Mihai Goțiu

Ce-a mai inventat ”frăția” austriaco-română din Cartelul Lemnului: fotografii după fotografii, pentru a fenta controalele Poliției și Gărzii Forestiere

Una dintre companiile de top în domeniul exploatării lemnului, Silvania Internațional, din Bistrița Năsăud, a fost prinsă de Poliție utilizând pentru transportul de material lemnos, fotografii după… fotografii (sau fotografii clonă). Destinatarul transportului era firmă austriacă Kronospan, din Sebeș. Cazul a fost dezvăluit de jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu, pe blogul propriu.

Fotografiile sunt obligatorii și se încarcă în sistemul informatic de urmărire a materialului lemnos (SUMAL 2.0) pentru a se putea verifica legalitatea provenienței acestuia. În mod surprinzător, firma a scăpat doar cu o amendă, deși Codul Silvic nu prea lasă loc de interpretări: ar fi trebuit deschis dosar penal și confiscat și TIR-ul.

Atât Silvania Internațional, cât și Kronospan se numără printre firmele care au primit o amendă record, de peste 26,6 milioane de euro, de la Consiliul Concurenței, pentru cartelizarea pieței lemnului din România.

Filmul evenimentelor

”Săptămâna trecută un control inopinat al Poliției Române pe drumurile naționale a scos la iveală o breșă a sistemului de trasabilitate a lemnului – SUMAL. Mai exact este vorba despre posibilitatea încărcării în sistem a unor fotografii clonă din ecranele terminalelor mobile”, scrie Andrei Ciurcanu, pe blog.

Vineri, 5 mai, polițiștii au descoperit în trafic un transport de rumeguș – 24 de tone – cu fotografii clonă încărcate în sistem. Din harta traseului încărcat pe https://inspectorulpadurii.ro/ reiese că materialele lemnoase proveneau din curtea fabricii Silvania Internațional, companie fondată de omul de afaceri Traian Iugan, iar destinația era fabrica din Sebeș a celor de la Kronospan.

În data de 5 mai, la ora 09.47/09.49 ansamblu auto (camion și remorcă) primesc cod unic pentru un transport de rumegus (24 mc) dintr-un depozit din localitatea Șanț. Destinația – Lunca Ilvei, acolo unde se află sediul firmei Silvania Internațional.

Una dintre fotografiile încărcate în SUMAL pentru acest transport arată cum o sursă de lumină (posibil soarele, sau blițul de la camera telefonului) se reflectă pe umbra celui care a realizat fotografia. Captura foto trezește suspiciuni. Ar fi pentru prima dată în istoria modernă când rumegușul capătă proprietăți de reflexie. Dilema acestui fenomen va fi însă rezolvată în datele introduse in SUMAL pentru următorul transport.

În aceeași zi, la ora 11.10/11.11 exact același ansamblu auto (camion și remorcă) primesc cod unic din curtea compania Silvania Internațional tot pentru un transport de rumegus și tot pentru 24 de metri cubi. Destinația din acte – firma Kronospan, din Sebeș.

Pe lângă fotografiile care surprind camionul și remorca din exterior, în SUMAL au fost încărcate și fotografii cu rumegușul. Alături de captura cu sursa de lumină și umbra (care apar în primul transport realizat cu o oră înainte), este încărcată o nouă imagine. Una în care este vizibil faptul că utilizatorul a făcut o fotografie la o altă fotografie de pe ecranul unui terminal. În colțul din dreapta jos este clar vizibil elementul grafic care însoțește opțiunea de ștergere a fotografiei dintr-o aplicație instalată pe un telefon sau tabletă.”

Continuarea și declarațiile/explicațiile patronului Silvania Internațional, pe blogul lui Andrei Ciurcanu (aici).

Silvania Internațional a scăpat ieftin la tura asta. În mod normal, ar fi trebuit să fie deschis dosar penal și confiscat TIR-ul. Articolul 68 din Codul Silvic (al cărui co-autor sunt, fiind modificat în 2020) nu lasă loc de interpretări:

”(1) Materialele lemnoase, indiferent de proveniența lor, se transportă numai însoțite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienței acestora.

(2) Sunt interzise primirea spre încărcare și transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase neînsoțite de documentele de transport prevăzute la alin. (1).

(2^1) Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m^3, neînsoțite de documentele specifice de transport prevăzute la alin. (1), constituie infracțiune și se sancționează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an și cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului.”

Codul Silvic

Fotografiile după fotografii nu au cum că certifice, cu certitudine, legalitatea provenienței materialului lemnos (mai ales când e vorba de rumeguș).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *