înțeles că e bătălie pe bune, cu victime, și nu doar odată la patru ani – a solicitat organizarea unui referendum de demitere, etc. Sigur că mai așteptăm și alte demisii ( de pildă persoane care scriu fără diacritice, dar preiau (cu ghilimele, ok) texte cu diacritice – o asemenea inconsecvență „tot ce zboară se mănâncă” poate părea minoră pentru unii, nu cred că și pentru șeful comisiei de etică, sau pentru președintele formațiunii ) sau că e mai tânăr candidatul preferat de dumneavoastră decât aceia, și asta li s-ar putea reproșa acelora, de ce atât de târziu s-a organizat acea generație.

  Reply
 4. tamisa

  Luand cunostinta de dezvaluirile din articol nu poti sa nu-ti intaresti convingerea ca, in Romania, partidele politice sunt un esec national „monumental”, pentru care nu exista leac. Nici macar „independentii” nu reprezinta o solutie, deoarece, odata alesi, apeleaza tot la rude, cunostinte si alte interese.

  Reply
 5. Dan Plesoianu

  Sinteti sigura ca Sebastian Burduja nu s-a intors la ordin, dupa 12 ani ?! Pentru ca SIE a impinzit diaspora si continentele cu tinerele vlastare, care, evident, au crescut in umbra parintilor (si care nu au sarit, evident, departe de trunchi).

  Reply
 6. laur22

  De ce am face-o ?

  Doar „Scorul de « penali » între partide nu are nici o valoare, la cum s-au finanţat 25 de ani penali sunt toţi, doar unii sunt mai norocoşi ca alţii.”

  Si atunci …. ca sa ce ?

  Ca sa avetzi voi pretext sa vorbitzi de „democratzie” ?

  Daca acest indicator singurul pe are dvs l-atzi promovat e in mod evident si recunoscut ne-reprezenatativ cu ce sa-l inlocuim ca sa se merite sa votam ?

  Ce legatura au „oamenii” cu viitorul nostru si cum se pot opune ei unui „prim ministru secondat de la organe” ?

  Reply
 7. Marcos

  În concluzie, pe 11 decembrie stăm acasă, petrecem în familie, că tot e duminică, şi seara mai dăm drumul la televizor, să facem haz de necaz.

  Reply
 8. taunul77

  Burduja? Daca se uita cineva cam din ce familie provine, e cam clar ca e omul Sistemului. Unul care pozeaza intr-o speranta a societatii civile. Ca fata aia care si-a facut studiile prin strainatate dar candideaza ca DNA-ul i-a luat toata famiglia ….

  Reply
 9. Adrian

  @Dan Plesoianu
  Daca se intorcea la ordin Burduja era acum pe loc eligibil la PNL, PSD sau USR. Cum e independent la Neamt unde probabil nu o sa se aleaga nu e clar care a fost ordinul…

  Reply
 10. Barbu Brailoiu

  doamnă AMP. dar rău trebuie să vă fi supărat USR-ul ăsta… altfel nu-mi explic colțoșenia dv în privința lui. Dar nici atacurile constante ale dr. Paveliu la adresa lui Dacian Cioloș
  Păcat

  Reply
 11. Maria

  In primul rand, de ce nu e acest articol mare pe site si promovat cum se cuvine…
  In al doilea rand, nu mai dati importanta lui Politeanu, cred ca destui dintre noi am dat peste el la Macovei, la Matei Paun si la Predoiu…astfel ca toata lumea stie ca mielul bland suge de la multe oi.
  de ce s-or discredita Hotnews promovand pe baiatul care platea lumina la cabinetul Monicai Macovei 0 aici cam aveti dreptate, nu e intamplare, au scapat de ea, si se descurca si cu substitute- face chiar parte din plan.

  Reply
 12. Alina

  In 2009, Prostanacul nu a cistigat in tara.
  psd-ul a fraudat si atunci masiv, circa un milion de voturi, dar nu a putut fura cit au votat Romanii impotriva Prostanacului.
  Daca s-ar fi renumarat toate voturile, nu doar cele nule, diferenta ar fi fost mult mai mare in favoarea fostului Presedinte.

  Reply
 13. Alex

  Enigmele lui Calin
  1. – Revolutia din 1989 l-a prins, alaturi de bunul sau prieten Patriciu, pe aeroportul din Sofia. Se intorceau dintr-o calatorie in tari din Orientul Mijlociu cand s-a inchis spatiul aerian al Romaniei. Surpriza este ca de la aeroport au fost luati de masina ambasadorului URSS la Sofia !
  2. – Alaturi de Patriciu a rupt PNL infiintand PNL-AT ce se opunea apartenentei PNL in CDR. De mentionat ca in 1996, cand era evident ca CDR va castiga alegerile, au fost infiintate la ordin mai multe partide mici cu rolul de a rupe din voturile conventiei si de a impiedica CDR sa obtina un scor prea mare. Printre ele PAC, PNL-AT, PNT, PNC (cu semn electoral crucea – ce blasfemie). Surpriza a fost ca la formarea guvernului CDR-PD pe postul de ministru al economiei a aparut Calin ce avea misiunea sa-i dea Petromidia lui Patriciu.
  3. – In 2004 dupa ce s-a facut rocada Basescu-Stolojan la presedintie, respectiv prim-ministru ( rocada necesara pentru ca toate sondajele aratau ca Stolojan nu avea nici o sansa sa-l invinga pe Nastase ) surpriza continua si Calin ajunge prim-ministru si preia si presedentia PNL ! Misiunea lui era sa acopere urmele lui Patriciu ( a se vedea episodul cu biletelul roz trimis lui Basescu ). Iar guvernarea a facut-o de fapt cu sprijinul PSD.
  4. – In 2016 PSD are nevoie sa rupa voturi de la electoratul de dreapta si ii infiinteaza partid lui Calin. La Neamt un deputat PNL, seful liberalilor cand Calin era prim-ministru, il suna si spune ca vrea sa vina alaturi de el in ALDE iar Calin ii promite postul de vicepresedinte judetean. Surpriza, deputatul nu este primit in ALDE de presedintele filialei judetene, un fost membru PSD la hanul caruia se fac jocurile in PSD si care inainte de ’89 a fost instructor la CC al UTC ! Si la Bacau un primar PSD din zona petroliera a primit ordin si a trecut cu toti consilierii intai la PC iar apoi la ALDE. Aceeasi oameni au candidat ( si au fost alesi !!!) pe aceleasi functii in trei mandate consecutive la trei partide, dar daca asta a fost ordinul ce sa faca si ei ? Asa ca ce sa faca si bietul Calin joaca si el cum i se canta !
  5. -Dupa decesul lui Patriciu (mort din aceleasi motive ca alte personaje importante cum ar fi Radu Timofte si Culita Tarata) familia nu a mostenit decat un miliard din cele doua cu cat vanduse Rompetrolul. Ghici in contul cui si in ce paradis fiscal se ascunde celalalt miliard ? Acum stiti si de ce se lupta Calin din rasputeri cu justitia asta care se ia de politicieni pe cand ei nu trebuie sa raspunda decat politic in fata electoratului care i-a ales !

  Reply
  • Dumitru

   Cu unele din remarcile Dvs. as putea fi de acord. Insa pentru 2016, sa-mi fie cu iertare, dar numai crearea ALDE de catre Tariceanu si alti cativa a mai spalat cat de cat obrazul Romaniei. Tradarea (da, tradarea) majoritatii membrilor PNL care s-au mutat cu arme si bagaje de la liberalii europeni la populisti, si asta pe sest, o sa ramana in istoria politica a UE. Asta v-o spun ca ex-votant PNL. Puteti spune multe de alinanta PNL-PSD, dar guvernarea a fost printre cele mai pur liberale din toata Europa (flat tax, etc.) iar rezultatele au fost pe masura (cea mai mare crestere economica, certificata de Eurostat). Numai propaganda „sistemului” si presiunea incredibila a PPE au putut sa distruga acest success story in 2015, insa chiar si cu presiunile astea pentru mine e in continuare de neinteles cum s-au lasat politicienii PNL convinsi sa se dilueze in partidul baronilor locali (PDL) si cum s-au alegatorii prostiti sa-l voteze pe Iohannis. Vorba lui Brucan (dar prostia se plateste).

   Reply
 14. NC

  ”vă recomand să nu daţi toată puterea unei singure surse, să nu puneţi toate ouăle într-un coş” Adică să votăm senatorii de pe lista unui partid și deputații de pe a altuia, sau cum? Că fiecare alegător avem doar un singur vot pentru fiecare Cameră.
  În ceea ce privește omniprezența familiei ca structura socială de asociere la români, probabil că va trebui să mai treacă o generație pentru refacerea capitalului social distrus de comunism. În cine altcineva am fost învățați să avem încredere pe vremea dictaturii decât în familie? Restul -oricine- puteau să fie turnători la Securitate.

  Reply
 15. ??????

  Acum ‘mneata consideri ca toti din neamul ‘mneatale ar trebui sa fie academicieni ? Pai consideri Academia o afacere de familie ?
  Remarci totusi ca ar fi necesara o reglementare si a numarului de personaje din aceeasi familie care ar putea lucra in sistemul bugetar , deci care sa fie finantate din bani publici , cat si a „cumeriilor” dintre conducerile institutiilor publice ?

  Reply
  • NC

   @?????? Instituțiile bugetare (inclusiv Academia) nu sunt structuri sociale de asociere ci instituții publice în care nu ar avea ce să caute relațiile de familie. Structurile de asociere (cum ar fi ONG-urile, partidele politice sau societățile comerciale) la care mă refeream în comentariul anterior sunt structuri private (formale sau informale) în care cetățenii se asociază benevol pe bază de afinități, interese și valori împărtășite și care la noi sunt într-adevăr dominate de relațiile de familie. Că din păcate -așa cum observați și dvs.- aceste relații au pătruns și în mediul instituțional este altă poveste pentru care există măsuri legale de contracarare. Structurile de asociere (fie ele sociale, economice sau politice) însă sunt reglementate de alte legi -care reflectă dreptul constituțional de liberă asociere- și determinate de tipul/nivelul de capital social din societatea repectivă. Iar în România din păcate acesta din urmă lasă de dorit (cel puțin la capitolul asociabilitate spontană).

   Reply
 16. OPERATIE CU BISTURIUL LUI DUMNEZEU

  AHA ! RECAPITULARI INAINTE DE EXAMEN… CEVA DE GENU SA NU ZICETI CA NU V-AM SPUS SAAAU CUM I-AS INFUNDA PE ASTIA DAR AVEM MAAARE NEVOIE DE EI CA SINTEM VARZA …PAI BINE DNA ! AMP SI DNA LCK -DOAMNA NOASTRA DE OTEL CARE VA RAMINE IN ISTORIE DAAAR CHIAR TREBUIE OPERATIA CU BISTURIUL LUI DUMNEZEU PENTRU INLATURAREA RAULUI CA NU E CEVA SINE-QUA-NON SIII CHIAR NU AM PUTEA TINE SUB CONTROL FAMIGLIILE ASTEA CEVA DE GENU 3 LA 1 ADICA TREI SUPERVIZERI LA UN VIZAT CA E MAI TARE … CA ALTFEL ASTIA ACCELEREAZA PROGRESUL DESIGUR CU ACCELERAREA CORUPTIEI INCIT NU-I MAI VEDEM LA VITEZA LOR APROAPE CA VITEZA LUMINII SAAAU A INTUNERICULUI… AAA ! DAR SA RAMINEM LA VITEZA AMARITILOR CU SALAR MINIM CARE MERG DE FAPT INAPOI SPRE INAINTELE CARE TIN EI MINTE CA ERA INAINTE …DRUM BUN ! EHE ! CRED CA AM SUPARAT NISTE MILIOANE CARE MI-AR DA…APLAUZE

  Reply
  • OPERATIE CU BISTURIUL LUI DUMNEZEU

   EHE ! MAI COMENTEZ DACA MA POSTEZ CA CHIAR AM MATERIAL DE-O OPINIE-PUNCT ! DE VEDERE-ORBIRE CU PRAF IN OCHII CUI MAI ARE OCHII MINTII DESCHISI NU ADORMITI ! VEGHEATI ! SIII NU MA INTELEGETI GRESIT CU CHESTIA AIA DE MAI SUS CA PUN 3 SUPERVISERI CA O SA SPUNETI TRUE ?! FALSE !!? CA EU AM INVENTAT OHRANA- SECU-SRI–NSA – MI6 AHA MOST INTELIGENT PRINTRE FRAIERI ADICA CEVA DE GENU BIG IN JAPAN SAU MAAARE INTRE PITICI SAU CEL MAI MARE ?! MIC PITIC …HAI CA NE-AM INTELES , RAMINE CUM AM STABILIT OPERATIA A REUSIT PACIENTUL A MURIT – DOAMNE FERESTE ! SI NU ATINGETI NIMIC ! NON TOCA NIENTE ! CA E BUN – RAU ! ESTABISHMENTUL DE CARTOANE MURDARE SI ATENTIE ! SINE-QUA-NON …NON-VALORI ADICA …BAI INAMOVIBILILOR PIETRIFICATI CA STATUILE …ATENTIE DOAR LA VREO CADERE DE CALCIU -PIETROS IN MASA -GLOATA ? BRAVOS NATIUNE ! HALAL SA-TI FIE… SPER DOAR CA ROMANIA ASTA VA LUPTA CU TOT CE-I RAU VA INVINGE SI VA DAINUI RE-INVENTINDU-SE LA NEXT LEVEL ! SO HELP US GOD !

   Reply
   • OPERATIE CU BISTURIUL LUI DUMNEZEU RUPT !!!

    AHA ! TARE ASTA CU PUPATU MIINII LU CAPO-DI-TUTTI-CAPI- DE -LA – FAMIGLIA MAI ALES CIND VORBIM DE OFERTA ETERNA DE NEREFUZAT SI ANUME …MA ALEGI SAU MORI MAI RAPID SAU MAI LENT SI O SA MA INCARC CU ENERGIA DIN TINE PRIVINDU-TE CUM MORI… ADICA CHIAR ASA MISTER GODFATHER SIR DA-MI BINECUVINTAREA CA SA MA…MINTUIESC IN LUMEA DIAVOLILOR CA LUMEA OAMENILOR E SLAB POPULATA , NU E NICI UNUL , NICI UNUL CARE SA FACA BINELE SAU CEVA CARE AR PUTEA FI ECHIVALAT CU VREUN BINE RELATIV NU ABSOLUT . ABSOLUT CHESTIE DE HOLLYWOOD -HOLLYWOOD MADE THIS MOVIE-BUT PLEASE NO STRESS , NO PANNIC , NO FEAR ONLY TRUST ! DAR EXISTA SI MAFIA LA NEXT LEVEL A LU URMASII LU MAFIOTII ASTIA BATRINI – IA VEZI CUM CALCA PEDALA DE ACCELERATIE BAIATU ALA NEW WAVE AL PACINO …LASCIATTI OGNI SPERANZA …SAU DE-ACUM DUMNEZEU CU MILA ! SO HELP US GOD !

    Reply
 17. Mihnea Moroianu

  Răspuns la o întrebare retorică și la o defăimare
  Ziarul Adevărul a publicat joi 1 decembrie 2016 în secțiunea “blogurile Adevărul” sub semnătura doamnei Alina Mungiu-Pippidi un material în care menționează într-o lumină nefavorabilă numele meu, atingând imaginea USR în contextul candidaturii mele la Senat din partea acestui partid. În virtutea dreptului la replică, vă rog să publicați precizările de mai jos.
  Despre mine: Sunt Mihnea Moroianu, matematician și publicist, cadru universitar pensionar. Nu am fost membru PCR. Ca membru fondator al Alianţei Civice şi al Solidarităţii Universitare, în perioada 1990-1992 am sprijinit apropierea dintre opoziţia democratică şi organismele societăţii civile, precum și eforturile de unificare a opoziției, ocupând funcţia de vicepreşedinte executiv al Forumului Democratic Antitotalitar şi participând în această calitate la formarea Convenţiei Democratice – alianţa de partide și organizații civice care a prezentat listele comune ale partidelor democratice la alegerile parlamentare din 1992 şi 1996. Între 1991 şi 1992 am făcut parte din Comitetul de Conducere PNȚCD. Pentru o anumită perioadă, am fost apropiat de Corneliu Coposu, dar nu am reușit să influențez suficient politica de cadre a PNȚCD. Pentru câteva luni, în 1992, am fost înscris în PAC şi în UDC, formațiuni politice anti-totalitare care luptau împotriva consolidării puterii în mâinile grupării neocomuniste Iliescu-Roman. Am părăsit în 1992 scena politică, anticipând prăbușirea opoziției și infiltrarea ei de către FSN, finalizată în 2000 prin desființarea de facto a PNȚCD.
  Rolul meu în USR: În martie 2016 m-am înscris în USB şi în calitatea de membru fondator al Filialei Sector 3, am candidat pe locuri neeligibile la alegerile pentru Consiliul General al Municipiului București şi pentru Consiliul Local al Sectorului 3 din iunie 2016. Am participat şi am luat cuvântul la cele două congrese ale USR din august 2016. Sunt membru în comisia tehnică pentru educaţie.
  Candidatura mea la Senat. În octombrie 2016 am fost desemnat candidat USR la Senat, în urma unei ședințe de audieri, urmată de votul a 50 de delegați ai Filialei București. Înainte de acest an nu am mai candidat pentru vreo funcție publică. Motivația candidaturii mele este promovarea unui “Program de redresare a Educației” în România. Inspirat de întreaga mea activitate de matematician și cadru didactic, programul pe care doresc să-l susțin îşi propune să aducă sistemul nostru de educație la nivelul ţărilor avansate ale lumii, punând capăt crizei care în ultimii 27 de ani nu a făcut decât să se adâncească la toate nivelurile învăţământului românesc, dar mai ales la cel al învăţământului gimnazial şi liceal.
  Întrebarea doamnei Mungiu-Pippidi. Fiul meu, Sergiu Moroianu, face parte din comisia de Arbitraj a USR, iar soţia lui, Clotilde Armand, este vice-președinte USR și consilier local la sectorul 1. Doamna Mungiu-Pippidi se întreabă retoric : «Cum se face că şi structurile concepute ca alternative, de genul USR, sunt structurate astfel încît controlul să fie în mîna a 2-3 familii? Credeţi că judeţul Călăraşi îl desemna drept candidat pe matematicianul Moroianu sau vreun partid îl trimitea acolo în virtutea legăturii sale cu judeţul dacă nu era socrul liderului de partid Clotilde şi tatăl şefului comisiei etice de validat candidaţi Sergiu?»
  Răspuns pentru doamna Mungiu-Pippidi: Nici fiul meu, nici soția lui nu sunt candidați în aceste alegeri; fiul meu nu este “șeful comisei etice de validat candidații”. Filiala USR Călărași, înregistrată juridic abia la jumătatea lunii octombrie a.c., nu are liste complete de candidați în aceste alegeri, motiv pentru care a apelat la prezentarea mea drept singur candidat al ei pentru Senat. Îngrijorarea doamnei Mungiu-Pippidi privind presupuse «legături primitive, în care se împletesc interesul şi rudenia», desigur legitimă în principiu, nu este așadar justificată în cazul meu.
  Răspuns către « Inițiativa România ». În același articol, doamna Mungiu-Pippidi denunța și «oameni care au fost doar în ultimul an salariaţi la liberali şi pe urmă la sponsori USR, ca Mihai Politeanu şi fantomatica Iniţiativă România, un exemplu pentru orice NGO neînregistrat încă, dar care se parteneriază cu Preşedinţia (pentru a produce declaraţii în sprijinul Antena 3) şi e reprodusă cu cel mai mic strănut într-o anumită parte a presei». În mod ironic, recent am fost implicit denunțat și ca «traseist» și «trădător politic» într-un articol semnat Romulus Georgescu din România Liberă (30 noiembrie 2016), bazat pe o analiză provenind tocmai de la ONG-ul «Inițiativa România». Menționarea mea în acel context reprezintă o încercare de răsturnare a valorilor, pentru păstrarea monopolului partidelor derivate din fostul FSN asupra vieții politice. Las la aprecierea cititorilor dacă activitatea mea din 1990-1992 în partide anti-FSN și organizații civice merită o astfel de apreciere, făcută astăzi, în 2016.
  Legături:
  http://adevarul.ro/news/politica/alina-mungiu-pippidi-mai-e-ales-alegerile-astea-1_583e8c6a5ab6550cb8fc6ace/index.html#
  http://www.romanialibera.ro/rezultate-alegeri-parlamentare-2016+/parlamentare-2016/analiza–concursul-national-de-traseism–etapa-2016–cine-sunt-tradatorii-politici-care-sunt-primiti-in-toate-partidele-434308

  Reply
  • lucid

   Ma declar solidar cu domnul Mihnea Moroianu cu care am avut deseori placerea de a ma intersecta in comentarii in Observatorul Cultural. Mi-aduc aminte cu mare placere de traduceri exceptionale din poeti rusi emigranti ca sa nu spun de antologia dedicata lui Dostoievski acum un an. Famila Moroianu nu este famiglia cosma de la Prahova.

   Reply
  • Adrian

   Un mic haz de necaz: partidele acelea sunt și derivate din și integrate cu fostul(?) Fsn. S-au dezvoltat în serie de.. putere.

   Putem presupune că reacția dumneavoastră vine din faptul că ați fost pus pe „lista neagră” ce se va publica pe acest sit în curând. Indiferent dacă este reală sau nu presupunerea, faptul că nu ați reușit cu politica de cadre în Pnțcd ar trebui să pună pe gânduri alegătorul în raport cu cei care se declară și acum apropiați ai fostei conduceri țărăniste și față de care ar fi util (tot pentru alegător) să vă delimitați cu nume și prenume (în primul rând titulari de „apropiere” dar și diverși amploaiați ai acelora).

   Reply
  • laur22

   Dragule,

   Fiul tau e seful comisie de arbitraj si sotzul locomotivei electorale nr 2 a partidului e Clotilde Armand.

   Adica atunci cand Elena Basescu s-a incercat sa fie pusa pe lista PDL nu a fost nici-o indoiala ca e nepotism nu asa?

   Acuma cand TU esti pe lista partidului sozie fiului tau asta ce crezi tu ca poate sa fie ?

   Desigur ca nepotismul e doar la altzii iar noi sh-ai nostri suntem o familie de neprihanitzi nu asa ?

   Tu nici macar nu vezi care este problema in cazul tau nu asa ?

   Si mai ales asta aceast orbire co-interesata este problema cea mare a celor care se cred alternativa in Romania si s-au dovedit mereu, mereu si mereu in utimul sfert de secol a fi doar o alternativa in mai rau desi ei in capul lor ei uneori ajung sa se creada Mesia.

   Famiglia este famiglia daoarece legea trebuie sa fie una si aceiasi pentru totzi, nu doar pentru ei ci si pentru noi.

   Reply
   • Dinu Marcel

    Destul de violenta reactia dumneavoastra.Domnul Moroianu a adus niste argumente in favoarea sa.Daca nu le considerati acceptabile puteti sa va exprimati si mai civilizat.
    In ultimii ani am observat o abila sustinere pentru P.S.D. din partea doamnei Alina Mungiu (imi aduc aminte ce bine era caracterizat Victor Ponta).
    Cred ca U.SR. nu putea face mai mult datorita neimplicarii majoritatii societatii in structuri asociative , lipsei de experienta politica a liderilor,cat si datorita timpului scurt in care s-au transformat in partid, (ce nu a permis niste clarificari).
    E numai parerea mea,daca P.S.D. si satelitii ajung sa aiba majoritatea si implicit guvernarea,adio justitie si poate ,a warm good by to U.E..

    Reply
 18. Ionas

  Aveti dreptate, ne indreptam spre modelul din Italia de Sud, asemanator cooperarii Mafiilor siciliana, calabreza si napolitana – familia biologica este baza acestui tip de asociere ( infractionalitate pe baza tribala).
  In Romania marea majoritate a oamenilor politici cauta avantajele unei functii – binele general incepe titdeauna cu binele personal.
  Serviciile fac si ele un ban gri pentru membrii mai galonati ( nici cei marunti nu sunt uitati)- doar nu vor da socoteala plebei
  In privinta PSD, PNL, UNPR, PMP, ALDE si altele asemenea eu sunt lamurit.
  Daca nu ar exista USR , formatiune politica necunoscuta si fantomatica- poate creata de servicii ? , nu m-as duce la vot in 11 decembrie. Aici este farmecul USR
  Tot PSD si PNL = USL

  Reply
 19. Maria

  @ Moroianu Adica de ce dvs fiindca sunteti userist trebuie sa aveti alt tratament decat restul partidelor. daca era un pesedist imediat il puneau pe lista daca si fiul, si fiica, si tatal area sefi si candidati la partid, de ce e USR altfel? Sau, mai exact, de ce nu e altfel?

  Reply
 20. alinaMP

  In ce il priveste pe dl Moroianu, nu e nevoie de certificarea nimanui, cred ca am fost totdeauna pe aceleasi baricade si am auzit si eu ca e un om de calitatea intai. Si oameni de prima calitate pot ajunge insa in situatii false si asta s-a intamplat acum. Nu stiam ca la Calarasi e un loc eligibil si credeam ca ziaristii ARC au scanat doar pe cele eligibile. Altfel, la orice partid s-ar fi mentionat daca socrul unei vicepresedinte al carui fiu e seful comisiei de etica ar fi aparut pe lista candidatilor. Si nu facem exceptie pentru USR.
  Ce spune dl Moroianu e ca resp comisie de etica nu a verificat nici un candidat, si ca deci nu a existat nici un conflict de interese in cazul sau. Il cred, desi atunci la ce e buna comisia de etica daca nu a verificat pe nimeni (si deci nimeni nu a intrebat pe nimeni nimic???). Va reamintesc ca de fiecare data cand lucrez pentru Banca Mondiala eu semnez un document pe proprie raspundere ca sotul meu nu a lucrat niciodata pentru Banca sau FMI (e medievist), ca sa nu existe nici cea mai indepartate posibilitate de conflict de interese, acum sau pe viitor. Situatia se putea evita daca la decizia ca dl Moroianu senior va candida, alt membru al familiei se dadea mai in spate. Altfel oricat de distinse ar fi persoanele in cauza tot o afacere de familie ramane. Argumentele mele sunt de procedura justa, ca intotdeauna, desi pare sa nu fi fost nici o procedura la verificat integritatea taman la USR. Altfel de ce sa expui pe dl profesor Moroianu la o candidatura in Calarasi cu discutii previzibile e pentru mine un mister si o absurditate. Deci nu exista nici o intentie de defaimare la noi, am tot respectul pentru dnul Moroianu si regret ca nu am reusit sa ii fac pe Clotilde si Nicusor sa priceapa ce este o organizatie cu procesuri normale si ce nu e. Ca e clar ca nu a iesit deocamdata.

  Reply
  • OPERATIE CU BISTURIUL LUI DUMNEZEU RUPT !!!

   RESPECT MAXIM DNA AMP PENTRU TOATE EFORTURILE DVS SI ALE ECHIPEI ! DAR PENTRU NUMELE LU BUNUL DUMNEZEU VA IMPLOR NU VA MAI CERETI SCUZE LA NICI UN MAFIOT NEVER-NEVER CHIAR DACA PIERDETI IN JUSTITIE …LAS- CA PLATESTE RO DIN CE S-O CONFISCA SI II FACEM SI MAI GRASI PE AIA CARE AR CISTIGA REPARATII , POATE CRAPA FICATII IN EI DRAGII DE EI JIGNITII CARE SINT EI NISTE JIGNITORI-JEFUITORI CU ONOAREA LOR DE FAMIGLISTI CU TOT …SPER CA MA APARA DNA , SRI , NSA , MI6 SAU BUNUL DUMNEZEU …

   Reply
  • Adrian

   Nu aveți dreptate cu pasul mai în spate. Nu știm să candideze alte rude apropiate ale d. Moroianu, cu această formațiune sau cu alta. Această comisie de etică nu a funcționat. Asta e. Chiar d. Moroianu, cu experiența de cadru didactic, ar fi putut să ajute comisia, ar fi depistat ușor falseturi în candidaturi ( orice cadru didactic știe când e copiat). Rămâne varianta demisiilor.

   Cât de curând se va anunța probabil (în anul următor, aș zice) și sprijin pentru un candidat la președinție (a țării) din partea acestei formațiuni, pentru a o păstra unită. Atunci să vă vedem comentariile :) ! ( eu cred că după nominalizări se va vota repede o candidată).

   Reply
  • Mihnea Moroianu

   Marturisesc ca tot nu inteleg fraza „Situatia se putea evita daca la decizia ca dl Moroianu senior va candida, alt membru al familiei se dadea mai in spate.” Cine sa se fi dat la o parte, daca niciun membru al familiei mele nu candida in aceste alegeri?

   Si de ce nu acceptati ideea ca statutul USR nu prevedea nicio atributie a Comisiei de Etica in ceea ce priveste desemnarfea candidatilor in alegeri?

   Reply
 21. alinaMP

  @AlinaMP Greu tare. Curg contestatii in care oamenii ne cer sa recunoastem pe fond ca

  – la oamenii rai conflictul de interese si nepotismul sunt rele, la cei buni sunt bune
  – acolo unde exista separatie public privat e musai sa avem legea lobbyului, acolo unde oricum nu exista de ce sa nu isi puna businessul direct pe dna Brandl reprezentant in Parlament, indiferent ce scrie pe circumscriptia ei, si ce o fi rau ca Partidul X tine intalniri cu sponsorii sai si ii indemna sa ia locuri in parlament (partidul Y are deja proces pe tema asta, la DNA Ploiesti, cica ar fi ilegal).
  Dar partidul X fie nu s-a prins, fie el e partidul bun si atunci legea se aplica doar la partidul rau.

  Greu ca nu stiti care e normalul.

  Normalul e asa, daca o persona e sef intr-o organizatie, restul familiei sa faca voluntariat pe acolo si atat, sa nu mai existe alte functii. Daca acea org vrea sa fie reprezentativa si nu e o firma privata, unde ar fi OK. Sunt tari unde nici la firme private nu ar fi acceptabil, acelea mai avansate…

  Cat priveste faptul ca nu a existat control de etica la candidatii USR, el a existat implicit, l-a facut conducerea partidului care a decis candidatii, excluzand comisia de etica. Ceea ce nu e bine in general, missing checks and balances, dar in cazul de ata nu conteaza, ca era familia peste tot oricum. De asta poate e bine sa facem partide mai mari ca niste familii?

  Reply
  • Adrian

   S-a vorbit mult despre competență, experiență etc. În ultima săptămână, deja va fi vorba despre (daune de) imagine. Sunt convins că dincolo de sondaje privind intenții de vot există și studii privind audiența, sau plus/minus valoarea adusă. Nu văd de ce s-ar menține candidați ca Brandl sau ca Bîzgan, cu excepția explicației unor lideri de partid, în definitiv, slabi.

   Reply
 22. VISLOVSCHI ELENA

  daca traiesti in Germania sau alta tara occidentala nu are nimeni nimic cu cultura tarii de unde vii DAR trebuie sa vorbesti limba acelei tari daca vrei sa ai de lucru sa trimiti la scoli in limba lor si gradinite pt ca acolo se formeaza respectul si atasarea fata de acea tara atc..Chiar si in Ungaria nimeni nu permite sa vorbesti altfel decat limba lor.Numai romanii sant bezbetici si confunda libertatea de cultura si respectul si loialitatea pt statul in care traiesti.Si asta pt ca am avut si inca avem tot felul de needucati la conducere in functii decizionale si numai romani adevarati NU .Oricine stie can ceea ce se practica la noi cu minoritatile este de fapt o stratagema pentru slabirea statului roman.Oare dece un scriitor ardelean a scris Padurea spanzuratilor ? Ce a vrut sa spuna acel adrelean ?
  Cine are urechi de auzit sa auda.Dece nu a luat nici o tara exemplul nostru de a implica in toate functiile sovinii altor nationalitati daca exemplu e asa bun? Acele tari stiu ce inseamna acest lucru si aproba la cei inconstienti faptul dar il refuza la ei .LA NOI SE VAD REPERCURIUNILE CELOR 50 DE ANI DE COMUNISM

  Reply
  • Dumitru

   Minoritatile din Ungaria au fost integrate fortat, ultima etapa fiind expulzarea nemtilor la sfarsitul WWII. Germania la fel, e foarte omogena etnic dupa ce au pierdut teritoriile din est (daca excluzi turcii, care insa au trebuit sa se integreze intr-un sistem cu reguli preexistente). Dealtfel, nici in Romania nu sunt pana la urma multe minoritati, insa unele sunt extrem de instrumentalizate politic. La unguri, problema nu este ca isi vorbesc limba si „se simt unguri”, ci faptul ca refuza integrarea politica (si sociala) cu restul populatiei si ca uneori se simt „cetateni ai Ungariei” ceea ce multe ori si sunt. De vina sunt unii politicieni, gen Tökes, care au agende demne de „a cincea coloana”.

   Reply
  • Adrian

   Într-adevăr, scriitorul acela ardelean se inspira din fapte reale, din familia sa. Altfel, s-ar fi putut considera că eroul narațiunii a ajuns într-un impas, fără niciun orizont, fără trecut, prezent ori viitor.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *