Romania Curată

Cazul copilului de 3 ani mort în fosa septică din curtea școlii. Cum fuge de răspundere Ministerul Educației

Libertatea a publicat astăzi, în urma unui parteneriat cu inițiativa jurnalistică independentă Dela0.ro, o amplă analiză a cazului lui Dănuț Silică. Copilul de trei ani a căzut pe 15 aprilie în fosa septică din curtea școlii, iar jurnaliștii Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu au fost la fața locului, au contactat autoritățile și au scris o analiză în două părți.

Copilul de trei ani a murit după ce a căzut în fosa toaletei din curtea școlii din satul Buda, comuna Brăești, județul Iași. A doua zi după incident Inspectoratul Școlar Județean Iași a demis-o pe directoarea școlii Cătălina Gavriță, decizia urgentă fiind motivată de  faptul că nu fuseseră asigurate condițiile de securitate pentru elevi în spațiul școlii.

Primăria locală a lăsat să se înțeleagă că nu a fost înștiințată vreodată despre gestiunea defectuasă, în timp ce unitatea de învățământ a refuzat să clarifice public felul în care mecanismele interne de control administrativ au eșuat în lanț.

Câteva explicații sunt necesare pentru a înțelege ițele administrative ale întregului caz: Școala Profesională Brăești este unitatea școlară cu personalitate juridică din comuna Brăești, iar în subordinea ei sunt școlile structură din satele Buda, Albești și Cristești, respectiv școala la care a avut loc tragedia, scriu jurnaliștii Dela0.ro. Dintre toate aceste patru structuri, doar o singură unitate are toaletele în interior. Echipamentele sanitare dispun de fose, pentru că de-a lungul așezărilor nu există canalizare, cu excepția satului reședință Brăești.

Cazul Buda-Brăești nu a fost determinat de prezența toaletei în curte – ci, într-un sens mai larg, de absența canalizării în comună; iar, într-un sens mai restrâns, de ignorarea condițiilor de siguranță din perimetrul școlii. Plecând de la această ultimă idee, reporterii Dela0.ro au reconstituit traseul reglementărilor și procedurilor administrative referitoare la gestionarea bazei materiale – una din chestiunile fundamentale care contribuie (inclusiv în planurile de acțiune ale Ministerului Educației) la asigurarea unei educații de calitate.

Citește întraga analiză
– Partea întâi: Cazul copilului de 3 ani mort în fosa septică din curtea școlii. ”Instituțiile vor să trăiască”! Cum fuge de răspundere Ministerul Educației
– Partea a doua: Școala din Buda, unde un copil a murit în fosa septică, verificată în urmă cu două luni. Capacul ruginit și fără balamale a fost ignorat!

foto: Ziarul de Iași


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *