Alina Mungiu-Pippidi

Cazul Colectiv sau de ce să nu furi o revoluție de la niște gură cască

Generația Revoluției, adică a mea, fericiții care aveau 25 de ani în anul 1989, a fost cu ochii larg deschiși și tot a fost țepuită la sînge. E greu de imaginat oameni cu ochii mai larg deschiși decît ai mei colegi de grupă la facultate, unde din șapte oameni patru au plecat pînă în luna iunie 1990, iar cei rămași, după mineriadă- și nu s-a mai întors nici unul. Mai puțin se poate spune despre noi, cei angajați și care am rămas 27 de ani pe baricade. În fond, de la momentul cînd Mihai Răzvan Ungureanu a intrat cu brațul în eșarfă în biroul meu spunînd că descinde din Revoluția clujeană unde și-a lăsat sîngele, la momentul cînd am citit mărturia unei colege că și Marian Munteanu umbla cu brațul în eșarfă tot zilele acelea, fără să se fi întîlnit vreodată cu un plumb (se întîlnea în schimb regulat cu Securitatea) au trecut 25 de ani. Și nu aș fi aflat dacă nu exista încercarea de a-l recicla pe Munteanu acum doi ani ca și candidat la PNL și viitor lider al dreptei. În dosarele Revoluției și mineriadei, care își trăiesc ultimele zile la procuratură sau în pre-instanțe unde riscă să moară definitiv nu mai au cum aduce vreo justiție, dar aduc suficiente dovezi că poporul a fost, în Revoluția română, carne de tun și atîta tot, că în vreme ce noi ne întrebam dacă tancurile or să tragă în noi alții își înnodau artistic brațul în eșarfă sau repetau discursurile pe care urmau să le țină din balcoane. Sigur, au mai avut și ei accidente, că nu poți manipula nici intelectuali, nici mineri, fără să mai ai defecțiuni, dar per total cine are planul și rețeaua cîștigă întotdeauna pe termen lung.

Înțelepciunea asta pare să facă parte din ce s-a transmis de la o generație la alta, și nu e de mirare că vechii capi ai Securității, inclusiv cei care au participat la represiunea revoluționarilor din Timișoara, ca Filip Teodorescu, au ajuns figuri patronale ale SRI de azi, chemate la aniversări și conducînd colective de redacție, iar moartea generalului Vlad a devenit o ocazie publică pentru sforarii revoluției să-și asume meritele. Dacă nu erau ei, mai avea loc schimbarea? Răspuns: da! Pentru că s-a schimbat pînă și Albania. Dar nimeni, absolut nimeni nu s-a schimbat cu prețul a peste o mie de morți. Că asta e problema cu dracu care te trece puntea, nu știi niciodată cîte cadavre o să îți ceară în schimb.

Greu de evitat asemenea amintiri în zilele comemorării accidentului de la Colectiv, văzând ce se petrece cu o nouă revoluție a unei noi generații de nemulțumiți, care nu mai riscă nimic ieșind în stradă, dar pare mai convinsă decît noi în 1990 că sunt în control și nu îi manipulează nimeni.  Istoria accidentului în sine nu mai prezintă nici un interes, iar despre faptul că din ea nu a rezultat nici o reformă semnificativă a statului, din lipsă de inițiativă tehnocrată (am pus o evaluare obligatorie de risc inspirată din legislația americană în programul lui Dacian Cioloș- nici pînă la ora asta nu a făcut nimeni un proiect de lege), și incompetența susținătorilor tehnocraților (rar atîția mobilizați să ceară ceva dar care nu au idee ce să ceară). Azi nu mai vreau decît să pun cîteva întrebări.

Dacă la Colectiv a fost o schimbare revoluționară, de ce succesorul lui  Gabriel Oprea la Interne a fost generalul Tobă (altul cu plagiat și record de reprimat manifestanți)? Și de ce tot noi, la România curată, care am făcut plîngerea contra lui Oprea pentru abuz în serviciu înainte de Colectiv, făceam plîngerile contra lui Tobă șase luni mai tîrziu, în vreme ce manifestanții revoluționari aveau impresia că totul le-a ieșit și stăteau liniștiți în banca lor (am și azi emailuri memorabile de apărare a lui Tobă din partea guvernului)?

Dacă la Colectiv a fost o schimbare revoluționară, de ce miniștrii de Externe (numirea în care Președintele e cel mai implicat, are atribuții constituționale) de după Colectiv au fost Lazăr Comănescu și Teodor Meleșcanu, amîndoi diplomați de rang înalt înainte de 1989? Și cum se face că nimeni nu protestează, deși pe lîngă ei Adrian Năstase sau Adrian Severin erau superoccidentali în anii optzeci, iar Andrei Pleșu (ca să vorbesc doar de foști miniștri de externe) avea Securitatea la poartă?

Dacă la Colectiv a triumfat spontaneitatea, și nu planul, cum se face că din toată societatea civilă doar Inițiativa pentru România, un grup de agitatori pe Facebook care a tranzitat pe la vreo trei partide deja cu servicii online și care luptă cu plagiatul plagiind listele negre ale CPC (au eliminat, firește, ce era stînjenitor, adică referatele pentru obiectivitate, ziariștii profesioniști care editează și s-au dus direct la bunuri – adică punem pe lista neagră pe cine trebuie în funcție de client) a ajuns partenera președinției, iar oameni care nu au fost niciodată în stradă și nu au luat o amendă de la jandarmi au ajuns la consultări cu președinția, și după aceea în guvernul Cioloș și pe liste USR?

Dacă la Colectiv a triumfat justiția, de ce Victor Ponta a fost achitat în dosarul care i se făcuse în acele zile, de spălare de bani, pentru un onorariu declarat și cu impozit plătit de la firma lui Dan Șova? Și de ce manifestanții ”#rezist” nu au strigat nici o dată contra vreunui serviciu secret, deși am publicat dovezi că banii proiectelor SRI ca SIL ajung la firme ale fostei securități, dar vor în schimb ”depesedizarea” Curții Constituționale, deși toate deciziile care deranjează au fost luate unanim, cu o singură excepție (deci și de judecători care nu sunt numiți de PSD), iar Maya Teodoriu, numită de PSD, a defectat la ultima decizie? Cum poate o revoluție pentru statul de drept să aibă o singură țintă, organul suprem de control al legalității și cine e cel care decide care e compoziția CCR și cum trebuie să judece aceasta? Dacă la Colectiv a triumfat justiția, de ce Ghiță nu e în țară, deși s-a dovedit că a spus adevărul despre Florian Coldea și statul paralel (în ale cărui grații a încercat și Liviu Dragnea să intre, la un tenis, dar nu a mers, așa că acum se luptă cu tot aparatul)?

Dacă la Colectiv a triumfat rațiunea, ajutată de o presă și un DNA deopotrivă de eroici, de ce Ministerul Finanţelor ar putea plăti toate despăgubirile de sute de milioane de euro, cerute de victimele şi rudele incendiului de la ″Colectiv″, dacă această sumă uriaşă nu va putea fi recuperată la finalul procesului de la cei vinovaţi? Cum e cu putință ca un procuror DNA să solicite magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti ca statul să devină garant pentru aceste plăți (vorbim de cereri de peste 300 de milioane de euro, la atîta estimează supraviețuitorii valoarea morților, și evident că patronii clubului Colectiv şi fostul primar Piedone nu au aceşti bani)? O bună parte din cei ajutați de Salvare și spitale nici nu aveau asigurare de sănătate, deci banii cheltuiți pe ei au fost deja luați de la alți bolnavi care plătesc contribuții. Și cum se face că salvatorii au ajuns să fie considerați vinovați, deși nu există nici un caz în care cineva cu șanse bune de supraviețuire să fi murit din cauza salvatorilor (proponentul cel mai vocal al acestei teorii este chiar Vlad Voiculescu, ajuns de la o bancă din Viena unde nu e clar ce făcea direct ministrul ‚tehnocrat’ Sănătății și manifestant ”Rezist”, o altă dovadă de spontaneitate revoluționară). Cu alte cuvinte, cine sunt cei care vor să facă din Colectiv un FNI/Vîntu în care e adus CEC la momentul oportun să acopere pierderile? Și o să fie vreodată procurorul DNA tras la răspundere pentru cele 300 de milioane potențial prejudiciu, chiar dacă instanțele vor avea bunul simț să oprească această aberație?

Dacă actuala mișcare pentru justiție izvorîtă din Colectiv e autentică, de ce sunt în fruntea ei atîția mercenari Gold din perioada Roșia Montană (lista pe Hotnews aici plus vreo două clicuri necesare)? E chiar plauzbil ca ei să fi devenit brusc mai sensibili la justiție ca noi, care am fost prin tribunale cu PSD timp de 20 de ani, cînd nu în stradă?

E o mare deosebire între noi, cei furați și manipulați în 1990, și voi, cei tineri de azi care nu știți să răspundeți la asemenea întrebări pe care ar fi trebuit să vi le puneți singuri. Aceea că noi citeam tot și verificam tot, eram conștienți de ce ni se întîmpla, pur și simplu nu destul de tari să ne apărăm, în vreme ce voi v-ați făcut redute de expunere selectivă pe Facebook de unde ați exilat orice informație ar putea să vă pună pe gînduri. Și, ca să vă fie treaba mai ușoară vi s-au făcut și aplicații cu ce știri să citiți, iar seara apar niște băieți tunși corect în constume negre la Digi, mai terni, dar nu nimic mai imparțiali decît ăia de la Antena 3 și vă aduc și interpretările deja selectate. Aproape că o cereți, și atuncea, ce să facă și ei? Vă dau țeapa care vi se cuvine, ba vă mai și pun să munciți pentru ea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

85 thoughts on “Cazul Colectiv sau de ce să nu furi o revoluție de la niște gură cască

 1. Kross

  Cred ca ati ajuns la o maturitate suficienta incit sa fiti candidata la urmatoarele alegeri prezidentiale.

  Reply
 2. Stefan Bragarea

  Excelent! În stilul dvs caracteristic.
  Eram cu mult mai în vârstă ca dvs și îmi aduc aminte de ”spaimele” unor foști colegi când am susținut Punctul 8 al Declarației de la Timișoara și de propria mea naivitate. S-a ajuns până acolo încât mi s-a replicat că sunt invidios pentru că nu eram fost membru PCR.

  Reply
 3. florin

  Doamna Pippidi, aveti vreun detector de securisti? Ca nu stiu ce sa fac, daca infiintez un partid nou de unde stiu sa nu primesc securisti in partid? Vad ca sunt peste tot! Alta varianta ce ar mai fi, sa plec precum colegii dumneavoastra? Sa ma inscriu in PSD ca sa il ajut pe Liviu Dragnea sa lupte cu securistii?

  Reply
  • Dumitru

   E simplu, dar ia timp. Ideea este sa-ti folosesti capul, ochii si urechile. De exemplu, cand vine cineva si-ti spune ca Ponta e bolsevic, stai si te gandesti care a fost politica lui economica (ultra-liberala) si-ti zici ca e ceva in neregula. La fel, daca cineva imi spune de „pixelul albastru” ma uit la inregistrare si vad ca Base chiar a pleznit copilul ala, in ciuda a ceea ce media si „justitia” imi spun. In cele din urma, daca vine cineva si imi spuna ca Mme Kovesi si DNA fac justitie, ma uit la circul monumental despre care vorbeste AMP mai sus, si vad imediat ca DNA face politica populista, nu justitie. Ca sa spun acelasi lucru intr-un mod mai fandosit, in jurul securistilor ai o senzatie de disonanta cognitiva, pentru ca ei iti spun lucruri care suna bine, dar nu se potrivesc cu realitatea pe care o vezi si-o auzi. De aceea se izoleaza „tinerii frumosi si liberi” pe facebook, pentru a nu mai vedea realitatea.

   Reply
   • AVE

    Ce ma distreaza astia ultraortodocsi cu altii; pai ok daca DNA face politica populista ce facem?
    Il inchidem; si?
    Ramanem si fara smecherii prinsi pana acum!
    DNA poate fi reformat – dar imi amintesc f. bine alt articol al doamnei Pipidi in care spunea ca DNA este bine sa ramana macar o periaoada asa cum este – de ce? – pt. in RO reformarea inseamna probabil defintarea…..

    Reply
    • Dumitru

     Pai eu nu vreau sa fie desfiintat DNA. Nici macar nu vreau sa renunte la urmarirea lui Dragnea. Vreau doar sa fie urmariti si cei din alte partide si din Securitate pentru infractiuni echivalente (inclusiv Kovesi si Basescu) cu tot atata sarg. Asta-i tot. Asta se cheama „aplicarea impartiala a legii” sau „stat de drept” si nu exista azi in Romania. Prin aplicarea partiala a legii de catre DNA cu ingerenta serviciilor secrete Romania este azi mai departe de „rule of law” decat era inainte de Base.

     Reply
     • Dr Olga Lazin Andrei

      Brava, asa trebuie; expuneti securistii pe PANOURI DE ONOARE. Am spus-o o data si o mai zic pina va prindeti! Expusi, in Centrul Oraselor, si satelor, sa-i vada tot nestiutorul, cum impinzesc toate orasele. Vezi securistii Valentina si Dan Hotico din Baia Mare, care acum are propria lui agentie UKRO, si nu isi plateste muncitorii. Faceti Panouri, ca pe vremea coministilor, cu poze si pe cine compromit, cu cine se afiliaza. Publicati carti despre realitate.

   • AVE

    „De aceea se izoleaza “tinerii frumosi si liberi” pe facebook, pentru a nu mai vedea realitatea.”
    Esti sigur ca ai dreptate?

    Reply
   • Mihai G.

    Cred ca esti dezorientat! Cei care ” iti spun lucruri care suna bine, dar nu se potrivesc cu realitatea” apartin actualei guvernari. DNA chiar face justitie, dar politicienii penali nu sunt niciodata de acord. E mai simplu sa acuzi DNA si pe doamna Kovesi, sa schimbi abuziv legile in parlament si sa continui sa practici coruptia, fara teama de consecinte! Sarcasmul expresiei „tinerii frumosi si liberi” este total deplasat! Nu ei sunt cei manipulati, la ei nu mai prind minciunile si demagogia, au discernamant! si sunt mai inteligenti decat ii vrea partidul. Stii care…

    Reply
   • laur22

    „Vă dau țeapa care vi se cuvine, ba vă mai și pun să munciți pentru ea.”

    De fapt corect at fi : Va dau tzeapa pe care vi-o ceretzi.
    Tzeapa lui : „minte-ma da minte-ma frumos” pe care il scandatzi in corul vostru de pupincuristi
    Corect ? Corect.

    Ce-ar mai fi de adaugat ?
    Nimic.

    Aha ar mai fi ceva.
    De ce totusi ponderea salariilor in PIB e mai mica in Ro decat in restul Europei ?
    Poate Romania sa existe si altfel decat pe baza lefurilor de badjocora shi asta nu in absolut ci in relativ.
    Ponderea lefurilor in cifra de afaceri e mai mica in Ro decat in Germania unde lefurile sunt mult mult mult mai mari.
    Poate Romanai sa mai exista ca tzara platind shi lefuri decente oamenilor din ea …… ori ea poate exista doar ca shi colonie penala scoasa la munca pe daiboji intruct cei care s-au inshrubat la putere sunt doar niste militzieni prosti (shi astai shi astialaltzi) care stiu doar sa puna biciul pe spinarea noastra si nicidecum niste manageri priceputzi care stiu sa „weniger aber besser”

    Reply
  • Ghita Bizonu'

   As zice ca daca infiintezi un partid nou vei avea p[arte de „doiza normala” de securei. Insa daca tipi [rea tare ca nu vrei securie, ca esti impotroiva lor samd vei primi o doza marita de N ori. Cam la fel .. daca veio infinta Partidul Oamnei8lor Cinstiti .. asteopata0-te ca 3/4 din cei care se inscvriu sa fie borfasi

   Reply
 4. Adrian

  Comparația cu Albania nu spune nimic acestor generații ci tot generației dumneavoastră sau a celor cu măcar 15 ani în ’89. Și ce spune? Ce știam tot de la oficialități, că ce rău e E H în comparație (ce comparație? nici nu se compară, nu-i așa?) cu tNC. Nici nu se compară, știm noi mai bine.

  Mă îndoiesc că persoanele terne despre care scrieți chiar o fac intenționat. Pur și simplu au privit prea mult la tele ele însele(ei înșiși-deh, corect politic) și au devenit generația pro-un calculator, o șansă-n plus în viitor (am citat Răduță).

  Usr vedem că se mai limpezește. Cel puțin deputata ce ținea ședințe inexistente și fostă membră în guvernul tehno a plecat.

  E acum iar la modă dovedirea ca gură-cască a oamenilor muncii de la orașe; asta e. Un alt exemplu: susținerea Brua

  https://www.cotidianul.ro/protest-otelului-la-usa-guvernului/

  Reply
 5. taunul77

  Dosarul lui Ponta a fost clasat pentru ca Parlamentul nu si-a dat acceptul sa fie urmarit penal. Iar procurorii nu si-au mai putut face treaba. Un alt caz de salvare de procurori de catre „coledzi”. Cum s-a intamplat si cu Vosganian, Borbely, Nastase (dosarul Zambaccian 2) etc.
  Toba, Comanescu sau Dancu au aparut in Guvern pentru ca Iohannis nu a avut prezenta de spirit sa ceara in acel moment alegeri anticipate. Si i-a dat timp PSD-ului un an sa se regrupeze. Iar PNL-ului aceeasi perioada sa se faca de ras.
  CCR-ul trebuie depesedizata special si depolitizata in general. Nu mai e cazul ca membri de partid sa fie luati direct din bancile Parlamentului si sa fie parasutati pe post de independenti cenzori constitutionali ai legilor. Pentru ca vor face in continuare politica partidului din care au facut parte. Hal de decizie: Kovesi trebuia sa se prezinte la Comisia Parlamentara de facut circ, pardon de analiza a fraudarii alegerilor parlamentare din 2009. Fara garnitura de fosti psd-isti si fara frustratul de Morar (care sufera profund ca e mai apreciata decat el Kovesi) in componenta, CCR-ul le-ar fi dat autorilor cu sesizarea in cap.

  Reply
 6. Radu

  Un caz tipic in care generatia tanara este desconsiderata de catre generatia trecuta. Faptul ca tinerii de astazi nu au fost calcati in picioare de catre mineri sau nu s-a tras asupra lor cu munitie de razboi (inca) le face cauza mai putin valoroasa in ochii vostri? Patetic. Cu ce este „generatia facebook” mai grav manipulata decat erati „voi”, cei care ascultati Europa Libera pe ascuns? Cu ce era cauza voastra mai valoroasa decat este acum cauza lor?

  In plus de asta, lucrul care ma deranjeaza cel mai mult la acest articol este urmatorul. Dna Mungiu-Pippidi face urmatoarea afirmatie, referitor la Colectiv: „O bună parte din cei ajutați de Salvare și spitale nici nu aveau asigurare de sănătate, deci banii cheltuiți pe ei au fost deja luați de la alți bolnavi care plătesc contribuții.”

  Aveti cumva vreo dovada in acest sens?

  Oare tinerii impuscati la Revolutia din ’89 aveau asigurari de sanatate? Oare toti oamenii calcati in picioare de mineri in ’90 chiar erau studenti sau „intelectuali”? Pana unde putem merge cu aberatiile?

  Reply
  • sorin

   „Generatia facebook” este manipulata prin insasi aceasta structura, ca si prin nenumaratele elemente mass-media, care nu existau acum 30 de ani. Atunci exista doar o televiziune care stim cum era si toti stiau ce si cum si un post de radio, care mergea, in mare, pe aceleasi coordonate. Cine reusea mai asculta Europa Libera sau Vocea Amenricii, dar cu mari chinuri, pentru ca receptia era execrabila. Azi tehinica a evoluat enorm, cai si tehnicile de dezinformare si de manipulare. In plus, oamenii sa-u puturosit si nu mai au chef sa gandeasca, iau informatiile pre-digerate de la altii si considera ca au ajuns sa detina adevarul absolut. Foarte putini mai sunt capabili sa proceseze informatiile si aceia sunt, de regula, angajati tocami pe post de manipulatori. Va fi nevoie sa mai treaca inca multi ani pana cand oamenii sa poata intelege lucrurile acestea, dar atunci va fi prea tarziu sa mai poata face ceva.
   Diferenta intre generatii este si in faptul ca acum 30 de ani oamenii aveau o viata reala si o traiau cu intensitate, pe cand acum foarte multi se refugiaza intr-o lume virtuala, unde habar n-au sa traiasca, doar isi inchipuie ca o fac.

   Reply
   • corneliu

    Diferenta intre generatia de acum 30 si cea de acum 60 de ani este ca acum 60 de ani nu era TV. Stirile se luau direct si cei de acum 60 de ani erau mai inteligenti pentru ca ponderau adevarul din ele prin prisma credibilitatii celui ce propaga stirile si erau in comunism unde nu se putea face nimic. Deci acu 30 de ani erau bibilici fata de vulturii de acum 60. Si o tinem tot asa pana la Decebal care a fost un fraier ca sa incaierat cu romanii (erau evident mai tari, orice fraier isi dadea seama de asta) fata de Burebista care a fost tatic pentru ca i-a eludat pe romani cu tactici superioare.
    Comparatia e ridicola! E eterna comparatie intre batrani si tineri: unii entuziasmul altii cu experienta. Nici o revolutie nu s-a facut cu batrani, dar nici nu razboi nu s-a castigat fara experienta.
    p.s. stiu ca acu 60 de ani era radioul drept principal modul de informare si ziarele, dar cine vrea … intelege ce vreau sa spun.

    Reply
  • Taxe MICI

   – Radule, se vede ca ai….2 ani…. – marea obraznicie iti dezvaluie virsta !
   Cineva a scris mai jos :
   „Diferenta intre generatii este si in faptul ca acum 30 de ani oamenii aveau o viata reala si o traiau cu intensitate, pe cand acum foarte multi se refugiaza intr-o lume virtuala, unde habar n-au sa traiasca ”

   NU te zbate sa-mi raspunzi (cu alta obraznicie)

   Reply
 7. ionas

  Dupa Colectiv si demisia lui Ponta din functia de prim ministru , cand toata lumea se intreba cine va fi nominalizat ca prim minisrtu doar fostul pesedinte Basescu a afirmat cu o saptamana inainte de nominalizare ca Ciolos va fi fericitul ales. Asa ca organele au toate scenariile pregatite precum si figurantii politici .
  Amuzanta povestea cu MRU ( n-am mai auzit de el demult).
  Totusi in Romania este pace, cuppola serviciilor functioneaza, in alte parti ( Ucraina, Italia anilor 70′-90′) lucrurile au fost singeroase.

  Reply
 8. AlinaMP

  @Radu Cristea, Da, li s-au publicat ocupatiile, unii nu aveau contracte pe care sa plateasca CAS. Si chiar la cei care platesc- trebuie sa intelegeti ca sistemele medicale publice nu isi pot permite sa trimita in strainatate nici copiii care pot fi salvati, ca ar da faliment imediat, daramite cazuri cu mici sanse si care costa enorm. Inteleg emotia, dar cererea de a fi trimisi in strainatate toti a fost complet nerezonabila. Statul a facut un efort enorm, si nu stiu daca e just fata de copiii cu leucemie care nu apar la TV in momente dramatice si pentru care nu se vor gasi bani. E un singur sistem de asistenta publica pe lume unde cheltuiala pe pacient nu e plafonata- SUA, Medicare si Medicaid, si e principala sursa de deficit bugetar la americani, mai mare ca razboaiele din Iraq si Afghanistan. Dupa parerea mea, procesul are in spate avocati care se inspira din modelul american, unde cheltuielile depasesc din cauza litigatiilor nesfarsite- o clas aintreaga de avocati da in judecata ca nu s-a facut totul si se imbogatesc. Atunci doctorii se dau peste cap si cheltuie enorm si de asta lupta lui Obama si Trump cu morile de vant pe sanatate- e o problema enorma.
  @Florin, ma puteti intreba pe mine, la Kivu si altii am dat avertismentul la timp (dar cui a folosit). Mai ales ma deprima ce spun procurorii din dosare ca in anii optzeci crescuse exponential numarul de recrutari din liceu, astia chiar ca pregateau viitorul. Varsta ar fi un criteriu (sa fie sub), dar si parintii conteaza… Dar eu sa fac un partid as incepe cu zece oameni care au luptat cu securitatea si urmasii ei, si pe urma isi selecteaza ei pe ceilalti.

  Reply
  • Dumitru

   „Dupa parerea mea, procesul are in spate avocati care se inspira din modelul american” Foarte interesant, si pare coerent. Eu credeam (si am scris-o pe-aici) ca e o simpla chestiune de politica interna romana, insa ma uimea indrazneala procurorilor, in conditiile in care se creeaza un precedent pentru toata Europa. Daca sunt bani multi in joc (companiile de sanatate americane numai asta asteapta, sa faca un UE ce fac la ei acasa) inteleg prietenia la catarama intre Kovesi si ambasadorul american…

   Reply
 9. AlinaMP

  @Radu Asa e, ranitii de la Revolutie nu aveau asigurare- – pentru ca sistemul comunist nu era bazat pe contributii, ci pe o alocare bugetara directa, nu existau asigurari deloc. Dreapta de azi, insa, cea pe care vor manifestantii sa o aduca la putere cu Ciolos/Voiculescu, e pentru contributii- PDL le-a introdus si la cei auto-angajati si la contractele de drept de autor (fara echivalent in lume), ceea ce o filosofie radical diferita si in care cheltuiala pe pacient nu poate fi decat plafonata (fiecare sistem calculeaza cat face viata de om, sub programul de reforma lui Hilary Clinton estimarea la americani era de o suta de mii de dolari). Nu e nimeni de vina ca e tanar, dar cine nu stie diferenta dintre aceste alternative, ce alternativa vrea si care e mai posibila atunci cand iese in strada sau voteaza sfarseste inevitabil prin a fi manipula,. sau isi peirde vremea..ca nu are nici o idee ce vrea si ce se poate, deci e inferior votantului de Teleorman- ala e sarac si are aspiratii limitate, dar macar e realist.

  Reply
  • Mihai G.

   Ponta platise taxele, dar semnase niste acte false. Asta i se iarta, dupa cum se vede… Acuzatia nu era o prostie, ci fals in acte!

   Reply
   • laur22

    Acuza de acte false e o acuza seriosa.

    Acuza de facturi de pontzaj false e o imensa gogomanie.
    Adica Ponta a semnat ca a lucrat tzashpe ore ca sa lucreza un dosar .
    Procurorii la 6 ani dupa zic ca n-a lucrat. Biiiiiine ma.
    Procesul a existat, actele au fost inaintate in instantza, clientul a acceptat la plata factura firmei de avocatzi intocmita in baza fisei de pontaj acuzat de fals de catre procurori. Deci care e problema ?
    Acuma intzlegi ridicolul acuzei ?
    Nu ca Ponta are fi baiat bun da acuza era ridicola.
    Daca nu, probabail ca ai si motove politice sa nu vrei ori de de limitare mentala sa nu potzi sa intzelegi.

    PS tu cand esti la serviciu, esti la serviciu ori esti in fals ?
    Intrebarea e relavanta atunci cand „prezenta” la serviciu nu are la baza fisa de ponataj fizica pe baza de vita-n grajd ci prestarea unui volum de lucrari.

    Adica eu lucrez de acasa sau din concediu de pe plaja de pe alt contint la niste proiecte de serviciu pe care culmea ca le si finalizez shi serviciul incaseaz abanii pe el (an de an fac asta in concediu) pot sau nu pot sa pontez orele munca pe care le fac pe plaja in Phuket / Bali / Kotakinabalu ori de acasa de la leganat copilul ?

    PPS Ponta trebuia dat jos da nu asa si nu de astia ci imediat dupa prezidentziale de catre ei lui .

    Si asta din motive de igiena politica asa cum se practica aceasata in UK.
    Seful partidului care pierde alegerile demisioneaza shi punct.

    Stiu, stiu ai sa-mi spui In Ro sistemul nu e ca in UK
    Ponta era PM shi nu pierduse parlamentarele ci prezidentzialele.

    Ei uite ca practica a demostrat ca e la fel.
    N-a demisioonat atunci cand shi-a pierdut legitimitatea a demisionat pe Feismuc la un an dupa cand s-a umflat bashina in niste piromani schizofrenici shi de vina nu e trupa cu ideea pirotehnica de hai sa ne dam foc, nu e patronul cu inconstientza organizatorica (shi lista patronilor e lunga lunga sa le-ajunga). De vina a primaria si primul ministru.
    Biiiiiiiiiiiiine ma.

    La viitorul incendiu cu mortzi dintr-un club din USA ar trebu sa-shi dea si Trump demisia (nu ca n-ar trebui sa shi-o dea de nu pentru incendii in club)

    Cam cat shi-a dat shi Bush demisoa de la incendiul :
    The Station nightclub fire din West Warwick, Rhode Island, United States din 2003 soldat cu 100 mortzi si 230 ranitzi,

    Dar deh rautatea si prostia TFL-ita ucide de un sfert de secol Romania.

    Shi crede-ma ca am fost shi eu TFL si acu realizez cat rau am facut Romanie ci ifosele mele care atunci mi se pareau justificate shi azi imi apar ca drept ceea ce au shi fost : doar niste ifose aten intretzinut ede o propagande creata special ca sa mi le bage in cap.

    Ia de aici lista complecat cu incendiile si victimele lor .
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nightclub_fires.
    Dincolo de Ponta – Colectiv cine si-a mai dat demisia ?

    Poate shi pentru ca restul lumii nu-i ridicola sa se uite in gura unora ca voi asa percum o face Ponta.

    Reply
    • Mihai G.

     A tutui cu brutalitate pe cineva nu este cel mai bun mijloc de a polemiza. Chiar daca ai convingeri ferme, nu este placut pentru cel caruia i te adresezi, sa inghita un comentariu in care il apostrofezi in fel si chip. Nu cred ca din ceea ce am scris eu ma poti defini ca om, conceptii, educatie, deci sa ma incluzi in tirada indreptata inspre cei cu alte idei decat ale dumitale, sub genericul „voi”. Daca este adevarat ce se spune, Ponta nu a demisionat ci „a fost demisionat” :)) de rivalul Dragnea. Nu este nevoie sa imi mai servesti o replica, nu mai particip cu comentarii aici. Eu am crezut ca o „Romanie curata” accepta o diversitate de idei si comentariile nu intra in regim de ofense.

     Reply
     • Dumitru

      In momentul in care ii tutui pe altii sistematic, nu prea vad cum te poti plange ca ceilalti te tutuie. Am remarcat mesajul asta pentru ca si mie imi displace obiceiul (generalizat, se pare, in Romania). Insa eu nu ii tutuiesc pe ceilalti, in timp ce Dvs. o faceti.

     • Mihai G.

      Pentru domnul Dumitru, cu intarziere!
      Stimate domn, a tutui inseamna a folosi pronumele personal „tu”, cand te adresezi unei persoane. Eu folosesc cuvantul „dumneata”, care, conform Dictionarului Explicativ dexonline este „pronume de politete pentru persoana a 2-a singular”. Mi s-a parut pretiozitate inutila sa ma adresez domnului cu nick-nameul „laur22” cu „dumneavoastra”. Am considerat ca imi pot permite sa ma adresez cu „dumneata”.

  • stefan caraman

   imi permit sa amintesc un caz sa-i spun afin desi usor in oglinda- Gica Popescu; participase la o tranzactie de transfer, incasase banii dar nu platise la fisc – evaziune; l-au prins, a platit suma datorata statului si totusi a primit dupa mult timp 3 sau 4 ani de puscarie, pentru aceeasi fapta; instanta a considerat ca fapta trebuie totusi pedepsita astfel; domnul Ponta, platise taxele numai ca proveneau din mita, fie ea si mascata

   Reply
   • Mihai G.

    Nu cunosc exact cazul marelui fotbalist Gica Popescu. Se pare ca a fost mai mult decat o sustragere de la plata taxelor, ceva nu tocmai corect in toata acea operatie de transfer. S-a lucrat cu sume mari de bani, ca in fotbal. Ponta s-a manjit cu mai putin, niste mii de lei luate prin declaratii false. Intr-adevar, el a scapat de inchisoare. Nu stiu cum s-a derulat cazul. Dar sa ne imaginam ca pragul de abuz dorit de CCR si de coalitia de guvernare, deja ar functiona, Cati ar mai scapa de rigorile legii, daca avocatii lor ar reusi sa le situeze infractiunea sub acel prag! Acum poate este mai usor de inteles de ce sunt proteste fata de pachetul de legi cosmetizate de ministrul Toader.

    Reply
 10. Claudia

  De acord. Unele lucruri le-am sesizat si eu chiar daca nu am urmarit cu foarte mare atentie fenomenul „Colectiv” . Nu urmaresc in detaliu tocmai ca sa nu ma doara capul.

  Reply
 11. Res

  Ultimul paragraf zice despre ceva ce un tânăr francez pe nume Étienne de La Boétie a descris pe la 1580: servitutea voluntară. Și la care neuromarketingul lucrează din greu.
  Să stai pe platforma lui Zuckenberg, înseamnă să locuiești în virtual și să-i închiriezi lui Zuckenberg o parte din creierul tău. Și paradoxal, cine te scoate-n stradă? Dragnea! Alt liant pentru politică nu mai există?
  În opinia mea, comiteți o greșeală: în 1990 nu știam ce ni se întâmplă, dar eram destul de tari în pornirile noastre naive încât să ne luptăm pentru convingeri. Și atunci, și acum exista și există o față nevăzută a lucrurilor.
  Și mai este o diferență între „atunci” și „acum”: valoarea IQ și inteligența au crescut până la jumătatea anilor 1990, după care curba se îndreaptă clar în jos (în Europa și sunt motive să credem că la noi nu este altfel).

  Atunci uram din ficat FSN-ul, pe Iliescu și animalele ciudate din menajeria lui, acum, dac-ar fi să fie sinceri, tinerii manifestanți ar striga asta: Vreau să fiu liber, ca să consum!!! S-a reparat (din afară, dar orișicât!) vexația constatată de un personaj caragialesc: În țara asta consumatorul nu e protejat! Acum îl protejează mii de camere de luat vederi, jandarmi, sri-iști, polițiști, telefoniști, IT-iști și Dumnezeu mai știe cine!

  Trebuie să acceptați că ceea ce se întâmplă este un trend istoric care se numește DISRUPTION. Se aplică individului (tot mai dezrădăcinat) și societăților (tot mai mărunt tocate și destructurate). Parte spontan, ca emergență a complexității lumii contemporane, parte programat.

  Reply
  • Mihai G.

   Afirmatia pe care o faci, cu privire la curba descendenta a inteligentei, nu este fondata! Adevarul este ca tinerii inteligenti, cititi, bine pregatiti, nu sunt suficient apreciati in tara, exact datorita conceptiei care razbate si din articol. Nu le place sa fie numiti „gura-casca”, „manipulati / manipulabili”, „tefelisti”, etc. Se pot realiza mai bine in alte tari, fiind acceptati de universitati prestigioase. Si e pacat! Se pare ca politicienilor le convine situatia, sunt mai putini cei care ies la proteste, cei cu discernamant, cei care nu se lasa prostiti!

   Reply
   • Res

    Zic să dai o căutare pe webofknowledge sau sciencedirect. Au ceva studii și cei de la MIT.
    Dacă tinerilor inteligenți nu le PLACE să fie numiți nu-știu-cum, să nu reacționeze impulsiv și afectiv, ci să GÂNDEASCĂ de ce (doar de-aia sunt inteligenți, nu?).

    Reply
    • Mihai G.

     Cred ca ii estimezi gresit pe tinerii inteligenti, buni profesionisti, seriosi, care considera ca este necesar sa fie cetateni implicati in societate. Despre ei vorbim aici! Nu actioneaza „impulsiv si afectiv”, cum afirmi, ci chiar gandesc, poate mai intelept, mai profund, mai cu discernamant, in ceea ce priveste viitorul, decat o fac multi din generatia mai veche. Daca gandesc diferit de mine, de dumneata, de anumiti ziaristi sau Profesori, nu inseamna ca trebuie imediat acuzati, pusi la index, cum se practica pe aici si prin alte parti! Nu inseamna, neaparat ca noi gandim intotdeauna mai corect. Per ansamblu, poate ca media de inteligenta nu este in crestere, dar nu asta se dezbate aici! Aici se discuta cazul tineretului implicat si curajos, care apara viitorul! Al lor si al tarii!

     Reply
     • Res

      1) Cred că înțelegeți greșit: nu întind peste tineri pata de ulei a acuzației de impulsivitate.
      2) Este în firea lucrurilor ca dintre cei tineri, unii să gândească mai profund, cu mai mult discernământ decât majoritatea celor bătrâni.
      3) Nu e nimeni pus la index aici. Dacă pun niște întrebări, se cheamă început de dialog. Dacă se arată greșelile celor care ne / vă plac, nu înseamnă că vrem / vreau să-i demolăm. O metodă a Profesorilor (aici scriu în calitate de cetățean, însă pastila cu majuscula arată că nu ești chiar oricine!!!) este chiar aceea de a pune întrebări chiar dacă știu răspunsul, precum și de a contesta ceva pentru a verifica cât de tari sunt convingerile.
      4) Aici se comentează, în primul rând, cred. Dezbatere este în secundar. Bine-ar fi ca dezbaterile să aibă loc pe viu.
      5) Doresc succes tineretului implicat și curajos care apără viitorul! Viva la revolucion! Mai bine să-i ajutăm și să ne ajutăm să trăim cu toții în prezent.
      6) Să trăiți, scuze!

 12. Cristian R

  Bun doamna Mungiu, atunci pe termen scurt, cine sunt „baietii mai putin rai” ? Ne inscriem in PSD, vb lui florin, ca sa luptam cu binomul impreuna cu Dragnea & Antena3 ? sau mergem pe linia antiPSD impreuna cu cine o mai fi pe acolo ? Cat despre alt partid, dupa cum a evoluat USR-ul, cred ca va fi foarte greu in viitorul apropiat. Sunt din Bucuresti, si am simtit efervescenta creata de ei anul trecut, insa acum dezamagirile sunt la fel de mari.
  Da, pe termen mediu vreo 7-10 ani sper sa mai existe UE, si sa schimbam si mai mult structura economica a tarii, care la randul ei sa genereze urbanizare si acumularea de resurse in alte zone decat cele legate exclusiv de politic. Si poate atunci ……….
  Pana atunci insa, revin la intrebare initiala, a fost bine ca am fost duminica in strada, sau nu?

  Reply
 13. Florin Neamtu

  Aveti cam prea putina incredere in abilitatile generatiei mai tinere …

  Nu prea inteleg eu de ce presupuneti ca generatia asta mai tanara, din strada, nu stie ce face si cu cine face? Eu cred ca stim foarte bine.

  Deosebirea dintre generatia d-voastra si generatia mai tanara este ca asta din urma simte ca dragnea este poate ultimul (asa ma amagesc eu) mare obstacol impotriva inceperii modernizarii Romaniei; dragnea este cel mai periculos reprezentat al mediocrititati comuniste scapata la furat mai abitir decat pe vremea lui Ceausescu. Joaca totul la cacialma, nu are ce pierde, daca sta pe loc ajunge in puscarie, merita sa riste tot. Tot ce poate sa i se intample mai rau este un pic mai multa puscarie, pe care oricum o va executa partial. dragnea este un pericol enorm, concret, ma face sa vomit astazi. Subtilitati cu sanatatea societatii civile, manipularea serviciilor, cine e si de unde vine, etc nu prea au sens in punctul asta si sunt irelevante oricum relativ la FRICA generatiei mai tinere – ca odata scapat de justitie, asta va intoarce tara nu cu 20 de ani in urma, ci cu 70! Noile legi venite de la secretara de scoala generala Dan sau noile decizii de la CCR cum ar putea fi interpretate? Asta ca sa nu includ legile „reformatoare” ale justitiei si incercarea mascata de centralizare din revolutia fiscala.

  Eu unul ma las „manipulat” de digi24 cel putin pana il vad pe dragnea in puscarie sau disparut din Romania. Generatia mai tanara il uraste pur si simplu pe dragnea, la pachet cu ai lui „colegi”; este o problema de mandrie personala pentru orice om care se respecta cat de cat, n-are nici o legatura cu manipularea; chiar credeti ca trebuie manipulare ca sa realizezi nenorocirile la care se vor deda „academicienii” lui odata ce vor reusi sa controleze justitia?

  Oricum, cred ca devine foarte clar ca dragnea este o mare rusine pe obrazul serviciilor; o mare dovada de incompetenta si iresponsabilitate din partea lor in managementul treburilor murdare. Sa ajungi ca un astfel om, cel mai probabil folosit la astfel de treburi, sa aiba impresia ca poate sa fie presedintele tarii inseamna ca baietii au fost complet incompetenti (ma amagesc sa cred ca de aici i se trage lui Coldea). Cel putin asta transpare logic din tot comedia asta absurda de vreo 2 ani incoace, deci nu prea cred ca societatea civila are vreo afinitate extraordinara pentru servicii.

  Dar daca d-voastra afirmati ca societatea civila este manipulata de servicii, iar societatea civila reuseste sa organizeze astfel de ieseri in strada, atunci eu unul sincer ma bucur. Inseamna ca mai este o sansa, mai exista in servicii si competenta si oameni carora chiar le pasa de tara asta … merita luptat in continuare, chiar cu mai multa speranta.

  Cand si oamenii astia bine intentionati din servicii vor trage tepe din nou societatii civile, poate ca atunci vom avea deja antidotul; sau poate ca atunci vom transmite si noi mai departe exact mesajul dumneavoastra de mai sus generatiei mai tinere :) Pana atunci, every little helps, avem alternativa?

  Reply
  • Dumitru

   Desi discutia Dvs e cu AMP, imi permit un raspuns. Pur si simplu, tinerii sunt mai usor de manipulat cu discursuri ronflante. „Norocul” meu este ca am fost vaccinat imediat dupa „revolutie” cand unii (nu stiu nici acum cine) au incercat sa dea jos directorul scolii (eram la liceu) facand demonstratii de elevi care au mers pana la minister. Am manifestat si eu cu zel, pentru ca fusesem prins si eu cand chiuleam de director, dar in timp mi-am dat seama ca am fost super-manipulat, si ca directorul in chestiune era pur si simplu strict dupa standardele vremii, si ca relaxarea moravurilor in scoala mie nu-mi aducea nimic bun (ci numai minoritatii de bani gata). Dupa asta am fost mult mai circumspect, cum spunea si AMP.

   Poate cel mai clar exemplu de manipulare in masa a generatiei mele a fost campania Catavencilor impotriva lui Nicolae Vacaroiu (zis Saniuta fara nici o justificare reala), in timpul caruia campania de privatizare salbatica (i.e. furt) se mai domolise. E amuzant ca si azi se vorbeste despre acele furturi de proprietate publica, insa nimeni nu se gandeste sa reabiliteze personajul.

   Dar pentru mine a fost simplu sa devin sceptic, pentru ca existau inca anumite repere morale ce azi aproape au disparut. Ideea ca educatia si cultura (cultura, nu entertainment-ul de doi bani) iti asigura o viata mai buna aproape a disparut azi intr-o buna parte a societatii. Ii pot deci intelege pe tinerii care refuza sa mai vada societatea in ansamblu. Problema este ca poti sa-ti creezi o „walled garden”, dar trebuie sa te mai uiti si peste gard ca sa vezi in ce lume traiesti.

   Un exemplu : Dragnea mie nu-mi place. Imi placea Ponta intr-o vreme, cand nu stiam inca in ce masura facea parte din acelasi aparat cu Kovesi (dealtfel nici azi nu prea inteleg de la ce s-au certat astia doi). Nu mai e cazul. Insa azi am efectiv de ales, cand merg la vot, intre PSD si ALDE (in care sunt oameni care imi plac, si care global nu face exact ce vrea securitatea) si o pletora de alte „partide” si indivizi care sunt dovedit mai corupti decat aia din PSD sau reprezinta evident interese obscure internationale (Vlad Voiculescu, Ciolos, etc.).

   La un moment dat chiar am sperat ca USR va fi o alternativa la PSD (e.g. impreuna cu ALDE). Insa viteza cu care au fost infiltrati a fost incredibila. Am fost placut impresionat de N. Dan si C. Armand pentru ca au refuzat sa intre in sistem.

   Eu v-as incita sa mai reconsiderati o fraza pe care ati scris-o : „Eu unul ma las “manipulat” de digi24 cel putin pana il vad pe dragnea in puscarie”. Mai ganditi-va cine vine in loc… Sunt oameni mult mai corupti, doar ca nu face DNA procese si presa scandal. Si nu numai corupti, dar mult mai nocivi pentru Romania astazi in viata politica si in „justitie”. Inclusiv discursul „orice pana pleaca Dragnea” justifica orice aberatii si derive de tip „stat politienesc”. E ca si cum ai spune ca preferi sa folosesti acid sulfuric concentrat ca sa scoti o pata de pe rochie.

   Mai pe scurt : intre PSD+ALDE si statul politienesc, nici unul nu e perfect, dar unul e clar mai rau decat celalalt, daca obiectivul e sa devenim vreodata o democratie. In mod normal, statul politienesc trebuie sa piarda. Nu total, dar cat sa fie redus la rolul lui natural, de politie intr-un stat de drept.

   Reply
  • Ghita Bizonu'

   Ce e aia „modernizarea Romaniei”? Definiti dintai ce doriti sa faceti . Concret. Si sa fiti dispusi sa faceti , adica sa va implicati, nu sa asteptati ca altii sa va faca pe plac „batranii cand voteaza nu se gandesc la noi!” . Si aveti grija sa fiti coerentei9 nu sa alegeti mijloace care sa va contrazica dorintele… De ex cestia cu asigurarile sociale – una din 2 ori suntei ptr o asigurare larga acoperitoare (ca in RSR!) ori suntei ptr privat dar atunci mu va plangeti ca se pomeste ca unii dintre ranitii de la Colectiv nu aveau!

   Bagati la cap ca si Alina Mungiu a fist candva mai tanara. Acum 27 de ani … si ca atunci cam la fel tinerii cereau sa „se faca ceva” , ce nu prea stiau si acum destui se mira de ce a ajuns acel „ceva”… si ca tineri de azi sunt de acord cu „serviciile” … Eu sunt mia puriu si tin mnte ca de abia prin 67-69 PCR a pus saua pe Securitate ..si cu mare neplacere vaz ca azi din niu s-a pus briciul in mna maimutei (cestia cu maimuta nu e de la Badea ci de la Edagar Allan Poe … )

   A da. Si ma mauz nespus cand vaz ca tinerii contestari de alataieri (1990) risca sa fie azi „reactionmarii” dusmani ai tinerilor de azi …

   Reply
  • Res

   Întotdeauna serviciile vor trage țepe societății civile! Pentru că este un moment în care au puterea. În timpuri de război, puterea e la armată, în timpuri de dezvoltare, la capitaliști, în timpuri de dominare, la străini. În timpuri de fervoare religioasă, la popi. În vremuri de manipulare – la ei.
   Să ai speranțe este un semn de tinerețe, de energie, însă nici noi ceilalți, care suntem de părerea exprimată de autoare, nu înseamnă că am dezarmat. Se mai poate face ceva, însă trebuie să fim realiști. Din interior, din România, ce poate ieși? Se poate schimbare numai din interior? (Nu cred.) Schimbări bruște (tranziții bruște) înspre bine, mai rar. Semne de schimbare graduală, nu prea, deocamdată.
   Despre Dragnea, ziceți numai adevăruri, dar comment-ul dstră cheamă o întrebare: cum de-l lasă cei „bine intenționați”, în a căror existență sperați ? Pentru că bucățile de realitate nu se-mbucă într-un tablou logic. Trebuie să mai fie ceva, pe lângă căpcăunul cu mustață, băieții răi (și cei buni) din umbră, olguțe, șerbani, codrini etc., tinerii din stradă și tinerii virtuali …

   Reply
 14. ileana katz

  Buna ziua
  Dna Pippidi , admit ca m-ati scos din sarite multi ani .
  Dar acest articol este absolut remarcabil.Pacat ca e pentru surzi.

  Reply
 15. Sorin

  dna Mungiu, porniti de la o presupozitie eronata (pe care eu o inteleg de ce ati facut-o asa): toti suntem – intr-un fel sau altul – parte din servicii. Fiecare dintre tinerii activisti de azi are tangenta oarecare cu o manipulare facuta de servicii, sau e chiar parte de servicii. De unde provine aceasta presupozitie eronata a dvs? Din trauma anilor de teroare nationalist-comunista, in care Securitatea controla tot prin informatori. Dvs credeti ca astazi serviciile se comporta la fel. O minte, chiar si sclipitoare, dar traumatizata profund de teroarea securistica din anii ’80 crede ca si acum e la fel. Ei bine, eu nu cred asta. In schimb, cred ca exista persoane suficient de inteligente, de bine informate si absolut neangajate dpdv al serviciilor de informatii, si care sa fie active in planul politic, dar fara sa fie mebri ai vreunui partid. Pur si simplu, (inca) mai exista si oameni tineri, normali si lucizi in tara asta si care sa manifeste pentru principii.
  Cat despre Colectiv, a fost o tragedie pentru care nu eram pregatiti, nici acum nu suntem – veti vedea la urmatorul mare cutremur. S-a actionat dupa principiul „omul sfinteste locul”: daca omul voia sa faca si era implicat, se rezolva; daca nu, dumnezeu cu mila, cine a avut noroc a scapat. Includerea statului la plata mi se pare fireasca, e principalul vinovat: institutiile sale au facut posibila situatia respectiva; daca ar fi aplicat legile existente, Colectiv era un club inchis pe motiv ca nu respecta normele ISU – va reamintesc ca era lege activa in acest sens inca din vara lui 2015.
  Si acum, sa lamuresc niste chestiuni:
  – toata clasa politica (exceptand USR) este profund corupta si trebuie destructurata prin lustratie
  – toate institutiile de control vitale pentru un stat democratic trebuie depolitizate: CCR provenit exclusiv din judecatori de cariera, Avocatul Poporului ales de societatea civila, CNA (care sa supravegheze toate tipurile de media, nu doar TV si radio, ceea ce o aberatie) activ, implicat si cu sanctionare in timp real, Inspectia Judiciara autonoma, serviciile de informatii (care trebuie sa fie reduse la 2: unul intern, unul extern, atat), politia si jandarmeria reformate din temelii, pe model georgian (Saakashvili)
  – avem nevoie de reforme profunde in Romania, incepand cu forma de guvernamant. Trebuie rediscutat modelul de guvernare francez, care consider ca nu se potriveste deloc tarii noastre. Trebuie creata Adunarea Constituanta, care sa creeze adevarata Constitutie democratica, cu concursul tuturor specialistilor in drept constitutional (magistrati, profesori, ONG), condusa de un om tanar (maxim 45 ani). Trebuie trecuta in Constitutie obligatia moratoriului pe Sanatate, Educatie si Infrastructura, de respectat obligatoriu de catre toate partidele care vin la putere. Se creeaza legi speciale ale Sanatatii, Educatiei si Infrastructurii, cu termene si obiective clare, de respectat pentru toate partidele. Factorul politic sa poata modifica doar metodele, nu scopurile si timing-ul. De ex, introducerea obligatorie a cursurilor de aparare in situatii de urgenta, de implicare civica, de bune maniere s.a.
  – din pacate, aceasta reforma trebuie coordonata cu reforma UE, care este in mare pericol. UE trebuie sa aiba acelasi sistem de Justitie, acelasi Cod Penal, altfel moare.
  – lustratie. Acordarea unui termen de 6 luni pentur intrarea in legalitate, dupa care se aplica noile Coduri Penale, cu pedepse marite si diferentiate in functie de premeditare: este „cu”, atunci ocna, fara posibilitate de eliberare conditinata; este „fara”, atunci inchisoare de nivel UE, cu posibilitate de eliberare conditionata.
  Pe scurt, e de lucru la schimbarea tarii, intrebarea e daca vrem sa depunem acest efort.

  Reply
  • Magdalena Goebbel

   Desigur , aveti dreptate, este de lucru in Romania . Din pacate , noi , tinerii revolutiei din 1989 nu mai avem rabdare si putere ! Dezamagiti si deprimati , multi ne uitam neputinciosi la tot ce se intampla acasa !

   Reply
  • gabriel

   Ce inseamna conceptul „persoane active politic,inteligente si bine informate” care sa nu fie membrii vreunui partid?Candidati independenti?Cum putem depista si sustine astfel de persoane?Acesta este scopul sistemului electoral.Sa impuna public si sa autorizeze leadership-ul unor astfel de oameni,aliniati sau nealiniati.Alta modalitate,din pacate nu exista.Despre restul aspiratiilor,ce-as putea sa zic?Este ca si cum ai schimba dramatic principiul de functionare a unui motor,in timp ce agregatul functioneaza.Solutia este oprirea mecanismului,adica revolutia pentru conformitate.Iluzia care alimenteaza entuziasmul dumneavoastra,este ca aceste miscari sociale pot fi editate „la cerere”.Daca ar fi asa,conceptul „politica” ar fi inutil.Realitate este ca in momentul in care vor cadea niste capete,ve-ti ramane singur in strada.

   Reply
 16. M. G.

  Excelent Alina!! Felicitari!!! Asemenea articole imi dau sperante. Din pacate si la Romanaia Curata glasul ratiunii din articolul de mai sus este singular.

  Reply
 17. alinaMP

  @ Neamtu- cata intelepciune impartasita cu inca vreo doua milioane de destepti care se uita la vreo doua televiziuni si consuma doar Hotnews, except that…in locul lui Dragnea puneti Ponta sau Basescu sau Nastase si veti vedea ca aceeasi iluzie a existat o data la doi ani, aceiasi dirijori au incercat sa convinga boborul urban (care se crede destept, dar uite ca nu baga de seama ca joaca mereu in acelasi film) ca inlaturarea unui singur om e secretul succesului…si ca petru ea merita ca Udrea si Cocos sa fie deasupra legii, Ghita si Coldea sa se lupte pe fata in vreme ce de fapt isi fac vacantele impreuna si asa mai departe…De ce nu va puneti voi intrebarea simpla cum de Tudose, un SRIst pe fata, si cu doctorat plagiat, e personaj pozitiv, niciodata tocat de organele voastre revolutionare de presa, va sa zica asta e alternativa la Dragnea? Chiar asa? ca sa nu mai vorbesc de baietii destepti ai lui Ciolos, Grigorescu cel cu offshore vad ca e pe platforma Romania 100, Ghinea cel cu SIL Analytics…

  Reply
  • Mihai G.

   Nu mi se pare ca domnul Florin Neamtu ar fi sustinut ca premierul „Tudose este o alternativa la Dragnea”. Si nici nu este. Nu doar HotNews, ci si Romania Libera si Adevarul, ziar pe care il onorati din cand in cand cu cate un articol, arata duplicitatea celor doi, in masacrarea fiscalitatii, de exemplu. Regret, dar filipica cuprinsa in articol, adresata tinerei generatii, nu ofera solutii, ci pune doar intrebari pe ton inchizitorial, la care, in mod sigur, unii tineri inteligenti, informati, romani adevarati, sunt capabili sa dea un raspuns pe masura. Nu cred ca este bine sa fie minimalizata capacitatea de perceptie, de evaluare, de judecata, a generatiei tinere, in ansamblu. Si nu este bine sa ne supraestimam noi, generatia a doua sau a treia si modul nostru de intelegere a situatiei create in Romania.

   Reply
 18. Andrei Popa

  Întrebare: „Dacă la Colectiv a fost o schimbare revoluționară, de ce miniștrii de Externe (numirea în care Președintele e cel mai implicat, are atribuții constituționale) de după Colectiv au fost Lazăr Comănescu și Teodor Meleșcanu, amîndoi diplomați de rang înalt înainte de 1989? ”

  Raspuns: Ignorati un personaj cheie foarte important in acest joc. Lazar Comanescu si Teodor Melescanu au o influenta relativ scazuta in MAE. Adevaratul ministru, cel care isi pune oamenii in functie cheie in MAE, cel care recheama si numeste ambasadorii, este Bogdan Aurescu, consilierul presedintelui. V-ati putea imagina ca ministrul de externe nici macar nu are habar cand si de ce un ambasador este rechemat? Dar v-ati putea imagina ca presedintele insusi habar nu are cine-i sunt ambasadorii? Aveti o curiozitate sa urmariti valul imens de rechemari de ambasadori in 2016 (o treime dintre ei), adica imediat dupa ce Bogdan Aurescu a devenit consilier? Nu v-ar interesa sa urmariti profilul noilor ambasadori, multi colegi, apropriati si prieteni ai lui Bogdan Aurescu? Cei doi ministri au putere de actiune pana la consulii generali. Uitati-va pe cine au numit de anul trecut in aceste functii (la NY, Chicago, Cape Town, prin Europa) si veti intelege ca, de fapt, ministrii de externe joaca in campionatul judetean al diplomatiei.

  Reply
 19. Catalin Toma

  Daca nu existau legile justitiei ar fi existat un alt motiv pentru a scoate in strada „tinerii frumosi si liberi”(a propos, nu a fost nimeni mirat de media de varsta relativ ridicata a celor care dadeau declaratii la tv?). Eu cred ca ne aflam in mijlocul unui razboi hibrid masiv combinat cu o batalie foarte dura pentru putere si resurse financiare intre doua sau mai multe „scoli de gandire” in special din servicii. Intrucat in cei 27 de ani in care securisti si activisti mediocri au condus tara cam o treime din populatie a parasit tara cred ca e timpul ca unii din ei sa se retraga iar statul paralel (mai degraba divergent fata de interesele tarii) sa fie dizolvat intrucat nu a obtinut rezultate. Mai departe om vedea, dar pentru moment, traiul intr-o tara croita parca dupa directive nkvd desi suntem in NATO si UE de ceva vreme, mi se pare foarte dificil. Daca ar avea si creier, baietii cu chiloti bleumarin ar trebui sa isi puna nistre intrebari si sa traga naibii niste concluzii. Greu.

  Reply
  • Catalin Toma

   Am folosit cuvantul „tara” de prea multe ori, va rog sa aveti amabilitatea de a depasi aceasta stangacie.

   Reply
 20. Cristina Iovita

  Draga Alina, fiind noi doua din aceeași generație- dacă nu aceea a tinerilor ‘tepuiti’ in anii 90, măcar din cea a romanticilor fără de scăpare ce bântuie toate epocile-îmi permit sa-ți spun ‘brava’, sângele apa nu se face. Și sa-ți aduc o istorioara, un ‘subiect de nuvela’ (rămâne sa găsești alta pasare in locul pescarusului) pe care tocmai am trăit-o cu ocazia unui atelier de Comedia dell’arte ținut la universitatea din Quebec (ULAVAL). După atelier, când încă mai ieșeau aburi din noi in urma a trei ore de exerciții fizice, se prezintă la mine o fata, frumușică foc, cu nume poetic (sa-i zicem Laura) și cu un rucsac in mâna pe care mi-l întinde ca pe-o ofranda. Ma uit la obiect, o confecție banala de pânza neagră, plin de grafitti de culoare alb fosforescent, printre care deslușesc #rezist și “corupția ucide”(restul consta in floricele și diverse emotikons). ‘Asta mai am, sa-mi amintească de-acasă. Asta și icoana de la mama.’ Frumos, zic, noncommitally. ‘Ați urmărit, nu?evenimentele, la tv? Chiar dacă am eșuat, am avut și noi revoluția noastră, sunteți de acord?’ Eram, și sunt încă, fiindcă o revoluție nu se face cu întrebări, ci cu sloganuri, simple, cu certitudini, in speța. Poate de-asta am fost ‘tepuiti’, noi, cei din anii ‘90, fiindcă ne-am omorât, singuri, cu întrebările. Un subiect de nuvela. Încă odata, brava! Cristina

  Reply
 21. Roxana

  d-na Pippidi sugereaza ceea ce stim : toti detinem parti din adevar. Dar intrebarea mea pentru dansa este :ea ce constuieste ? Revolta celor „gura casaca” e tocmai revolta celor care gandesc , celor care si-au dat seama ca trebuie sa se exprime , a celor ce se cred destul de imporatnti ca sa se exprime . Sa tot emiti inteligent teze ale nuantleor de gri in care innoata Romania si sa-i suspectezi pe toti de rea-vointa de manipulare sa te situezi constant la distanta academica ,arogant -academica de toti comentatorii de pe fb … de toti cei ce stau in piete pentru ca asa pot sa se exprime , asa pot sa lupte cu mafia politica … de ce sa faci asta ? de dragoste de tara ?

  Reply
 22. Roxana

  si daca Colectiv a dezmortit spiritele : cu atat mai rau ! e nevoie mereu de victime ca lumea sa inteleaga ? cu atat mai rau ! dar sacul inca nu a ajuns la fund , mai sunt rezerve de faierime in tara .
  Dar este ceva comun : intelegem toti ca somnul civismului genereaza monstrii politici . Asta inteleg toti cei ce ies din case in piete sau care inrosesc pe aici tastatura . D-na Mungiu : faceti bine si nu mai faceti (inca)o segregare a tinerilor vs maturi : toti suntem tineri cand e vorba de tara !

  Reply
 23. AlinaMP

  @Roxana, xau ca nu merita sa iti pierzi vremea sa ma citesti, si nici eu sa iti raspund. Nu stii cine sunt, nici ce am facut din 1990, nici macar ce a facut si face Romania curata, desi ajung doua clikuri sa vezi. raspuns: din aceasta ignoranta absoluta in care crezi ca unii nu fac si nu au facut maximul de constructiie SI PENTRU TINE, CARE NU AI NICI O IDEE, desi e vorba de lucruri si persoane notorii despre care t-ai putea usor informa, sunt carti, ziare, romanesti sin internationale, in afara de siteul de fata, suficient si acesta macar ca punct de pornire, nu poate iesi decat nimic. Si nimic si iese, dar nu din cauza ca unii nu construiesc, ci ca nu poti construi cu atata ignoranta, si pe fond indiferenta, ca cine vrea sa stie mai da doua clicuri in plus, nu doar sare in sus ca i se pare ca e insultat…Presupunand ca exista un dram de buna intentie, incepe prin a citi cartea cu Vartan Arachelian care e linuita chiar pe site ca sa vezi ce am construit, sau cei 12 ani de articole in Romania libera, toate pe web, poti sa faci process tracing, adica sa le asezi langa evenimente istorice, sa vezi cand scriam eu asta , cine era la putere, ce relatii aveam cu ei, etc. Ce iese din ce vrem sa construim insa, asta nu mai e sub controlul nosgtru, construim cu materialul clientului, si daca clientul e format de expunere selectiva pe Facebook si nu stie cine e cine, cui sa acorde credibilitate si cui nu, apoi nu mai putem face nimic. Si asta e probabil situatia actuala.

  Reply
 24. Mihai G.

  Articolul de fata imi intareste convingerea ca autoarea este, orice s-ar spune, o sustinatoare a guvernarii pesediste, de pe pozitia unui Profesor cu prestigiu nu doar in tara, ci si in UE. Articolul isi axeaza argumentele in jurul tragediei de acum doi ani, de la Colectiv, tragedie care a dus la caderea guvernului PSD condus de Ponta si instalarea guvernarii tehnocrate. Pe tema diferentelor de necontestat intre „generatia ’89” a doamnei Pippidi si tineretul de acum, numit in titlu, cu condescendenta, „gura-casca”, sunt inserate toate argumentele cu care defileaza fara ascunzisuri, mai direct, mai agresiv, politicienii pesedo-aldisti, la televiziuni si interviuri. Sa le luam pe rand: 1))))). Cei care protesteaza fata de actualele modificari pesedo-aldiste extrem de toxice, aduse codului fiscal si codului penal, sunt „manipulati”. Exact asta sustin Iordache, Tudose, Tariceanu, Dragnea, etc. 2))))). Este acuzata in stil pesedo-aldist fosta guvernare, cea tehnocrata, condusa de Dacian Ciolos, pentru ca nu a facut „nici o reforma semnificativa”, in acel an dintre doua perioade de conducere pesedista generalizata. Este atacata si „Initiativa pentru Romania” a fostului premier. Exact acelasi lucru il face pesedo-aldimea, care chiar i-a acuzat pe tehnocrati de „o gaura de 10 miliarde de euro in buget”. Comisia parlamentara care a cercetat problema a uitat sa raporteze ca nu a gasit nimic si ca acuzatia a fost doar o fabulatie. 3))))). Ca supliment, sunt luati in vizor ministrii lui Ciolos, fara a se tine cont de faptul ca premierul trebuia sa formeze de urgenta guvernul, pentru a continua sa conduca statul. Generalul Toba a fost anchetat de DNA si Ciolos i-a cerut sa demisioneze. Se pare ca si cativa ministri din guvernul Tudose sufera de boala numita plagiat, chiar si premierul, dar articolul nu mentioneaza acest lucru. Faptul ca „Romania Curata” l-a desconspirat pe Toba, dar nu si pe Tudose si Carmen Dan iarasi este sugestiv! 4))))). Teodor Melescanu nu trebuie pus in sarcina premierului Ciolos. Este pesedist si a redevenit Ministru al Afacerilor Externe in guvernul Grindeanu! 5))))). Este atacat in treacat si Presedintele, ma rog, mai putin vehement decat o fac Dragnea, Tariceanu si ceilalti din coalitie. 6))))). Sunt atacati participantii la actiunea #rezist, opozitie impotriva toxicei OUG13 si sunt mangaiati pe crestet membrii CCR, cu toate derapajele evidente, pe care o „Romanie Curata” nu ar trebui sa le treaca cu vederea! 7))))). Pentru a scurta comentariul ,inchei cu o observatie personala: Acum, cand Romania Curata ar trebui sa vada pericolul pe care modificarile codului penal si ale celui fiscal le reprezinta pentru economia Romaniei si pentru Justitie, in loc de aceasta, se aliaza opticii actualei coalitii de guvernare. Este imposibil sa nu vada imensul deserviciu pe care il aduce Romaniei, atat in aceste momente tensionate, cat si in viitor, pe termen lung!!

  Reply
  • Catalin Toma

   Cam care sunt pericolele reprezentate de modificarile codului penal pentru economie? Au fost cuantificate cumva? Nu prea cred, dar daca stiti cumva poate ne impartasiti sursele. Referitor la #rezist, a fost vorba despre o miscare plina de bunacredinta deturnata de catre securisti,, argumentele se regasesc in articol(si umbland putin pe la sinapse). Trebuie sa fi trecut prin manipularea masiva a revolutiei din 89 pentru a detecta asa ceva, creierul noilor generatii nu e pregatit pentru asa ceva, nu ca nu ar fi inteligenti, pur si simplu nu au avut o experienta similara.

   Din cate stiu, RC l-a deconspirat si pe Tudose.
   Fara suparare, dar tineretul este intr-adevar cam gura casca :)

   Reply
  • Res

   Alina Mungiu-Pippidi susținătoare a guvernării PSD-iste? Dac-o fi, cred că trebuie o „demascare” mai substanțială, în mai mult de șapte puncte!!!
   Că Cioloș et comp. n-au făcut nici o reformă semnificativă nu e nici un argument pro-PSD, din nefericire. E tristul adevăr. Este ca și cum ați spune că haosul fiscal din prezent dovedește opiniile PNL-iste ale oricui critică acest haos.
   „Alianța” dintre RC și guvernarea PSD-istă poate aduce deservicii eventual RC, nu României. Un site e ceva virtual și volatil.
   Iată cum a tăcut RC despre plagiatul lui Tudose:
   http://www.romaniacurata.ro/ad-astra-despre-mihai-tudose-plagiatul-tezei-de-doctorat-reprezinta-o-infractiune-care-descalifica-o-persoana-de-la-ocuparea-unei-functii-de-conducere-in-stat/
   http://www.romaniacurata.ro/cine-e-mihai-tudose-propunerea-psd-de-premier-lector-la-academia-sri-are-doctorat-suspect-de-plagiat-demolat-de-raportul-de-evaluare-al-lui-darius-valcov/
   Etc. etc.

   Cu regrete, dar incongruențele astea logice și nu numai, precum și tonul, nu vă recomandă ca persoană care face comentarii dezinteresate de la înălțimea vârstei a treia, așa cum statutul acestui site îl recomandă ca țintă pentru atacuri diversioniste. Comentariile provocatoare sunt bune, dar cele provoatoare de gândire, nu de reacții scrise care să ajute la identificarea emitentului prin triangulație sau producerea de răspunsuri care să creioneze și mai clar profilul aceluiași emitent. Cu scuze pentru paranoia (dac-o fi).

   Reply
   • Mihai G.

    Nu am gasit in comentariile dvs, stimate domn, exact ceea ce pretindeti cu pretiozitate de la altii, anume comentarii „provocatoare de gandire”, in schimb am gasit aluzii provocatoare, de exemplu „atacuri diversioniste”, „nu va recomanda ca o persoana care face comentarii dezinteresate”, etc.

    Reply
 25. Mihai G.

  COMPLETARE: 6-b)))). Sunt mentionate, in buna traditie ALDE-PSD, Serviciile si „Statul paralel”, exact cuvintele folosite zilnic de „alde” Tariceanu si ceilalti politicieni pesedo-aldisti, ca sa isi justifice ferocitatea cu care ataca Justitia, DNA-ul si pe Laura Kovesi. Stim cu totii adevaratul motiv, teama de procese si eventual de inchisoare. Gaselnitele – „Basescu e de vina” si „Soros te-a cumparat” – sunt deja expirate, pentru ca nu au fost destul de eficiente. Da, dar Sistemul, Serviciile, Statul paralel, astea deocamdata isi fac efectul. Chiar si la profesori…

  Reply
 26. laur22

  PS doar o intrebare :

  Impozitul pe salariu n-ar trebui oare sa fie platit …. stiu shi eu …. din salariu ?

  Oare e mai logic shi „urban” ca impozitul salariatului sa fie platit de sfantul duh shi sa nu aibe nici-o legatura cu salariul salariatului ?

  Nu de alta da pare-se ca gasca „urbana” are alergie la logica.
  Altfel …. hmmm in Romanai sa existe civism ?
  Hahahahaha.

  Civism la definitza sa din dictzionar.
  Civismul lui sa fie bine sa nu fie rau shi asta nu doar pentru mine shi ai mai.
  Civismul se intinde shi pentri dezmostentzii soartei de la groapa de gunoi.
  Ala e civismul si nu adunarea in haita la furat ca wow o sa ii ciupeasca la salariu pe aia scutizii de taxe si impozite.

  Reply
 27. Radu Negrut

  Referitor la afirmația că răniții de la Colectiv nu aveau asigurare , nu mă așteptam la această remarcă din partea unuei absolvente de medicină . A fost un accident , eveniment interpretat de toate sistemele de asigurare medicală ca excepțional și toate sistemele publice de asigurări îl tratează ca atare . Dacă Dvs.sunteți implicată într-un accident în Elveția , Germania sau oriunde în U.E. sunteți transportată de o ambulanță publică ( relație contractuală cu statul respectiv ) la un spital și aveți drept la asistență medicală în regim de urgență . După ce nu vă mai încadrați în condițiile de urgență , se pune problema asigurării .
  În ce privește efortul disperat al DNA de a implica statul în despăgubiri , îmi face scîrbă . Dovezi – ioc , motivație – zero , doar atît : noi suntem DNA , am hotărît așa șă cine mișcă în front se alege cu dosare penele pe repede-înainte . Dacă și asta e justiție , ne-am lămurit și mai ales , ne-am procopsit . Bravos DNA , halal să-ți fie ! Despre faptul că au fost în acele zile medici și alți angajați din spitale care au stat cîte 48-72 de ore în spitale , despre faptul că au fost răniți transportați de ambulanțele din Brașov ( în timp ce ambulanțele private au plecat goale ), nu mai are curajul să vorbească nimeni . Normal : ai vorbit , te alegi cu o vizită a atotputernicului DNA , cu toate consecințele de rigoare .
  Despre felul în care justiția română reușește să recupereze marile prejudicii , e o altă poveste . Dar CSM , DNA , Parchet General , etc. ne-au anunțat prin vocea superautorizată a președintelui României că justiția își face treaba , așa că nici vorbă de vreo reformă sau modificări de legi . E bine , punct și gata . Că 10% din articolele Codului Penel sunt neconstituționale , asta se rezolvă simplu : desființăm CCR și gata , a doua zi toate redevin perfect constituționale . Nu cred că există un domeniu în România , mai nereformat și retrograd ca sistemul judiciar ( justiție , poliție penitenciare , etc … ) . Vedeți o luminiță la capătul tunelului ? DA ? Sunteți siguri că nu e locomotiva trenului care vine din sens opus ?

  Reply
  • Catalin Toma

   Presupun ca daca nu ai asigurare de sanatate poti solicita statului roman sa te trimita la tratament in Austria. Eu cred ca daca ai un accident in Germania vei fi tratat in Germania si nu vei fi trimis in Romania sau Franta. Din punct de vedere uman si medical s-a procedat corect, din punct de vedere administrativ a fost o decizie gresita. In final, daca nu vom vedea ca sistemul nostru sanitar crapa la orice criza nu vom reusi sa il imbunatatim fiindca intotdeauna vom avea optiunea de a trimite altora mai destepti decat noi cazurile dificile iar noi vom ramane in continuare o tara de cretini care isi exporta medicii.

   Reply
 28. AlinaMP

  @Ce ar fi sa introducem o regula aici la noi, cu multumiri pentru comentarii. Tiata lumea se semneaza cu numele intreg si calotatea, ca sa putem vedea, nu facem ca europenii unde iti trebuie cont d elogare dar nici nu imi place sa vad ca exista oameni integri pe aici, care semneza cu ambele nume, ba chiar au nume publice, la un loc cu trolli. Desi, sigur, asa merge si in realitate, dar totusi sa ingustam un pic. Deci de acum inainte cine nu semneaza cu tot numele il consideram troll. Nu introduc identificari Facebook ca, de, nici su nu sunt pe Facebook ca e o mare pierdere de vreme, deci hai sa devenim transparenti i mod voluntar. Inca o data, multumiri.

  Reply
  • CMC

   Riscati sa ajungeti sa aveti doar comentarii de la securisti, care vor folosi nume false.
   Eu nu sunt dispus sa imi dau numele, desi poate fi relativ usor de dedus pentru cei care activeaza in domeniul educatiei. Si securistii sunt convins ca stiu cine este in spatele fiecarui pseudonim.
   Nu cred inca ca numele celor care comenteaza trebuie sa fie publice, pentru ca in sistemul propus, cei corecti vor fi prinsi in malaxor cu cei care isi dau nume false.

   Reply
  • Kross

   Stiti de ce nu este transparenta? Din cauza sistemului creat in Romania.In aceasta tara toata lumea devenit sanctionabila!Aveti dreptul sa nu ma credeti.Sint doua-trei tabere in fiecare institutie de forta,care sanctioneaza pe toata lumea .Evident ca si in cea mai laudata institutie este la fel.Asta a dus si la o radicalizare a populatiei care poate duce chiar la un razboi civil.Solutia? Eu sincer nu o vad.Sa spunem ca educatia este o solutie.Dar cine va face educatia? Ca si educatia stalinista a fost o educatie si nu mai reusim sa scapam de ea.

   Reply
  • Dumitru

   Complicata chestiune. Sunt si eu un pic precum CMC. Mi-am dat deja o adresa adevarata si sunt dispus sa-mi trimit CV-ul lui AMP pentru verificare, insa nu ma simt persoana publica, si nici nu tin sa devin una deocamdata. Din cauza asta nu am nici cont pe facebook.

   Singurul efort colectiv la care am simtit ca pot sa contribui a fost wikipedia, insa dupa 5 ani si vreo 4500 de edit-uri am plecat si de-acolo pentru ca securistii au preluat intr-un interval de timp scurt (<1 an) tot ce inseamna articol despre istoria contemporana a Romaniei.

   Ceea ce fac aici este foarte similar cu ce faceam pe Wikipedia, unde dificultatea era sa ajungi la compromis pe subiecte conflictuale, insa unde . De exemplu, sa gasesti modul de prezentare care convine si ortodocsilor si catolicilor pe articole in legatura cu biserica (astfel de compromisuri ar fi fost necesare in USR, si a fost evident ca referendumul in legatura cu casatoria gay era o idee f. proasta). Tot pe wikipedia am invatat sa recunosc de la o posta agentii de influenta (troli adevarati n-am prea vazut). De exemplu, un troll moscovit pe articolele in legatura cu "limba moldoveneasca". Voilà.

   Reply
 29. AlinaMP

  A, si oamenilor tineri de buna credinta dar complet ignoranti care intreaba cum verificam noi informatia can nu aveam Internet in 1990 e foarte simplu de vazut. Cititi teza mea de doctorat, Romanii dupa ;89 (Humanitas, 1995) si veti vedea cum, are capitole despre proapganda din 1990 (am gasit in bibliteci cine erau autorii si ce scrisesera ei din 1948 pana in 1990), cum faceam fact checking si mergeam la surse. Eu mi-am schimbat subiectul tezei de doctorat dupa mineriada si m-am dus in Valea Jiului unde am facut grupuri focus cu mineri pe care ii intrebam de ce ii urasc pe studenti, cum vad ei lumea, etc, si asa am inteles si am putut concepe un alt tip de abordare a mesajului, cea pe care s-au castigat in 1996 alegerile in sfarsit contra lui Iliescu.

  Reply
 30. Mihai G.

  Faptul ca nu sunt acceptate criticile este evident! Cele doua comentarii pe care le-am scris cu vreo 14 ore in urma au inca mentiunea „Your comment is awaiting moderation”, deci nu vor fi afisate. Cel putin au fost citite de cine trebuia!

  Reply
 31. Tudor Opris, Law student

  @Mihai G. Te semnezi, frate? Ca nu imi plac cei de pe aici care nu se semneaza si pretind ca vorbesc in numele studentilor, lasa ca studentii stiu sa se apere singuri, si nici nu mu prea fost noi in primul rand la proteste, mai ales ca acolo s-au bagat politicienii si acoperitii…Deci noi stim ce sa invatam si nu avem nevoie sa ne apere unii, ca nu ne simtim atacati de nimeni, deschidem mai larg ochii si atat!

  Reply
  • Mihai G.

   Nu pot sa iti fiu frate, stimate domn! Sunt prea batarn pentru asta! Si prea nu ne potrivim in pareri. Nu ma semnez, stimate domn! Internetul ofera anonimitate si posibilitatea salvarii aparentelor, prin nume fals. Important este cum gandim. Si important este sa ne respectam, chiar daca gandim diferit, pentru ca aici nu suntem la spectacol, sa aplaudam la unison. Aici ar trebui sa fie un schimb civilizat de opinii, chiar daca diferite!

   Reply
 32. Dorin

  @Mihai G Lasa-ne, frate, take a hint and go. Sunt sigur ca esti platit la bucata, e bine, o sa iei bani si pe bucata in care zici ca nu au aparut celelalte doua bucati, in rest, contributia ta e nula. Bea o bere de ei , fara laptop si fara sa ne mai bagi texte deja scrise si slogane pe aici. Nu om fi multi lucizi, dar suntem cativa, si vrem sa ne mentinem nivelul fara poluare pe aici.
  @Moderator. Esti voluntar, sau ai salariu? Ca din interventii nu imi pot da seama.

  Reply
  • Mihai G.

   Nu sunt platit nici „la bucata”, nici „angro” !!! Sunt un pensionar de 76 de ani, trecut prin viata, cum zice autoarea, „cu ochii larg deschisi”. Scriu ce gandesc. Poate nu le place tuturor, sau multora, ceea ce scriu. Dar poate nici mie nu imi place ce scriu unii, de exemplu ca „poluez”, pentru ca nu sunt pe lungimea lor de unda. Cei care nu accepta pareri diferite de ale lor, cei care ii acuza pe altii de „slogane” (parca este corect „sloganuri”…), cei care califica contributia altora ca nula, cei care se autoapreciaza ca fiind „lucizi”, dar nu accepta diversitatea opiniilor, oare acestia sunt forumistii acestui site, „Romania Curata”? Am dat intamplator pe aici si n-o sa va mai deranjez. Nici pe cei carora le displac opiniile mele si nici pe autoare, cu care nu rezonez. Dar ca o ultima impresie, e bine sa fiti mai modesti, absolut toti, tineri, mai putin tineri, studenti sau Profesori si sa nu acuzati imediat pe altii ca sunt platiti. Suntem diferiti si asta este bine. Din diferente se observa greselile proprii sau ale altora. In ce priveste apelul la moderator, probabil ca ii reprosezi ca mi-a permis sa postez? Asa arata Romania curata?

   Reply
   • Rx

    @ Mihai G: Nu as fi intrat in aceasta discutie in mod normal, o fac din cauza felului grobian si mitocanesc in care ati fost admonestat de catre unii dintre cei cu pareri opuse. Tin sa stiti ca pentru mine, un simplu cititor, comentariile pe care le-ati postat aici au fost o gura de aer proaspat si consider ca e o pierdere faptul ca ati decis sa va mai spuneti parerile pe acest site.
    Sa stiti ca exista o suma de oameni care nu comenteaza de obicei articolele, dar impartasesc mai degraba vederile dumneavoastra decat pe cele ale doamnei Alina Mungiu (cu care e ceva vreme de cand nici eu nu mai rezonez, ca sa nu spun mai mult).

    Reply
   • Rx

    Erata la postarea anterioara: „e o pierdere faptul ca ati decis sa NU va mai spuneti parerile pe acest site”, desigur.

    Reply
 33. Mihai M.

  Cum sa nu stim ce spuneti dvs? E plina presa si media de cat de rai sunt astia de la DNA, din servicii sau tehnocratii. Si nu afirma nimeni ca dupa Colectiv spiritul de dreptate a triumfat, cum in mod diversionist insinuati. Nu a triumfat si de aia iesim in strada. Punem lucrurile in balanta, ne informam, devenim toti specialisti in drept si in fiscalitate, ne explicam unul altuia si abia apoi iesim in strada. Din februarie pana in noiembrie nu am mai facut-o. Iar acum ne crucim cand vedem cum ne explicati dvs cat de manipulati si neinformati suntem, ca de fapt Dragnea, Tudose, Iordache, Nicolicea, Serban Nicolae, Olguta nu ne-au dat nici un motiv sa protestam, suntem noi manipulati. Puneti si dvs in balanta – ca noi asa facem – pacatele DNA si ale tehnocratilor si ale serviciilor, respectiv pacatele ăstora care sunt azi la guvernare si vedeti ce va iese. Ar trebui sa fie clar.

  Reply
  • Catalin Toma

   Ideea articolului e alta, merita sa il recititi si sa o „descoperiti”. Cat despre a alege intre pacate mai mici sau mai mari eu prefer sa ma las pagubas, va las pe dumneavoastra sa va acomodati cu acest compromis(bineinteles, dupa ce va informati temeinic). Deocamdata, in 2017, dupa aproape 28 de ani, constat cu tristete ca Romania a ramas fara o treime din cetateni, cu o infrastructura mizerabila(transporturi, sanatate) cu un sistem de invatamant din ce in ce mai rudimentar si cu o baza de selectie a valorilor puternic deteriorata(atunci cand planurile de cariera ale tinerilor incep pe la 16 17 ani cu plecarea din tara este evident ca selectia in orice domeniu are de suferit).

   Adaugati la asta impostura generalizata si perpetuata in varful structurilor de forta(servicii, de exemplu) si veti avea o imagine cat de cat realista a tarii, o situatie de care nu sunteti responsabili. Din pacate insa, cred ca sunteti manipulati, cineva se foloseste de voi pentru o lupta care nu este a voastra, e vorba de putere si acces la resurse intre securisti vechi si noi pentru care singura tara care exista este cea care le umple portofelele.

   Reply
 34. N. C.

  ”noi citeam tot și verificam tot, eram conștienți de ce ni se întîmpla, pur și simplu nu destul de tari să ne apărăm, în vreme ce voi v-ați făcut redute de expunere selectivă pe Facebook de unde ați exilat orice informație ar putea să vă pună pe gînduri. Și, ca să vă fie treaba mai ușoară vi s-au făcut și aplicații cu ce știri să citiți”
  Cred că problema obiectivă constă în inadaptarea mentală la tehnologie. Prin anii ’80-’90 sursele de informare erau limitate și verificabile. Adică și cele pro-Ceaușescu (controlate de PCR) și cele contra (susținute de alte state) erau oficiale. Acum, cu bombardamentul informațional la care suntem expuși este mult mai greu să identifici taberele și interesele din spatele fiecărei surse. Și atunci e mai comod să îți alegi o sursă cu care rezonezi și să îi acorzi acesteia toată încrederea, eliminând orice alte opinii/informații care o contrazic. Asta ne-a adus tehnologia (internetul, televiziunea digitală) și excesul de informație se pare că a condus fie la partizanat necondiționat fie la blazare/autism. Adică e tot mai greu să fii și activ și obiectiv.
  Faptul că un articol precum cel de față mai reușește să stârnească polemici arată că încă nu s-a închis toată lumea (ermetic) în propriile ”bule informaționale” (de genul cititori doar ai unor anumite publicații/buletine informative, telespectatorii doar ai unor anumite televiziuni, membri ai unor anumite grupuri pe FB etc.). Mă tem însă că peste câțiva ani astfel de articole nu vor mai stârni decât aprobarea abonaților RC și eventual niște reacții ale unor grupuri de interes/instituții care vor mai încerca să mai racoleze audiență/adepți dintre aceștia (dacă vor mai considera că merită efortul).

  Reply
 35. gogu ologu

  acum înţeleg de ce nu are cine prăși porumbul …. mulţi, foarte mulţi analişti, care le ştiu ei pe toate. … acuma dacă tot le ştiţi pe toate, poate îmi explicaţi şi mie, mai prost fiind, cum a reuşit ceausecu să să ducă ţara acolo unde era în 1990 ??? luaţi vă rog în consideratie 3 momente : 1965; 1990 şi 2019
  merci bcp

  Reply
 36. Pingback: Ziare.tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *