Adrian Popescu

CCR, decizie de bun simț: desemnarea lui Ludovic Orban este neconstituțională

Încă un meci pierdut (oare deja al câtălea?) de Klaus Iohannis la Curtea Constituțională astăzi, când judecătorii CCR au decis că desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de prim-ministru este neconstituțională deoarece nu a avut ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui noi Guvern.

Pe șleau, CCR a statuat ceea ce orice om rezonabil ar înțelege: că nu poți desemna același premier care tocmai a fost demis, deci care evident nu avea susținere parlamentară, fapt dovedit la moțiune.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Decizia a fost luată la CCR cu scorul de 7-0 și cu două abțineri ale doamnelor Livia Stanciu și Simina Tănăsescu.

Urmează declarații ale președintelui Klaus Iohannis de la ora 18:00. Ce credeți că va face acesta?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “CCR, decizie de bun simț: desemnarea lui Ludovic Orban este neconstituțională

 1. emil

  Intr-o tara unde mafia, coruptia si terorismul sunt libertati constitutionale nici bin Laden nu reusea asemenea scor.

  Reply
 2. Adrian

  N-am înțeles cum s-au abținut cele două judecătoare. Au absentat, mai precis?

  Motivarea eu presupun că n-are legătură cu moțiunea de cenzură, ci cu desemnarea cuiva în scopul (considerat unanim) declarat de a nu fi validat.

  Reply
 3. emil

  Dupa cum motiva aseara dl Dorneanu, Curtea a decelat conflict neconstitutional in afirmatiile lui Orban si mandrele lui care declarau ca PNL se abtine de la votul de investitura pentru a cadea si genera anticipate, nu pe desemnarea presedintelui.

  Reply
 4. JK

  O manevră de care vrea să facă Iohannis, și care nu diferă absolut deloc în principiu de doborârea dragnică a prim-ministrului deodată cu propriului guvern, se numește simplu malversațiune. În româna populară: mânărie. Atâția consilieri, unii oficiali, alții neoficiali, nu s-au putut face auziți de agentul electoral penelist Iohannis, care calcă-n gropi, așezându-se în tabloul președinților părtinitori alături de Iliescu și Băsescu.
  O lipsă de curaj cosmică, un hău de curaj: să ai puterea și să-ți folosești impotența congenitală ca argument și garanție pentru a obține și mai multă putere!!! În toată țara asta de bravi și înțelepți bărbați, prostia nu poate fi oprită decât de CCR. Următorul baraj de apărare împotriva războiului lor cu românii și bunul simț sunt moaștele.
  Uneori pare că coronavirusul poartă mai multă speranță de reînnoire după, decât PNL-ul după câștigarea alegerilor și PSD-ul în veci. (USR-ul pare înlănțuită în propriile-i aporii.)

  Reply
 5. Un Om

  Decizie de bun simt… sigur ca da. Si totusi, nu imi vine sa cred ca Guran, candva membru al acestui „club” de persoane cu bun simt politic si civic, face niste afirmatii ca reactie la decizia CCR ce par desprinse din intunecimea nesimtirii politice.

  Reply
 6. taunul77

  Adica CCR vrea prelugirea circului politic pana in toamna ….
  Cu decizii luate pe baza de declaratii date la televizor ….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *